Afleveringen

  • Veel aandacht voor een spraakmakende rechtszaak deze week. Dit keer niet in de VS, maar gewoon in Nederland. Het gaat om de Russische programmeur Aleksej Pertsev, die betrokken was bij de decentrale mixingdienst Tornado Cash. Tornado Cash werd eind 2022 op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst en Pertsev -hij woonde destijds in Amstelveen- werd in Nederland aangehouden.

    Tornado Cash is een dienst die dus zelfstandig werkt als smart contract op de blockchain van Ethereum. Je kunt er ethers in kieperen waarvan je de herkomst wilt maskeren, die worden van vermengd met ethers uit andere bronnen. Pertsev en een paar collega’s die niet in Nederland wonen onderhielden het. Uit onderlinge berichten blijkt dat ze zich er bewust van waren dat er geld werd witgewassen, onder andere van de hack van 625 miljoen op spelers van de game Axie Infinity door Noord-Korea. Al met al gaat het volgens het OM om zeker 1,2 miljard $ van zeker 36 digitale berovingen, op een totaal van 7 miljard aan doorgestroomd geld.

    Pertsev zegt niet dat hij het niet gedaan heeft, maar dat het allemaal gebeurde zonder bemoeienis van hem. De strafeis is 64 maanden en op 14 mei doet de rechter een uitspraak. Het is een interessante zaak, want Pertsev had aan de ene kant de vrijheid om code te schrijven en zou daarbij niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor mensen die misbruik van die code maken. Aan de andere kant wist Pertsev van het crimineel gebruik van zijn dienst en daar profiteerde hij flink van.

    Ondertussen ligt Coinbase opnieuw onder vuur in de VS. Het lijkt er namelijk toch op dat er een rechtszaak gevoerd gaat worden tussen de SEC en de cryptobeurs. Daarbij moet duidelijk worden of Coinbase wel of geen 'effecten' illegaal heeft aangeboden. Iets om de komende tijd in de gaten te houden. En over effecten gesproken: het getokeniseerde fonds van BlackRock doet het goed. BUIDL op Ethereum kreeg in de eerste week 160 miljoen aan kapitaal binnen.

    Deze week in de Cryptocast

    Balder Bomans van de Nederlandse crypto-durfkapitalist Maven11. Gaat vertellen over successen en mislukkingen, over het verschil tussen bearmarkets en bullmarkets, over het vinden van geldschieters, goede oprichters van cryptobedrijven. Vertelt zonder blikken of blozen dat hij bitcoin de laatste jaren ruimschoots verslagen heeft en is nu bezig voor de tweede keer meer dan 100 miljoen binnen te halen. Dus als je wilt weten hoe je dat doet: luisteren.

    NRC-reportage over zaak tegen Alexey Pertsev

    Zaak tussen SEC en Coinbase gaat gebeuren

    Fonds BlackRock doet het goed

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Banken schenden op massale schaal onze privacy, betoogt onze gast van vandaag. Door de overmatige monitoring op het betaalverkeer in Nederland worden miljoenen mensen te streng gecontroleerd. Daarmee scoort ons land goed bij de organen die wereldwijd toezicht houden op witwassen en terrorisme-financiering, maar schendt het ook de mensenrechten.

    Te gast is Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving, compliance officer en bovenal oprichter van de stichting Human Rights in Finance. Simon was de afgelopen jaren de drijvende kracht achter de bestrijding van de te strenge anti-witwasregels opgelegd door toezichthouder DNB. Dat was een zaak die zich binnen de Nederlandse cryptosector afspeelde. Zo schroefde DNB het registratieregime (zoals voorgeschreven in de Europese richtlijn) op tot een verkapt vergunningssysteem en stelde het met de walletverificatie-eis te strenge eisen aan het aan- en verkopen van crypto. Bovendien waren de kosten te hoog. De toezichthouder liet zich uiteindelijk terugfluiten door de rechter. Mogelijk dat een aantal van dezelfde problemen opdoemen onder het nieuwe MICAR-toezicht van de AFM.

    Inmiddels is Simon al een tijdje uit de cryptowereld, maar ook in de bredere financiële wereld gaat een hoop mis. Nederlandse banken gaan namelijk al jaren veel te ver met het controleren van 'ongebruikelijke' transacties. Volgens de Europese richtlijn moeten alleen 'verdachte' transacties dusdanig gecontroleerd worden. Toch lijken banken hier niet in te willen veranderen. Wie haalt hier de kastanjes uit het vuur? En komt het uiteindelijk tot een aantal grote rechtszaken?

    En Simon is nog altijd bezig zich te verzetten tegen de Europese Travel Rule, ook een regel die meer zicht moet geven op ons betalingsverkeer. Via het 'geitenpaadje' van een annuleringsprocedure probeert Simon deze Europese wet te dwarsbomen. Hoe staat het met zijn plannen? En maakt hij wel kans? Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Balder Bomans

    Bert Slagter

    Links

    Maven11

    Amsterdams Maven 11 wil $100 mln ophalen voor nieuw cryptofonds

    De nieuwsbrief van Maven11

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • Het was even flink schrikken als je de cryptomedia op de voet volgt. Het Europees parlement bereikte afgelopen week een voorlopig akkoord voor nieuwe anti-witwas-regulering, waar cryptobedrijven ook geraakt worden. Sommige media hadden de wettekst duidelijk niet goed gelezen en publiceerde zomaar dat het zelf beheren van crypto in de EU illegaal werd.

    Dat klopt in ieder geval niet. Zelfbeheer, hardware wallets en alle andere 'anonieme' cryptowallets blijven gewoon legaal. De nieuwe regulering heeft enkel impact op de zogeheten CASPs, de crypto asset service providers, cryptobedrijven dus. Die mogen geen anonieme rekeningen meer hanteren, al is het belangrijk om te benoemen dat cryptobedrijven in Europa dat eigenlijk al niet deden. Veel van deze nieuwe wet overlapt ook met MiCAR, dus reden tot zorg is er ook niet.

    Sterker nog: deze versie van de wet is flink aangepast. Er stond namelijk wel tekst in de wet over zelfbeheerde crypto wallets. Bedragen hoger dan 1000 dollar 'zomaar' versturen naar een tegenpartij was dan niet meer mogelijk zonder het uitwisselen van informatie. Ook regels rond DeFi, DAO's en NFT-platforms zijn geschrapt. Mogelijk is dat het resultaat van de crypto-lobby, die ook in Europa langzaam op gang komt.
    Ondertussen roert de Amerikaanse tak van BlackRock zijn staart. De grootste vermogensbeheerder ter wereld start een getokeniseerd fonds op de blockchain van Ethereum.

    Het project opereert als een geldmarktfonds en belooft het rendement van staatsobligaties en cash uit te betalen in tokens. Het is het eerste concrete voorbeeld van de 'tokenisatie' waar BlackRock-topman Larry Fink al een tijdje op hint. De cryptowereld zou de cryptowereld niet zijn als het niet direct de grenzen op zocht bij een project als dit. Een gesanctioneerd hoopje Ethereum, afkomstig van mixingdienst Tornado Cash, werd vrijwel direct naar één van de adressen van het fonds gestuurd. Het is voor Amerikaanse burgers illegaal om te interacteren met deze munten, dus is BlackRock nu in overtreding. Het toont aan hoe ingewikkeld de handhaving van dit soort regels is. Co-hosts zijn Bert Slagter en Daniël Mol.

    Gasten

    Bert Slagter

    Daniël Mol

    Links

    Peter Slagter schept duidelijkheid in nieuwe Europese wet

    BlackRock tokeniseert fonds op blockchain van Ethereum

    Cryptomarkt 'pest' BlackRock

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bitcoin belandde deze week in een correctie. De daling in prijs begon even snel als hij weer over was, want woensdag steeg bitcoin met zo'n 7% terug naar 67.000 dollar. Het laat zien dat Bitcoin de laatste weken wel héél snel was afgelopen, maar dat er tegelijkertijd nog altijd veel kopers op de markt zijn. Bovendien is er met de aankomende halving in april nog genoeg om naar uit te kijken.
    Waar die correctie dan precies vandaan komt blijft onduidelijk. De Amerikaanse ETF's noteerden drie dagen van netto-uitstroom, waarbij er natuurlijk vooral bij het product van Grayscale veel verkopen werden genoteerd. Ook de inflatiecijfers vielen iets tegen, maar niet genoeg om hele grote bewegingen om de markt te forceren. Het blijft gissen, zullen we maar zeggen.

    Volgende week krijgt Sam Bankman-Fried, de topman van de ingestorte beurs FTX, zijn vonnis te horen. Justitie denkt daarbij aan een gevangenisstraf van tussen de 40 en 50 jaar, waarop de verdediging van SBF geschokt reageerde. Zij wijzen erop dat Sam nog jong is, geen intentie had om kwaad te doen en zijn capaciteiten beter kan gebruiken als hij niet achter de tralies zit. Zij zien liever een straf van een jaar of zes. De rechter wordt ondertussen bestookt met allerlei pleidooien, want dit is zo ongeveer het laatste moment om daadwerkelijk impact te maken op de toekomst van Sam Bankman-Fried.

    En de Amerikaanse beurswaakhond SEC ging deze week nat in een zaak tegen Debt Box, een bedrijf dat klanten helpt geld te verdienen met mining. Debt Box werd beschuldigd van het bedriegen van zijn investeerders en zou daarna naar de Emiraten zijn gevlucht. Van dat alles bleek er weinig te kloppen en de rechter concludeert dat de SEC in kwade trouw gehandeld heeft, de rechtbank heeft misleid en hun macht hebben misbruikt. Debt Box krijgt de proceskosten terug van de SEC, maar lijkt vooralsnog niet op een schadevergoeding te kunnen rekenen.

    Deze week in de Cryptocast

    Simon Lelieveldt, oprichter van de Stichting Human Rights in Finance. Hij vindt dat allerlei geldende financiële regelgeving in strijd is met mensenrechten. Bijvoorbeeld de Travel Rule die financiële instellingen verplicht persoonlijke data mee te sturen met transacties en de antiwitwasregels die eisen dat ‘ongebruikelijke transacties’ moeten worden onderzocht. De rechten die worden geschonden zijn bijvoorbeeld recht op privacy en recht op eigendom. Tussen de bedrijven door beschuldigt hij banken van kartelvorming en van schenden van de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, de Wwft. Allemaal onderbouwd he. Pittige kost, maar toch ook om je vingers bij af te likken.

    Snel herstel cryptomarkt

    SEC krijgt draai om oren

    Welke straf krijgt SBF?

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Banken schenden op massale schaal onze privacy, betoogt onze gast van vandaag. Door de overmatige monitoring op het betaalverkeer in Nederland worden miljoenen mensen te streng gecontroleerd. Daarmee scoort ons land goed bij de organen die wereldwijd toezicht houden op witwassen en terrorisme-financiering, maar schendt het ook de mensenrechten.

    Te gast is Simon Lelieveldt, expert financiële regelgeving, compliance officer en bovenal oprichter van de stichting Human Rights in Finance. Simon was de afgelopen jaren de drijvende kracht achter de bestrijding van de te strenge anti-witwasregels opgelegd door toezichthouder DNB. Dat was een zaak die zich binnen de Nederlandse cryptosector afspeelde. Zo schroefde DNB het registratieregime (zoals voorgeschreven in de Europese richtlijn) op tot een verkapt vergunningssysteem en stelde het met de walletverificatie-eis te strenge eisen aan het aan- en verkopen van crypto. Bovendien waren de kosten te hoog. De toezichthouder liet zich uiteindelijk terugfluiten door de rechter. Mogelijk dat een aantal van dezelfde problemen opdoemen onder het nieuwe MICAR-toezicht van de AFM.

    Inmiddels is Simon al een tijdje uit de cryptowereld, maar ook in de bredere financiële wereld gaat een hoop mis. Nederlandse banken gaan namelijk al jaren veel te ver met het controleren van 'ongebruikelijke' transacties. Volgens de Europese richtlijn moeten alleen 'verdachte' transacties dusdanig gecontroleerd worden. Toch lijken banken hier niet in te willen veranderen. Wie haalt hier de kastanjes uit het vuur? En komt het uiteindelijk tot een aantal grote rechtszaken?

    En Simon is nog altijd bezig zich te verzetten tegen de Europese Travel Rule, ook een regel die meer zicht moet geven op ons betalingsverkeer. Via het 'geitenpaadje' van een annuleringsprocedure probeert Simon deze Europese wet te dwarsbomen. Hoe staat het met zijn plannen? En maakt hij wel kans? Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Simon Lelieveldt

    Daniël Mol

    Links

    De Bitcoin Amsterdam Halving Party

    Stichting Human Rights in Finance

    Doneren aan Simon? Dat kan

    Of koop de houten munt van Simon

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De gekte op de cryptomarkt is terug. Waar Bitcoin zich deze week vooral zijwaarts bewoog, spoten zogeheten 'memecoins' op het netwerk van Solana aan allerlei kanten omhoog. Het begon allemaal met 'dog wif hat' (WIF), een munt van een hondje met een hoedje. Deze coin behaalde binnen een mum van tijd een marktkapitalisatie van drie miljard dollar en vormde het startschot voor nog veel meer speculatie op het netwerk van Solana.

    Bijvoorbeeld bij de munt 'Book of Meme', die met een voorverkoop vriend en vijand verbaasde door 100 miljoen dollar op te halen, zonder businessplan of use-case. Na de ondersteuning van een aantal grote exchanges klom ook deze munt tot een marktkapitalisatie van een paar miljard dollar. Op maandagochtend ging dit fout. Een ontwikkelaar haalde tien miljoen dollar op met de munt 'Slerf', drukte op de verkeerde knop en raakte het gehele bedrag in één klap kwijt. Een ramp voor de vroege investeerders, maar andere handelaren zagen direct brood in de munt. Niet alleen door de media-aandacht die deze blunder van tien miljoen genereerde, maar ook door de hoeveelheid tokens die niét op de markt kwamen. Deflatie maakt een munt meer waard.

    Inmiddels is de gekte op de blockchain van Solana wat gaan liggen, mede door een correctie bij Bitcoin. Ondertussen was er wel degelijk goed nieuws te melden op het gebied van Bitcoin. Een Britse rechter trok namelijk zijn conclusies over de rechtszaak tussen de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright. Een uitgebreide verklaring moet nog komen, maar de rechter was erg duidelijk: Craig Wright heeft niet het Bitcoin Whitepaper geschreven, Craig Wright heeft niet het systeem van Bitcoin ontworpen, Craig Wright heeft niet de eerste versies van de bitcoinsoftware geschreven, Craig Wright is dus niet Satoshi Nakamoto. Een afgetekende overwinning voor COPA dus, die zijn impact gaat hebben op de ontwikkeling van Bitcoin en andere open-source projecten wereldwijd. Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

    Rechter doet uitspraak: Craig Wright is niét Satoshi Nakamoto

    Het verhaal van Slerf

    Solana memecoins doen het erg goed

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De exchange Crypto.com krijgt een boete van DNB voor het illegaal opereren in Nederland. De beurs moet 2,8 miljoen euro betalen, bestaande uit een 'basisbedrag' van 2 miljoen euro en 8 ton omdat de vergrijpen ernstig en verwijtbaar waren. Daarmee volgt Crypto.com o.a. Binance en Coinbase, die een vergelijkbare boete kregen. De straf werd in oktober al opgelegd. Experts verwachten nog een aantal andere boetes, want de drie bovenstaande beurzen zijn niet de enige internationale partijen die zonder registratie toch voor Nederlandse klanten beschikbaar waren.

    Ondertussen zet de positieve stemming op de cryptomarkt door en noteert de prijs van bitcoin vrijwel dagelijks een nieuw koersrecord. De grootste positieve invloed op de prijs blijft van de Amerikaanse beurs komen. Dinsdag wisten de tien nieuwe Bitcoin ETF's voor meer dan één miljard dollar aan nieuw kapitaal aan te trekken. Dat is dus inclusief het fonds van Grayscale, waar al twee maanden lang op grote schaal aandelen verkocht worden. In totaal bezitten klanten van deze grote vermogensbeheerders nu 4% van alle Bitcoin, meer dan 800.000 stuks.

    De uitstroom bij Grayscale valt natuurlijk op en is misschien wel groter dan gedacht. Dat hebben ze bij het fonds zelf ook door, dus kiest de Digital Currency Group ervoor om een tweede product in de markt te zetten. Een extra Bitcoin ETF, met lagere kosten. Op deze manier kunnen nieuwe klanten hun weg naar Grayscale alsnog vinden. Kopers waren er bij het al bestaande GBTC-fonds namelijk niet, vooral door de lopende kosten van 1,5% (veel hoger dan de concurrentie, die gemiddeld rond de 0,2% zit). Een simpele tariefverlaging voor GBTC was ook niet haalbaar, want dat zou een grote hap uit het inkomen van Grayscale nemen. Veel klanten zitten namelijk 'vast' in het GBTC-fonds, omdat zij liever geen belasting willen betalen die gepaard gaat met een verkooptransactie.

    Topman Jamie Dimon van de grote zakenbank JP Morgan staat bekend als zeer kritisch op Bitcoin, maar zelfs hij lijkt langzaam positiever te worden. Op een conferentie in Australië gaf hij aan persoonlijk nooit Bitcoin te willen kopen, maar wel een ieders recht zou verdedigen om dat wel te doen. Dat klinkt nog niet erg vriendelijk, maar vorig jaar riep hij nog dat de Amerikaanse regering cryptovaluta maar moest verbieden.

    Deze week in de Cryptocast

    We kijken vooruit naar de conferentie Adopting Bitcoin Arnhem die op het programma staat voor 25 mei. Gast is Patrick van der Meijde, oprichter van bitcoinbetaalbedrijf Bitkassa, ex-voorzitter van de vereniging van bitcoinbedrijven in Nederland en tien jaar geleden initiatiefnemer van Arnhem Bitcoinstad. De conferentie viert dat tienjarig bestaan met prominente sprekers en allerlei andere festiviteiten. En we halen natuurlijk herinneringen op aan die romantische begintijd met onder andere een bitcoin-kroegentocht.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In al het geweld rond de ETF's, de stijgende prijs en Michael Saylor die honderden miljoenen leent om Bitcoin te kopen, zou je bijna het originele doel van het project van Satoshi Nakamoto vergeten. Een peer to peer electronic cash system. En met cash doe je betalingen. Toch lijkt dat onderdeel van Bitcoin moeilijk van de grond te komen. Op veel verschillende plekken in de wereld accepteert men bitcoin, maar het blijft zoeken naar genoeg mensen die daadwerkelijk met bitcoin willen betalen. Tien jaar geleden was Arnhem de eerste plek ter wereld waar op relatief grote schaal bitcoin werd geaccepteerd. De Burger King in Arnhem was het eerste restaurant van die keten dat Bitcoin accepteerde, wereldwijd.

    Te gast in de Cryptocast van vandaag is Patrick van der Meijde, voormalig voorzitter van de branchevereniging voor Bitcoinbedrijven (de VBNL) en 10 jaar geleden initiatiefnemer van Arnhem Bitcoinstad. Ter gelegenheid van dat jubileum stort Patrick zich nu op het organiseren van een nieuw evenement, uiteraard in Arnhem. Adopting Bitcoin Arnhem, staat volledig in het teken van de adoptie en het daadwerkelijk gebruiken van Bitcoin. Daar zijn een groot deel van de gasten dan ook op uitgezocht, vertelt hij aan Herbert Blankesteijn.

    Adopting Bitcoin Arnhem zal plaatsvinden in Luxor Live, een poppodium in Arnhem. De eerste namen zijn veelbelovend. Onder meer Bitcoinontwikkelaar Peter Todd komt naar de Gelderse Hoofdstad, net zoals Aaron van Wirdum en Giacomo Zucco. Daarnaast komen er flink wat initiatiefnemers van andere circulaire bitcoineconomiën, zoals Bitcoin Berlín in El Salvador. Rondom het evenement zijn ook allerlei 'side-events' gepland, om vooral buitenlandse bitcoiners meer van Arnhem te laten zien dan alleen de binnenstad. Er is voor ieder wat wils: mining-workshops, een wandel-of fietstocht, een pizza-avond en technische discussie bij een Bitdevs-meetup.

    Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun bitcoin óók durven uit te geven? En wat kunnen we op 25 mei verwachten van het evenement in Arnhem? Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Patrick van der Meijde

    Daniël Mol

    Links

    Adopting Bitcoin Arnhem

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Ethereum staat op het punt om een nieuwe update te lanceren. Het gaat om Dencun, een samenvoeging van de Cancun en Deneb-upgrades. Dencun moet Ethereum sneller en goedkoper maken en richt zich daarbij op de tweedelaagsoplossingen rond Ethereum. De transactiekosten voor projecten als Arbritrum, Base en Optimism gaan flink omlaag. Deze, en ook andere projecten, vormen de basis voor het opschalen van Ethereum. En dat is hard nodig. De basislaag van Ethereum is namelijk al tijden overbelast. Er is veel activiteit op de blockchain. Van NFT's tot DeFi en andere decentrale applicaties. Zoveel mensen willen Ethereum tegelijk gebruiken dat de kosten in de tientallen of zelfs honderden dollars lopen voor één transactie. Dat zorgt natuurlijk weer voor extra wind in de zeilen bij concurrenten, zoals Solana. Daar lukt het (met wat concessies) wel om alle transacties op de basislaag te verwerken.

    Ondertussen steeg Bitcoin deze week weer flink. Op het moment van schrijven staat de koers op 72.000 dollar. Daarmee kunnen we ook in dollars een definitief all time high noteren. Daarmee begeeft bitcoin zich inmiddels op 'ontontgonnen terrein'. Toch zegt dat niet direct vreselijk veel. De fundamentele marktdynamiek tussen vraag en aanbod verandert met recordprijzen niet. Op nieuwe prijsniveaus zullen zich vanzelf nieuwe kopers melden. Macro-economische omstandigheden hebben ondertussen steeds minder impact op bitcoin. Het aanstaande rentebesluit van de FED (volgende week) zal dus ook weinig effect hebben op de huidige rally.

    Het koersrecord was onder meer te danken aan een nieuwe serie aankopen van Michael Saylor, die met zijn Microstrategy 800 miljoen dollar leende om bitcoin te kopen. De lening lijkt voor Saylor een behoorlijk goede deal te zijn. Voor een rente van 0.63% per jaar is de miljardair verzekerd van 12.000 nieuwe bitcoin. En niet onbelangrijk: Saylor hoeft onder geen enkele voorwaarde zijn lening eerder terug te betalen.

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

    Alles over Dencun

    Michael Saylor koopt nieuwe zak Bitcoin

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het was een wat opmerkelijk record voor Bitcoin, dinsdagmiddag. De meeste bronnen concluderen wel dat de bitcoinprijs boven het oude record van 69.045 dollar is gekomen, maar op Coingecko (een website die allerlei prijzen bij elkaar raapt) was er nog geen record. Om het allemaal nog onduidelijker te maken circuleren er ook meer soorten records uit 2021. Een definitief koersrecord ligt dus ergens op 69.500 of 70.000 dollar per bitcoin.

    Na het bereiken van dit wel-of-niet-record ging de koers direct hard onderuit. Waar het 's middags nog feestelijk was, stond de bitcoinprijs aan het begin van de avond zelfs bijna 10.000 dollar lager. Het doet denken aan 2020, toen het vorige koersrecord (dat dateerde uit december 2017) sneuvelde. Ook toen daalde bitcoin met zo'n 15 procent en werd het record pas drie weken later definitief verbroken. Maar: inmiddels is er veel anders. De enorm succesvolle Amerikaanse Bitcoin ETF's bijvoorbeeld. Die blijven in hoog tempo Bitcoin kopen voor hun klanten. In een kleine twee maanden tijd kocht de populairste ETF van BlackRock meer dan 180.000 coins. Het handelsvolume doet maar weinig onder voor de populairste ETF's ter wereld en ook dat is goed nieuws.

    Met snelle koersstijgingen van Bitcoin, Ethereum en andere munten tonen de minder serieuze 'memecoins' ook weer een teken van leven. Met name Shiba Inu viel op met een gigantische stijging, maar ook andere variaties van hondenmunten deden het goed. En dan is er nog de zaak van Craig Wright, de Australiër die zich al jaren voordoet als Satoshi Nakamoto. Inmiddels stapelt het bewijs zich op, dat Wright niét Satoshi Nakamoto is. De rechtszaak in het VK gaat over vijf dagen verder en dan zijn we dichtbij een conclusie. De Cryptocurrency Open Patent Alliance heeft alle reden om positief te zijn over hun kansen.

    Deze week in de Cryptocast

    Het zelf opslaan van je bitcoin. Klanten van bijvoorbeeld FTX en Celsius weten nu hoe riskant het kan zijn je crypto uit handen te geven. Onze gast is Bart Mol, oprichter van de podcast Satoshi Radio. Hij heeft een handvol hardware wallets onderzocht en vergeleken, dat zijn dus losse apparaatjes waar je sleutels op staan. We horen wat de voor- en nadelen zijn van zelf voor je crypto zorgen – want veiligheid kost meestal moeite – en wat de handigste en wat de veiligste hardware wallet is.

    Wel of geen all time high?

    Memecoins ontploffen

    Craig Wright weer niet te volgen

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is een feestje op dit bitcoinmarkt. De prijzen van vrijwel alle munten stijgen, Bitcoin staat bijna op nieuwe hoogtes en langzaam maar zeker schrikken de grote kranten en televisieprogramma's ook wakker uit hun winterslaap. Toch is het belangrijk om niet te vergeten waar Bitcoin eigenlijk voor bedacht werd. Nergens in het witboek van Satoshi Nakamoto stond iets over stijgende koersen of oranje sportwagens. Wel schreef hij over het zelf opslaan van je bitcoin en hoe dat mogelijk wordt gemaakt door technologie als proof of work en digitale handtekeningen. Voor andere munten, zoals Ethereum, Solana of XRP werkt dit in wezen hetzelfde.

    Het zelf opslaan van je Bitcoin is alleen niet eenvoudig. De basis is logisch: je bezit een sleutelpaar (privé en publieke sleutels) en kan daarmee bitcoin versturen en ontvangen. Maar bij het daadwerkelijk veilig opslaan van je eigen vermogen komt meer kijken. Hoe baan je jezelf een weg door alle verschillende soorten wallets, de apparaatjes die dan weer hardware wallets heten, en hoe sla je de extreem belangrijke 12 of 24 woorden (je seed) veilig op? Dan zijn er nog een hele serie valkuilen waar beginners in kunnen stappen.

    Bart Mol, host van Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha, dook de afgelopen tijd in de wereld van 'self custody'. In combinatie met zijn jarenlange ervaring durft hij het hoe en waarom rond self custody stap voor stap uit te leggen. Welke hardware wallet is het best? Welke risico afwegingen maak je? En hoe ver ga je eigenlijk in het beveiligen van Bitcoin? Een té goede beveiliging brengt immers onnodig veel complexiteit met zich mee.

    Uiteindelijk komt Bart ook uit op de ideale opstelling voor een geavanceerde beginner. En nee, het is natuurlijk ook geen schande als je wel kiest voor een vertrouwde bewaarpartij, ook al gaat dat in tegen de 'geest van Bitcoin'. Co-host is Daniël Mol

    Gasten

    Bart Mol

    Daniël Mol

    Links

    Bitcoin Alpha Themamaand

    Be your own bank: wat is self custody?

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De bitcoinprijs schuurt tegen een all time high aan, als we tenminste naar de dollarprijs kijken. In vrijwel alle andere grote valuta heeft Bitcoin namelijk al nieuwe hoogtes bereikt. Ook in euro werd het record met gemak verbroken. Op het moment van schrijven betaal je zo'n 62.000 euro voor één bitcoin. En bitcoin is niet de enige munt die stijgt, ook Ethereum, Solana en een gigantische hoeveelheid andere munten stijgt hard. Vooral de zogeheten 'memecoins' als Dogecoin en Shiba Inu vliegen omhoog. Wat zegt dat over de staat van de markt op dit moment?

    Een reden voor de stijging zijn natuurlijk de Amerikaanse Bitcoin ETF's, die op veel vraag en handelsvolume kunnen rekenen. Het succes van de nieuwe beleggingsproducten gaat ook niet onopgemerkt aan Wall Street voorbij. Afgelopen week bleken de grote banken Merill Lynch en Wells Fargo de Bitcoin ETF's aan hun klanten te zijn gaan aanbieden. Dat wil niet zeggen dat deze banken daadwerkelijk fan van Bitcoin zijn geworden, enkel dat zij de ETF's serieus genoeg nemen om nu ook zelf te gaan aanbieden op hun platforms. Ondertussen blijft de interesse in de producten van o.a. BlackRock, Fidelity en Ark groot. Inmiddels heeft het product van BlackRock alleen al zo'n 10 miljard dollar (aan Bitcoin) onder beheer. De enige partij die zich nog altijd afzijdig houdt is Vanguard, maar dat past helemaal bij de conservatieve beleggingsvisie van het bedrijf.

    Bekende bitcoiners en andere grote namen uit de wereld van tech en finance kwamen dit weekend samen op Madeira, voor de eerste editie van Bitcoin Atlantis. Met grote namen als Michael Saylor, Jack Dorsey, Lyn Alden en Jack Mallers trok het evenement veel ogen, ook van buiten. De keuze voor Madeira komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen. Het bestuur van het eiland koos in 2022 voor meer bitcoin-integratie. Dat wil niet zeggen dat je bitcoin op elke hoek van de straat ziet, maar wel dat er steeds meer ondernemers zijn die de digitale munt willen accepteren als betaalmiddel. Co-host zijn Bart Mol en Daniël Mol.

    Gasten

    Bart Mol

    Daniël Mol

    Links

    Bitcoin Atlantis

    Wells Fargo, Merill Lynch gaan bitcoin ETF's aanbieden

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De koers van Bitcoin lijkt niet te stuiten. Op woensdag bereikte de koers even de 64.000 dollar, waarna de prijs iets terugzakte. Op het moment van deze crypto update staat Bitcoin op 63.000 dollar. Er gebeurde woensdag een hele hoop. De Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's overtroffen hun beste dagen met afstand. In het fonds van BlackRock werd meer gehandeld dan in de populairste Nasdaq-ETF en netto werd er bijna voor 700 miljoen dollar aan bitcoin gekocht.

    Tegelijkertijd zouden er nog maar weinig bitcoin beschikbaar zijn bij de bij speciale loketten die de cryptobeurzen hebben voor grote klanten. De munten moesten ergens vandaan komen, dus ging de prijs in een strak tempo omhoog. Waar de ETF's een nieuw fenomeen zijn, komen we ook oude 'gewoontes' tegen. Zo had Coinbase grote problemen en kregen sommige gebruikers een saldo van 0 te zien, waardoor zij niet konden handelen. De problemen waren snel opgelost en topman Brian Armstrong wist te melden dat Coinbase rekening had gehouden met een vertienvoudiging van het volume, maar niet meer dan dat.

    Waar wij vooral kijken naar de recordkoers van ongeveer 69.000 dollar, staat bitcoin in andere valuta al op nieuwe hoogtes. De afgelopen tijd gebeurde dat al in minder sterke munten: de Turkse Lira, de Argentijnse peso of de Nigeriaanse Naira. Maar nu Bitcoin verder stijgt gaat het ook in sterkere munten hard. In Noorwegen, Zweden, Zuid-Afrika, Bangladesh, Chili en Japan (en vele andere munten) staat bitcoin nu al boven zijn hoogste koers uit 2021. En de Eurokoers? Die stokte gisteren op 58.942, terwijl 59.496 een all time high zou betekenen. En oja: er is ook nieuws over Worldcoin en Binance.

    Deze week in de Cryptocast

    De Autoriteit Financiële Markten is te gast. Jasper Bets, Senior Supervision Officer voor de Europese cryptowetgeving Micar. Hij vertelt voor welke bedrijven MICAR geldt, hoe je aan een vergunning komt, aan wat voor eisen je moet voldoen enz. En het bijzonderste vond ik wel dat elke crypto een whitepaper moet hebben, dus een soort prospectus die aan bepaalde eisen voldoet. Nou, bitcoin heeft een whitepaper, een bijna heilig ding. Voldoet niet aan de eisen. Dus wie schrijft nu een MICAR-compliant whitepaper voor bitcoin? Anders moet bitcoin van de markt in 2025.

    Bitcoin ETF's breken record

    Worldcoin doet het goed

    De laatste all time highs voor Bitcoin in allerei valuta

    Binance investeert in stakingprotocol voor Bitcoin

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Autoriteit Financiële Markten is voor de komende jaren de nieuwe cryptotoezichthouder. Met de Europese cryptowet MICAR komen er meer regels voor projecten, exchanges en ander soortige bedrijven. Daarbij kiest de AFM nadrukkelijk voor een andere houding dan toezichthouder DNB. De autoriteit wil in gesprek blijven met de sector en heeft naar eigen zeggen veel cryptokennis in huis.

    Te gast is Jasper Bets, senior supervision officer bij de AFM. Met hem spreken we over het hoe en waarom van de nieuwe cryptowet micar. Het cryptoloket van de AFM gaat 22 april open voor het verwerken van de eerste aanvragen. Dat is naar eigen zeggen een 'zwaarder' traject dan het proces waar bedrijven voor DNB doorheen moesten. Als bedrijven halverwege 2025 geen micar-vergunning hebben, mogen zij niet meer opereren op de Europese markt. Dat roept natuurlijk ook vragen op over de handhaving, want in het verleden opereerde meerdere internationale cryptobedrijven illegaal op de Nederlandse markt, tot groot ongenoegen van de Nederlandse sector.

    De vraag is ook hoe populair Nederland zal worden als 'uitvalsbasis' voor internationale cryptobedrijven. Want één micar-vergunning biedt de mogelijkheid om te opereren in alle Europese landen. Kiezen bedrijven voor de soepelste toezichthouder (zoals techbedrijven zich het liefst in Ierland vestigen) of gaat het toezicht van de AFM als een soort 'keurmerk' beschouwd worden. Het zal ongetwijfeld onderdeel van gesprek zijn in de bestuurskamers van Binance, Kraken en Coinbase. En vanaf wanneer kunnen Nederlandse cryptobedrijven Europa in trekken? Het uitgeven van deze vergunningen heeft raakvlakken met de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin ETF's. Toezichthouder SEC liet toen tien fondsen tegelijk van start gaan, om een eerlijk speelveld te garanderen.

    En wat gaat er concreet veranderen voor cryptogebruikers? Kunnen Europese bedrijven straks alle coins blijven aanbieden? Hoe zit het met de populaire dollar-stablecoins? En zijn er gevolgen voor 'finfluencers', die in crypto toch goed vertegenwoordigd zijn. Mag je nog zomaar crypto-adviezen delen op X (Twitter) of in podcasts? Dat is niet meer zo vanzelfsprekend. En zelfs voor Bitcoin moet er onder Micar een nieuw whitepaper worden aangeleverd, want die van Satoshi voldoet niet aan de voorwaarden.

    Gasten

    Jasper Bets

    Bert Slagter

    Links

    De AFM-pagina rond MICAR

    Voorzitter Laura van Geest over crypto

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bitcoin zit wederom in de lift en bereikte deze week 56.500 dollar. Ligt daarmee de weg naar nieuwe recordhoogtes (grofweg 69.000 dollar) open? Daar lijkt het wel op. Bert Slagter legt in deze aflevering van de Cryptocast uit waarom. Zo werden er op de eerste handelsdag van de week veel aankopen gedaan bij de Bitcoin ETF's. Het product van BlackRock, IBIT, deed het vooral goed. In totaal stroomde er ruim 500 miljoen dollar in de ETF's.

    Dat maakt de uitspraken van twee ECB-medewerkers deze week des te gekker. In november 2022 schreven Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf dat Bitcoin op weg was naar irrelevantie. Het bleek zo'n beetje de bodem van de bearmarket te zijn geweest. Vanuit daar krabbelde bitcoin op en steeg de digitale munt in de zomer van 2023 verder na goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin ETF's. Nu zijn Bindseil en Schaaf terug met een nieuw stuk.

    Als reactie op de goedkeuring van die ETF's schrijven de ECB-medewerkers -op eigen titel- over de reeële waarde van Bitcoin. Die is namelijk nul. De prijsstijging van het afgelopen jaar is niets waard en vooral gebaseerd op manipulatie van de prijs, het financieren van criminaliteit en misverstanden bij toezichthouders. Het blog laat zich makkelijk debunken, want goede argumenten hebben de ECB-medewerkers niet.

    En ook beursgenoteerde bitcoin- en cryptobedrijven doen het, in lijn met de bitcoinprijs, erg goed. In deze aflevering gaan we dieper in op de kwartaalcijfers van Block (het bitcoinbedrijf van Jack Dorsey) en Coinbase, één van de belangrijkste exchanges ter wereld. Wat zeggen deze cijfers nou over de bredere cryptomarkt? En hoe verhouden de resultaten van deze bedrijven zich met de stijging die bitcoin, ethereum en de andere munten nu doormaken? Co-hosts zijn Bert Slagter en Daniël Mol.

    Gasten

    Bert Slagter

    Daniël Mol

    Links

    Het stuk van de ECB

    De reactie van KPMG-directeur Alexandre Stachtchenko

    Goede cijfers van Block

    En cijfers van Coinbase

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Zowel Bitcoin als Ethereum noteerden deze week koersrecords. Voor het eerst in ruim 2,5 jaar noteerde Bitcoin een koers van boven de 53.000 dollar. Dat is geen belangrijke beweging, want bitcoin staat al meer dan een week vast in de buurt van deze koers. Bij Ethereum is er meer beweging te zien. De koers hangt nu rond de 3000 dollar en dat was voor het laatst in april 2022. De prijs van Ethereum krijgt een boost door de mogelijke komst van een spot ETF. Ook staat de Dencun-upgrade gepland in maart. Dencun moet transacties goedkoper maken.

    Ondertussen doet een ex-medegevangene van Sam Bankman-Fried zijn verhaal over de gevallen FTX-topman. Bankman-Fried zou flink zijn afgevallen en zich helemaal niet douchen in de gevangenis. Volgens de ex-bajesklant is de veroordeelde cryptomagnaat ook zo gek als een deur, maar uiteindelijk wel een goede vent. Sam Bankman-Fried krijgt in maart pas zijn straf te horen, dus dan weet hij ook hoelang hij zich in de gevangenis moet zien te vermaken.

    Met een andere oud-topman gaat het een stuk beter. Michael Saylor staat met zijn gigantische bitcoinpositie namens Microstrategy flink in de plus. Vier miljard, om precies te zijn. Over verkopen peinst hij nog niet, want volgens hem is er geen enkele reden om op zoek te gaan naar een exit. Sterker nog: Bitcoin is de exit. Saylor zal blijven kopen, zoals hij ook gedurende de bear market van 2022 deed. Toen stond hij miljarden in de min. En de 'fan tokens' van clubs als Atletico Madrid en Paris St Germain bestaan nog steeds, al lijken de muntjes een zeer volatiele belegging. En wat je er nu ook echt mee moet, blijft onduidelijk.

    Deze week in de Cryptocast

    De vraag wat landen aan bitcoin kunnen hebben. Wat als ze het invoeren als betaalmiddel zoals El Salvador, wat als ze er een flinke sloot van bezitten zoals Duitsland, Bulgarije en de VS, wat als ze besluiten te gaan minen zoals Bhutan en zoals Ethiopië pas heeft bekendgemaakt. Onze gast Ben van Hool van het bedrijf Jan3 zit aan tafel met allerlei regeringen, bijvoorbeeld die van Montenegro en ook Suriname. Wij willen natuurlijk weten: wie volgt het voorbeeld van El Salvador? Co-host is Daniël Mol.

    Teken van leven SBF uit de gevangenis

    Michael Saylor gaat niet vergeten

    Fan tokens geen goede belegging

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • El Salvador was het eerste land dat serieus werk maakte van Bitcoinadoptie. Onder leiding van onder meer Jack Mallers en Samson Mow werd Nayib Bukele de eerste regeringsleider die Bitcoin breed omarmde. Daarna werd het stil. Bitcoin kwam in een bearmarket terecht, wilde verhalen uit de Centraal Afrikaanse Republiek bleken toch niet helemaal waar te zijn en de markt hield zich vooral bezig met de gebeurtenissen bij TerraLuna, FTX of Celsius.

    Op Bitcoin 2022 in Miami deed Samson Mow toch wel een aantal aankondigingen. In navolging van El Salvador gingen ook Madeira (een eiland van Portugal) en Prosperá (een speciaal economische zone in Honduras) bitcoin invoeren als wettig betaalmiddel. Toegegeven: echt spectaculair was dit nieuws, zeker in 2022, niet. Toch waren deze gebeurtenissen wel de start van het bedrijf dat vandaag te gast is in de Cryptocast: Jan3.

    Jan3 houdt zich grofweg met twee dingen bezig: het stimuleren van bitcoinadoptie onder landen en regeringen en de ontwikkeling van de Aqua Wallet. Zo brachten Samson Mow, oprichter van het bedrijf, en Ben van Hool, operationeel director en onze gast van vandaag, al een bezoek aan president Santokhi van Suriname. Samen met de minister van buitenlandse zaken werd er gesproken over welke rol Bitcoin in het land kan spelen. En Suriname is niet het enige land waar Jan3 op bezoek is gegaan. Ook in Costa Rica, Montenegro en Colombia is er wel oren naar Bitcoin. Hoe die gesprekken gaan, vertelt Ben in deze aflevering. En wat levert Bitcoin deze landen dan onder de streep op?

    En hij praat over de Aqua Wallet, die speciaal ontworpen is om juist te functioneren in Latijns-Amerika en Afrika. Daarbij is Jan3 vooral pragmatisch: in deze landen zijn stablecoins populair, dus biedt de wallet functionaliteiten voor zowel Bitcoin als Tether (USDT). De Aqua Wallet speelt een belangrijke rol in de missie van Jan3. Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Ben van Hool

    Daniël Mol

    Links

    Jan3

    Aqua Wallet

    Jan3 in Suriname

    Mooi overzicht van Bart Mol over vreemde valuta en de bitcoinkoers

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Bitcoin ETF's zijn één maand en één week oud. Tijd om de balans op te maken. Kunnen we de lancering van deze nieuwe beleggingsproducten al een succes noemen? Inmiddels durven we dat wel: ja, de ETF's zijn een enorm succes. Het meest succesvolle product is gelanceerd door BlackRock. IBIT zag tot nu toe een netto instroom van zo'n 5,4 miljard dollar. Ook Fidelity, Bitwise en ARK doen het goed. Daarmee kunnen deze nieuwe bitcoinproducten zich meten met de belangrijkste ETF's op de Amerikaanse markt. Bijvoorbeeld die voor de S&P 500 of voor de Nasdaq. Dat Bitcoin tussen dit rijtje staat, is zonder twijfel een succes te noemen, zien ook analisten van Bloomberg. Nog een leuk feitje: de belangrijkste (en eerste) goud-ETF: GLD, had twee jaar nodig om te komen tot het kapitaal dat nu al in de BlackRock-ETF zit.

    Ondertussen komen dezelfde soort ETF's voor Ethereum ook dichterbij. Ook hier zijn partijen als BlackRock, Fidelity en ARK in de race. Daar kwam Franklin Templeton deze week nog bij. Vooralsnog lijkt het erop dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC dezelfde tactiek toepast als bij Bitcoin: uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen. 23 mei moet de eerste datum zijn waarop de toezichthouder alle Ethereum-producten tegelijk kan goedkeuren, waardoor er, net als bij Bitcoin, een eerlijk speelveld moet ontstaan. Analisten schatten de kans ongeveer op 50% in dat de ETF's in mei groen licht krijgen.

    En de rechtszaak tussen de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright gaat zijn derde week in. De zaak moet duidelijk of Craig Wright Satoshi Nakamoto is, hetgeen wat hij al jaren beweert, maar daar nog nooit concreet bewijs voor leverde. De Australiër claimt ook copyright op het whitepaper van Bitcoin, waardoor hij om de haverklap rechtszaken kan starten tegen bitcoinontwikkelaars die niet doen wat hij wil. COPA, onder leiding van Jack Dorsey, wil daar in de rechtbank in Londen een eind aan maken. Verhalen van getuigen, waaronder de zus van Craig Wright, zijn bij vlagen hilarisch. Kortweg: Wright zou zich in zijn tienerjaren als ninja hebben verkleed en daarom zou de naam Satoshi Nakamoto een logische keuze zijn geweest. Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

    Een mooi overzicht van alle Bitcoin ETF's

    23 mei belangrijke datum voor Ethereum ETF's

    Rechtszaak Craig Wright hier te volgen

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bitcoin is, na de stijging van de afgelopen dagen, door de magische grens van één biljoen marktkapitalisatie gebroken. Dat is voor het eerst sinds december 2021. Toen kostte een bitcoin nog bijna 55.000 dollar, nu is dat zo'n 51.000 dollar. Het verschil? Dat zit hem in het aantal bitcoin dat in de tussentijd door mining in omloop zijn gebracht. Het gaat om zo'n 700.000 coins en dan bereik je bij een lagere prijs hetzelfde totaal.

    De stijging van Bitcoin is vermoedelijk te danken aan de instroom door de Amerikaanse ETF's. In ongeveer een maand tijd trokken deze beleggingsproducten zo'n vier miljard aan nieuw kapitaal aan. We kunnen zonder twijfel concluderen dat die lancering een succes is geweest. Ondertussen zit er ook steeds meer beweging in dezelfde beleggingsproducten, maar dan voor Ethereum. Onder meer BlackRock, VanEck en Grayscale zijn hier in de race. De SEC lijkt dezelfde strategie te hanteren als bij de Bitcoin ETF's: uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen. Tot het niet meer kan. 23 mei is een mogelijke eerste interessante deadline, waar de toezichthouder een hoop fondsen in één keer kan goedkeuren. In totaal lopen er nu acht aanvragen.

    En de rechtszaak tegen Craig Wright gaat onverminderd door. De Australiër doet zich al jaren voor als Satoshi Nakamoto, maar moet dat nu ook bewijzen. Dat lukt hem nog niet geweldig. Hij verspreekt zich veel en maakt een onhandige indruk. De komende tijd gaat de rechtszaak verder en zal Wright met meer bewijs moeten komen. De Cryptocurrency Open Patent Alliance, een idee van onder meer Jack Dorsey, wil als aanklager voor eens en voor altijd een einde maken aan de praktijken van Wright. In het verleden waren onder meer Bitcoin-ontwikkelaars het doelwit van rechtszaken uit naam van Wright.

    Deze week in de Cryptocast

    Solana. In korte tijd uitgegroeid tot de grootste concurrent van ethereum als het gaat om smart contracts, nft’s, decentralized finance en dat soort dingen. Was kort de vierde coin ter wereld, nu weer even vijf maar loopt alweer in op Binance Coin. We spreken Solanakenner Geale Simon Postma over de reden van het succes en hoe ver dat kan gaan. Hij verwacht niet dat Solana een ethereum ’killer’ gaat worden.

    Bitcoin ETF's doen het goed

    En Ethereum ETF's komen dichterbij

    Wright moet zich verdedigen in de rechtszaal

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er is de laatste tijd veel te doen over Solana. De munt, oorspronkelijk bedacht door de Oekraïens-Amerikaanse ontwikkelaar Anatoly Yakovenko, werpt zich op als de meest serieuze concurrent voor Ethereum. Solana valt op door zijn hoge transactiesnelheden- en lage kosten. De laatste tijd is het daarmee ook de preferente plek voor nieuwe munten en NFT's, omdat het creeëren van een NFT-collectie op Ethereum simpelweg te duur is geworden.

    Met Geale Simon Postma, die toepassingen maakt op het netwerk van Solana, spreken we over deze opvallende munt. Want hoe werkt het netwerk precies? Hoe verschilt Ethereum's proof of stake van Solana's 'proof of time' en hoe zit het met de initiële verkoop van grote hoeveelheden tokens aan investeerders, ver voordat het grote publiek Solana leerde kennen? Daarnaast hebben we ook aandacht voor de Solana Smartphone, genaamd de SAGA. De eerste versie leek in eerste instantie te floppen, maar door de grote hoeveelheid airdrops die exclusief via de smartphone geclaimd konden worden werd het stuk elektronica plots een verzamelobject. De tweede versie van deze Web3-telefoon moet in 2025 verschijnen.

    Tot slot kijken we naar de waarde die Solana toevoegt aan het cryptlandschap. De mogelijkheden op de blockchain van Solana zijn technisch imposant, maar er is ook veel aan te merken op de mate van decentraliteit. Met ergens tussen de 1500 en 3000 'validators' is dat namelijk niet het sterkste punt van Solana. Het kost nogal wat om validator te worden en het netwerk maakt je (voorlopig) nog niet rijk. Bovendien heeft de blockchain al een aantal keer last gehad van storing. Vorige week konden er vijf uur lang geen transacties gedaan worden.

    Wat zijn de voors en tegens voor deze 'Ethereum-killer'? En hoe ziet de toekomst van Solana eruit, bijvoorbeeld met de veelbelovende update Firedancer. Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Geale Simon Postma

    Daniël Mol

    Links

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.