Afleveringen

 • Voorpret voor de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober 2022) in deze 78ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Illustratrice Marije Tolman is te gast bij kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online/JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) om te praten over haar Prentenboek van de Kinderboekenweek 'Egalus' (CPNB 4+). Het gesprek gaat over tekenen op foto's, over aandachtig leven in een Sjeestijd, over het egeltje dat de hoofdrol speelt in het boek en eigenlijk symbool staat voor alle mensen in oranje hesjes en over wat een Frisoprint... eh... risoprint is. En er is een boodschap van haar trotse vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman.Verwijzingen in deze afleveringVerschillende boeken van Marije Tolman komen aan bod, de belangrijkste, waar ze respectievelijk een Zilveren en Gouden Penseel voor kreeg: 'Vosje', met tekst van Edward van de Vendel (Querido 5+) en het tekstloze 'De Boomhut', samen met haar vader Ronald Tolman (Lemniscaat 3+).

  Marije kondigt aan dat er 1 november 2022 voor volwassenen een door haar geïllustreerde boekversie verschijnt van het beroemde kerstlied 'Flappie' van Youp van 't Hek.Besproken boeken

  'Bliksemkind'Hans HagenTekeningen: Martijn van der LindenQuerido 9+

  'Heksje Hazel - Een jaar in het bos'Phoebe WahlVertaling: Nicolette HoekmeijerBoycott 4+

  'Het weeshuis in de azuurblauwe zee'TJ KluneVertaling: Anneke Bok en Claudia de PoorterVolt 13+

 • In de zomervakantie bleek het in kinderboekenland geen komkommertijd: genoeg nieuws om deze Grote Vriendelijke Update mee te vullen! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten over het beroemde prenten-/stripboek 'De Sneeuwman' van de onlangs overleden Raymond Briggs, over Quidditch (Zwerkbal) dat nu Quadball heet en fake news over de Pippi-illustraties van Carl Hollander. Aan de telefoon is schrijver Jaap Robben, die de twee succesvolle voorleesboeken over de Neehoorn van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn vertaalde. In aanloop naar 'De Neehoorn en de Slangzaam' (Volt 4+), dat 30 augustus in de winkel ligt, vragen we hem hoe hij alle woordgrappen heeft aangepakt. In première gaat dit keer 'Mondi' (Volt 9+), het nieuwe boek van Milouska Meulens dat 6 oktober verschijnt.Verwijzingen in deze aflevering

  De Grote Vriendelijke 100We gaan ook dit jaar samen met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden organiseren. Editie 2022 dus! Welke boeken worden de stijgers, welke de nieuwe binnenkomers en welke boeken dalen of vallen uit de top 100? De stemperiode begint op de laatste dag van de Kinderboekenweek, 16 oktober. Op 23 november presenteren we de lijst tijdens opnieuw een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater De Liefde in Haarlem. Save the date! Nieuw dit jaar is het Klein Vriendelijke Pleidooi: een kort pleidooi voor een boek dat vorig jaar niet in de lijst voorkwam. We nodigen iedereen uit om in eigen boekwinkel, bibliotheek, pabo of andere omgeving de verkiezing te ondersteunen met activiteiten of acties op sociale media onder de hashtag #deGV100. Heb je leuke plannen? Laat het ons weten, dan kunnen we daar wellicht iets mee in de kick-off aflevering van de verkiezing!

  De SneeuwmanDe animatiefilm naar het boek 'De Sneeuwman' van Raymond Briggs vind je integraal op YouTube. Het vervolg 'De Sneeuwman en de Sneeuwhond' is er ook te vinden.

  66 - Ted van LieshoutDe podcast '66' van Ted van Lieshout is onderdeel van de serie DOCS en is hier te beluisteren.

  Pippi LangkousHet gerectificeerde artikel over de Pippi-illustraties van Carl Hollander is te lezen op de website van het Literatuurmuseum.

  BrochuresDe zogenaamde aanbiedingsbrochures van kinderboekenuitgeverijen zijn te vinden op Issuu.com. Zie bijvoorbeeld de najaarsbrochures van Querido Kind, Lemniscaat, Volt, Ploegsma, Lannoo, Van Holkema & Warendorf en Van Goor.

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Twee primeurs in deze 76ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast: kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (AD Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en JaapLeest.nl) spreken met hun jongste gast ooit en over een genre dat nooit eerder in de GVP aan bod kwam. Rima Orie (28) debuteerde met het Oriëntaalse, sprookjesachtige 'De zwendelprins' (Moon 15+) en levert met haar tweede boek 'In het vervloekte hart' (Moon 15+) een horror-fantasy af. Het bloedspannende verhaal speelt zich af in Awaran, een tropisch land dat Rima baseerde op het geboorteland van haar Hindoestaanse ouders: Suriname. We praten met Rima over het opbouwen van een fantasywereld, de overeenkomsten met de realiteit en het gevaar van 'info dumping', over zielenbespelers, bloedkinderen en monsters, die ze haar hoofdpersoon bij bosjes laat neermaaien in koortsachtig beschreven gevechten.Verwijzingen in deze afleveringRima Orie won in 2018 onder de naam Mira Noir de Moon YA Contest.

  Als tiener publiceerde Rima al verhalen op het online platform Wattpad.

  Meer over de historische achtergrond van de Hindoestaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname kwamen, lees je hier.

  Hiernaast zie je een afbeelding van hoe de limited edition van 'In het vervloekte hart' eruit ziet: tropische bladeren in kleurverloop op de snee, harde, linnen kaft met goudopdruk, stofomslag en - dat zie je hier niet - full color geïllustreerde schutbladen. Deze editie is bij de uitgeverij uitverkocht, maar kan nog wel in je lokale boekwinkel op voorraad zijn.Zomerposters + presentatiewedstrijdSpeciaal voor boekwinkels en bibliotheken hebben we GVP zomerposters gemaakt, die klanten aanzetten om op zoek te gaan naar bijzondere boeken én het zomerlezen en -luisteren stimuleren. Download ze uit deze map van onze mediakit, print ze uit op A2 of A3 en geef ze een prominente plek in de winkel of bibliotheek! Om het een beetje speels en uitdagend te maken, koppelen we er een Grote Vriendelijke Presentatiewedstrijd aan. Doe je mee? Wie de mooiste zomerse presentatie van GVP-tips maakt, krijgt van ons een Groot Vriendelijk Pakket vol verrassingen voor het hele team. Maak een mooie zomerse etalage, vitrine, kast of tafel met (een selectie van) de GVP-tips. Stuur een foto van je presentatie vóór 5 september naar [email protected] Die gebruiken we op onze sociale media en de winnaar krijgt natuurlijk een speciale vermelding in de podcast.Besproken boekenDe liedjes die Erik van Os maakte van tien gedichten uit 'Applaus voor mijn vinger' staan op Spotify en op YouTube.

  'Pony'R.J. PalacioVertaling: Annelies JornaQuerido 12+

  'Applaus voor mijn vinger'Erik van OsIllustraties: Jan JutteQuerido 11+

 • De 75ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast is deze Update van juni en een deel van juli 2022! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) praten over de Griffels en Penselen die zijn toegekend, over alle verzamelde Robin-verhalen van Sjoerd Kuyper, een verontrustend onderzoek naar de positie van leescoördinatoren en aan de telefoon is illustrator Philip Hopman, die de Max Velthuijsprijs 2022 (€ 60.000) krijgt voor zijn hele oeuvre.Verwijzingen in deze aflevering

  Griffels & PenselenEen overzicht van alle Griffels en Penselen vind je op de website van Jaap. Het juryrapport van beide jury's lees je hier. Wie de Gouden Griffel en het Gouden Penseel krijgen, wordt aan het begin van de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober 2022) bekendgemaakt.

  Podcast Lawines razenDe podcast 'Lawines razen', waarin Edward van de Vendel klassieke kinderboeken herleest en bespreekt met auteurs van nu, is vanaf 14 juli te beluisteren in je podcast-app. Er is nu al een trailer te horen.

  PaddingtonHet volledige verslag van het bezoek van beertje Paddington aan de Britse Queen Elizabeth, is op YouTube te zien.

  Alle wensen van de wereldHet volledige lied 'Werelden' dat de artiest Stoomboot baseerde op het gelijknamige gedicht van Rian Visser uit de bundel 'Alle wensen van de wereld' (Leopold 8+) is hier te beluisteren.

  LeescoördinatorenHet onderzoeksrapport over de leescoördinatoren in het Nederlandse basisonderwijs is hier te lezen.

 • "Je moet zo wreed mogelijk zijn voor je personages", zegt Marco Kunst in deze 74ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. En inderdaad: hij maakt het Mylo, de hoofdpersoon uit 'Patroon' (Gottmer 14+) alles behalve makkelijk. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) willen van hem weten of het schrijven daarmee óók lastig was. Het verhaal over een jongen die zijn beste vriend per ongeluk doodschiet is heftig, maar ook filosofisch. Het boek en dit gesprek gaan over schuld, verantwoordelijkheid, noodlot, vrije wil en meer. En over een reis langs de kust van Californië, die Marco twee keer maakte en die hij zijn hoofdpersoon ook laat afleggen.Verwijzingen in deze aflevering'Patroon' werd lovend ontvangen, met recensies in NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw en Dagblad van het Noorden (JaapLeest). Ook was Marco Kunst te gast bij Opium op NPO Radio 4.

  Bij 'Patroon' werd deze boektrailer gemaakt.

  We noemen verschillende vorige boeken van Marco, zoals de GVP-tip 'Het verlangen van de prins' (Gottmer 8+), 'De Waterwaack van Natterlande' (Lemniscaat 8+) en 'Gewist' (Lemniscaat 15+). Een volledig overzicht vind je op zijn website.Zomerposters + presentatiewedstrijdSpeciaal voor boekwinkels en bibliotheken hebben we GVP zomerposters gemaakt, die klanten aanzetten om op zoek te gaan naar bijzondere boeken én het zomerlezen en -luisteren stimuleren. Download ze uit deze map van onze mediakit, print ze uit op A2 of A3 en geef ze een prominente plek in de winkel of bibliotheek! Om het een beetje speels en uitdagend te maken, koppelen we er een Grote Vriendelijke Presentatiewedstrijd aan. Doe je mee? Wie de mooiste zomerse presentatie van GVP-tips maakt, krijgt van ons een Groot Vriendelijk Pakket vol verrassingen voor het hele team. Maak een mooie zomerse etalage, vitrine, kast of tafel met (een selectie van) de GVP-tips. Stuur een foto van je presentatie vóór 5 september naar [email protected] Die gebruiken we op onze sociale media en de winnaar krijgt natuurlijk een speciale vermelding in de podcast.Besproken boeken'Dodo'Mohana van den KroonenbergDe Vier Windstreken 11+'Jefferson'Jean-Claude MourlevatVertaling: Lies Lavrijsen en Eva Dumez-BlockenLannoo 8+'Aan zee'Noëlle SmitQuerido 3+

 • Voor het eerst een live-opname in Vlaanderen! We keken er in coronatijd lang naar uit, maar op 29 mei 2022 was het zover: we streken neer in de prachtige, 12e eeuwse kelder van boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen voor een gesprek met de Gentse schrijver Jean-Claude van Rijckeghem. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) praten in deze aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met hem over zijn jongste historische jeugdroman 'Onheilsdochter' (Querido 14+). Waarom schrijft hij zo graag over sterke jonge vrouwen? En is hij daarmee een feministisch schrijver? Gelooft hij in het lot? Waarom zit hij elke ochtend in een café met een flat white? Welke muziek luisterde hij tijdens het schrijven? Een uitvoerig gesprek met heerlijke voorleesfragmenten en gesproken bijdragen van scenarioschrijver Pierre De Clercq, vertaalster Kristen Gerhman en het jongste kind van de schrijver, Irene Van Ryckeghem.Verwijzingen in deze afleveringDe eerdere boeken van Jean-Claude van Rijckeghem die worden genoemd: 'Jonkvrouw' en 'Galgenmeid' (Davidsfonds/Infodok, 15+, samen met Pat van Beirs) en 'IJzerkop' (Querido 15+). 'IJzerkop' is in Amerika verschenen als 'Ironhead, or Once A Young Lady' in vertaling van Kristen Gerhman bij Levine Querido.Jean-Claude noemt Thea Beckman als inspiratiebron, maar ook 'Duivel en Duivelsmaatje' van Anthony Horowitz en 'De kruisboog: avonturen van Willem Tell' van dezelfde schrijver (beide Facet 12+).De tv-series die Jean-Claude samen met scenarist Pierre De Clercq schreef heten 'Amigo's' en 'Een goed jaar'. De laatste serie is in Nederland nu al te zien op Videoland, in Vlaanderen vanaf 8 juni op Streamz.

 • We waren er even tussenuit, dus in deze Grote Vriendelijke Update praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) over het kinderboekennieuws uit april en de eerste helft van mei. Ze staan stil bij het 50-jarig bestaan van het kinderfonds van uitgeverij Querido, de benoeming van de nieuwe Kinderboekenambassadeur en een onderzoek naar biodiversiteit in prentenboeken. Aan de telefoon is de beste jeugdbibliothecaris van het jaar, oftewel de NBD Biblion Jeugdspecialist 2022: Toos van den Beuken van de Bibliotheek Helmond-Peel. Na veertig jaar in het vak klinkt zij nog altijd enthousiast over kinderboeken en (nieuwe manieren van) lezers naar de bibliotheek trekken.Verwijzingen in deze aflevering50 jaar Querido KindHet jubileumboek waar we over praten heet 'Het boek van alle mensen, dieren en dingen - Uit de schatkamers van Querido' (Querido 5+).Onderzoek biodiversiteitMeer over het onderzoek naar biodiversiteit in prentenboeken lees je op de website van de Universiteit Leiden.

 • In samenwerking met het Kinderboekenmuseum en IBBY Nederland brengt De Grote Vriendelijke Podcast je de Annie M.G. Schmidt-lezing 2022. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) leiden Marit Törnqvist kort in, waarna je kunt luisteren naar haar lezing ‘Waar ligt de grens?’

  De lezingTerwijl de hekken rond Europa hoger en hoger worden, wordt er binnen die hekken gesproken over het belang van diversiteit en inclusie. Iedereen verdient dezelfde kansen en moet zich gerepresenteerd zien. Wat betekent dit voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken? Törnqvist verkent in een uiterst persoonlijk verhaal de nieuwe grenzen waar de kinderboekenmaker tegenaan loopt. Hoe moeten zij omgaan met een wereld waar mensen banger en banger voor elkaar worden en zich bovendien steeds bewuster worden van ongelijkheid en verschillende kansen? Wat kunnen makers van kinderboeken doen met de verborgen verhalen die schuilgaan achter de mensen die we ontmoeten? Wiens verhaal mogen ze vertellen? In wie mogen ze zich inleven? Waar ligt de grens van hun verbeelding?Op de website van Marit Törnqvist lees je meer over haar reizen en de projecten waarover ze vertelt in de lezing, zoals 'Een boek voor jou' (cover hiernaast) en Read with me.

  Beluister hier ook onze aflevering met Marit Törnqvist over haar prentenboek 'Schildpad en ik' (Querido 5+).

  Meer lezingen

  Beluister ook de andere lezingen op ons kanaal:

  - De Annie M.G. Schmidt-lezing van Marjolijn Hof- De ALMA-lezing van Bart Moeyaert- De Albert Verwey-lezing van Bibi Dumon TakFoto Marit Törnqvist: Eveline van Egdom

 • “Als je wilt zoenen in een discotheek, heb je niet zoveel aan een schildpad.” Eén van de opmerkelijke uitspraken van Marit Törnqvist in de 70ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden) praten met de schrijfster en illustratrice over haar nieuwe prentenboek ‘Schildpad en ik’ (Querido, 4+).Op de cover laat een man een schildpad uit aan een lijntje. Dat surrealistische beeld heeft ze echt gezien in Amerika en vormde de kiem van dit boek, over een opa die zijn kleinzoon vertelt over de bijzondere vriendschap met een schildpad. Waar de schildpad precies voor staat, kan iedereen volgens Marit Törnqvist zelf invullen, maar in het gesprek vertelt ze wat haar interpretatie is. We praten over thema's als identiteit, afkomst en migratie, over waarom het maakproces van het boek op schildpadsnelheid verliep en hoe een idee voor een komisch prentenboek uiteindelijk leidde tot een verhaal met vele lagen.Verwijzingen in deze aflevering Marit Törnqvist kreeg een Zilveren Griffel voor 'Klein verhaal over liefde' (Querido, 1995) en 'Het gelukkige eiland' (Querido, 2019). De boeken vormen samen met 'Wat niemand had verwacht' (Querido, 2007) en trilogie. Voor de illustraties in 'Pikkuhenki' van Toon Tellegen (Querido, 2005 ) kreeg ze het Gouden Penseel. De twee door Marit geïllustreerde boeken die recent in Amerika bij uitgeverij Levine Querido verschenen zijn: 'You Are The Loveliest' ('Jij bent de liefste' met tekst van Hans en Monique Hagen) en 'Bigger Than A Dream' ('Groter dan een droom' met tekst van Jef Aerts).De moeder van Marit heet Rita Verschuur en vertaalde veel boeken van Astrid Lindgren uit het Zweeds in het Nederlands. Marit illustreerde zelf meerdere boeken van de wereldberoemde Zweedse schrijfster, over wie ze vertelde tijdens onze Grote Vriendelijke Pakjesavond.Op woensdag 18 mei 2022 spreekt Marit Törnqvist in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidt-lezing uit met als titel ‘Waar is de grens?’, die via de GVP te beluisteren zal zijn.Besproken boeken'Verhalen van de fladdertak'Margaretha van AndelIllustraties: Marieke NelissenLemniscaat 7+'Het nummer één telboek'Casper SalmonIllustraties: Matt HuntVertaling: J.H. GeverGottmer 3+'King en de drakenvlinders'Kacen CallenderVertaling: Annelies JornaQuerido 10+

 • Het voorjaar is begonnen en omdat de coronamaatregelen zijn losgelaten, staan er weer veel evenementen op de agenda, waarover we van alles te melden hebben. In deze Grote Vriendelijke Update kondigen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) een live-opname in Antwerpen aan én de registratie van de Annie M. G. Schmidtlezing. Daarnaast maken we het Prentenboek van het Jaar 2023 bekend en praten we met Joukje Akveld, één van de makers.

  Verwijzingen in deze afleveringLive in AntwerpenOp zondagmiddag 29 mei om 14.30u nemen we voor het eerst een aflevering van de GVP op in België. We zijn te gast in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen waar we een gesprek voeren met Jean-Claude van Rijckeghem over zijn nieuwe boek 'Onheilsdochter' dat op 30 mei verschijnt bij Querido. Vrienden van de Show kunnen nu al kaarten kopen, de overgebleven kaarten gaan vanaf donderdag 31 maart in de vrije verkoop, je vindt de link naar de bestelpagina dan hier en op onze sociale media. Vriend van de Show worden kan natuurlijk ook via www.vriendvandeshow.nl/degvpodcast.Prentenboek van het JaarHet Prentenboek van het Jaar 2023 is 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' (Lannoo 3+) van Joukje Akveld en Jan Jutte. Het boek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, die van 25 januari tot en met 4 februari 2023 worden gehouden. Het boek waar Joukje naar verwijst heet ‘Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd’ en is in 2010 verschenen bij Hoogland & Van Klaveren.Antiracist BabyOp YouTube is te zien hoe senator Ted Cruz de voorgedragen opperrechter Ketanji Brown Jackson tijdens een hoorzitting het prentenboek 'Antiracist Baby' van Ibram X. Kendi gebruikt. Het is in het Nederlands verschenen als ‘De 9 stappen van Baby Antiracist’ bij uitgeverij Pelckmans.Weg met de AVIWe bespreken nieuwe boeken waarin het AVI-leesniveau minder strikt wordt gehanteerd. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff is gestart met de Ezelsoortjes waar van 'Het ruilspel' (Lida Dijkstra en Laury Tinnemans) en 'Hobbel en Knot' (Marte Jongbloed en Iris Boter) de eerste uitgaven zijn. In de serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido zijn inmiddels tientallen boeken verschenen, hier vind je compleet overzicht. De serie van Lannoo waarin op een andere manier met het leesniveau wordt omgegaan heet Op stap.

 • Schrijven is leven, zegt Els Beerten in de 68ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. En dat merken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) tijdens dit gesprek: Els' boek laat zich niet zomaar in een uurtje proppen. We praten over haar veelomvattende, nieuwste roman voor (jong)volwassenen: 'De rest van ons leven' (Querido 15+).

  Die gaat over Fredo, die na de Eerste Wereldoorlog met zijn vader naar Engeland emigreert, alwaar ze een kapperszaak beginnen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, sluit Mussolini zich in hun moederland bij Hitler aan en zijn in Engeland opeens alle Italianen potentiële fascisten, die vervolgd moeten worden. Zonder teveel weg te geven: na de oorlog verhuist Fredo terug naar Italië, waar hij intrekt bij zijn nieuwe vriend Luigi en diens gezin. Daar loopt ook de kleine Vito rond, in wie Fredo zich herkent. Als diens ouders naar de mijnen in België vertrekken, ontfermt Fredo zich over Vito. In Trouw schreef Bas: "Zo ontvouwt Beerten een breed, indringend verhaal over opgroeien in een wankele wereld, familiebanden, migratie en de veerkracht om telkens opnieuw te beginnen."

  In het openhartige gesprek vertelt Beerten dat dit het eerste boek is dat ze schreef na de dood van haar man, nu vierenhalf jaar geleden. Ze wilde een boek schrijven over blijvers, over mensen die niet weglopen voor de ellende en over hoeveel mensen ervoor over hebben om gelukkig te zijn.

  Verwijzingen in deze afleveringWe noemen Els' belangrijkste vorige boeken: 'Lopen voor je leven', 'Allemaal willen we de hemel' en 'Eén mens is genoeg'. Op haar website staat haar complete oeuvre. 'Allemaal willen we de hemel' stond op plek 83 van De Grote Vriendelijke 100 in 2021.

  Het liedje 'We'll meet again' van Vera Lynn is op YouTube te beluisteren.

  Besproken boeken

  'Vliegen'Paulien WeikampQuerido 14+

  'Help! Een verrassing!'Miriam BosLemniscaat 4+

  'De gierige koning'Godfried BomansTekeningen: Thé Tjong-KhingSunny Home 6+

 • De kortste maand van het jaar is afgelopen, maar er is toch weer veel kinderboekennieuws te melden in deze Grote Vriendelijke Update. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten onder meer over kinderboekenmakers uit Oekraïne, Jaaps nieuwe positie van kinderboekenrecensent van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, het succes van kinderboeken van YouTubers en de veel te vroege dood van dichter Stijn De Paepe. Aan de telefoon is prof. dr. Helma van Lierop-Debrauwer, die na een carrière van 35 jaar als hoogleraar Jeugdliteratuur met emeritaat gaat.Verwijzingen in deze aflevering

  Dagblad van het Noorden & Leeuwarder CourantHet interview met Jaap in deze kranten is voor abonnees terug te lezen op deze website. De Leeuwarder Courant is de grootste regionale krant in Friesland. Dagblad van het Noorden verschijnt in de provincies Groningen en Drenthe en op het Friese Schiermonnikoog. De recensies van Jaap zijn vanaf 4 maart 2022 elke eerste vrijdag van de maand in de cultuurbijlage van deze kranten te lezen.

  OekraïneHieronder een foto van de etalage van Athenaeum boekhandel in Haarlem, waar Jaap naar verwijst. We spreken over het boek 'Ik zie ik zie' van het Oekraïense echtpaar Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv (Lannoo 7+, vertaling: Sylvia Vanden Heede). Op de website van de uitgeverij kun je het boek inzien. Het stukje dat Edward van de Vendel over het boek schreef lees je hier. Op dit Amerikaanse blog vertellen Romanyshyn en Lesiv over hun boek 'How War Changed Rondo', waarvoor het idee ontstond na de Russische annexatie van de Krim.

  prof. dr. Helma van Lierop-DebrauwerHelma van Lierop was tot eind februari 2022 hoogleraar Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg. Op de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) is een selectie van haar Nederlandstalige artikelen over jeugdliteratuur te vinden. Daar is ook het lange essay van Guus Kuijer terug te lezen, dat Helma in ons gesprek aanhaalt: 'Het geminachte kind'. En de geschiedenis van de Nederlandstalige jeugdliteratuur, die Helma optekende met Vanessa Joosen en Rita Ghesquiere: 'Een land van waan en wijs'. Als we haar vragen welke boeken belangrijk voor haar zijn geweest, noemt Helma: 'Lawines razen' van An Rutgers van der Loeff, 'Een zomerzotheid' van Cissy van Marxveldt, 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten en in algemene zin de oeuvres van Anna Woltz en Edward van de Vendel.

 • Drie gasten hebben we in deze 66ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast, maar ze zijn één en dezelfde persoon. Achter schrijver Henry Lloyd en illustrator Laurens Rawie gaat namelijk Daan Remmerts de Vries schuil. Als Henry Lloyd schreef hij drie sprookjesachtige avonturenboeken: 'Flin of de verloren liefde van een eenhoorn' (2019), dat werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury, 'Prinses Nola en haar waardeloze prins' (2020) en 'Het grote leven van kleine Fons' (alle Querido 9+). Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met Daan/Henry over pseudoniemen, de rust van een sprookjesuniversum, de lol van een babbelzieke eenhoorn, over de kracht van twijfel en waarom hij het zichzelf toestaat om fouten te maken.Verwijzingen in deze afleveringDaan Remmerts de Vries won in 2021 de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn volledige oeuvre. Hij krijgt de prijs in juni overhandigd in het Literatuurmuseum in Den Haag. Over de bekroning spraken we eerder met Daan in deze Grote Vriendelijke Update.

  Ter gelegenheid van de oeuvreprijs verschijnen de boeken 'Godje' en 'De Noordenwindheks' opnieuw (beide Querido 10+).

  Dit jaar verscheen ook de sprookjesbewerking ‘Sneeuwwit’ van Daan Remmerts de Vries (Volt, 7+, tekeningen: Mark Janssen).

  Hiernaast en hieronder zie je de twee tekeningen van Laurens Rawie uit 'Het grote leven van kleine Fons', die in het gesprek langskomen.

  Besproken boekenMeer over de American Dream van illustrator Klaas Verplancke lees je hier. En op deze website is een radio-interview met de tekenaar te beluisteren over 'De gouden baard' (The King's Golden Beard').'De gouden baard'Klaas VerplanckeQuerido 5+'Blijf zachtjes bij me'Jacqueline WoodsonVertaling: Adiëlle WestercappelVolt 14+

 • Het jaar 2022 begint wat betreft het kinderboekennieuws op gang te komen, dus tijd voor een Grote Vriendelijke Update! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten onder meer over De Nationale Voorleesdagen en de opstartproblemen bij de nieuwe Vlaamse (jeugd)literatuurprijs De Boon. Naar aanleiding van de Poëzieweek is redacteur van uitgeverij Ploegsma Marlous van Mourik telefonisch te gast. Zij stelde samen met haar collega Margot Diederix de bloemlezingen 'Ik wou dat ik een vogel was' (tekeningen: Fran Preston-Gannon) en 'Een wonderprachtig dier' (tekeningen: Britta Teckentrup) samen. De koffietafelboeken zijn grote verkoopsuccessen. Hoe zijn Marlous en Margot te werk gegaan bij de selectie van de 366 gedichten per deel? We sluiten af met een nieuwe rubriek!Verwijzingen in deze afleveringDe Nationale VoorleesdagenAlle informatie over De Nationale Voorleesdagen in Nederland vind je op deze website. Bas signaleert het voorleesboek 'De fantastische verhalen van Tashi' van Anna & Barbara Fienberg (Ploegsma 6+, vertaling: Daan Remmerts de Vries, tekeningen: Kim Gamble). De animatieserie naar het boek is in z'n geheel op Videoland te zien, op YouTube vind je een paar afleveringen. Jaap vertelt over de nieuwe bundel 'Het mooiste van Annie M.G. Schmidt' (Querido 4+).NieuwsuurDe portretten van kinderboekenschrijvers als Imme Dros, Els Pelgrom en Tonke Dragt uit het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zijn hier terug te zien.De BoonAlle informatie over de Boon Literatuurprijs vind je op deze website. Je kunt daar t/m 20 maart stemmen op jouw favoriet van de shortlist. En dit is de lijst met ingezonden kinderboeken voor de eerste editie.De Grote Vriendelijke PremièreIn de eerste aflevering van onze nieuwe rubriek De Grote Vriendelijke Première hoor je de eerste bladzijde uit 'Mot en de metaalvissers' van Sanne Roosenboom (Van Goor 10+, tekeningen: Sophie Pluim). Het boek verschijnt in april.

 • In deze eerste aflevering van 2022 en de 64ste van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met een prentenboekenduo dat al twintig jaar succesvol samenwerkt: schrijver Tjibbe Veldkamp en tekenaar Kees de Boer. Hun bekendste werk is de serie over Agent en Boef (Lannoo 3+), maar dit jaar maken nagenoeg alle peuters en kleuters in Nederland ook kennis met hun prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' (Lemniscaat 4+), dat is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar en daarom centraal staat tijdens De Nationale Voorleesdagen (26 januari t/m 5 februari 2022). We praten over de slepende ontstaansgeschiedenis van dit boek, over hoe boeven moesten plaatsmaken voor monsters uit de ruimte, wat er tijdens het maakproces gebeurt in een pizzeria in Zwolle, waarom dit duo altijd grappige boeken maakt (en de helft misschien weleens iets anders wil proberen) en over het filmische fop-einde in dit verhaal.Verwijzingen in deze afleveringHet liedje bij het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster' is te beluisteren op YouTube.Meer over het stripboek 'Little Nemo in Slumberland' van Winsor McCay lees je hier.We verwijzen naar de recensie uit NRC Handelsblad van dit boek. Bas schreef dit in Trouw.Het interview waarin Kees de Boer pleit voor een ander soort prijzen voor prentenboeken lees je op Hebban.Besproken boeken

  'Amos Muis blijft een dagje thuis'Philip C. SteadTekeningen: Erin E. SteadVertaling: Lourens van VeluwPaolo 4+'Iets heel bijzonders'Susin NielsenVertaling: Lydia Meeder & Barbara ZuurbierLemniscaat 13+'Films die nergens draaien'Yorick GoldewijkTekeningen: Yvonne LacetPloegsma, 10+

 • De laatste aflevering van 2021! In deze Grote Vriendelijke Update XL tippen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) op de valreep voor de kerstdagen drie mooie kerstboeken, praten we na over het kinderboekennieuws van november en december én blikken we terug en vooruit aan de hand van vragen die onze luisteraars via Instagram hebben ingestuurd. Wil je weten bij welk boek Bas dit jaar moest huilen? Welke blunder we uit de Pakjesavond-podcast knipten? Of van welk boek Jaap enorm heeft genoten, terwijl het níet op zijn lijstje met 25 beste boeken van het jaar terechtgekomen is? Luister dan nu naar deze lange aflevering!Verwijzingen in deze afleveringEen trailer van de Netflix-film 'A Boy Called Christmas', naar het boek van Matt Haig, is te zien op YouTube.Het hele radio-interview met CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de keuze voor Andy Griffiths en Terry Denton als makers van het Kinderboekenweekgeschenk 2022 is hier terug te luisteren. In Trouw verscheen ook een interview met Aendekerk.De Top 25 beste kinderboeken van 2021 van Jaap vind je op JaapLeest.De Top 6 beste kinderboeken 2021 van Bas vind je op de website van Trouw (even scrollen).GV100 ChallengeHoeveel boeken uit De Grote Vriendelijke 100 heb jij al gelezen? Vast niet alle titels. Vanaf nu kun je meedoen aan De Grote Vriendelijke 100 Challenge op Hebban en alle boeken die je gelezen hebt afvinken.Grote Vriendelijke PrijsvraagDe prijsvraag van dit jaar komt in de loop van deze week online. Vraag 80 van de 100 stellen we al in deze Update, dus daar kun je vast over nadenken...Vriend van de ShowWe hoopten aan het eind van dit jaar 200 Vrienden van de Show te hebben, maar jullie hebben onze verwachtingen overtroffen. We zijn ontzettend blij met inmiddels 233 Vrienden die onze podcast een warm hart toedragen en dat onderstrepen met een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie. Wil je ook Vriend worden? Meld je dan aan via vriendvandeshow.nl/degvpodcast.Besproken boeken'Een zwaluw in de winter'Timothée de FombelleIllustraties: Thomas CampiVertaling: Eef GratemaQuerido 10+'Het kerstvarken'J.K. RowlingIllustraties: Jim FieldVertaling: Wiebe Buddingh’De Harmonie 7+'Een miljoen biljoen kerstmannen'Hiroko MotaiIllustraties: Marika MaijalaVertaling: ClavisClavis 4+

 • Het heerlijk avondje is gekomen! Vanuit een uitverkocht Theater De Liefde in Haarlem presenteren kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in deze 62ste aflevering De Grote Vriendelijke 100, de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden, editie 2021! NPO Radio 5 presentator én journaalstem van onze Updates Bert Kranenbarg is live aanwezig en loodst je in blokken van 20 door de lijst, waarna Bas en Jaap opvallende noteringen uitlichten. Via een voicebericht reageren schrijvers Carry Slee, Els Beerten, Simon van der Geest, Annet Huizing, Jochem Myjer, Anke de Vries en Pieter Koolwijk op hun notering in de lijst.Live in het theater praten Bas en Jaap met Janneke Schotveld over 'Avonturen van de dappere ridster' (Van Goor 7+, tekeningen: Milja Praagman), Bette Westera over 'Doodgewoon' (Gottmer 8+, tekeningen Sylvia Weve), met illustrator Marit Törnqvist over haar persoonlijke band met Astrid Lindgren en met Jens Kraan over het werk van zijn overleden tante Hanna Kraan, schrijfster 'Ik ben Krik, Krik ben ik' (Lemniscaat 4+, tekeningen: Mies van Hout) en van 'Hier is de boze heks' (Lemniscaat 5+, tekeningen: Annemarie van Haeringen). En natuurlijk is de schrijfster van het boek dat op nummer 1 staat aanwezig: Annet Schaap!(Foto boven: Martin Dogger/Leesknokploeg)De complete lijstDe volledige lijst is te vinden op Hebban, de lezerscommunity waarmee we deze verkiezing samen organiseerden. Bijna 2500 mensen dienden een top 5 met favoriete boeken in, die samen de top 100 hebben bepaald. Van de 100 boeken op de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man. De top 10 is bijna helemaal voor vrouwelijke auteurs, op twee boeken na. Opvallend is dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw, 7 boeken zijn zelfs van dit jaar (2021). In de aflevering hoor je nog veel meer wetenswaardigheden over de lijst.#deGV100 posterWe hebben een mooie poster laten ontwerpen met alle 100 boekcovers erop. Deze is in beperkte oplage gedrukt en uitgedeeld aan bezoekers van de Pakjesavond. Andere geïnteresseerden kunnen de poster downloaden uit onze mediakit en op A3 of A4 (laten) printen.Gedicht en verhaalSpeciaal voor deze aflevering schreef Bette Westera een gedicht waarin ze maar liefst 69 van de 100 titels wist te verwerken. Janneke Schotveld sloot de avond af met een avontuur van de dappere ridster over de uitverkiezing van 'Lampje' van Annet Schaap als lijstaanvoerder.BoekenbonnenVan onze nieuwe sponsor de Nederlandse Boekenbon B.V. mochten we in deze aflevering 10 boekenbonnen van € 20,- weggeven. 5 aan mensen in de zaal, 5 aan luisteraars. In de uitzending hoor je hoe je kans maakt. Meedoen kan t/m 5 december 2021. Winnaars krijgen bericht en publiceren we op sociale media.

 • Nog een paar dagen en dan sluit de stembus voor De Grote Vriendelijke 100. Heb je jouw persoonlijke top vijf favoriete kinderboeken aller tijden nog niet ingediend? Doe dat dan nu via hebban.nl/stem! In deze laatste special rond de verkiezing draagt zanger Stef Bos vijf boeken voor die hem dierbaar zijn. Uit alle inzendingen stellen we de top 100 op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen wellicht nog extra kaarten beschikbaar.

  Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!Verwijzingen in deze afleveringWe refereren aan dit optreden van Stef Bos in het tv-programma Khalid en Sophie, samen met Pieter Koolwijk en Ellen Deckwitz. Ook noemen we nog even zijn optreden bij Matthijs gaat door, waarin hij een lied zong geïnspireerd op 'De avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld.De top 5 van Stef (in willekeurige volgorde)1. 'Meester Pompelmoes gaat naar Parijs' van Hans Andreus (Holland 7+, tekeningen: Babs van Wely)2. 'Het verlangen van de prins' van Marco Kunst (Gottmer 9+, tekeningen: Marieke Nelissen)3. 'Avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman)4. 'Reis door de nacht' van Anne de Vries (KokBoekencentrum 12+)5. 'De kleine prins' van Antoine de Saint-Exupéry (Ad. Donker 8+)

 • Voor het derde jaar op rij maken we bekend wie de Kinderboekwinkelprijs wint, de prijs van de zelfstandige, samenwerkende kinderboekwinkels in Nederland. Dit jaar is dat Charlotte Dematons voor haar prentenboek 'Alfabet' (Hoogland & Van Klaveren 4+). Ze schuift aan in deze Grote Vriendelijke Update om met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) te praten over wat er sinds de verschijning van de bestseller (en ons interview met haar) met het boek is gebeurd. Ook geeft ze een update over hoe het staat met de hernieuwde versie van haar beroemde Sinterklaas-boek.

  Over Sinterklaasboeken gesproken: we trappen de aflevering af met een kort gesprekje over de nieuwe lijn aan boeken over de goedheiligman. We noemen kort de boeken 'De pieto-toets' van Hans Hagen (Querido 6+, tekeningen: Marieke van Ditshuizen), 'Pietje, moet je plassen?' van Sunna Borghuis (Gottmer 3+, tekeningen: Ruth Hengeveld) en 'De dappere ridster - Sint zit vast' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman).Verwijzingen in deze aflevering

  Nienke van HichtumErna Sassen wint de Nienke van Hichtumprijs voor haar young adultroman 'Zonder titel'. We spraken in deze aflevering uitgebreid met haar over dit boek.Middag van het kinderboekDe Middag van het Kinderboek vindt plaats op 6 november in de openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). Hier vind je alle informatie over kaartverkoop.AnimatieseriesOp YouTube vind je de trailers van Het leven van een loser en Mijn moeder is een gorilla, naar de boeken van respectievelijk Jeff Kinney en Frida Nilsson. De animatieserie over Pip en Posy is hier terug te kijken. Meer informatie over Anansi de spin vind je op deze website.

 • Als radiopresentator Frits Spits boeken leest, dan treedt het 'chocolaatjeseffect' op. Neemt hij er één, dan wil hij méér. Als (groot)vader, maar ook als boegbeeld van De Taalstaat, draagt hij de jeugdliteratuur een warm hart toe. Daarom wil hij graag zijn inzending voor De Grote Vriendelijke 100 met ons delen.Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem. Uit alle inzendingen stellen we de top 100 favoriete kinderboeken aller tijden op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!Verwijzingen in deze afleveringFrits verwijst naar dit gesprek met Daan Remmerts de Vries dat hij in de Taalstaat had. De boeken over Vos die hij bedoelt, heetten: 'Vos is een boef', 'Dokter Vos' en 'Feest met Vos' (alle Gottmer 4+).De moeder van Frits Spits was kinderboekenschrijfster. Ze heette Hanny S.R. Meijler en schreef boeken als 'Een kast vol servies' (Helmond, 1960), 'Tippelop en Tippelmee' (Van Holkema & Warendorf, 1961) en 'De zwarte paraplu van Hanneke en Janneke' (Van Holkema & Warendorf, 1960). Ook schreef ze de tekst van het liedje 'Ik ben gelukkig zonder jou' van Conny Vandenbos. De top 5 van Frits

  1. 'De GVR' van Roald Dahl (De Fontein 8+)2. 'Wiplala' van Annie M.G. Schmidt (Querido 6+)3. 'Alleen op de wereld' van Hector Malot (Van Goor 10+)4. 'De ark van Noach' van Peter Spier (Lemniscaat 4+)5. 'De AFC'ers' van J.B. Schuil (Becht 9+)