Afleveringen
-
Landgoed Nienoord ligt in Leek, een plaats in het zuiden van de provincie Groningen, tegen de grens met de provincie Drenthe. Mike van der Most beheert dit landgoed samen met zijn vrouw Ria. Terwijl er letterlijk een paar honderd meter verderop, in de provincie Drenthe, subsidie wordt verstrekt voor wolfwerende afrasteringen, doet de provincie Groningen niets, waardoor Mike alles uit eigen zak moet betalen. Hij heeft Wildlife en Diermanagement gestudeerd en weet dus goed waar hij het over heeft als het gaat om dieren en natuur. Daarnaast is hij als ondernemer met een grote passie voor dieren en natuur graag goed voorbereid. Hoe gaat hij om met de houding van de provincie Groningen, en hoe kijkt hij met zijn ervaring naar het wolvenprobleem?
Steun deze show! Help ons deze show te blijven maken. De treinkaartjes naar Groningen en Leek waren niet goedkoop. Neem jouw petje af en krijg in ruil vroegtijdig en reclamevrij toegang tot nieuwe afleveringen en praat mee over toekomstige afleveringen. Kijk op petjeaf.com/geleidewolf
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van de wolf, de gemeente voor de veiligheid van de burgers, en daarnaast worden ook de landelijke overheid en Europa genoemd. Maar hoe werken deze partijen onderling samen, en wat kan er gedaan worden aan de uitdagingen waarmee Sandra en Ferry, samen met vele anderen, te maken hebben?
In deze aflevering zijn Ferry en Sandra te gast bij Harold Zoet, gedeputeerde van de provincie Gelderland namens de BoerBurgerBeweging en verantwoordelijk voor onder andere landbouw en natuur. Het gespreksonderwerp: de balans tussen de wolf en alle andere dieren. Moet de wolf beschermd worden ten koste van andere dieren? Willen we écht een landschap vol hekwerken, of zijn er alternatieven? En welke rol spelen de verschillende bestuurslagen daarin?
Ferry en Sandra hebben vanaf het begin van deze serie geprobeerd om met gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht te spreken, maar dit is tot op heden niet gelukt. Na het interview met gedeputeerde Harold Zoet hebben ze opnieuw een verzoek ingediend bij de provincie en wachten zij op een reactie.
Support deze show
Luister vroegtijdig, reclamevrij en praat mee over toekomstige afleveringen. Dit kan allemaal als je een petje afneemt; daarmee ondersteun je ook de productie van deze show. Ga naar petjeaf.com/geleidewolf.
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering vertelt Karin Jefferson, eigenaar van De Wildtshof, over de ingrijpende keuzes die ze moet maken om haar paarden veilig te houden. De Wildtshof biedt een thuis voor oude paarden en gebruikte eerder naast hun eigen terrein ook omliggende grond om de paarden meer ruimte te geven. Maar na meerdere wolvenaanvallen op schapen bij de buren, besloten Karin en haar team om de extra grond niet langer te gebruiken en het eigen terrein te voorzien van wolfwerende hekken.
Deze beslissing brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee: door het gebrek aan ruimte kan De Wildtshof minder paarden opnemen, wat resulteert in langere wachtlijsten en een moeilijke afweging tussen kwantiteit en kwaliteit van zorg. Karin deelt hoe zwaar het is om zulke keuzes te maken, maar benadrukt dat de dieren altijd op de eerste plaats staan. Zelfs als dat betekent dat ze financieel moet inleveren om de levenskwaliteit van de overgebleven paarden te waarborgen.
Sandra en Ferry kunnen niet eenvoudigweg ‘binnen’ blijven met hun geleidehonden. Voor hen en hun honden zijn bewegingsvrijheid en veiligheid onlosmakelijk verbonden. Wanneer houdt het respect voor de natuur op en waar begint de verantwoordelijkheid voor de dieren die we verzorgen? Met deze aflevering brengen we de keuzes en dilemma's van een leven naast de wolf in kaart.
Support deze show
Neem jouw petje af en ondersteun op die manier deze show. In ruil mag je meepraten over toekomstige afleveringen en als eerste luisteren zonder reclame. Kijk op petjeaf.com/geleidewolf
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is deel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Pim Visser traint honden en mensen om schapen te drijven. Nadat hij afgelopen zomer bij een wolvenaanval negen schapen verloor, terwijl hij ervan overtuigd was dat het veilig was, heeft hij maatregelen genomen. Sandra en Ferry gaan met Pim in gesprek, blikken terug op deze aanval en bespreken vooral de gevolgen voor het bedrijf en de persoonlijke impact.
Ondersteun de productie van deze show door jouw petje af te nemen en praat mee over toekomstige afleveringen en luister vroegtijdig en reclamevrij. Kijk op petjeaf.com/geleidewolf
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Tot voor kort kon je bij de Ezel Sociëteit Zeist een ezel ophalen voor een wandeling in het bos. Na de ernstige incidenten op en rond de Utrechtse Heuvelrug durft directeur Hans Signer zijn ezels niet meer uit te lenen. In deze aflevering gaan Sandra en Ferry met hem in gesprek en ontdekken ze dat er veel overeenkomsten zijn tussen de situatie van de Ezel Sociëteit en die van henzelf.
UPDATE: Deze podcast is opgenomen voor bekend werd dat de wolf GW3237M niet alleenstaand is, maar de vader is van de welpen in het gebied rondom Leusden en de Kozakkenput. Aangezien er in deze aflevering gespeculeerd wordt over het aantal wolven en waar ze leven, vinden Sandra en Ferry het belangrijk dat jij als luisteraar de meest actuele informatie kent. Lees dit artikel van RTV Utrecht.
Ondersteun deze podcast
Draag bij aan de productiekosten van deze podcast, zoals reiskosten en de verspreiding via social media. Neem je petje af via petjeaf.com/geleidewolf.
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
In deze aflevering van Geleidewolf spreken Sandra en Ferry met Erwin Vermeulen van Animal Rights. Ze hebben lang uitgekeken naar dit gesprek omdat ze het enorm belangrijk vinden dat iedereen gehoord mag worden in deze wolvendiscussie. In dit open, maar confronterende gesprek gaat het niet alleen over de botsing tussen de rechten van wilde dieren met die van de mens en hun huisdieren, maar ook over een verschil in idealen. Volgens Animal Rights zouden dieren voor het gebruik van voedsel, gezelschap, ondersteuning en dus ook geleidehonden niet moeten kunnen, waardoor het gesprek een heel ander karakter lijkt te krijgen. In een gesprek dat Ferry en Sandra al raakt omdat het over hun vrijheid gaat, kan deze invalshoek er er voor hun gevoel eigenlijk niet bij.
Petje af?
Sandra en Ferry financieren de productie van deze podcast volledig uit eigen zak omdat zij als geen ander zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen rondom de wolf. Wil je bijdragen aan deze kosten? Neem dan je petje af via link petjeaf.com/geleidewolf
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Sandra en Ferry praten in deze aflevering met Annet van de stichting Wij(s) met Wolven over de secundaire gevolgen van de komst van de wolf, die bij veel mensen zorgen en stress veroorzaken. Het gaat om dierhouders die zich verantwoordelijk voelen voor hun dieren, bedrijven in wolvengebied die noodgedwongen moeten krimpen, en inwoners die zich niet langer veilig voelen. Dit veroorzaakt onzekerheid en stress. Dit alles gebeurt zonder het belang van de wolf en andere wilde dieren uit het oog te verliezen.
Annet Muller-ter Veen hield enkele jaren geleden een enquête onder houders van weidedieren over de uitdagingen waarmee zij te maken krijgen door de komst van de wolf. De resultaten verwerkte ze in het essay 'Wij(s) met Wolven', waarin ze de wolf figuurlijk beschrijft als een meerkoppig monster dat niet alleen gevaarlijk is voor andere dieren, maar ook extra zorgen en stress veroorzaakt bij de mensen die deze dieren houden, evenals bij bedrijven en inwoners in wolvengebied. Naar aanleiding van dat essay is de stichting Wij(s) met Wolven opgericht, met als doel een platform te bieden dat bezorgde burgers en geïnteresseerden informeert over de komst en vestiging van wolven in Nederland. Bezoek de website van stichting wij(s) met Wolven
Petje af?
We betalen de productiekosten van deze podcast uit eigen zak en zullen dat blijven doen, omdat wij als geen ander een oplossing willen vinden. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten en visuele ondersteuning voor social media. Als je wilt bijdragen aan deze kosten, zijn we je erg dankbaar. In ruil daarvoor mag je meepraten over toekomstige afleveringen en kun je alle episodes reclamevrij beluisteren. Kijk op petjeaf.com/geleidewolf
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Een bijzondere aflevering voor Sandra en Ferry, omdat het een van hun grootste zorgen bespreekt: het risico dat je hond wordt aangevallen door een wolf.
Het baasje van Louie, de dwergpoedel die op 6 juli 2024 in Den Treek door een wolf werd meegenomen, deelt haar ervaring. Samen met Sandra en Ferry doorloopt ze deze zaterdag opnieuw, vanaf het begin van haar wandeling vanaf de camping waar ze verbleef, tot het moment dat de wolf haar hond meenam, en de daaropvolgende zoektocht en verwerking.
Het baasje van Louie wil graag anoniem blijven, en dit respecteren wij. Haar naam is bij ons bekend, en we hebben haar verhaal via meerdere bronnen kunnen verifiëren.
Wil je deze podcast ondersteunen? Overweeg dan een maandelijkse bijdrage te doen. Hiermee betalen wij onze reiskosten, en je helpt de podcast verder te verspreiden. In ruil mag je zonder reclame luisteren. Kijk op petjeaf.com/geleidewolf.
Deze podcast is geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
In deze podcast praten Sandra en Ferry met Erwin over de verminderde vrees die wolven in ons land lijken te hebben voor mensen. Wat zijn de gevolgen hiervan, wat zijn mogelijke oplossingen, en hoe gaan andere landen hiermee om?
Toen Erwin van Maanen in de jaren negentig door de wouden van Transsylvanië wandelde, kwam hij een ree tegen die door wolven was gedood. Dit wekte zijn interesse en passie voor de wolf. Vervolgens zette hij zich in om onder andere de wolven in Roemenië te beschermen, door gebieden aan te wijzen waar de wolf veilig kon leven.
Wil je reageren of je eigen verhaal delen? Laat van je horen en stuur een e-mail naar: [email protected]
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en deze aflevering is gemonteerd door Emiel Cornelisse. De podcast maakt deel uit van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Bart en Fenny wonen midden in de bossen rondom Zeist. Ze nemen maatregelen bij het uitlaten van hun kleinste hond, maar merken ook de reacties van mensen in hun omgeving op. Wat veertig jaar geleden nog als een prachtig huis in een mooie omgeving voelde, heeft nu een wrange bijsmaak. Zeker nu de sporen van de wolf praktisch in hun achtertuin worden gevonden.
Ben jij tegen het zenderen van wolven? Dan zoeken we jou!
Een belangrijk deel van onze zoektocht is het luisteren naar verhalen en ervaringen van anderen. Op die manier hopen we een zo breed mogelijk beeld te krijgen en alle standpunten te begrijpen. Ondanks onze inspanningen hebben we Faunabescherming en Animal Rights nog niet aan tafel kunnen krijgen. Faunabescherming heeft schriftelijk laten weten te druk te zijn met 26 juridische procedures in het land en kan daarom niet ingaan op ons verzoek. Toch willen we graag in gesprek met iemand die de standpunten van deze organisaties steunt. Ben jij die persoon en sta je open voor een openhartig gesprek waarin we van gedachten kunnen wisselen? Dan horen we graag van je. Mail ons op [email protected].
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Hans van Eijden is territoriumcoördinator bij de Zoogdiervereniging en wolvenconsulent voor de provincie Utrecht. Sandra en Ferry praten met hem over de vraag of de angst die zij en anderen ervaren reëel is en of er oplossingen zijn. Ze bespreken ook het gedrag van de wolf en of honden, na de recente incidenten, nu wel of niet op het menu van de wolf staan.
Voor de actuele situatie rondom de wolven in de provincie Utrecht verwijst Hans je graag naar de website van de provincie Utrecht.
Wil je reageren of je eigen verhaal met ons delen? Mail ons dan op [email protected].
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en is onderdeel van het OOG.FM-podcastnetwerk. -
Mensen met een (geleide- of assistentie)hond zijn niet de enigen die hun bedenkingen hebben bij het idee van een boswandeling. Anouk geniet graag van het bos bij Den Treek-Henschoten. Ze rijdt er paard en wandelt of fietst er met haar pony. Dit doet ze nog steeds, maar ze is zich zeer bewust van de gevaren en risico's. In deze aflevering deelt ze haar ervaringen met Sandra en Ferry.
Wil je reageren op deze aflevering of jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Deze podcast is geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM podcastnetwerk. -
Geleidehondeninstructeur Ans L'Abee vertelt in deze aflevering of de angst van Sandra en Ferry om naar het bos te gaan terecht is. Verder licht ze toe waarom het zo belangrijk is om een geleidehond voldoende vrije tijd en ruimte in het bos te geven. Ook legt ze uit dat het voor iemand die weinig of niets ziet, bijna onmogelijk is om zomaar een ander bospad te kiezen.
Wil je reageren op deze podcast of jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Deze podcast is geproduceerd door FERRY.FM als onderdeel van het OOG.FM podcastnetwerk. -
In deze eerste aflevering maak je kennis met Sandra en Ferry. Zij vertellen hun ervaring over het leven met de wolven in Nederland in combinatie met een geleidehond. Verder praten ze over het doel van deze podcast: het zoeken en verspreiden van informatie om andere eigenaren van (geleide of assistentie)honden te informeren en samen te zoeken naar een oplossing die voor iedereen werkt.
Wil je reageren of je eigen verhaal delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of kijk op geleidewolf.nl.
Deze podcast is geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM podcastnetwerk. -
Ferry Molenaar en Sandra Groeneveld zijn beiden blind en lopen met een geleidehond. Door het toenemende aantal incidenten met wolven voelen zij zich niet langer veilig in de bossen rondom Zeist. Een incident tussen een geleidehond en een wolf gaat namelijk verder dan alleen het risico je huisdier te verliezen. Die geleidehond is rechtstreeks gekoppeld aan de vrijheid die Sandra en Ferry, samen met vele andere gebruikers van geleidehonden, ervaren.
In deze podcast uiten zij hun angst door te onderzoeken wat de aanwezigheid van de wolf in Nederland voor ons allemaal betekent. Daarbij gaan ze in gesprek met experts, kenners, maar ook met inwoners en betrokkenen om naar hun ervaringen te luisteren. Het doel: een oplossing voor IEDEREEN, dus ook voor de wolf!
Wil jij jouw verhaal, kennis of expertise delen in de zoektocht naar oplossingen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Deze podcast wordt geproduceerd door FERRY.FM en maakt deel uit van het OOG.FM podcastnetwerk.