Afleveringen
-
Het is in de afgelopen afleveringen van onze podcast vaak aan bod gekomen, maar de politiek speelt een belangrijke rol in ons voedselsysteem. Van suikertaks tot regels voor kindermarketing, de politiek heeft een flinke vinger in de pap of zou dit in sommige gevallen juist meer moeten hebben. Wat wij stemmen is dan ook van invloed op hoe we zullen eten! In deze bonusaflevering pluizen wij, samen met Teun van de Keuken, geen menukaarten maar partijprogrammaās voor je uit en gaan we op zoek naar de ideeĆ«n over eten.
Wij hebben de 10 grootste partijen (qua leden) langs onze voedselmeetlat gelegd. Daarbij hebben we gekeken naar deze 11 criteria:
1. Hoofdstuk/paragraaf specifiek over eten
2. Voor een suikertaks
3. Voor andere prijsmaatregelen (lagere BTW groenten en fruit, vleestaks)
4. Beleid op afschaffing van kindermarketing
5. Beleid op voedselverspilling
6. Biologische of kringlooplandbouw als doelstelling
7. Voor een goede prijs voor de boer
8. Voor mensen gezond laten eten, rol overheid en supermarkt
9. Beleid op een gezonde voedselomgeving
10. Voor promotie groenten en fruit
11. Beleid op voedselonderwijs
Shownotes
1. In dit artikel vind je onze hele analyse terug. MĆ©t handige infographic: https://hetvoedselkabinet.nl/voedselstemwijzer
2. Op 3 maart (20:00 - 21:00) organiseren we een voedselverkiezingsdebat op Clubhouse. Praat (en luister) mee: https://www.joinclubhouse.com/event/MKv9E6k0
3. Ga stemmen!
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
De afgelopen maanden zijn we met een microfoon in de hand door het land getrokken om te onderzoeken of we de wereld kunnen verbeteren met eten. We hebben onze eigen vuilniszakken doorgespit, we zijn de supermarkt ingedoken op zoek naar producten die onze kinderen verleiden tot ongezond eten, we stonden in de keuken met verschillende chefs, we gingen op bezoek bij boeren Ć©n we onderzochten de grote en complexe vraagstukken van ons huidige voedselsysteem. Maar met wie kunnen we beter een gesprek voeren over de toekomst van ons voedsel dan met onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit? In deze aflevering zijn we op bezoek bij minister Carola Schouten in Den Haag en vragen we haar of zij denkt dat we de wereld kunnen verbeteren met eten en hoe?
Onderdelen uit de aflevering
Een uitgebreid interview met Carola Schouten over hoe we de wereld kunnen verbeteren met eten, inclusief vragen van de gasten uit onze vorige afleveringen.En gaan we door? We gaan sowieso een bonus-aflevering maken waarin we de partijprogrammaās voor de komende verkiezingen uitpluizen.Shownotes aflevering 12
Wat vond je van deze aflevering en van de hele reeks? Heb jij misschien net als onze producer Folkert ook jouw gedrag veranderd? Laat het ons weten! Bijvoorbeeld via Instagram of Facebook of Vriend van de Show.Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek en vragen stellen of een high five geven. Ook kun je op vriend van de show zelfs een kleine donatie doen zodat we nog een seizoen kunnen maken.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Voor echte verandering heb je positieve, ambitieuze en getalenteerde mensen nodig. Mensen die de theorie in praktijk brengen en laten zien dat het echt anders kan. Wij, Sam en Helen, zijn ooit zelf de Youth Food Movement gestart en organiseerden jarenlang een Food Film Festival. Gewoon dingen gaan doen, was en is nog steeds ons motto. In deze aflevering gaan we in gesprek met twee optimistische voedselveranderaars die met hun initiatieven bijdragen aan een beter voedselsysteem. Bij ons in de studio zijn Moniek Merkx van Maas Theater en Dans Ć©n Dalila Sayd van De Voedselapotheek Wijkaanpak.
Onderdelen uit aflevering 11
1.In gesprek met Moniek Merkx, artistiek directeur van Maas Theater en Dans en al bijna 35 jaar werkzaam in het Nederlands theater. Haar laatste voorstelling De Wilde Keuken was een onderzoek naar hoe en wat we eten. Wij spreken haar over dit bijzondere project.
2.We spreken Dalila Sayd, ervaren chef en oprichter van het EETschap, over haar laatste project De Voedselapotheek Wijkaanpak.
Shownotes aflevering 11
-Meer weten over De Wilde Keuken? Bekijk hier een mooie video van het hele onderzoekstraject https://www.youtube.com/watch?v=s5nzVApWYTY&feature=youtu.be
-Benieuwd naar De Voedselapotheek wijkaanpak? Lees hier meer over dit bijzondere project van Dalila.
-Heb jij zelf een idee waarmee jij werkt aan een beter voedselsysteem? Kijk dan eens op doen.nl voor meer informatie en wie weet, wordt jouw idee met hulp van DOEN binnenkort werkelijkheid!
-Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
De Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend om haar efficiĆ«ntie. Jaarlijks produceren we honderden miljoenen kiloās voedsel, van aardappels tot uien, groenten uit volle grond of de kas, en wat te denken van de gigantische hoeveelheid dieren die we in Nederland houden? Varkens, koeien en kippen, in de wei of in een stal. Een geweldige prestatie zou je kunnen zeggen. Maar onze landbouw piept en kraakt.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Vegan. Een hippere benaming van wat vroeger gewoon veganist werd genoemd. Een dieet dat lange tijd het imago had van een geiten-wollen-sokken-beweging. Maar no more! Vegan zijn is hip. Vegan restaurants schieten als paddoās uit de grond, de hashtag #veganfood heeft 21,7 miljoen berichten op Instagram Ć©n BNāers en influencers schromen niet om te pronken met hun vegan lifestyle. Maar hoe doe je dat āvegan wordenā en vooral ook waarom? In deze aflevering zoeken we antwoorden op deze vragen.
Shownotes
Wil jij ook inspiratie opdoen voor meer vegan recepten. Check dan het instagramaccount van Lisa https://www.instagram.com/lisagoesvegan/?hl=nl
Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
We worden met zijn allen steeds dikker. Een op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht Ć©n obesitas vormt een groot probleem voor de volksgezondheid. In aflevering twee kwamen we al tot de conclusie dat marketing werkt, maar met name wordt ingezet om ons te verleiden tot het eten van ongezonde producten! Maar wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor onze gezondheid? Wie heeft de touwtjes in handen en dus de macht als het aankomt op een gezonde voedselomgeving? In deze aflevering onderzoeken we dit met Herman Lelieveldt, wetenschapper aan de Roosevelt Academy, auteur van het boek āDe Voedselparadoxā en de schrijver van een zeer onthullende reeks artikelen op Follow the Money over hoe de suikertax uit het preventieakkoord verdween.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Terwijl in Den Haag wordt gesoebat over het opnemen van vluchtelingen, gebeurt er elders in Nederland iets heel bijzonders. In Arnhem werd deze zomer het derde restaurant van A Beautiful Mess geopend. Deze restaurantketen heeft als missie om mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige leer- en werkplek te bieden en ze klaar te stomen voor een carriĆØre in de horeca. Meer dan 170 mensen vonden op deze manier een baan en konden zo bouwen aan een hun toekomst. In deze aflevering gaan we meer horen over dit bijzondere initiatief. We praten met kookboekenschrijver en chef bij A Beautiful Mess, Merijn Tol en gaat Samuel Baba Ghanoush maken met chef Ayman in Arnhem.
Shownotes aflevering 7
Proef zelf die overheerlijke baba ganoush van Ayman en ga eten bij A Beautiful Mess.Volg Merijn Tol om op de hoogte te blijven van alle events die zij organiseert voor de slachtoffers van o.a Moria en Beiroet.Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Aan alles wat er op ons bord ligt zijn verhalen verbonden. En vandaag hebben we het over een bijzonder gerecht uit de Creoolse keuken: Heri Heri. Een gerecht dat het verhaal vertelt over onze gezamenlijke geschiedenis met Suriname. Heri Heri betekent zoveel als hele hele. Hele aardvruchten en hele banaan worden gekookt en geserveerd met zoute vis. Het gerecht vertelt het verhaal over de Afrikaanse diaspora, over kolonialisme, maar ook over de trots van Surinamers. Heri Heri is een van de gerechten die wordt gegeten tijdens Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Nederland produceert ontzettend veel eten. Elk jaar komen er tonnen aan voedsel van onze bodem. Van aardappelen tot witlof, van tomaten uit de kas tot verse bonen van het land. Toen door de coronamaatregelen de grenzen werden gesloten en de vliegtuigen aan de grond bleven en wij ons in Nederland massaal druk maakten over onze geplande zomervakantie, vreesden de boeren in Europa voor iets heel anders. Namelijk het wegvallen van een vaak niet zo zichtbare, maar ontzettend belangrijke schakel in onze voedselproductie: de seizoensarbeiders.
In deze aflevering duiken we in de wereld van de seizoensarbeid. Welk handwerk is er allemaal nodig voordat ons eten op ons bord belandt? Wie doet dit werk? En onder welke omstandigheden? Het onderwerp wekte onze interesse en we gaan op onderzoek uit. We spreken met een expert die er alles van weet en ook gaan we zelf onkruid wieden op het land.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
De coronocrisis brengt Nederland tot stilstand. Lege straten, dichte winkels, verlaten scholen en de horeca gesloten. Bij de restaurants - die eerst konden rekenen op voldoende gasten - staan de borden nu opgestapeld te wachten op betere tijden. Uit eten gaan we dus niet meer. Maar eten blijven we doen. En dus hamsteren we onze boodschappen massaal bij de supermarkt, in angst dat er misschien wel te weinig voedsel zal zijn. De coronacrisis doet Nederland niet alleen stilstaan, maar laat ons beseffen dat de beschikbaarheid en toevoer van voedsel, best iets heel bijzonders is. De coronacrisis is voor veel lokale voedselproducenten een regelrechte ramp. In deze aflevering hoor je hoe lokale voedselproducenten het hoofd boven water proberen te houden in tijden van crisis, en vooral hoe wij ze kunnen helpen!
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Jamie Oliver kent natuurlijk iedereen. Als chef inspireert hij niet alleen, met een enorme collectie kookboeken en tv-programmaās, maar hij zet hij zich in voor maatschappelijke issues, zoals een gezonde schoollunch voor ieder kind. Hij maakte van het begrip chef, iets veel groters! Hij is allang niet meer de enige chef die zich inzet voor een betere wereld. Steeds meer chefs verbinden zich aan goede doelen of hebben hun eigen missie de wereld te verbeteren. In deze aflevering zoeken we chef Emile van der Staak op. Zijn restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen is een van de innovatiefste restaurants van Nederland. Wij gaan met hem naar voedselbos Ketelbroek - waar hij samen met de beheerder Wouter van Eck veel van zijn ingrediĆ«nten vandaan haalt - en willen weten hoe chefs een inspiratiebron kunnen zijn en invloed uitoefenen op de huidige eetcultuur en voedselindustrie.
Shownotes
Lees meer over de botanische gastronomie van De nieuwe winkel en reserveer snel: https://denieuwewinkel.com/Laat het ons weten als je tips hebt voor chefs of andere mensen met een missie!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Producenten en grote merken spelen slim in op het sentiment van kinderen, en gebruiken ācartoonā-helden op de verpakkingen van hun ongezonde waren. Denk aan Elsa-ijsjes, Paw Patrol koekjes en ken je de flippoās nog? Steeds meer kinderen eten ongezond met als gevolg dat ook steeds meer kinderen overgewicht hebben. Maar wat als we diezelfde marketing inzetten voor de promotie van gezond eten? Kunnen we deze ongezonde trend dan omkeren? En wie kunnen we eigenlijk verantwoordelijk houden voor de gezondheid van onze kinderen?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Wereldwijd wordt ā van al ons eten weggegooid. Dat is evenveel als de hele productie van een land als China. Dat is schrijnend als je bedenkt dat er meer dan 800 miljoen mensen op de wereld met honger naar bed gaan. In deze aflevering van het Voedselkabinet nemen Samuel en Helen je mee op pad. Hoeveel verspillen we nu eigenlijk? En hoe kunnen we zelf bijdragen aan de oplossing?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
-
Kun je de wereld verbeteren met eten? Samuel Levie en Helen Kranstauber geloven van wel! In Het Voedselkabinet redden ze met een microfoon in de hand goed eten van de vuilnisbak, oogsten ze een maaltijd in een voedselbos en gaan ze achter de marketeers aan die onze kinderen verleiden tot ongezonde keuzes. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering van Het Voedselkabinet via jouw favoriete podcastapp. Meer weten? Ga naar hetvoedselkabinet.nl
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californiƫ op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.