Afleveringen

 • Mede mogelijk gemaakt door Pfizer.

  Heeft de natuur voor jou nog verrassingen? Hoeveel zie je, hoor je, ervaar je als je wandelt, fietst, of op een andere manier van natuur geniet? Neem bijvoorbeeld de teek. Op een vierkante meter kun je er tientallen, of zelfs een paar honderd tegenkomen. Maar wat weten we van dit beestje? Dat het kan bijten, ja. Dat het de ziekte van Lyme kan overbrengen, check. Maar wat nog meer? Waar wordt het geboren? Hoe beweegt het zich voort? Wat is haar plek in het ecosysteem? En wat voor ziektes kan een teek nog meer bij zich dragen?

  In dit audioverhaal hoor je het verhaal van de teek, verteld door haarzelf. Je krijgt een kijkje in drie van haar levensfases. En ondertussen vertelt bioloog Arnold van Vliet over de achtergrond van de teek, over onverwachte weetjes en gevaren, en over hoe jij je tegen een tekenbeet kunt beschermen. Al met al een uitnodiging, om even stil te staan en te kijken naar de natuur waar wij deel van zijn en hoe we daar mee om gaan.

  Wil je meer weten over de Nederlandse natuur, of specifiek over teken, en preventie van ziektes zoals Lyme en TBE? Je kan onder andere terecht op:

  https://www.hoevoorkomjetbe.nl/ - voor informatie over TBE https://www.naturetoday.nl/ - om meer te leren over de Nederlandse natuur

  Te gast in de podcast: Arnold van Vliet

  Lees meer over zijn werk op de website van zijn universiteit Volg hem op Twitter (@ArnoldvanVliet)

  Deze podcast werd gemaakt door

  Concept: Havas Lemz & PodGront Ondersteuning bij research: Arnold van Vliet & Pfizer Script: Amanda Brouwers & Egbert Minnema Muziek: Jelle van Aanholt Montage: Egbert Minnema & Amanda Brouwers Voice-over teek: Amanda Brouwers Voice-over afsluitend: René Scharenborg

  PP-FSM-NLD-0323

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.