Afleveringen

  • Deze uitspraak gaat over de verwachtingen van relaties. Sommige mensen zijn geneigd irreële verwachtingen te hebben van liefdesrelaties, zakelijke relaties of vriendschappen. Soms zijn de verwachtingen zo groot, dat de ander zich zelfs benauwd gaat voelen. Zo zou het natuurlijk niet moeten zijn. ‘Vriendschap en liefde is vrijheid, en geen verplichting’, aldus Paul. De geromantiseerde vriendschap gaat voorbij aan het feit dat elke menselijke relatie vlekken heeft. Niemand is perfect, elke koe heeft een vlek. Het is heel belangrijk om dat te beseffen. Relaties zijn nooit altijd en alleen maar leuk.

    Verder praten vader en zoon in deze aflevering over de verschillende vormen van perfectionisme, narcisme, vriendschappen en over hoe Paul mensen behandelde die hierin tegen problemen aanliepen.


    Verwijzingen:

    Marscha Linehan - Bouwstenen voor een zinvol levenJeffrey E. Young en Janet S. Klosko - Schema TherapyJ.A. Groen - Afgunst regeert de wereld

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Deze uitspraak gaat over samenwerken in een team. Als je in een team steeds wilt vasthouden aan je gelijk, leidt dat vaak tot conflicten. Paul legt uit dat je altijd op zoek moet naar het gemeenschappelijke belang; je moet denken in belangen en niet in gelijk. Veel problemen kun je voorkomen door je vaardigheden op het gebied van samenwerken te vergroten. Zowel in werk- als in privésituaties.

    Verder praten vader en zoon in deze aflevering over Pauls werk bij de politie, over waarom preventie zo belangrijk (en leuk) is en krijg je tools aangereikt voor in je gereedschapskist voor samenwerken.


    Verwijzingen:

    Roger Fischer, William Ury, Bruce Patton - Excellent onderhandelen

     

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • Vooral voor gevoelige mensen is het lastig om kritiek niet persoonlijk te nemen. Toch zou je volgens Paul niets persoonlijk moeten opvatten. Alles wat een ander zegt, is namelijk de mening van een ander.

    De uitspraak ‘Vat niets persoonlijk op’, komt uit een spirituele bestseller van een Mexicaanse chirurg waarin 4 inzichten centraal staan die aan hem overgeleverd waren via zijn voorouders, de Tolteken. Derek en Paul praten over de 4 inzichten en betogen dat als we deze inzichten zouden gebruiken in de maatschappij, we het veel beter zouden kunnen hebben met elkaar.


    Verder praten vader en zoon in deze aflevering over het grote belang van communicatie en hoe dit de bron is van alle conflicten. Geven ze het advies neutraal te leren denken en niet uit te gaan van veronderstellingen. Als je kritiek persoonlijk opvat, ga je er vaak ook vanuit dat mensen je wel een minkukel zullen vinden. En daaruit kunnen heel gemakkelijk angsten ontstaan. Over angst wordt in deze aflevering dan ook veel gesproken.


    Verwijzingen:

    Don Miguel Ruiz - De vier inzichten. Wijsheid van de ToltekenNorbert Elias - Het civilisatieproces

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Deze uitspraak gaat over stress. Een continue stressreactie zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hartproblemen. Het zorgt voor fysieke uitputting, slecht slapen, futloosheid, somberheid en piekeren. Vaak hebben we niet eens door dat we gestrest zijn, maar opeens is het ons allemaal te veel en is er een tippingpoint bereikt, zowel fysiek als emotioneel. Om die reden wordt stress ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

    De Ferrari uit Pauls uitspraak is een metafoor voor jezelf. Je ziet er goed uit en je rijdt hard. Maar iedereen heeft z’n grens, jij dus ook. Je moet goed sturen, af en toe de auto in de garage zetten en de lichten uit doen om op te laden. Dan kun je daarna weer hard rijden. Met piepende remmen en slippen door de bocht is heel leuk, maar je moet op tijd weer onderhoud krijgen.


    Verder praten vader en zoon in deze aflevering over de natuur en de ecologie, waarin we systemen zien die herkennen die ook in onze maatschappij plaatsvinden. Het verschil tussen dingen weten en ernaar handelen komt aan de orde en de mythe van onkwetsbaarheid wordt besproken. We horen waarom Paul nooit iets deed op zaterdag én waarom alles uiteindelijk toch weer uitkomt om onze angst voor de dood.

    Verwijzingen:

    Samuel Shem - Mount MiseryIrvin Yalom - Nietzsches tranen. Roman van een obsessieIrvin Yalom - Tegen de zon in kijken. Doodsangst en hoe die te overwinnen

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Deze uitspraak gaat over de relatie die mensen hebben met het bedrijf waar ze voor werken. Als je jezelf identificeert met het werk dat je doet, is dat niet alleen goed voor de band met het werk, maar ook een risicofactor voor burn-out. Het maakt mensen ook kwetsbaar wanneer er een conflict op het werk ontstaat of wanneer iemand zelfs ontslagen wordt. Mensen kunnen dan erg teleurgesteld raken in het bedrijf, en zelfs depressief worden. Om dit te voorkomen, zou je een plek moeten vinden waar de identificatie met je werk wel zorgt voor zingeving, maar niet leidt tot stress.

    Verder praten vader en zoon in deze aflevering over hoe de maatschappij, organisaties en bedrijven in de loop der jaren veranderd zijn. En wat de invloed daarvan is op ons als werkende burgers. Ook komt aan de orde hoe belangrijk slaap eigenlijk is, welke fasen rouwverwerking kent en legt Paul nog eens uit dat we leren van verandering, niet van stilstand. Werk houd je volgens een gewaardeerde collega van Paul vol door drie dingen: autonomie, het gevoel dat je kennis wordt gewaardeerd en betekenisverlening. Paul en Derek praten daar verder over en geven je het advies te werken met je hart, maar niet met je ziel!


    Verwijzingen:

    Malcolm Harris - Kids these days

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Deze uitspraak gaat over de noodzaak van boosheid. Iedereen heeft een schaduwkant in zich. Een donkere kant waartoe hij zich moet verhouden. Sommige mensen zijn geneigd hun donkere kant te ontkennen. Ze onderdrukken hun emotie dan en verbannen hem naar het onderbewuste. Dit kan uiteindelijk gezondheidsklachten opleveren, zoals hart- en vaatziekten, maar ook depressie. Het is daarom heel belangrijk de donkere kant van jezelf te leren herkennen, erkennen en hanteren. Paul vertelt er in deze aflevering alles over.

    Verder praten vader en zoon over boosheid in onze kunst en cultuur, Luke Skywalker, Harry Potter, Philip Roth en Michel Houellebecq, over God en de duivel, Donald Duck, leiders zoals Barack Obama en Donald Trump en komen begrippen zoals projectieve identificatie en sublimeren aan de orde.


    Verwijzingen:

    Marianne Frederiksson - Mijn leven in Zweden (p. 68)Anna Freud - Het ik en de afweermechanismenRutger Bregman - De meeste mensen deugenDe kinderen van Ruinerwold - Documentaire BNNVARA

    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze aflevering speelt perfectionisme een grote rol. Iemand is perfectionistisch als hij hoge eisen stelt aan zichzelf en zijn werk, geen genoegen neemt met een zes, en altijd een stapje extra wil zetten. Het wordt doorgaans als een positieve eigenschap gezien, maar perfectionisme kent ook een keerzijde. Mensen die perfectionistisch zijn, hebben vaak onrealistische verwachtingen van zichzelf en mogen van zichzelf geen fouten maken. Dit kan resulteren in gevoelens van falen en schuld, uitstellen, besluiteloosheid en verminderd zelfvertrouwen. Het zorgt voor een verhoogde kans op depressie, anorexia en zelfs suïcide. Ook is er een relatie gevonden met een verhoogde bloeddruk en vroegtijdig overlijden. Pauls uitspraak ‘Je bent Johan Cruijff niet!’ is eigenlijk een uitspraak ter geruststelling aan veelal jonge mensen die overbewust zijn van zichzelf en dat projecteren op anderen. Alsof iedereen met jou bezig is. Gelukkig niet!

    Verder praten vader en zoon over projectie, sublimeren, overdracht en tegenoverdracht, de mythe van overschatting en over vriendjes worden met jezelf.


    Verwijzingen:

    •                   Anna Freud - Het Ik en de afweermechanismen

    •                   Kristin Neff - Zelfcompassie. Stop jezelf te veroordelen

    •                   Edith Eger - De keuze. Leven in vrijheid


    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze aflevering spreken Derek en Paul over relaties. Paul vergelijkt die met weerhuisjes. Een weerhuisje meet de luchtvochtigheid. Wanneer de kans op mooi weer groot is, komt het vrouwtje naar buiten met een parasol. Bij kans op slecht weer verschijnt het mannetje met een paraplu. Ruziënde stellen gedragen zich als vastzittende weerhuisjes. De ene partner eist vooral, terwijl de ander zich ingraaft. Het gedrag van de een, versterkt dus het gedrag van de ander. Er zit geen beweging meer in het weerhuisje, de relatie loopt vast. Door goede communicatie kun je het weerhuisje in beweging houden.

    Verder praten vader en zoon over de symmetrische relatie en de stabiele triade/driehoek, wordt duidelijk dat in een relatie alles begint bij het erkennen van de emoties van de ander en komt het belang van meta-communicatie aan de orde.


    Verwijzingen:

    •                   Bonusfamiljen  - Netflix-serie

    •                   The Crown - Netflix-serie

    •                   John Gray - Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus


    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze aflevering spreken Derek en Paul over het belang van psychologische afstand. Afstand nemen kan je helpen om zaken minder heftig te ervaren en de situatie opnieuw te beoordelen. Als je in een heftige situatie terechtkomt, moet je eerst even een break nemen en naar het ‘balkon’ gaan. En niet te snel vanuit emotie reageren, dus. Paul legt uit hoe dat precies werkt, biologisch gezien. En welke vragen je jezelf op dat balkon moet stellen.

    Mensen leren omgaan met conflicten kwam in de opleiding tot psychiater nauwelijks aan de orde. Paul had in zijn behandelpraktijk erg veel aan de kennis die hij hierover opdeed in zijn mediationopleiding. Verder praten vader en zoon over een passie hebben voor harmonie, de amygdala en de frontaalkwab, Pietje Bell en neutraal reageren. En over zebra’s, schrikken van jezelf en je primaire reacties, het niet-pluis-gevoel van brandweerlieden (en hulpverleners) en het distantiefenomeen. Paul legt uit dat verantwoordelijk zijn wat anders is dan je verantwoordelijk voelen. Aan de orde komen ook de kanjertraining en de rode hoedjes. En je hoort waarom je goede boeken eigenlijk niet maar één keer moet lezen.


    Verwijzingen:

    •                   Roger Fischer, William Ury, Bruce Patton - Excellent onderhandelen

    •                   William Ury - Onderhandelen met lastige mensen

    •                   William Ury - De kracht van nee

    •                   Robert M. Sapolsky – Waarom krijgen zebra’s geen maagzweer?

    •                   Antonio Damasio - De vergissing van Descartes: Gevoel, verstand en het menselijk brein

    •                   Ap Dijksterhuis - Het slimme onbewuste

    •                   All the world's a stage: https://en.wikipedia.org/wiki/All_the_world%27s_a_stage


    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In deze aflevering spreken Derek en Paul over het omgaan met verlies. Verlies van plezier, zelfvertrouwen, liefde, werk, enzovoort. Ook hoor je hoe is het als je vader psychiater is en patiënten aan huis ziet, komt het belang van doelen in je leven aan de orde, én blijkt het de kunst te zijn onhaalbare doelen tijdig te laten varen. Vader en zoon praten over het verhaal van de ongeleefde levens en de verschillen tussen generaties. Over ‘van moeten naar willen’, activiteitsneurose, angst voor passiviteit en het belang van vervelen.


    Verwijzingen:

    •                   Malcolm Harris - Kids these days

    •                   Rory O’Connor - When it is darkest 

    •                   Atul Gawande - Sterfelijk zijn


    Meer info: www.boompsychologie.nl/levenzeven - Instagram: @levenzeven


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Heb jij soms moeite om te gaan met teleurstellingen, ervaar je te veel stress of loop je aan tegen problemen in relaties met je geliefde, je collega’s of baas? Luister dan naar ‘Is het leven een zeven?’.

    In deze podcast-serie praten psychiater Paul en zijn zoon Derek aan de keukentafel over de tien uitspraken die centraal staan in hun boek Is het leven een zeven? Het zijn oneliners die Paul vaak gebruikte in zijn praktijk, maar ook in zijn gezin. Derek merkte dat de uitspraken van zijn vader ook werkten bij de alledaagse problemen van hemzelf en zijn vrienden. Wat is de kracht van die uitspraken nu eigenlijk? En hoe dat werkt in de praktijk voor Derek en Paul? En hoe kan het jou helpen in je dagelijks functioneren?

    Luister mee, en verrijk je psychologische gereedschapskist!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.