Afleveringen

  • Brian en Emma zijn even met z’n tweetjes deze aflevering. Brian eet in Parijs het lievelingsijs van niemand minder dan Dua Lipa. Emma slaat weer door in het researchen van haar volgende reis. Als losse pols een supermakkelijke shawarma van oesterzwam en we helpen je op wel met chili’s. Vers, gedroogd, poeder, vlokken. Wanneer gebruik je wat en welke soorten kan je als beginner het beste in huis halen?

    🍨🍷 Folderol in Parijs
    🇨🇳 Blondie in China - Yunnan playlist
    🎧 Aflevering 31: Radijs & Restjes (Haantje pik)

    Oesterzhwarma uit de losse pols

    oesterzwammen
    komijnpoeder
    korianderpoeder
    cayennepoeder
    kaneel
    knoflookpoeder
    uienpoeder
    zout
    olie

    serveren met: pita, knoflooksaus, komkommer, tomaat, ijsbergsla en eventueel ingemaakte groente

    Meng de oesterzwammen met alle specerijen, zout en een flinke scheut olie. Bak 25 minuten op 220 °C. Schep af en toe om. Serveer met alles erop en eraan.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian was in Parijs en speelt daar de werklunch helemaal uit. Marieke wordt in de watten gelegd met een uitgebreide aubergine-lunch. Emma is verslaafd aan een Iraans yoghurtgerecht dat ze overal bij eet. Als Losse Pols een Chinese klassieker die je kunt maken met wat je ook maar in huis hebt: egg drop soup. In de budgetrubriek Kiloknaller vertellen we wat je allemaal met de nederige wortel kan. Het lijkt misschien een saai ingrediënt, maar wij geven je zo veel inspiratie dat je aan een kilo wortels nog niet eens genoeg hebt.

    🦐 Marché couvert Saint-Quentin in Parijs
    🇫🇷 The Hood in Parijs
    🍆 Jigal Krant - TLV Vegan
    🎂 Winactie: Enzo Pérès-Labourdette - Patisserie Coucou en volg Enzo vooral ook op Instagram
    🥕 Carrot cake van Martha Stewart

    🥚 Egg drop soep uit de losse pols

    - 300 ml bouillon
    - witte peper
    - gemberpoeder
    - MSG
    - 1 ei
    - azijn
    - bosui
    - optioneel: tofu in mini-blokjes, mais, sesamolie, tomaat, noedels of wat je dan ook lekker vindt in soep

    Verwarm de bouillon in een pan, ik breng het altijd meer op smaak met veel witte peper, gemberpoeder en MSG. Klop het ei helemaal glad met een paar druppels water en azijn, je kunt eventueel ook nog een druppel olie toevoegen. Breng de bouillon aan de kook en roer flink. Giet nu langzaam het eimengsel in de pan terwijl je rustig blijft roeren. Als het goed is krijg je nu een heleboel sliertjes ei in je soep. Giet de soep direct in een kom en top af met bosui.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • Marieke is jarig en speelt de verjaardag helemaal uit met een restauranthop. Emma was in Ierland en kocht ultiem knapperige fish & chips op het strand. Brian haalt een klassieker uit onze jeugd, inclusief speeltje. Als Losse Pols een gezonde, maar heerlijke vieruursnack, die je natuurlijk ook gewoon elk ander moment van de dag mag eten. Verder duiken we in de wereld van gedroogde kruiden. Die doen namelijk absoluut niet onder voor hun verse variant, je moet alleen even weten hoe je ze gebruikt. Wij helpen je!

    🐟 Fish Basket in Ierland

    Losse Pols cracker hüttenkäse

    - tomaten in kleine blokjes
    - komkommer in kleine blokjes
    - zout
    - kneep citroen- of limoensap
    - gedroogde munt
    - hüttenkäse
    - cracker

    Meng de tomaten en komkommer en breng op smaak met zout. Laat 10 minuten staan zodat de groente extra lekker worden. Meng dan met een kneep citroen- of limoensap en de gedroogde munt. Schep op een cracker met hüttenkäse en je bent klaar.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Live vanuit de Havermelkelite Food Night in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, scheppen we op over ons meest havermelkelite moment van de week. Emma gaat eerst fancy uit eten en sluit af met een HME-staartje in de club. Marieke is zo Havermelkelite dat hen het niet eens doorheeft. Brian boekt een ticket naar een andere stad voor een concert, maar stiekem voor iets anders. We bespreken ook HME-momenten vanuit het publiek en gentrificatie. Van vakantie tot thuis, het is onoverkomelijk maar hoe ga je er het beste mee om?

    🧈 Sponsor deze week: Blue Band Roombeter
    Boterkoek bakken of je pastasaus extra glossy maken? Wat je ook maakt, skip the cow en ga voor Blue Band Roombeter.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Emma haalt alles uit haar restjes afhaal waar ze ongeveer een week van eet. Brian klimt in zijn pen om mensen te helpen met Google reviews van zijn favo (en minder favo) plekken in Sri Lanka. Marieke bestelt een ouderwetse ijscoupe, wat meer mensen zouden moeten doen. Als Losse Pols een makkelijk restjesrecept voor de lunch en we introduceren onze nieuwe rubriek. In ‘kiloknaller’ bespreken we hoe je creatief kookt met een kilo van hetzelfde product en we beginnen met de aardappel.

    🇮🇳 Zuid-Indiaas in Amsterdam bij The Madras Diaries

    🥦 Toast met feta en broccoli

    - geroosterd brood
    - feta
    - gekookte broccoli of any andere groente die je hebt
    - chili crisp

    Smeer een flinke laag feta op je brood. Meng de broccoli of andere groente met chili crisp en doe op je brood.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • We zijn weer compleet want Brian is terug uit Sri Lanka! Hij deelt zijn culinaire hoogte- en dieptepunten, en had daar in z’n eentje een heel bijzondere durian experience. Marieke ontekt een knapperig supermarktalternatief voor croutons en Emma gaat op bliksembezoek naar Kopenhagen om bij Noma te eten. Als Losse Pols een supermakkelijke noedelsaus, die klaar is terwijl de noedels koken.

    🥵 Shop de lekkerste chili-olie met 10 procent korting op de website van Trouble & Spice. Gooi je mandje vol en vul de code OPSCHEPPERS10 in bij het afrekenen.

    🌾🥛 Koop kaarten voor onze live opname tijdens de Havermelkelite Food Night for Thought avond in het Scheepvaartsmuseum.

    🍜 Emma’s pindakaasnoedels uit de losse pols

    - noedels
    - lepel pindakaas
    - lichte sojasaus
    - zwarte azijn
    - chili-olie + crisp
    - knoflook (optioneel)
    - snuf suiker
    - zout
    - bosui en/of koriander, gehakt

    Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Meng in de tussentijd de pindakaas met sojasaus, zwarte azijn en chili-olie en crisp. Rasp er eventueel een teen knoflook door en breng op smaak met suiker en zout. Giet de noedels af maar bewaar wat van het kookwater. Gebruik die om de saus iets te verdunnen. Schep de noedels door de saus en serveer met bosui en/of koriander erop.

    Lekker met frisse komkommer, gekookte broccoli of gewokte Chinese bladgroente.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian doet weer verslag vanuit Sri Lanka, waar hij bijna alleen maar vegetarisch eet en een heel bijzondere plek bezoekt. Marieke en Emma hebben een blended ontbijt ontdekt en proeven vega snacks uit de airfryer. Als Losse Pols een Turkse klassieker die ondanks simpele ingrediënten heel luxe proeft. Verder vertellen we je wat je allemaal met vissaus kunt doen, en nee, dat hoeft niet altijd Aziatisch.

    🐟 Met de code ‘opscheppers’ krijg je t/m 28 feb 20 procent korting op de waanzinnige vissaus van Ta’im. Gemaakt met vis uit onze eigen Noordzee.

    👨🏾‍🍳 Brian’s organic cooking class in Sri Lanka
    🌾🥛 Koop kaarten voor onze live opname tijdens de Havermelkelite Food Night for Thought avond in het Scheepvaartsmuseum.
    📚 De bijbel van de Turkse keuken - Hale Amus

    🫘 Turkse bonen uit de losse pols

    witte bonen, geweekt
    ui, gesnipperd
    olijfolie
    flinke schep tomatenpuree
    nog iets grotere schep Turkse peperpasta
    zout
    boter
    pul biber

    Kook de bonen voor tot ze halfgaar zijn. Giet af maar bewaar het kookwater. Fruit de ui in ruim olijfolie. Voeg de tomatenpuree en peperpasta toe en fruit 1-2 minuten. Voeg de bonen en het bonenwater, zout, een klont boter en een snuf pul biber toe. Kook nog 20-30 minuten tot de bonen zacht zijn. Serveer met rijst, pilav of platbrood.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian is op vakantie in Sri Lanka en laat op afstand horen wat voor lekkers hij allemaal eet. Marieke at een nederig broodje en Emma is obsessed met de Iraanse keuken. Verder focussen we deze aflevering op budget koken. Van goede aanbiedingen spotten tot tips om bewuster met je ingrediënten om te gaan. Met daarom ook een spotgoedkope Losse Pols.

    🍆 Recept Iraanse aubergine
    👩🏽‍🍳 Volg Emma op TikTok

    👛 Budget Eats & junelikethemonth voor budget tips
    🛒 Download de Reclamefolder app
    💚 Volg Wakker Dier op Instagram voor vega(n) supermarktaanbiedingen

    💕 Depression meals op Reddit

    🌾🥛 Koop kaarten voor onze live opname tijdens de Havermelkelite Food Night in het Scheepvaartsmuseum.

    🍳 Rijst met een gebakken ei

    Bak een spiegelei en eet op rijst. Klontje boter in de rijst is lekker. Scheutje sojasaus en sesamolie. Of een klein beetje Maggi en wat witte peper. Bak je ei in chili-olie en boter. Doe er wat furikake op. Wat je maar wil.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Marieke maakt verslavende crispy tofu met een geheim ingrediënt. Emma heeft eindelijk de beslissing gemaakt om helemaal vega te eten. Nou ja, een soort van. Brian maakt een heerlijke zoetigheid met bloedsinaasappels. Ook heeft hij weer een Losse Pols, waar je dit keer echt bijna niks voor nodig hebt. We luiden een nieuwe rubriek in en vertellen je wat je allemaal met sumak kunt doen.

    📚 Worstelingen - Samuel Levie
    💫 TikTok - Sayeh Soltani

    🥬 Brian’s sayur tumis andijvie

    - andijvie
    - neutrale olie
    - ui
    - knoflook
    - schijfje laos
    - tomaat
    - bouillonblokje
    - evt een lombok (rode peper) of sambal
    - andijvie
    - citroen
    - taugé

    Snijd de andijvie in kleine sliertjes. Snipper de ui en knoflook en fruit in een laagje neutrale olie samen met een schijfje laos. Snijd ondertussen de tomaat in kleine stukjes en voeg toe. Verkruimel een bouillonblokje in de pan. Voeg een lombok of theelepel sambal toe en vervolgens de andijvie met een klein kneepje citroen. Alles gaar? Voeg als laatste de taugé erbij, hussel om en serveer met rijst.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Emma combineert Italiaans met Zuid-Koreaans en maakt fried rice met mozzarella. Brian gaat een avond (bijna) alcoholvrij uit eten. Marieke heeft weer een fabuleuze havermouthack, waardoor het lijkt alsof je met rijstepap ontbijt. Als losse pols een groentegerecht met nauwelijks ingrediënten en een luisteraarsvraag over zout. Wat is nou het verschil tussen alle soorten en welke moet je in huis hebben?

    🧈 Mama Habesha maakt verrukkelijke tesmi: gekruide geklaarde boter uit de Ethiopische en Eritrese keuken. Kijk tussen de hoogtepunten op Instagram om te kijken in welke speciaalzaken het te koop is. Of bestel via hun website, dan bezorgen ze het thuis.

    💫 Snijbonen met tomaten uit de losse pols

    - ui, in ringen
    - veel olijfolie
    - snijbonen, in stukken
    - tomaten, in stukken of uit blik
    - zout

    Bak de uien 5 minuten in goed veel olie. Tot ze zacht zijn en beginnen te verkleuren. Voeg de snijbonen, tomaten en zout toe. Laat met een deksel op de pan ongeveer 3 kwartier heeeeel zachtjes pruttelen. Tot de bonen helemaal zacht en zoet zijn. Proef en breng eventueel nog op smaak met extra zout. Lekker als bijgerecht maar met een dot yoghurt en platbrood ook top als avondeten.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian breekt een lans voor solo uit eten en Marieke brengt een ode aan old school gourmetten. Of is het toch steengrillen? Emma pakt uit met een extra speciale editie van vissige. Als Losse Pols weer een truc om je havermout heel makkelijk te upgraden. En voor iedereen die dry January nu al zat is, wij geven tips voor feestelijke drankjes zonder alcohol.

    ✨ Marieke’s havermout met koekkruiden

    Maak havermout zoals je dat normaal doet. Top met warm fruit naar keuze, koekkruiden en een swirl tahin. Marieke gebruikt meestal blauwe bessen, maar het is ook lekker met kersen of appel- en/of perencompote.

    📚 Indian-Ish van Priya Krishna
    🍣 Homakase van Oof Verschuren

    🍸 Epicurious Interactive Cocktail Cabinet
    🧃 Esmee Langereis geeft tips voor alcoholvrije drankjes op haar website, Instagram en haar Parool-column.
    🍋 Drankerij heeft een enorm en leuk assortiment aan (alcoholvrije) drankjes

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Marieke bakt heerlijk fluffy pannenkoeken die perfect egaal uit de pan komen. Om geld te besparen is Emma gestopt met brood kopen en bakt ze alles zelf. Brian bakt er ook een eind op los en blijft tot half 2 ‘s nachts op om koekjes te maken. Als Losse Pols maakt Marieke supersimpele frizzled kikkererwten waarmee je eindeloos kunt variëren. En een soy based dilemma dit keer: nooit meer tofu of nooit meer tempeh?

    💛 hét puddingbroodje haal je bij Bakkerij Ad Straathof

    Marieke’s frizzled kikkererwten

    - blik kikkererwten, uitgelekt
    - ui of sjalot in ringen (optioneel)
    - lekker veel olijfolie
    - peper en zout
    - smaakmakers naar keuze, bijvoorbeeld paprikapoeder of msg
    - gekookte rijst
    - gebakken ei
    - verse kruiden

    Bak de kikkererwten en ui of sjalot, als je die gebruikt, in lekker veel olie. Eerst een paar minuten op hoog vuur en dan wat langer op laag vuur. Voeg peper en zout toe en eventueel andere smaakmakers, zoals paprikapoeder of msg. Het mag echt wel lang opstaan, dat de kikkererwten goed frizzelen. Eet op rijst met een gebakken ei erop en lekker veel kruiden eroverheen. Wat er maar in je koelkast ligt.

    Variatietip: ook lekker met een klontje boter, kwak yoghurt, een beetje sumac of wat je maar wilt.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • De laatste aflevering van 2023! We hebben ‘m dus extra lang en gezellig gemaakt. Brian maakt een flinterdunne gefrituurde snack. Marieke heeft een craving naar een heerlijk indulgent broodje en Emma mijmert al het hele jaar over een de beste berliner bol die ze ooit at. Verder geven we tips voor feestelijke voorgerechten en delen we allemaal onze culinaire top 3 van 2023. Op 8 januari zijn we er weer, tot dan liefjes!

    🐟 De verrukkelijke vissaus van Ta'im wordt op traditionele wijze gemaakt met vis uit onze eigen Noordzee. Zonder kunstmatige toevoegingen, maar mét MSC keurmerk. Vul de code ‘opscheppers’ in op taimvissaus.nl voor 20 procent korting.

    💕 Word lid van Emma’s Eetclub! Met de code OPSCHEPPERS is de eerste maand gratis of krijg je 5 euro korting op een jaarabonnement.
    📚 The Saffron Tales - Yasmin Khan (boek waar Emma Perzische wortel en aubergine uit kookte)
    🌿 The dip van Alison Roman
    🐣 Carbonara gevuld ei

    Uit onze Top 3
    ❤️‍ Italopop van Vanja van der Leeden
    🍽️ VRR Restaurant
    💚 De Nieuwe Winkel

    🥞 Emma’s havermoutpannenkoeken

    - rijpe banaan
    - ei
    - havermout
    - volkoren meel
    - bakpoeder
    - kleine scheut (plantaardige) melk
    - snuf zout
    - olie of boter om in te bakken
    - blauwe bessen
    - Griekse yoghurt

    Prak de banaan in een mengkom en voeg een ei, wat scheppen havermout en volkoren meel, bakpoeder en melk toe tot je een dik pannenkoekenbeslag hebt. Breng op smaak met een snuf zout. Bak de pannenkoeken een paar minuten per kant. Doe de blauwe bessen met een mini scheutje water in een steelpannetje en verwarm tot ze zacht worden en uit elkaar vallen. Doe een flinke lepel yoghurt op de pannenkoeken en giet de bessen eroverheen.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian maakt zelf bapao, maar geeft er een fantastische, crispy twist aan. Marieke heeft een persoonlijke breakthrough, waardoor het steeds beter lukt om lekker te eten. Emma is weer eens onmiddellijk obsessed door een recept en maakt koekjes met next level frosting. Als Losse Pols een broodje vol veggies voor tijdens de lunch en we geven tips voor de feestdagen. Culinaire cadeaus waar iedereen blij mee is en desserts die weinig moeite kosten, maar waarmee je een verpletterende indruk maakt.

    📚 Vega India van Paulami Joshi
    🍪 Matcha latte cookies
    🥠 Fortune cookie magic shell sundae
    🍨 Tahini walnut magic shell
    ☕ Grote panna cotta met espresso
    🍚 Toasted rice pudding van Alison Roman

    🍾 Extra inspiratie nodig voor de feestdagen? Luister onze oude specials terug:
    12 - Special: Opscheppers slepen je de feestdagen door
    13 - Special: nog meer tips voor de feestdagen

    🩸 Met de code OPSCHEPPERS15 ontvang je 15 procent korting op het gehele assortiment menstruatie-ondergoed van Snuggs. Zelfs bovenop de acties van 2+1 gratis en 4+2 gratis die nu sowieso op de site gelden. De code is geldig t/m 21 december, dus ga snel naar Snuggs.com.

    🍞 Emma’s toast met spruitjes

    - 2 handjes spruiten, dun gesneden
    - olie om in te bakken
    - peper & zout
    - 2 getoaste sneetjes brood
    - ricotta
    - topping naar keuzen, bijvoorbeeld chilicrisp of Parmezaan

    Bak de spruiten een paar minuten op hoog vuur in een klein beetje olie met wat peper en zout. Smeer de ricotta op je toast en leg de spruiten erop. Maak af met topping naar keuze.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Bij Emma gaat alles weer eens anders dan gepland, maar juist daardoor ontstaat een fantastisch gerecht. Brian is in een nostalgische bui en maakt de pindakoekjes van zijn oma na. Marieke geeft met wat er nog in huis is een fantastische draai aan mac & cheese. Als Losse Pols eindelijk ei met tomaat, al jaren onze favo. Verder tippen we een Chinese bistro met goede wijn en bespreken we een voor ons vrij makkelijk dilemma. Nooit meer noedels of nooit meer rijst?

    🍷 Café Wu (vanaf januari open)
    🥔 Kenji’s perfect gebakken aardappels

    💕 We love Sohla. Koop hier haar boek Start Here en volg haar op Instagram of TikTok voor extra inspiratie.

    🍾 Inspiratie nodig voor de feestdagen? Luister onze oude specials terug:
    12 - Special: Opscheppers slepen je de feestdagen door
    13 - Special: nog meer tips voor de feestdagen

    🍅 Ei met tomaat uit de losse pols

    - eieren (2 pp)
    - kleine scheut Shaoxing rijstwijn
    - snuf zout
    - neutrale olie om in te bakken
    - tomaat (1 pp), in stukken
    - bosui, in dunne ringen
    - gekookte rijst om te serveren
    - eventuele extra’s: gemberpoeder, witte peper, sojasaus

    Kluts het ei met de Shaoxing rijstwijn en een snuf zout. Voeg eventueel een heel klein beetje gemberpoeder of witte peper toe. Bak in wat olie tot je jouw gewenste roerei hebt (mag van baveuse tot goed gebakken en bruin). Haal uit de pan en bak de tomaat met een snuf zout. Tip van Marieke: voeg een mini beetje sojasaus toe zodat het karameliseert en je tomaat een beetje schroeit. Meng de tomaat met het roerei en serveer op rijst met bosui erop.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Emma is al een paar weken terug uit Azië, maar nu eindelijk weer echt geland door precies de goede dingen voor zichzelf te koken. Marieke heeft een meesterplan en regelt lekkere baksels voor zichzelf. Brian maakt een Hollandse klassieker voor bij guur weer. Als losse pols brothy beans met nieuwe smaken, maar weinig ingrediënten. Ook bespreken we favoriete keukenapparatuur en geven we allemaal onze top 5.

    🍪 Salvo

    🫘 Marieke’s bonen uit de losse pols

    - gedroogde witte bonen
    - zwarte peperkorrels
    - paar tomaatjes
    - paprikapoeder
    - verse nootmuskaat
    - zout
    - msg
    - olijfolie

    Week de bonen een nacht in royaal gezouten water. Giet de bonen af en doe in een ruime kookpan. Giet er water bij tot de bonen net onderstaan. Voeg peperkorrels, tomaten, paprikapoeder, veel zout en snuf msg toe. Rasp ook veel nootmuskaat in de pan en giet er een flinke scheut olijfolie bij. Zet op het vuur en laat langzaam een de kook komen. Laat pruttelen tot de bonen bijna boterzacht zijn (dit verschilt per boon, bij mij waren ze nu in drie kwartier goed). Draai het vuur uit en laat nagaren in de warme bouillon.

    Mag voor extra gemak natuurlijk ook met bonen uit blik. Maak dan eerst de bouillon, giet de bonen af en laat ze nog 5 minuten mee pruttelen.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • We zitten na twee maanden weer samen aan tafel, hoera! Brian was in Jordanië en spotte een geweldige snack langs de weg. Marieke heeft groot nieuws over een ingrediënt waar ze al heel lang tegenop kijkt. Emma deelt souvenirs uit en heeft een tosti-obsessie. Daarnaast proeven we een heleboel snacks uit Azië en deelt Emma een Losse Pols met boerenkool. We sluiten af met woktips: hoe ‘season’ je je wok bijvoorbeeld? En welke moet je überhaupt kopen?

    💛🍆 Brian's gulai terong x The Good Spice

    Snijd de aubergine in repen van 3 bij 6 centimeter. Maak een boemboe van ui, knoflook, lombok, kemiri, laos, gemberpoeder en kurkumapoeder van The Good Spice. Dit kan in vijzel of hakmolentje, eventueel met een scheut olie of water. Fruit de boemboe een paar minuten in neutrale olie. Voeg citroengras, limoenblad en daon salam toe en laat 3 minuten pruttelen. Voeg de aubergine toe, samen met een half glaasje water en meng. Laat 5 minuten pruttelen zodat de bumbu goed intrekt. Voeg de kokosmelk, zout, suiker en een bouillonblokje en laat kort pruttelen. Serveer met rijst.

    Bestel de specerijen van The Good Spice hier zodat jouw gerecht net zo lekker wordt als dat van Brian.

    👩🏽‍🍳 Hummus van rode linzen
    🥦 Broccoli Rueben sandwich
    🔪 Wok/messen/kookwinkel in Taipei
    📺 How to season a wok

    💚 Emma’s boerenkoolpasta

    - boerenkool
    - pasta
    - knoflook, geplet
    - olijfolie
    - Parmezaanse kaas
    - basilicum
    - klont boter

    Kook de boerenkoolbladeren 5 minuten in ruim gezouten water. Schep uit het water en doe in de kom van een staafmixer. Kook je pasta in hetzelfde water. Bak de knoflook heel zacht in de olie tot hij zacht wordt en net begint met verkleuren (zo’n 5 minuten). Doe de knoflook en olie bij de boerenkool, samen met Parmezaanse kaas en basilicum en pureer. Giet de pasta af maar bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta samen met het kookvocht, de boerenkoolsaus en een klont boter in een pan en roer tot het vocht is verdampt en je een glanzende saus hebt.

    Emma at de saus later nog op toast met paddenstoelen. En nog later met geroosterde aubergine, aangelengd met nog wat azijn, olijfolie en rauwe knoflook voor een heerlijke saladedressing. Deze saus is dus multi-inzetbaar!

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Marieke heeft een nieuwe favo instant noedel ontdekt, met precies het goede spice level. Emma is in Thailand en gaat naar een fantastische markt, verrassend genoeg zonder Thais eten. Brian doet een impulsaankoop die z’n leven meteen meer smaak geeft. Ook geeft hij zijn recept voor tahu kecap uit de losse pols. En wat kies je als je de rest van je leven, naast zout en peper, nog maar drie specerijen mag gebruiken?

    🩸 Bij aankoop 3+ items krijg je 15% korting, deze korting mag je combineren met de code OPSCHEPPERS20 voor nog eens 20% korting daarbovenop - op het volledige assortiment! De code is geldig t/m 19 november, dus snel naar Snuggs.com!

    🥵 Hot Ones
    📺 Friday morning Yunnan market

    💚 Brian’s tahu kecap

    - 1 blok tahu (uit de toko)
    - neutrale olie
    - knoflook
    - ui
    - zout
    - lombok (rode peper)
    - kecap
    - citroen
    - taugé
    - selderij

    Snijd de tahu in blokjes en frituur in neutrale olie. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Halveer de knoflook, snipper de ui en fruit in een laagje neutrale olie tot bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Maal de knoflook en ui fijn in een hakmolentje/staafmixer met een beetje zout en lombok. Voeg een paar rondjes kecap en een kneep citroen toe. Mix de saus met de tahu en maak af met taugé en selderij. Lekker met rijst!

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Brian maakt een simpel losse-pols-achtig gerecht met paprika uit eigen tuin. Marieke tovert een knapperige vissige klassieker om in een vega variant. Emma struint heel Taiwan af op zoek naar verschillende soorten stinky tofu. Op verzoek Marieke’s ‘recept’ voor butter paneer. Verder vallen er maar liefst drie kookboeken te winnen en moeten we veel lekkers opgeven door het dilemma. Nooit meer ui of nooit meer knoflook?

    🏆 Stem op Noedels voor Gouden Kookboek!

    💛 Op zoek naar een heerlijk cadeau waar iedereen blij mee is? Van degene die het maakt tot degene die het krijgt? Bestel de duurzame, eerlijke en vooral mind blowingly lekkere specerijen van The Good Spice.

    📚 Made in Taiwan - Clarissa Wei & Ivy

    🧡 Marieke’s butter paneer

    - neutrale olie en/of ghee
    - knoflook, gepureerd of heel heel fijn gehakt
    - gember, gepureerd of heel heel fijn gehakt
    - rode ui, gesnipperd
    - tomaat, in blokjes
    - garam masala
    - kashmiri chili
    - komijnpoeder
    - kurkuma
    - asafoetida
    - scheutje room
    - klontje boter
    - paneer, in blokjes

    Verwarm de olie of ghee in een pan en voeg de gember, knoflook en rode ui toe. Fruit een paar minuten en voeg dan de blokjes tomaat en een snuf zout toe. Voeg als de ui en tomaat lekker mushy zijn de specerijen toe: theelepel garam masala, theelepel komijnzaad, theelepel Kashmiri chili, theelepel kurkuma en een mespunt asafoetida. Bak het mengsel nog een paar minuten op laag vuur.

    Zet het vuur uit. Pureer met een staafmixer of blender het mengsel samen met een flinke scheut water helemaal glad.

    Zet de pan met het mengsel op laag vuur. Proef goed en voeg eventueel meer zout toe. Verwarm rustig en voeg de boter en room toe. De saus dikt vanzelf wat in. Voeg de paneer toe en laat nog een minuut of twee pruttelen. Serveer met basmatirijst.

    Variëren: Gebruik vooral de kruiden die je in huis hebt. Als dat alleen garam masala is, heb je alsnog een lekker gerecht. Of gebruik ander chilipoeder, alles mag.

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek

  • Een mini-aflevering, want Marieke is ziek. We willen jullie niet zonder culinaire inspiratie de week door laten starten, dus we geven wel wat tips. Brian vindt kalmte in een helend Instagram-account en Emma geeft de ultieme tip voor hoe je je gefrituurde aubergine minder vettig maakt.

    🏆 Stem op Noedels voor Gouden Kookboek!

    📸 veero.vibes

    💸 Fooienpod - Geniet je elke week van onze podcast en kun je wat geld missen? Via Fooienpod kun je ons eenmalig of maandelijks fooi geven, al vanaf 1 euro. Love you!

    💖 Insta: @opscheppersdepodcast
    📩 Samenwerken: [email protected]
    🤠 Productie: MSG Media
    🍜 Kookboek: koop Emma’s noedelboek