Afleveringen
-
Judith Zuijderhoudt van MSD beschrijft gepassioneerd hoe we ons momenteel op een positief kantelpunt in de zorg bevinden. Er komen waanzinnige en baanbrekende innovaties aan die een enorme impact kunnen hebben op de staat van de gezondheidszorg. Nederland lijkt daar echter maar beperkt van te willen profiteren, door een eenzijdige focus op kosten en te weinig oog voor gezondheidswinst. Zowel de toegang tot effectieve vaccins als geneesmiddelen wordt daardoor ernstig vertraagd of zelfs volledig afgesloten. Judith bepleit om in dialoog met de farmaceutische bedrijven Nederland weer een innovatieve koploper te maken in de gezondheidszorg en naast de kosten de grote maatschappelijke waarde van gezondheid volwaardig mee te wegen.
-
In aanloop naar de verkiezingen laat hoogleraar Jochen Mierau zijn deskundige blik gaan over wat vanuit maatschappelijk perspectief slimme zorg is. Gezondheid is een randvoorwaarde voor het maatschappelijk functioneren. Gezondheidsbescherming en gezondheidsbevordering zijn daarom cruciale maatschappelijke doelen waar de overheid actief aan moet bijdragen. Slimme politiek zet gezondheid voorop en dat is iets anders dan zorg. Zorg is belangrijk, maar levert maar een beperkte bijdrage aan gezondheid. Een veel grotere bijdrage leveren bestaanszekerheid, veilig werk, goede woningen, veilig voedsel. Daarom is het volgens Jochen ook cruciaal dat we gezondheidsverschillen verkleinen. Sociale problematiek moeten we niet oplossen in de zorg, maar met interventies die daarbuiten liggen: robuuste huisvesting, inkomenszekerheid, een veel minder complexe overheid. Een overheid die de basis goed regelt. Dat geeft rust, minder stress en daarmee weer ruimte om de juiste keuzes te maken. Gegevens uit LifeLines, de grootste en langst lopende biobank van Nederland, leveren het bewijs dat gezondheidsverschillen al op zeer jonge leeftijd ontstaan door sociaaleconomische verschillen en met de leeftijd verder toenemen. Armoedebestrijding voorkomt daarom veel gezondheidsschade.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Jan Güse, hoofd Public Affairs van Novartis Nederland, breekt een lans voor het vergroten van de opbrengsten van innovatie in de zorg. Zorg wordt pas slim als je innovaties goed implementeert, afscheid neemt van oude werkwijzen en goed samenwerkt. Medische innovatie, van geneesmiddelen tot technologie en AI, blijft te veel hangen achter in de lijn. Eerst wordt al het oude geprobeerd, pas daarna de innovatie ingezet. Daarmee wordt innovatie onnodig duur en kent te weinig opbrengsten. Daarom moet je voor innovatie dingen écht anders durven doen en afscheid nemen van het oude. Dat lukt alleen als alle betrokkenen in het ecosysteem van de zorg hier gericht samen aan werken.
-
Hoe kun je slim vormgeven aan concentratie van zorg? Onno Teng vertelt gepassioneerd over het expertise netwerk ARCH. Dankzij ARCH profiteren zowel patiënten met een systemische autoimmuunziekte als hun artsen van het bundelen van kennis. Vroeg in het zorgproces kunnen artsen een expertiseconsult aanvragen bij een andere arts. Zeker voor patiënten met een complexe zeldzame aandoening is dat van groot belang. Het zorgt voor betere en snellere diagnose, het voorkomt kostbare second opinions en het voorkomt voor de patiënt een lange zorgreis langs verschillende artsen. De werkwijze van ARCH is een prachtig voorbeeld van slimme zorg, waar elders in de zorg gebruik van gemaakt kan worden.
-
Lineke Verkooijen en Jan Kremer spreken gepassioneerd over passende langdurige zorg. Lineke pleit voor een stevige herwaardering van de verzorgkunde en definieert scherp wat deze zorg wél en juist niet zou moeten zijn. Jan laat zien dat passende zorg zich niet kan en mag beperken tot de curatieve zorg en schetst de dilemma's die bij passende verzorgkunde komen kijken. Cruciaal volgens beiden is dat het leven van de cliënt in zijn of haar eigen context en netwerk leidend moet zijn. Dat goed invoelen en precies op maat bijdragen wat nodig is, zonder onnodig over te nemen is de kern.
-
Stephan Valk, voorzitter van de raad van bestuur van Parnassia groep, geeft een uitgebreide blik op de uitdagingen en kansen in de GGZ. Stephan laat zien dat GGZ moet gaan over het helpen van cliënten om hun leven te kunnen leiden. Hij ziet de GGZ daarom als cruciaal voor het verbeteren van de samenleving. Juist in de GGZ worden mensen geholpen die vol in het maatschappelijke leven staan en die met behulp van gerichte zorg zowel hun eigen leven als het leven van anderen kunnen verbeteren. Cruciaal is om juist in de leeftijdsgroep tussen 16 en 22 jaar waarin psychische problemen ontstaan de juiste en passende zorg te leveren, passend bij de individuele achtergrond van de cliënt.
Onze hersenen zijn het meest complexe orgaan dat we hebben. Dat vraagt om gerichte en slimme hulp, door tevreden en betrokken medewerkers, bovenal verpleegkundigen. De goede professionals blijven binden is een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren.
Stephan is groot voorstander van integrale en regionale zorg, in volle samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeenten en andere zorgaanbieders. -
Hoe laat je het zorgstelsel werken voor de beste uitkomsten? Welke prikkels zijn daarvoor nodig? Barry Egberts duikt onder de motorkap van ons zorgstelsel en legt uit hoe het werkt of moet werken. Hij legt uit hoe solidariteit wordt gewaarborgd door risicoverevening. En hij vertelt over het inrichten van de juiste prikkels om bijvoorbeeld zorgverzekeraars aan te zetten de beste zorg te organiseren en zelfs polissen voor patiënten te ontwikkelen.
-
Mariska Koster vertelt indringend en persoonlijk over het enorme belang van samen beslissen in de zorg. Een goede medische uitkomst is namelijk lang niet altijd de beste uitkomst voor de patiënt. Zij roept op ruimer de tijd te nemen voor samen beslissen en drie cruciale vragen te beantwoorden. 1. Wat is het effect van de behandeling op de ziekte? 2. Wat is het effect van de behandeling op mij? 3. Wat past bij mij? Voor de begeleiding van die vragen ziet Mariska een belangrijke rol voor de verpleegkundige. Wellicht moet die wel in de lead!
-
Een zorginfarct voorkomen door slimme inzet van digitale triage en coördinatie van zorg: in Zweden gebeurt het op grote schaal met Platform24. Wie zorg nodig heeft in Zweden kan voor directe hulp en verwijzing bellen met het nummer 1177. Maar je kunt ook direct inloggen op je eigen digitale zorgomgeving van de regio. Daar word je digitaal geholpen met je zorgvraag. Dit leidt tot directe actie: een zelfzorgadvies, iemand spreken of een directe verwijzing naar een zorgverlener.
Marijn Meuwise en Stijn Samsom vertellen over de mogelijkheden die Platform24 in Nederland zou kunnen bieden. Huisartsen kunnen ontlast worden, patiënten worden sneller en beter verwezen, de coördinatie van zorg kan verbeteren. Maar dan moet er wel gewerkt kunnen worden op regionale schaal en moet er een eind komen aan de projecten confetti in ons land. -
Financiering van zorg is in Nederland goed geregeld. Financiering van preventie meestal niet. Ruben Koekoek van Social Finance NL laat zien hoe dit dankzij de inzet van een zogeheten Health Impact Bond anders kan worden. In het noorden van Limburg wordt hiermee een groot project voor valpreventie gefinancierd. Een unieke manier van samenwerking, met een risicodragende investering vooraf in de vorm van een Health Impact Bond. Zorgverzekeraars en gemeenten werken intensief mee in het project en betalen de investering terug als het project een succes wordt. Preventie als investering: het kan!
-
Jacqueline Hartgerink vertelt gepassioneerd over het enorme belang van het ontsluiten van data. Dankzij de nieuwe tool CTCue kan die data ook uit zorgsystemen worden gehaald als die zich ongestructureerd, bijvoorbeeld in een vrij tekstveld, bevindt. Daardoor kan niet alleen veel meer data gevonden en ontsloten worden, maar verminderd ook de registratielast. Dat biedt kansen om laagdrempelig data dusdanig te ontsluiten dat zelfs individuele behandelbeslissingen beter ondersteund kunnen worden.
-
Renée Wilke vertelt gepassioneerd over het anders denken, organiseren en doen in de zorg. Alleen door te sturen op 'Handen ván het bed' zijn we in staat om nu en in de toekomst warme zorg te leveren voor de mensen die het nodig hebben. Sensire maakt hier werk van, door vol in te zetten op digitalisering, sturen op eigen regie en zelfredzaamheid van de cliënt en de naasten en meer sturen op gezondheid en samenwerking.
-
Kleine ziekenhuizen zijn bij uitstek geschikt om in te spelen op de zorgvraag van de nabije toekomst. Hans Mulder, lid van de Raad van Bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, vertelt gepassioneerd hoe dit ziekenhuis volop succesvol inzet op samenwerking met zorg in de eerste lijn en digitale zorg. Hoe beter en intensiever de samenwerking, hoe beter voorkomen kan worden dat patiënten ziekenhuiszorg nodig hebben. Juist kleine ziekenhuizen kunnen deze regionale verbindingen ontwikkelen en zijn daarmee bij uitstek in positie om passende zorg te realiseren, fysiek en digitaal.
-
‘Innovatiemannetjes’ Jos Knaapen en Marcel Wilschut houden zich dagelijks bezig met innovatie in ziekenhuizen. Maar hoe doe je dat met succes? Is dat ingewikkeld? Gedreven door hun eigen praktijkervaring en na vele gesprekken met tientallen innovatieve aanbieders schreven ze het pamflet Innov(r)aag (www.innovraag.nl) met 12 open deuren om ziekenhuisinnovatie tot een succes te maken. De kernvraag: ‘Wat levert het op?’
-
Joris van Eijck, directeur van Equipe Zorgbedrijven, breekt een lans voor de toegevoegde waarde van Zelfstandige Behandelcentra (ZBC's) voor passende en betaalbare zorg. ZBC's zijn geen privéklinieken, maar toegankelijk voor iedereen. Joris vindt samenwerking met reguliere ziekenhuizen cruciaal. Zo kunnen ZBC's hun competenties maximaal richten op waar ze goed in zijn: electieve zorg en kunnen ziekenhuizen hun aandacht richten op complexe en acute zorg. Joris gaat uitgebreid in op het belang van digitalisering, preventie en het op basis van data, aanreiken van de juiste interventie voor de patiënt. Dat past lang niet altijd goed binnen de huidige financiering, maar met slimme bundels moet veel opgelost kunnen worden.
-
Rolf werkt al ruim 10 jaar bij Logex, het bedrijf dat voor bijna 90% van de Nederlandse ziekenhuizen op basis van data inzichten verschaft die gebruikt worden voor afspraken over vergoedingen voor medisch specialisten en voor het kiezen van de beste behandelopties.
Een zeer interessant gesprek over de rol van data bij het steeds beter kunnen besturen van een ziekenhuis, in lijn met de afspraken die het ziekenhuisbestuur daarover maakt met zorgverzekeraars en andere belanghebbenden. We bespreken de zin en onzin van het verplichten van medisch specialisten om in loondienst te gaan. Rolf is daar duidelijk over: de zorg en de betaalbaarheid zal er niet door verbeteren.
Data speelt niet alleen een rol bij de bekostiging, maar helpt ook steeds vaker om arts en patiënt samen te laten beslissen over de beste behandeloptie. Artsen wordt continu gevraagd veel informatie vast te leggen. Door die informatie slim te ontsluiten en te analyseren kan de effectiviteit van behandelopties steeds beter worden ingeschat. Daarmee kom je tot een dynamische kwaliteitsregistratie en verbetert de zorg. -
Het delen van informatie in de zorg loopt 30 jaar achter bij de rest van de maatschappij. Waar de maatschappij al volledig gedigitaliseerd is, bestaat de wereld van de zorg nog voor een zeer groot gedeelte uit ouderwetse communicatie zoals brief en fax, in ongekende aantallen. Dit gaat ten koste van de zorg en ten koste van het werkplezier van zorgprofessionals. Tijs Stehman, kinderarts in opleiding en Chief Medical Officer van Founda Health, loopt hier in zijn dagelijkse werk tegenaan en werkt met Founda gericht naar oplossingen. Founda wil drempelloze digitale gegevensuitwisseling tussen patiënten en alle zorgaanbieders mogelijk maken. Founda heeft hiervoor al successen geboekt en werkt gestaag verder aan de droom om alle spelers in de zorg met elkaar te verbinden. Technisch is het al mogelijk. Nu is het zaak dat alle betrokkenen dit belang zien en gericht mee gaan werken aan het realiseren van deze drempelloze digitale toekomst. Niet in losse pilots (stop met de pilotitis!), maar met grootschalige initiatieven. Daar worden patiënten en zorgaanbieders beter van!
-
Diederik de Rave laat in een bevlogen gesprek zien hoe met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) en spraaktechnologie enorm veel tijd gewonnen kan worden in de administratieve taken in de zorg. Daardoor kan de aandacht weer verschuiven van het beeldscherm en het toetsenbord naar de patiënt en de cliënt. Met het Nederlandse bedrijf Attendi, waar hij mede oprichter van is, zet hij slimme spraakoplossingen nu al succesvol in.
Diederik breekt een lans om AI juist daar in te zetten waar op korte termijn veel winst met het besparen van eenvoudige repeterende taken gehaald kan worden. Probeer niet in één klap de hele wereld te verbeteren, maar zet concrete stappen vooruit die direct voorzien in de behoefte van de zorgprofessional.
Diederik vertelt inspirerend over de kansen die in Nederland worden geboden om als innovatieve startup in de zorg in het juiste tempo te kunnen groeien. De overheid ondersteund daar via het RVO op een laagdrempelige wijze bij. Maar voor een beheerste groei in lijn met de missie van het bedrijf is ook het aantrekken van de juiste investeerders cruciaal. -
Jan-Kees van Wijnen, lid van de Raad van Bestuur van VVT organisatie TanteLouise vertelt bevlogen over innovatie in de verpleegzorg. Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit de praktijk (slim incontinentiemateriaal, een heupairbag, bed sensoren) laat hij zien hoe de werkdruk van medewerkers fors verminderd wordt en hoe de kwaliteit van leven van de bewoners (en de privacy van de bewoners) toeneemt. Door innovatie structureel te verankeren in de PDCA cyclus van de organisatie blijft het niet bij losse pilots op locatie, maar komen ze op alle locaties voor alle bewoners beschikbaar. Want: ‘We doen niet aan postcodegeluk’. Die focus op innoveren en implementeren deelt Jan-Kees via de beweging ‘Anders werken in de zorg’ nu ook met veel andere VVT organisaties in het land.
-
Tijn Kool is programmeleider van het programma 'Doen of Laten?'. Hij ziet grote kansen voor 'passende zorg', met een focus op het veel beter voorlichten van patiënten. Als je die goed informeert en de tijd neemt voor samen beslissen, kiezen ze meestal voor de minst invasieve behandeling. Dat kan ook betekenen dat je (nog) niets doet. Dat vraagt niet alleen om tijd, maar ook om nog veel betere communicatievaardigheden van zorgprofessionals.
We zitten in een transformatie naar 'passende zorg'. Het besef dat niet alles kan en niet alles moet is al aan het ontstaan. Het is een beweging die op gang komt en dat kost tijd. Op korte termijn leidt dat niet tot besparingen, maar op de lange termijn zitten we in een transitie naar duurzame zorg. Dat vraagt om een gedragsverandering bij zorgprofessionals én patiënten. - Laat meer zien