Afleveringen
-
Petra van Holst vertelt over het enorme belang om zorg goed te organiseren, zodat de juiste zorgprofessional op het juiste moment het verschil kan maken voor de patiënt. Dat kan alleen als we een zorginfarct kunnen voorkomen, omdat de zorgprofessionals nog eerder op zijn dan het geld. Ze bepleit versnelling in digitalisering en intensivering van de samenwerking in de regio. Die samenwerking moet verder gaan dan zorg alleen. Het voorkomen dat de zorgvraag groter wordt vereist bijvoorbeeld slimme keuzes op het gebied van wonen en werk. Op die gebieden bepleit Petra daarom een intensieve samenwerking met gemeenten.
-
Goede zorg houdt niet op bij de grens. Het bestrijden van de pandemie leert ons dat Europese samenwerking op het gebied van zorg de weg is die we moeten gaan. Als we grenzeloos denken, echt van elkaar leren en zoveel mogelijk samenwerken verbetert de zorg en kunnen we infecties effectief bestrijden. En er is echt hoop aan het eind van de Corona-tunnel, mits we tot april in staat zijn de infecties te beperken.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Guido van Woerkom breekt een lans voor een bredere inzet en financiering van fysiotherapeuten. Zo kan er veel beter werk gemaakt worden van de juiste zorg op de juiste plek. De fysiotherapeut kan zowel medisch specialisten als huisartsen ontlasten tegen lagere kosten. En naarmate de populatie verder vergrijst, hoe groter de voordelen die de fysiotherapeut kan bieden bij het voorkomen van een zorginfarct.
-
Ate van der Zee bespreekt hoe Corona tot een enorme intensivering van de samenwerking tussen zorgaanbieders in de regio heeft geleid. Hij bepleit om binnen de kaders van het huidige zorgstelsel ruimte te creëren zodat in regionale netwerken zorg optimaal rond de patiënt georganiseerd kan worden. Aandacht voor gezond ouder worden is daarin cruciaal.
-
Meet de relevante uikomsten voor de patiënt, maak die transparant, bespreek ze intensief en organiseer dat je daar continu van leert en de zorg verbetert. De Nederlandse Hartregistratie toont aan dat dat werkt en dat zorg daardoor steeds beter wordt. Dennis van Veghel breekt een lans voor het steeds breder toepassen van die werkwijze zodat er minder tijd verloren gaat aan toezicht en controle en zorg continu verbetert.
-
Slimme zorg is het vinden van de beste oplossing voor de kwaliteit van leven van de patiënt. Dat betekent dat je je eerst heel goed moet verdiepen in wat het échte probleem van de patiënt is en welke wensen voor het leven de patiënt heeft. Alleen dan kom je tot samen beslissen en kan de beste oplossing een andere zijn dan je aanvankelijk had gedacht. De oplossing zal ook verassend vaak buiten de zorg liggen.
-
Zorg bestaat voor het grootste deel niet uit de zorghandelingen zelf, maar uit logistiek en services. Als we dat erkennen en de logistiek vervolgens professioneel en beter organiseren, wordt zorg beter en slimmer. Dat is cruciaal in een toekomst met een steeds groter tekort aan zorgprofessionals.
-
Jan Tebbens breekt een lans voor het fors versnellen van de digitale zorg. Die is volgens hem vaak beter dan de reguliere zorg, omdat het zeer persoonlijke zorg op maat en op het juiste moment is. Hij verwacht grote veranderingen zodra patiënten actief om deze zorg gaan vragen. Hij ziet grote overeenkomsten met andere braches die de digitale transformatie al hebben doorgemaakt.
-
Chris van den Haak bepleit een stevige omslag in het denken over zorg Nederland. Denken in gezondheid in plaats van denken in zorg en daar de betalingen op aanpassen. Ook breekt hij een lans voor een grote vereenvoudigingsslag in de zorg. Samenwerken in vertrouwen, op zoek gaan naar de eenvoud en dat transparant maken. Dan is ook veel minder controle nodig.
-
Prof. Arnold Vulto legt uit hoe we door vol in te zetten op biosimilars enorme besparingen kunnen halen en veel meer patiënten kunnen behandelen. De biosimilars zijn net zo effectief, maar tot 90% goedkoper dan het origineel. Het origineel daalt vervolgens ook in prijs. De derde win zit bij de vergelijkbare middelen. De prijs daarvan daalt mee, ook als ze nog in patent zitten. Win win win dus.
-
Leonard Witkamp vertelt over de enorme kansen die de digitale revolutie in de Nederlandse zorg kan en moet realiseren. 50 tot 90% kan uit het traditionele ziekenhuis verplaatst worden naar thuis of dicht bij huis. Verzekeraars moeten hier veel meer in investeren om zorg voor iedereen beschikbaar te houden en tweedeling in de zorg te voorkomen.
Het is goed om te weten dat deze aflevering op afstand is opgenomen in verband met de opgestelde coronamaatregelen van het RIVM. -
Georgette Fijneman, bestuursvoorzitter van Zilveren Kruis, roept op om zorg steeds meer rond de patiënt te organiseren. Breng de zorg waar mogelijk naar de patiënt, als het kan en past in digitale vorm. Zodat zorg steeds beter past en beschikbaar blijft voor iedereen.
-
Deze week een andere aflevering dan dat je gewend bent. Na 10 aflevering maken we de balans op, wat hebben we geleerd tot nu toe? Arno Rutte deelt zijn 6 belangrijkste inzichten uit de eerste 10 afleveringen.
-
Sjoerd Repping vertelt uitgebreid over het grote belang van zorgevaluatie. Zodat we oude minder effectieve behandelingen vervangen voor nieuwe. Of we juist de oude behandelingen behouden als die beter zijn.
-
Thomas van de Casteele duikt in de wereld van de zorgpadoptimalisatie. Zorg moet volgens hem draaien om het beste multidisciplinaire proces om de beste uitkomsten voor de patiënt te organiseren. Met zorgpaden optimaliseert hij de juiste zorg door de juiste professional met de juiste informatie op de juiste plek. In dat proces is alle ruimte voor samen beslissen.
-
Arno Rutte in gesprek met Marian Kaljouw over de tijd nemen om het goede gesprek te voeren tussen patiënten en professionals om tot het juiste besluit te komen. Maar ook over productie leveren in de zorg en het creëren van de juiste prikkels om tot een goed werkend stelsel te komen.
Werk maken van zorg die bijdraagt aan zinnige zorg!
Marian Kaljouw heeft een zeer rijke professionele en wetenschappelijke carrière in de zorg. Ze is voorzitter van de raad van bestuur van de Nderlandse Zorg autoriteit. Ze werkte als verpleegkundige, promoveerde op een proefschrift over 'Behoeften van familieleden van intensive care-patiënten' en was van 2005 tot 2012 bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Ook was zij directeur van de Antoniusacademie van het St. Antonius ziekenhuis en lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein. -
Jannie van den Broek, Director Value, Access & Policy bij biomedisch bedrijf Amgen vertelt over het grote belang van het sturen op de beste uitkomsten voor de patiënt.
Door de vergrijzing, de toename van chronische ziektes en behandelmogelijkheden staat de gezondheidszorg in Nederland extreem onder druk en staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Van een bedrijf enkel als ontwikkelaar en leverancier van geneesmiddelen tot een bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat van de behandeling.
Steeds meer mensen hebben behoefte aan zorg, maar het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt niet toe. Dit kan alleen maar opgelost worden door slimme zorg. Maar wat houdt dat precies in? Hierover en meer praten Arno en Jannie tijdens deze boeiende SlimmeZorg podcast -
Jochen Mierau is Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en Wetenschappelijke Directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. Zijn onderzoek bevindt zich op het raakvlak tussen economie, demografie, gezondheidswetenschappen en epidemiologie en richt zich met name op gezondheidsverschillen tussen en binnen sociaal-economische groepen.
Zijn doel is om te kijken en ontdekken hoe we een hele grote groep een kleine stap kunnen laten zetten. “Blijf dicht bij wat je zelf kunt doen” -
Dr. Markus Oei vertelt over de kracht en de noodzaak van het goed informeren van patiënten. Niet alleen informatie geven, maar heel goed kijken naar de behoefte van de patiënt en met voldoende bedenktijd om een beslissing te nemen over de behandeling. Als dat goed gebeurt, worden zorgkosten 20 tot 30 procent lager. Hij bewijst dat in de praktijk!
Wat hem betreft speelt dat niet alleen bij behandelingen, maar juist ook bij vaccinaties en andere vormen van preventie. Door betrouwbare informatie in handen te stellen van mensen op vele plekken, van de spreekkamer tot de jeugdgezondheidszorg en scholen, maken we gebruik van de sociale netwerken van mensen en maken we de zorg beter, goedkoper en slimmer.
Organiseer de zorg rondom de patiënt en pas het systeem daar op aan! - Laat meer zien