Afleveringen

  • In this very special episode of The Regenerative Education Podcast you can listen in on a selection of personal reflections from students who participated in the very first iteration of the national leadership programme for circular transitions. This programme is an educational innovation that emerged from a consortium that brought together the Dutch ministry of Infrastructure & water management, NGO's Het Groene Brein, Leren voor Morgen, RvO, and The Hague University of Applied Sciences, Fontys University of Applied Sciences, Rotterdam University of Applied Sciences, Amsterdam University of Applied Sciences, Zuyd University of Applied Sciences and InHolland University of Applied Sciences.

    We started with about sixty courageous students from all fields of study at bachelor and graduate-level who committed to participating in this four-month hybrid programme that combined working on local or regional transition challenges and following a tailored course of interactive workshops and masterclasses provided by leading researchers, professors, policymakers and practitioners. Topics that were covered in these sessions included transition design, personal sustainability, and futuring. Throughout this programme, the students were supported in their learning with a dedicated learning journal, that was co-designed by the consortium for this purpose.

    The LCT programme culminated in the second iteration of the National Hackathon Circular Economy and as presented at the National Conference on the Circular Economy in the Netherlands in February 2022. In the National Hackathon, students tackled the issue of creating a more circular textile ecosystem in the Netherlands, linking directly to one of the transition agendas of the Dutch government.

    The National Talent Program Leadership for the Circular Transition (LCT) aims to train the next generation of leaders to become circular change agents for the Netherlands of tomorrow.

    We hope you enjoy the episode.

    https://www.leadership-circular-transition.nl/#:~:text=The%20National%20Talent%20Program%20Leadership%20for%20the%20Circular%20Transition%20(LCT,for%20the%20Netherlands%20of%20tomorrow.

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met dr. Danielle Twardy , senior-onderzoeker bij Zuyd Hogeschool waar zij o.a. verbonden is aan de lectoraten Employability & Innovatief Ondernemen. Bij de Hogeschool Zuyd is zij actief om het thema circulaire economie vanuit zowel een bedrijfskundig als ontwikkelperspectief te integreren in het doen en laten van de organisatie en regio. Zo werkt zij expliciet samen met allemaal partijen om Limburg circulair te maken. Dit werkt doet zij actief als ambassadeur voor een circulaire samenleving en duurzame toekomst.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van intrinsieke motivatie om bij te dragen aan circulaire toekomst. De kracht van vrijwillige onderwijs/leeractiviteiten en dat dit aanspreekt bij studenten. Het belang van multidisciplinaire transitievraagstukken en dit goed matchen aan studenten en opleidingen (afhankelijk van niveau). De kracht van het inclusief inzetten van talenten en achtergronden voor deze circulaire transitievraagstukken. Het belang van structuur om te helpen met het aanpakken van complexe vraagstukken. Het belang van duidelijke vraagstukken om creatieve oplossingen te creëren. Het belang van continu begeleiding gebaseerd op alledaagse communicatie (netflix, boeken, nieuws) en een duidelijke start en eindpunt. Het belang van een stabiele basis om te kunnen spelen en de kracht van spelen om integraal complexe vraagstukken aan te pakken. De kunst van het klein houden. Het belang van samenwerken op ecosysteem niveau om een duurzame toekomst te realiseren. De uitdaging van samenwerken op dit ecosysteem niveau en wat betekent dit voor de rollen van de verschillende actoren (burgers, onderwijs, onderzoek, overheid etc.).


    Externe Links:

    Finale Nationale Hackathon Circulaire Economie 2021 – Week van de Circulaire Economie (deweekvandecirculaireeconomie.nl)

    CHILL versterkt de innovatiekracht van bedrijven in de chemie (chillabs.nl)

    Studenten Zuyd Hogeschool met CHILL in de bres voor moeder aarde

    23 en 30 maart: versnellingstafels brengen circulaire ideeën verder - Chill (chillabs.nl)

    CIRCO | Circulaire businessmodellen & duurzame ontwerpstrategieën (circonl.nl)

    Lectoraat Innovatief Ondernemen (zuyd.nl)

    Employability (zuyd.nl)

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan Kees Klomp, lector betekeniseconomie bij de Hogeschool van Rotterdam en co-founder van het Thrive Institute. Hij is actief aanjager van nieuw economisch denken en het transformeren van het hoger onderwijs om dit betekenisvoller te laten maken. Hij pleit voor een onderwijs wat aansluit aan de transitie naar een regeneratieve en betekenisvolle samenleving gebaseerd op wederkerigheid, compassie, liefde en lef. Dit brengt hij o.a. in de praktijk door het fieldlab betekeniseconomie bij de Hogeschool van Rotterdam. Hij schetst een heilige drie-eenheid van de betekeniseconomie als crux van regeneratief onderwijs namelijk empathie, altruïsme & compassie.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    De origine van betekenisvol denken in het boeddhistische denken met een nadruk op wederkerigheid, compassie, liefde als kwaliteiten van betekeniseconomie. Het belang van compassie en bijdrage aan de maatschappij als uitgangspunten van betekenisvolle bijdrage aan het leven. De kracht van intrinsieke motivatie om een bijdrage te leven aan de samenleving. De kracht van kwetsbaarheid. Het belang van het kunnen internaliseren door middel van een openhouding. Het belang van het creëren van momenten, ervaringen en systemen die speer-in-the-chest ervaringen kunnen bewerkstellingen en de ruimte te geven binnen onderwijs om in dienst te zijn van het oplossen van deze problemen. De kracht van mensen aansprakelijk stellen als hoogste doel van betekenisvol onderwijs. Het belang van radicaal egalitaire structuren in onderwijs waarbij verschillen tussen organisaties, docenten en studenten geminimaliseerd worden. Het belang van adaptief curriculum co-creëren in het moment, afhankelijk van wat de lerende nodig hebben om dienstbaar te zijn voor de uitdagingen die aangepakt worden.


    Externe Links:

    https://www.thriveinstitute.nl/

    https://maatschapwij.nu/videoportret/kees-klomp/?utm_term=kees%20klomp&utm_campaign=NL+%7C+S+-+Artikelen+%7C+Economie&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=2574284583&hsa_cam=1137277167&hsa_grp=55700458511&hsa_ad=287119949698&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-454091750527&hsa_kw=kees%20klomp&hsa_mt=b&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gclid=CjwKCAjw_JuGBhBkEiwA1xmbRUm8hH7zWWOlZ55FykqidRKTF7LFaWcG66Pzww6F5JjeVXntA09CgxoCOoEQAvD_BwE

    https://www.purposepeoplepractice.nl/kees/

    https://www.linkedin.com/in/kees-klomp-5029b54/?originalSubdomain=nl

    https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/lectoren/business-innovation/lectoren/Klomp-Kees/

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Nina Lotte Bohm, docent-onderzoeker bij de MSc Metropolitan Analysis Design Engineering van de TU Delft en Wageningen Universiteit in samenwerking met het Amsterdam Metropolitan Institute . Tevens is Nina als promovenda verbonden de TU Delft waar zij onderzoek doet naar leren voor complexe transitievraagstukken. In de opleiding is zij de co-coordinator van het vak Living Labs in het tweede jaar van de master – een plek waar je kan experimenteren met complexe vraagstukken in een stedelijke omgeving. In dit gesprek duiken we in haar ervaring en visie op ecologische en hybride vormen van hoger onderwijs wat aansluit aan regionale vraagstukken. Zo plaatst zij de nadruk op werken aan complexe vraagstukken op het sleutelen aan het probleem. Zo ziet zij de stad als iets wat gemaakt blijft worden maar met een sterke erfenis van honderden jaren aan stedelijke ontwikkeling. Dit in twijfel trekken vraagt samenwerking met veel stakeholders en creativiteit, iets waar studenten in uitstek aan kunnen werken.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Relaties met het gebied, de mensen, de toekomst. Het belang van ervaringen en het kunnen doen. Het belang van samenwerking om complexe omgeving te (her)vormen. Het belang van eigenaarschap over het leerproces. Het belang van het kunnen sleutelen van het probleem. Het belang van grensoverschrijdende vraagstukken. Het belang van living labs als experimenteerruimtes voor stedelijke vraagstukken. Het belang van openstaan voor co-creatie vanuit de praktijk partners. Van opdrachtwerker naar opdrachtgever. De balans tussen psychologische veiligheid (structuur) en openheid voor eigenaarschap. Het belang van openheid van de lerende (studenten, docenten en extern) om in levende omgevingen te leren. Het belang van het betrekken van veel meer mensen bij leeromgevingen en het hebben van een sterk supportsysteem van gelijkgezinde.
  • In deze aflevering van The (Re)generative Education Podcast ga ik het gesprek aan met dr. Katinka Bergema, innovatiestrateeg die o.a. betrokken is bij VanWaarde en actief bijdraagt aan het oplossen van duurzaamheidtransitie vraagstukken in vele sectoren. Ze heeft veel ervaring in de luchtvaart, water en gezondheidzorg en heeft ook aan de boeg gestaan van onderwijskundige innovatie bij de TU Delft. Haar expertise ligt in het faciliteren van grootschalige systeemverandering. Zij argumenteert voor een designerly approach om complexe systeemvraagstukken beet te pakken waarbij iteratief door verschillende systeemniveaus gewerkt wordt voor innovatie.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van het bij elkaar brengen van meerdere partijen voor systeemverandering. Het vertrekken vanuit een toekomstgericht maar menselijke design-aanpak. Het belang van het betrekken van intrinsiek gemotiveerde mensen bij het aanpakken van systeeminnovatie vraagstukken. Het springen van door de hoepels van het systeem verreist geduld en kan actie in de weg staan. De kracht van conflicten als rijke maar frustrerende leeromgevingen en het belang van het navigeren in deze conflict rijke complexe omgevingen als taak van de onderwijzer. Het belang van meer ruimte in het onderwijssysteem voor het zelf-bepalen en het co-bepalen van het leerdoelen op individueel niveau. De tijd wat het kost voor iedereen wanneer we met meer ecologische vormen van leren werken.

    Externe Links:

    https://www.linkedin.com/in/katinkabergema/?originalSubdomain=nl

    https://katinka.bergema.nl/en/home-2

    https://twitter.com/kbergema?lang=en

    https://van-waarde.com/doe-je-mee/team/

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Dinant Roode, Hogeschoolhoofddocent bij de Hanze Hogeschool in Groningen waar hij als professional learning rebel verbonden is aan het instituut voor sport studies waar hij bijdraagt aan de transformatie van het instituut en de vier tal opleidingen die dit instituut aanbiedt. Hierbij gaat hij uit van de centraliteit van persoonlijke leerroutes waarbij praktijkvraagstukken echt centraal staan. Dinant is tevens een gecertificeerde learning archer vanuit Kaospilot in Denemarken, wat hij ter harte aanraadt aan ieder. Hij ziet kansen voor hoger onderwijs om als een feestje te zijn, leuk, gezellig, en betekenisvol wanneer dit aansluit aan complexe vraagstukken die we in de maatschappij tegenkomen.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van aan de boom schudden – het blootleggen en dialoog aangaan over de aannames die we gezamenlijk te hebben over ‘goed’ onderwijs en ‘goed’ leren. Het belang van het openstellen van het co-bepalen en co-creëren van de inhoud van leerervaringen om te kunnen aansluiten bij praktijkvragen. Het belang van het herzien en herdenken van onze opdracht als hoger onderwijsinstellingen als betekenisvolle kennispartners in de regio. De kans van zien van hoger onderwijs als plek waar in gezamenlijkheid aan complexe praktijkvraagstukken mag worden gewerkt. Het belang om niet in de positie te gaan zitten van de ‘almachtige docent’, zelfs wanneer dit gevraagd wordt door de student. De kracht van de wet van sinterklaas, vraag wat je wilt hebben anders krijg je iets anders d.m.v. de IDRT-intentie en deze verduidelijken in samenspel, die gaan we dan doen (I Do) vanuit een gezamenlijke ervaring als vertrekpunt. Daarbij worden ook Regels (R) samen opgesteld voor de leeromgeving en altijd binnen een afgestemde hoeveelheid tijd (T). Het belang van inplannen en inzetten van langere tijdsblokken van dagdelen, dagen of zelfs meerdere dagen i.p.v. lessen. Het belang van het bij elkaar brengen van pioniers die al actief zijn in de vele HBOs om dit soort vormen van onderwijs in de praktijk te brengen. De noodzaak van transformatie van collectieve onderwijs aanname. Het sturen vanuit management op het omscholen van docenten om op dit soort manieren te kunnen werken.

    Externe Links

    https://dinantroode.com/

    https://www.linkedin.com/in/dinantroode/?originalSubdomain=nl

    https://hanzemag.nl/da-vinci-teelt-ondernemersgeest/

    https://trenducation.wordpress.com/over/

    https://www.kaospilot.dk/

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met dr. Mirella Soyer, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Rotterdam, waar zij o.a. verbonden is aan de international business opleiding, het fieldlab circulaire economie & business innovations en het kenniscentrum Business Innovation. Ze co-coördineert het fieldlab en de minor: fieldlab circulaire economie en business innovatie waarin studenten samen met docent-onderzoekers en de regionale partners aan de slag gaan aan de circulaire transitie. Zij staat aan de boeg van een transitie binnen de organisatie om thematisch onderwijs te ontwikkelen waarbij elke student in aanraken komt met Digital, Purpose, Circular & Leadership. Dit doen ze o.a. door te focussen op end-of-life oplossingen en het herzien van het afstudeerproces.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het gebruik maken van digitale leermiddelen om in transitie onderwijs te kunnen delen. Het gebruik van digitale leerplatformen als onderwijskundige scaffolding/platform voor het delen van kennis. Het gebruik maken van instituut brede thematiek waar alle studenten mee te maken moeten krijgen op structurele basis in het hoger onderwijs. De uitdaging van weten wanneer een student voldoende bagage meegekregen heeft over de grote uitdagingen van morgen. De kansen en uitdagingen die gepaard gaan met werken op snijvlak transitievraagstukken (bijv. Tussen digitaal en circulair) die vaak geen duidelijke eigenaar hebben en enorm complex (kunnen) zijn. Het concretiseren van een probleem om het vervolgens steeds systematischer te benaderen. Het balang van een ontwikkelingsperspectief bij het ontwerpen en integreren van deze ecologische vormen van (circulair) onderwijs. Zo kan je van eerste jaar studenten niet verwachten dat zij van een end-of-life product een keten veranderen en kan je van een masterstudent wellicht wel vragen om te beginnen bij abstractere problematiek. De kracht van (hoger) onderwijs als speeltuin voor experimenteerruimte voor de samenleving. Het gebruiken van actieve leervormen zoals workshops in combinatie met project uitdagingen waar studenten in transdisciplinaire teams aanwerken. Het inzetten van een coach die enkel ondersteunt en niet beoordeeld. Het belang van vinden van docenten die intrinsiek gemotiveerd zin en het leuk vinden om aan dit soort vraagstukken te werken.

    Externe links:

    Over het kenniscentrum - Hogeschool Rotterdam

    (1) Mirella Soyer | LinkedIn

    Mirella SOYER | Researcher sustainable business | Doctor of Philosophy | Hogeschool Rotterdam, Rotterdam | HR | Rotterdam Business School (RBS) (researchgate.net)

    “Studenten opleiden tot change agents van de circulaire economie” - Hogeschool Rotterdam

  • In deze aflevering van The (Re)generative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Marlies van der Wee, docent-onderzoeker van het jaar bij de Hogeschool Rotterdam waar zij o.a. verbonden is als de master River Delta Development en d e Minor Creating Resilient Cities. Tevens is zij promovenda verbonden aan de onderwijs- en leerwetenschappen groep van de Wageningen Universiteit. In dit gesprek duiken we in haar ervaring en visie op ecologische en hybride vormen van hoger onderwijs wat aansluit aan regionale vraagstukken. Zo noemt zij het voorbeeld van een project omtrent de cultuurcampus in Rotterdam-Zuid. Ze pleit met passie voor hoger onderwijs gebaseerd op plezier met eigenaarschap in multidisciplinaire levende omgevingen waar ook ruimte is voor het onverwachte. Zo benoemde ze het derde jaar Multidisciplinaire Challenge project waarin studenten d.m.v. co-creatie aan de slag gaan met jongeren om een cultuurcampus te co-ontwikkelen.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van de echtheid van de regio Het openen van onderwijskaders, richtlijnen en eisen voor exploratie. Het belang van de ethische kant van complexe vraagstukken Het belang van co-creatie als vorm van embodied onderzoek Het belang van lef om in de echte wereld aan de slag te gaan Het belang van werken met de wereld i.p.v. aan of voor de wereld Het zoeken van balans tussen open opdrachten en economische realiteit van opdrachtgevers De intensifiëren van de relaties tussen leren en plek als katalysator voor ge-engageert leren.


    Externe Links:

    Marlies van der Wee-Bedeker wins title lecturer-researcher of the year 2020 - WUR

    Marlies van der Wee - Hogeschool Rotterdam

    Fulltime master River Delta Development - Hogeschool Rotterdam

    Cultuurcampus Rotterdam | Rotterdam.nl

    Instituut voor de Gebouwde Omgeving: introductie - Hogeschool Rotterdam

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan Antoine Heideveld. Directeur van Het Groene Brein en o.a. voorzitter van het bestuur van de coöperatie leren voor morgen. Hij pleit voor een onderwijssysteem wat meer in balans is, waarbij ook ruimte gemaakt wordt voor betekenisvolle interactie met maatschappelijke uitdagingen die de lerende intrinsiek aanspreken en dit vraagt om lef. Tevens roept hij op om beoordeling te zien vanuit een integraal en holistisch perspectief waar het niet gaat om checkboxen maar persoonlijke ontwikkeling en persoonsvorming in relatie tot het leren aanpakken van de uitdagingen van morgen.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van het opleiden voor het oplossen van de integrale uitdagingen van morgen en niet de problematiek van het verleden. Het belang van het denken in systemische oplossingen vanuit een integraal perspectief. De kracht van het centraal stellen van de motivatie van het individueel en vanuit intrinsieke motivatie bijdrage aan betekenisvolle verandering als context van leren. Het belang van lef (van het systeem en onderwijzers). De uitdaging van beoordeling van dit soort meer open leersystemen. Het belang van bestuurders en onderwijsmanagers om deze aankomende vormen van hoger onderwijs verder te ondersteunen (ook financieel) zodat dit vanuit de randen van het systeem naar de kern kan komen. Het belang van meer onderwijsvormen waarbij ruimte voor transdisciplinaire samenwerking kan plaatsvinden.


    Externe Links:

    https://www.lerenvoormorgen.org/

    https://www.linkedin.com/in/antoine-heideveld-a224256/?originalSubdomain=nl

    https://hetgroenebrein.nl/

    https://groenepeper.com/team-member/antoine-heideveld/

    https://maatschapwij.nu/purpose-professionals/antoine-heideveld-het-groene-brein/

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Eveline Kapteijn, docent-onderzoeker bij de Haagse Hogeschool waar zij ook de coördinator van de living labs van het kenniscentrum Mission Zero is. Tevens is Eveline al jaren actief als bestuurslid van het landelijk overleg finance & control waar zij een spin in het web is om het hoger onderwijs op het gebied van verduurzaming van het economische domein. In dit gesprek duiken we in haar ervaring en visie op ecologische en hybride vormen van hoger onderwijs wat aansluit aan regionale vraagstukken. Zo noemt zij het voorbeeld van KOIOS een open source leerplatform wat beschikbaar is voor iedereen en aansluit bij praktijkvraagstukken op het gebied van blockchain technologie. En pleit ze voor een basisinkomen voor studenten in ruil voor werkleren door het helpen van regionale ontwikkeling zodat iedereen de kans krijgt om betekenisvol te leren in een living lab.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van een inclusieve cultuur voor living lab onderwijsvormen. De kracht van levende omgevingen in de openheid voor aansluiting. De rol van de docent als verbinder tussen studenten, complexiteit en vraagstukken. De kracht van plezier in het hoger onderwijs. De noodzaak voor eigenaarschap van het leerproces voor studenten. Het gebruik van enkele lessen (Projectmanagement, personal development, system’s engineering) i.c.m. leren door te doen. Het belang van de regionale uniekheid en het vertellen van regionale verhalen. Het belang van grens overstijgende samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen. Het belang van onderwijs ondersteuning om dit soort vormen van onderwijs te faciliteren. De kracht van een lange tijd aan een project te kunnen werken.

    Externe Links:

    https://www.koios.online/

    http://www.loobe.nl/site/default.aspx

    https://www.dehaagsehogeschool.nl/onderzoek/kenniscentra/details/kenniscentrum-mission-zero

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with Mariëtte Huizinga, (co-)founder of one.why and guest lecturer at Avans University of Applied Sciences. She is passionate about making a change, about facilitating learning experiences that allow for impact in local regions. She does this primarily in Latin America together with regions to show them the power of entrepreneurial spirits in learning. She sees the entire world as a classroom that can be playfully engaged with to create change, and that by reflecting on this change we can learn. This asks for seeing the extraordinary in the mundane, to slow down and appreciate the beauty that is all around us. But this also requires scaffolding to provide structure and comfort. In this episode we dive deep into her experience with learning experiences around eco-tourism in Brazil.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The importance of seeing learning everywhere, engaging with the whole world as classroom. The importance of being willing and able to question even the fundamental assumptions of higher educational systems. The realization that the higher educational system is just a possible solution and not a fixed reality.The power of diversity in finding sustainable solutions for difficult challenges. No one can be an expert in the future, but working together with a variety of perspectives can cause rethinking of mental models. The importance of small interventions to create impact. The power of slowing down and making change in your immediate ecology as rich places of learning and meaning-making. Education as something that allows people to do important work. The use of design processes to engage with regional complex challenges. The importance of equality in learning spaces and the role of the facilitator in ensuring this.

    External Links:

    From profit to purpose | ONE.WHY | Let's plant the future | The Netherlands (onewhy.org)

    www.findthewhy.nl

    Mariëtte Huizinga | LinkedIn

  • In this episode of The Regenerative Education Podcast I chat with Jens Gijbels, director of the FundamentalsAcademy and WeAreFundamentals. Jens is powered by a mission to redesign education for meaningful and purposeful participation in the grand challenges of our times. In this conversations we discuss how they bring this into practice in collaboration at Utrecht University of Applied Sciences where he with his team leads the 30 ECTS Co-Design Studio minor. Jens makes a passionate case for a more transformative and curiosity-based education that uses design and redesign to intentionally change the systems around us. He also stresses that this form of education can and should be fun.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The important of creating learning pathways that can be individual but also accreditated. Finding the magic between self-designed learning owners and guided learning. The importance of bringing in people that do not have habit-formed lenses for systemic change. The power of nurturing curiosity. The importance of challenging our personal and collective mindsets and fixed understandings of the world so that we can remain creative in the face of complexity. The power of short and intense bursts that focus on urgent and high impactful challenges in the lived-worlds of the learners. The importance of surrounding your biophysical space in the process of what you are working on. The flexibility of the current system, or more specifically the lack thereof, is one of the main barriers for connecting higher education to real world challenges.

    External Links:

    https://www.jensgijbels.nl/

    https://www.linkedin.com/in/jensgijbels/?originalSubdomain=nl

    https://www.fundamentalsacademy.nl/team

  • In deze aflevering van The (Re)generative Education Podcast ga ik het gesprek aan met dr. Anja Overdiek, lector cybersocial design bij de Hogeschool Rotterdam waar zij o.a. verbonden is aan het kenniscentrum creating 010. Tevens is zij als associate lector betrokken bij het kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool. Zij pleit voor labs als een antwoord voor het gezamenlijk oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken zoals de toekomst van democratie, digitalisering en verduurzaming. Dit kan alleen samen met stakeholders die betrokken zijn met deze ontwikkelingen. Waarbij een balans nodig is tussen disruptie van de huidige onderwijssystemen en een evolutie van het huidige onderwijs.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van co-creatie voor complexe vraagstukken. Waarbij je zoveel mogelijk met alle stakeholders werkt. Het belang van kritisch aansluiten bij de huidige hoger onderwijscultuur. De kracht van aansluiten bij bestaande discourse en contexten. De kracht van studenten en hun unieke positie in de samenleving om bij te dragen aan gezamenlijke leerprocessen. Het belang van het voorbereiden van studenten voordat ze actief aan de slag gaan met deze grote vraagstukken. De kracht van een ontwerpaanpak voor dit soort complexe leerprocessen. Het belang van prototypes om deze leeromgevingen te faciliteren. Het belang van (visuele) en creatieve methoden om dit gezamenlijk leren te faciliteren. Het belang om langere tijd onzekerheid te kunnen verdragen. Het belang van empathie en reflectie en de noodzaak deze serieus maar op leuke manier te integreren op flexibele manieren.

    Externe Links:

    Kenniscentrum Creating 010: Home - Hogeschool Rotterdam

    PERSBERICHT (hogeschoolrotterdam.nl)

    w1811-0877-a3a1-posters-netwerkdiner-hosts.pdf (dehaagsehogeschool.nl)

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with dr. Peter Merry, chief innovation officer of Ubiquity University and a thought leader in the field of transformational leadership. He argues for the creation of portfolio’s of learning that show proof of competences based on interactions with life, leveraging the multiplicity of learning that happens throughout someone’s life on their way to formal accreditated degree. In this approach there is a balance between a social impact project, self-mastery and skills and knowledge development through courses and electives offered by Ubiquity or any other place of learning .

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    Allowing learners to provide evidence of learning from their life as well as other educational institutions to construct a portfolio of competence at The inclusion of the subjective into the realm of academia, for example by including art works in the dissertation and the inclusion of the inner experience of working on the dissertation. The inclusion of bringing in knowing and learning that include but go beyond cognitive learning can help us navigate some of the challenges that we are facing by seeing the interconnectedness of the problems and systems we are engaged with. Peter argues that we have already transgressed some of the natural tipping points and we thus need to move beyong sustaining towards regenerating natural systemic health. Argues that it is in enacting change in the world you realize why you have learn and work on self-mastery. The self-mastery side is most difficult component of teaching this approach through a digital approach, to assess this weekly journal entries as well as quarterly reflective reports based on mindfulness practices in relationship to their social impact and cognitive study are asked for. This process is supported through a self-mastery mentor as well as social impact coach who supports them in their personal development journey and incubation periods for their projects respectively. Accreditation bodies can be the main blocking bodies to innovation in HE, re-examining their role and practice to contribute to educational innovation is paramount.

    External Links

    UBIQUITY UNIVERSITY IS A GLOBAL UNIVERSITY DESIGNED FOR SOCIAL IMPACT

    Peter Merry - UbiVerse

    About – Peter Merry

    Peter Merry – This site exists to help you discover the world of Peter Merry

    Peter Merry | LinkedIn

    Peter Merry | Transition World

    Global Accreditation Council

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with Philip Bernert a teacher-researcher active as a PhD student at the Institute of Ethics and Transdisciplinary Sustainability Research of the Leuphana University Lüneburg In Germany. Here he co-coordinates the transformative innovation lab with two other institutions in Germany (Wuppertal Institute for Climate, Environment & Energy and The Free University of Berlin). We chat about how the transformative innovation lab, simultaneously ran in multiple cities across the country, all working on combining future studies and sustainability sciences. Leads to transformational change He is also a co-author of a handbook for educators who which to engage with transformative sustainability education which I highly recommend.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The importance of gradually developing the capacity to engage in transdisciplinary sustainability projects. The power of incorporating insighs from futures studies into transformative sustainability education. The importance of bringing together different experts and knowledges to tackle wicked sustainability challenges. The power of working with sustainability futures in the now, and the agency and challenges that come with working on wicked problems in the real world and not just as theoretical excercises. The importance of long-term perspectives for tackling sustainability challenges. The possibility of kick-off events to explore and engage student’s expectations of the programme. The power of bringing student outside of their regular biophysical environments (universities) where no one feels totally at home so that people can learn and be together. Combining reflexivity (who am I as a researcher, what is my perspective of research) and community-building. The importance of providing space for reflections and taking the time to do this properly. The importance of slow(ness) learning when dealing with complex sustainability challenges. The importance of integrating the student’s perspective in the design and co-creation of this type of education.

    External Links:

    Philip BERNERT | PhD Student | Master of Science | Leuphana University Lüneburg, Lüneburg | Institute of Ethics and Transdisciplinary Sustainability Research (researchgate.net)

    Philip Bernert, M.Sc. | Leuphana Universität Lüneburg

    Projektteam – Transformative Innovation Lab (transformative-innovation-lab.de)

    Towards a Real-world Laboratory - Leuphana Universität Lüneburg

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with dr. Johan Holmén, post-doc at Chalmers University of Technology in Sweden and co-teacher of Chalmer's Challenge Lab and accompanying courses. He recently finished his PhD at Chalmers in the field of transformative engineering education and was recently appointed to the head of the Swedish NGO Engineers for the environment. His expertise lies in backcasting from principles and guiding collective societal learning processes in the times of wicked problems. He started at the Challenge Lab as a master student before focussing his research on these forms of ecological learning configurations. And is currently working on Swedish materials for educator's to engage with these transformative forms of education in elementary institutions.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The importance of creating space for engaging with complex sustainability challenges that plague society. The importance of mentorship in facing collective sustainability challenges. Allowing the engagement of questions as part of the education and not just as preparation for it. The importance of transformative and reformative forms of learning as complementary parts of higher education. The importance of combining the formal learning on societal change, leadership and transitions as well as practicing them. Using higher education as a safe place for trying out long term futures that don't depend on short-termism. Placing learning in the centre instead of concrete output. The power of working with people that engage with sustainability challenges on day-to-day basis and the humbleness that comes from this. Using the campus as a playground/arena for relating and starting this type of work. Training the inside-out dimensions of sustainability – dialoguing, design and co-creation, value-based interpretation and such. Learning from taking responsibility of taking sustainability seriously. The importance of methodological support, framework and tools to scaffold the learning experience as the learners engage with complexity.

    External Links:

    Challenge Lab – Where learners lead and leaders learn (chalmers.se)

    Johan Holmén | Chalmers

    Johan Holmén (@assar56) / Twitter

  • In deze aflevering van The Regenerative Education Podcast ga ik het gesprek aan met dr. Frans-Willem Korsten, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en Leidse Universiteit. Zijn doel in het onderwijs is het verbreden van sensibiliseren, het verbreden van de capaciteit van lerende om te voelen. Een belangrijk onderdeel van zijn aanpak is spelen, processen ingaan waar je niet de uitkomst van weet met alle mooie risico’s die daarbij horen. Hij baseert zijn onderwijs op: wat is aan de hand in de wereld in relatie tot deze generatie? Dit is een proces-aanpak, dat schuift en veranderd door de tijd heen. Hij benadrukt hierbij ook het verschil tussen weten en realiseren, en het belang van onderwijs wat mensen in stelt staat om realisatie te realiseren. Hij ziet een link tussen testen, meten, controleren en de drang van hoger onderwijs door de hyperfocus op het weten.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    Het belang van een totaalproces aan de hand van geleefde ervaring, gebaseerd op radicale gelijkheid. Hij is continue opzoek naar het voelen van wat er aan de hand is en daarin een positie innemen om te faciliteren dat mensen in relatie tot die ervaring kunnen leren samen. Een belangrijk uitgangspunt van zijn aanpak is het opzoeken naar de speelruimtes binnen de grenzen van wat er vastgelegd staat in de systemen en regels. Hij pakt hierbij vaak expliciet pijnpunten waarvan hij voelt of verwacht dat het intern tot frictie kan leiden. Hij ziet veel potentie in spelen als een pedagogisch-didactisch vorm van leren maar twijfelt hoeveel ruimte het huidige systeem biedt om echt te spelen. Door de 18 jaar dat zij al geconditioneerd zijn voor ze in de universiteit komen wordt de bereidheid om te spelen er zonder pardon uitgewerkt, dit verreist een lang proces van genezen. Hij ziet een grote uitdaging in de conditionering van de huidige samenleving, en studenten, om te moeten voldoen binnen een hoog competitieve cultuur. Een van de belangrijkste uitdagingen in het huidige systeem is het tekort aan financiële en bezettingsruimte voor professionalisering en bijscholing van docenten. Hij pleit voor een bottoms-up beweging om in samenspraak met docenten elkaar te helpen hun eigen praktijken te ontwikkelen.

    Externe Links:

    https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/frans-willem-korsten#tab-1

    https://www.linkedin.com/in/frans-willem-korsten-a5b8a513/?originalSubdomain=nl

    https://www.pzwart.nl/prof-dr-frans-willem-korsten/

    https://www.researchgate.net/profile/Frans-Willem-Korsten

  • In deze aflevering van The (Re)generative Education Podcast ga ik het gesprek aan met Aldo van Duivenboden aanjager van onderwijsinnovatie bij Saxion Hogeschool waar hij o.a. aanvoerder is van het conscious business lab en actief betrokken is bij het Saxion onderwijs innovatiehub. Hij heeft via een honoursprogramma onderwijsvernieuwing teweeggebracht in de Saxion Hogeschool, waarbij een focus ligt op het ontwikkelen van binnen-naar-buiten. Van je eigen talent en het identificeren van je meest ware zelf en die voeden. Hij ziet een potentiële leidende rol voor het onderwijs waarbij de wereld een aantal uitdagingen kent (klimaat, armoede e.d.) en het onderwijs een centrale en neutrale positie in kan nemen om dat collectieve leerproces te regisseren. Dit verreist dat we ons openstellen om samen te leren i.p.v. uitgaan van een positie van alwetendheid.

    In het gesprek zijn de volgende Systeem barrières en kansen naar voren gekomen:

    We moeten beginnen in het onderwijs met het helpen van jongen mensen met het verbinden met het diepste van wie ze zijn. Het onderwijs moet ook mee veranderen met de tijden, wat hebben de studenten nodig om hun volle zelf te kunnen worden en daarom onderwijs ontwerpen. Dit soort onderwijsvernieuwing vraagt vaak meer uren dan toegewezen zijn/kan worden. Maar ook openheid en kwetsbaarheid als onderwijsteam. De grootste uitdaging voor deze talent-gebaseerde vorm van onderwijs is het afstappen van de drang naar voorspelbaarheid en controle die gepaard gaat met industriële organisaties zoals een grote hogeschool. Hij pleit om minder of zelfs geen onderscheid te zien tussen de kas en de klas, we zijn allemaal lerend ongeacht waar je werkt en hoe oud je bent. Hij ziet een transformatie van onderwijs waarbij de grote uitdagingen centraal staan gevolgd door persoonlijke ontwikkeling gevolgd door het halen van een opleiding en ziet dit als 180 graden andersom dan nu.

    Externe Links:

    (1) Aldo van Duivenboden | LinkedIn

    Aldo van Duivenboden – Betekenisvol werken aan een bloeiende wereld (nieuwe-zaken.nl)

    Aldo van Duivenboden – Aldo van Duivenboden (nieuwe-zaken.nl)

    Positief het nieuwe jaar in: 'Ik kies ervoor om de goede dingen te zien' | Hogeschool Saxion

    https://www.elzeardacademie.nl

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with Debbie Keijner, co-founder of Soul.com and teacher at the University of Amsterdam where she teaches a course 'beyond the culture of contest’ with honour students. With Soul she designs, facilitates and runs capacity building trainings that allow people to develop their soul-driven leadership capacity. The ability to actively listen from a place of curiosity and host meaningful conversations that can result in systemic change and action. She brings her perspective of education for good in practice in both formal and non-formal settings and openly invites anyone to join one of the many free sessions that Soul hosts throughout the year and across the globe.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The Hybrid nature of capacity building programmes – acting both as consultant and educator for example. The importance of walking a path together to facilitate co-learning instead of the more traditional hierarchy of teacher-student relationships. Learning happens in the broader place and the classroom is only used to bring back, reflect and share. The audacity of removing competition from the higher educational setting. Finishing a course with a single output for an entire cohort, such as 1 final report, performance or such and the power that comes with this. The importance of giving both space and attention to both content and process design for educational experiences that involve action-based research. The power of having top down support for educational innovations and transdisciplinarity approaches for education. The power of inviting others to join you in passionate action.

    External Links

    Home - soul.com

    Updates van soul.com | Facebook

    (1) soul.com: overzicht | LinkedIn

    (1) Debbie Keijner | LinkedIn

  • In this episode of The (Re)generative Education Podcast I chat with dr. Arjen Wals, professor of Transformative Learning for Socio-Ecological Sustainability at Wageningen University. He also holds the UNESCO Chair of Social Learning and Sustainable Development.

    His recent work focusses on transformative social learning in vital coalitions of multiple stakeholders at the interface of science and society. His teaching and research focus on designing learning processes and learning spaces that enable people to contribute meaningfully sustainability. A central question in his work is: how to create conditions that support (new) forms of learning which take full advantage of the diversity, creativity and resourcefulness that is all around us but so far remain largely untapped in our search for a world that is more sustainable than the one currently in prospect?

    In this episode Arjen argues that we have a duty as educators to help move society towards a trajectory for life that is just, equitable and sustainable for all humanity as well as more-than-human life. The role of educator as a designer and enacter of living learning ecologies that allow for the emergence of eco-competence that nurture the relational patterns from which these holistic attitudes and abilities can emerge.

    In this discussion the following systemic barriers and opportunities emerged:

    The importance of your upbringing in being sustainability-oriented. The importance of connecting to nature, the web of life and caring for the environment. The realization that technology by itself will not be enough to turn the tide. The power of letting loose of our perceived control over the rest of the natural world. The use of existential questions and challenges as a starting point for learning. The power of using everyday life and places, in combination with existential questions, as the richest curricula we have. The importance of inviting diversity (including adversity) into learning places to challenge and transform worldviews. Becoming uncomfortable together, which requires trust and informal interactions. The importance of creating space for social-emotional learning and engagement in our learning environments. The importance of bringing back subjectification into higher education (who am I, who do I want to be? Who can I be?) in addition to qualification. Seeing competence (or eco-competence) as a relational property that can only be judged in action.

    External Links:

    https://en.unesco.org/sites/default/files/esdfor2030-berlin-declaration-en.pdf

    https://www.wur.nl/en/Persons/Arjen-prof.dr.ir.-AEJ-Arjen-Wals.htm

    https://twitter.com/ArjenWals?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

    https://transformativelearning.education/about/

    www.transformativelearning.org