Afleveringen

  • Deze maand hebben we in Wereldspelers aandacht voor de creatieve sector. Dat is een sector waar Nederland het goed in doet, bijvoorbeeld als het gaat om tv formats. Ons land staat op de derde plek van landen die wereldwijd de meeste formats verkopen. Volgens aankoopmakelaar Lisette van Diepen komt dat nog steeds door de reputatie die Joop van den Ende en John de Mol opgebouwd hebben. We spreken haar net na de grootste televisiebeurs in Cannes.

    Muurprints

    Een ander bedrijf in de creatieve sector is M2UUR uit Deventer. Het bedrijf van Freekje Vervoord maakt enorme muurprints om buitengevels mee te bekleden. Zo heeft ze bijvoorbeeld gezorgd voor het uiterlijk van de moskee in Oslo, met allemaal kleine panelen die samen een soort mozaïek vormen.

    Ze doet veel zaken met Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Er zitten meer verschillen tussen die landen dan wij soms doorhebben, zegt co-host Esther Janssen van Culture Inc. 'Wij zijn in de ogen van de Scandinaviërs iets hiërarchischer.'

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Nederlandse chocolademerk Tony's Chocolonely krijgt een duwtje in de rug van voormalig Starbucks-topman Howard Schultz. Hij heeft een belang van 2 procent in het bedrijf genomen. Wat betekent dat voor Tony's Chocolonely? Bedrijvendokter en partner bij Themis Company Anton Wiggers denkt dat Schultz een belangrijke rol gaat spelen voor het bedrijf, anders was het vast niet zo groots aangekondigd. Wie weet eindigt het wel met repen van Tony's Chocolonely in alle vestigingen van het grote Starbucks.

    Het Muizenhuis

    In april hebben we het in Wereldspelers over de creatieve industrie. Muziek, televisie, films, boeken, kunst of cultuur: dat is deze maand het terrein waarop de ondernemers in de studio actief zijn. In deze aflevering Ian en Manita Schaapman, broer en zus en onderdeel van de familie achter prentenboek Het Muizenhuis.

    Dat is allang niet meer alleen maar een prentenboek. Het is een internationaal opererend familiebedrijf geworden, met allerlei afgeleide producten zoals knuffels, rammelaars, bouwpakketten, puzzels, kaarten, en nog veel meer.

    In 2011 verscheen het eerste boek van Het Muizenhuis, gemaakt door hun moeder Karina Schaapman. Zij heeft het muizenhuis gebouwd –letterlijk- als soort poppenhuis met muizenfiguurtjes. Dat heeft ze gefotografeerd en zo ontstond een prentenboek voor kinderen. Toen het steeds groter werd, stapten haar eigen kinderen in. En ging het bedrijf internationaal.

    Hoe kan internationale verkoop een vlucht nemen dankzij distributeurs? Is China nog wel het ideale land voor de productie? En waarom denkt elke toerist dat Het Muizenhuis helemaal niet Nederlands is? Je hoort het in deze aflevering van Wereldspelers.

    Presentatie: Robin Vinck
    Co-host: Gerald Baal

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • De afgelopen weken heeft het kabinet gewerkt aan een plan om ASML hier in Nederland te houden. De chipmachinemaker was teleurgesteld in het vestigingsklimaat en dreigde met weggaan. Het kabinet wekte daarna achter de schermen druk aan een plan. Politiek verslaggever Mats Akkerman praat ons bij over de stand van zaken.

    Ooit was het onderdeel van Boeing, nu is QuinteQ een innovatief Nederlands bedrijf. Oprichter en CEO Paul Vosbeek vertelt hoe hij via de Amerikaanse vliegtuigbouwer toch weer in eigen land terecht kwam, en hoe de vliegwielen die hij maakt kunnen helpen om het overvolle stroomnet te verlichten.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Nederlandse bedrijven vissen achter het net bij het helpen met de wederopbouw van Oekraïne. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Van alle miljarden die internationale instanties zoals de EU en de VN investeren in werkzaamheden in Oekraïne, komt er maar 3 procent bij Nederlandse bedrijven terecht. Dat is zelfs minder dan landen als België en IJsland.

    'We moeten in de spiegel kijken, want het is gedeeltelijk onze eigen schuld', zegt ondernemer Jeroen Ketting in Wereldspelers. Hij werkt in Oekraïne met LifeLine Ukraine. 'Het ontbreekt aan leiderschap, visie en strategie. Het ontbreekt ook aan moed, we pakken niet door. Je ziet dat zowel bij de overheid als het bedrijfsleven. Je moet daar lokaal zitten, je moet relaties leggen en weten wat er speelt. Maar er is te weinig capaciteit.'

    Pijpleidingen voor waterstof

    Het Noord-Hollandse bedrijf Soluforce legt pijpleidingen voor waterstof, het liefst over de hele wereld. Maar in elk land moeten weer nieuwe regels gemaakt worden. Is dat een vloek of juist een zegen? Daarover praten we met Robert-Jan Berg van Soluforce.

    Hij is net terug van een handelsmissie naar Spanje, waar al goed in groene waterstof wordt geïnvesteerd. Juist een kleinschalige start is de weg naar succes, heeft hij daar gezien. Ook in het Midden-Oosten is Soluforce actief, maar daar nog vooral in de traditionele energiebronnen, zoals olie en gas. Toch moet daar ook de switch naar duurzame energie gemaakt worden.

    Presentator: Robin Vinck
    Co-host: Esther Janssen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als je wil ondernemen over de landsgrenzen, kun je dat soms zelfs gewoon in het Nederlands doen. Zoals op Aruba. Daar zijn ze hard op zoek naar Nederlandse ondernemers die in het eiland willen investeren, vooral als het gaat om de horeca. We spreken de Arubaanse minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever, die volop opportunities ziet op Aruba.

    Elektrische vrachtwagens

    Waar het elektrisch rijden voor personenauto's al een flink slag heeft gemaakt, staat elektrisch vrachtvervoer op de lange afstand nog in de kinderschoenen. Heliox -een spin off van Philips- maakt laadpalen voor bussen en vrachtwagens, en CEO Michael Colijn ziet het liefst een grote corridor van Rotterdam naar Warschau. Een lange snelweg met genoeg laadpalen om ook vrachtwagens elektrisch te laten rijden. Technisch is het mogelijk, maar logge overheden die moeizaam samenwerken zijn een belemmering.

    Aan de randen van Europa heeft Heliox weer met heel andere problemen te maken. Het bedrijf heeft een fabriek in Moldavië, precies het land waarvan de provincie Transnistrië heeft aangegeven dat ze liever bij Rusland willen horen. Hoe het loerende oog van Vladimir Poetin dus zelfs een bedrijf in Best raakt...

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als er één land is dat profiteert van de energietransitie, dan is dat het zonnige Spanje. 'In het zuiden heb je ongeveer 330 dagen zon per jaar. De zonne-energie is daar een groot cadeau', zegt Roel Nieuwenkamp, ambassadeur in Spanje in Wereldspelers. Hij is daar op het moment met zestien Nederlandse bedrijven voor een handelsmissie op het gebied van groene waterstof.

    'Groene waterstof is de energiedrager van de toekomst. Het is de vervanging van de huidige brandstoffen, ook voor vliegtuigen.' De energie wordt opgewekt met de zon of met wind, en vervolgens omgezet in groene waterstof. 'In het noorden van Spanje heb je weer veel windenergie. Daar maken ze ook groene waterstof van. Spanje kan dus het Saudi-Arabië van de groene energie worden. Ze gaan heel veel groene waterstof produceren met die zonne-energie en die windenergie.'

    Ecoplant

    Spanje is ook een belangrijk land voor het Zwolse bedrijf Ecoplant. Zij maken zonnepanelen die meedraaien met de zon, in de vorm van een soort grote bloem. Daarnaast zit er een accu bij die de stroom opslaat, en hoef je die Ecoplant niet eens op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Oprichter Hans Veenemans vertelt in deze aflevering enthousiast over zijn systeem. Hij is ondertussen in 23 landen actief, en kan nu zelfs Zweden aan zijn lijst toevoegen. Daar schijnt de zon in een deel van het jaar zelfs bijna 24 uur.

    Presentatie: Jelle Maasbach
    Co-host: Gerald Baal

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is een hot topic bij de formatie in Den Haag: migratie. Ook de hoeveelheid kennismigranten die Nederland binnenkomen, wordt door de formerende partijen kritisch bekeken. Chipfabrikant NXP maakt zich daar zorgen over, want Nederland heeft die migranten keihard nodig, zegt Jean Schreurs, directeur van NXP Nederland in Wereldspelers.

    'Wat we merken is dat er langzamerhand allerlei maatregelen worden genomen om het tegen te gaan dat er buitenlandse studenten en migranten naar Nederland komen. Zoals Nederlands spreken op universiteiten en belastingvoordelen afschaffen. Dat maakt het voor Nederland heel erg lastig om bij te blijven. We zijn geen eiland, we worden beconcurreerd vanuit andere landen.'

    Alleen al de discussie die ontstaat over migratie is slecht voor het vestigingsklimaat, zegt Schreurs. Want expats zien en horen ook wat er in het nieuws is over Nederland, en voelen zich steeds minder welkom. 'Het technische talent is niet alleen in Nederland te krijgen, dus we hebben die buitenlandse medewerkers gewoon nodig. De afgelopen vijf jaar had een derde van de jonge mensen die we aangenomen hebben een buitenlandse nationaliteit. Die hebben gestudeerd in Eindhoven of Delft.

    The Body Shop

    Ook aandacht voor het faillissement van The Body Shop in België. Daar moeten de winkels sluiten, terwijl in Nederland het bedrijf gewoon door draait. Hoe hou je bedrijfstakken in verschillende landen uit elkaar? Of heeft dit uiteindelijk ook invloed op Nederlandse winkels van The Body Shop? Dat bespreken we met bedrijvendokter Anton Wiggers.

    Presentatie: Jelle Maasbach
    Co-host: Martin Luxemburg

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Chipmachinemaker Besi doet het veel beter dan het bedrijf zelf van te voren dacht, en ook beter dan waarop analisten rekenden. Het bedrijf uit Duiven profiteert van de hype rondom AI. Besi levert namelijk de apparatuur die nodig is bij de complexe berekeningen achter systemen als bijvoorbeeld ChatGPT. Iets waar Nederland leidend in is, zegt Jean Paul van Oudheusden, van Markets Are Everywhere en analist bij eToro. 'Jarenlang onderzoek doen, investeren in de juiste technieken, daar zijn wij blijkbaar heel goed in.'

    Avantes

    Een andere Nederlandse high tech-speler is Avantes uit Apeldoorn. Zij maken meetapparatuur die meet met behulp van licht. Op die manier kan bijvoorbeeld bepaald worden of kiwi's rijp zijn, of wat het geslacht van een ei is. Met kantoren in Amerika en China en activiteiten in zo'n dertig landen is dit een echte Wereldspeler.

    En die wereld wordt regelmatig naar Apeldoorn gehaald, vertelt CEO Pierre Warffemius. Medewerkers uit verschillende landen komen dan samen, bijvoorbeeld voor een tripje naar de Apenheul. Op die manier leer je van de apen, en van elkaar. Goed dat er veel aandacht is voor cultuur, maar let wel op met die apen, zegt co-host Esther Janssen van Culture Inc. Waarom, dat hoor je in deze podcast.

    Presentatie: Jelle Maasbach
    Co-host: Esther Janssen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De zorgen over het ondernemersklimaat in Nederland nemen toe. Steeds meer ondernemers overwegen om te vertrekken uit Nederland, blijkt uit een peiling van VNO-NCW en MKB Nederland. Eén op de vijf ondernemers denkt daar nu over na, en dat komt door het ondernemersklimaat dat ze zagen verslechteren.

    In Wereldspelers spreken we daarover met Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. Zij ziet dat Nederland het verliest van Amerika, waar het ondernemersklimaat wel erg aantrekkelijk is. 'Het heeft te maken met de betrouwbaarheid van de overheid en stabiliteit van het beleid. Als je gaat investeren wil je weten waar je aan toe bent. Dan wil je niet dat regels ineens op een achternamiddag veranderen.' 83 procent van de ondernemers zegt nu dat ze ontevreden zijn over de betrouwbaarheid van de overheid. 'Het andere grote thema is regeldruk. Er zijn veel te veel regels, en veel te weinig gericht op de praktijk.'

    Kinderen en mobieltjes

    In de studio is Marjolein van Tilburg, oprichter van ChatLicense. Toen zij haar destijds 9-jarige dochter haar eerste mobiel gaf, vroeg ze zich af of er niet een soort handleiding voor kinderen bij moest komen. 'Bizar dat iedereen die ergens werkt een cybersecurity-training moet doen, en eigenlijk geven we dit cyberbommetje aan kinderen zonder introductiecursus.' Zij heeft daarom een app ontwikkeld om kinderen spelenderwijs te leren omgaan met de mobiele telefoon.

    Zo'n app hoeft natuurlijk niet binnen de landsgrenzen te blijven. Marjolein wil ermee naar Duitsland, Spanje en zelfs Amerika. Maar hoe pak je dat aan?

    Presentator: Jelle Maasbach
    Co-host: Monique Ansink van Jumbo Spanbandfabrikant

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Hoe krijgt een jonge Nederlandse startup het directe emailadres van Microsoft-topman Satya Nadella? En wat kan zo'n contact vervolgens voor je betekenen? Het is het fascinerende verhaal van Whispp, dat je hoort in deze aflevering van Wereldspelers.

    Joris Castermans bedacht de app Whispp uit eigen frustratie. Hij stottert, maar als hij fluistert, kan hij vloeiend spreken. Dankzij AI kan die vloeiende fluisterstem omgezet worden in een normale stem, bijvoorbeeld als je met iemand belt. Niet alleen een uitkomst voor stotteraars, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld keelkanker of een spierziekte.

    Op de CES in Las Vegas kreeg dit kleine Nederlandse bedrijfje serieuze interesse van het grote Microsoft. Castermans kon daar in gesprek met Satya Nadella, topman van Microsoft. Wat dat opgeleverd heeft, hoor je in deze podcast.

    Chinese economie in zwaar weer

    Ook aandacht voor het laatste nieuws. De consumentenprijzen in China zijn vorige maand stevig gedaald. Het is het snelste tempo sinds 2009, het jaar van de wereldwijde financiële crisis. Boudewijn Poldermans, vice-voorzitter van de Netherlands-China Business Council, heeft het in de veertig jaar dat hij in China komt, nog niet zo slecht zien gaan met de Chinese economie.

    Wat betekent dat voor ondernemers die zaken willen doen in China? Poldermans heeft in ieder geval één boodschap: onafhankelijk worden van China is volstrekt onmogelijk.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In Silicon Valley wordt je bedolven onder AI, en ze zien vooral de nieuwe mogelijkheden. Dat biedt dus ook nog kansen voor Nederlandse ondernemers, zegt Dirk Janssen, consul-generaal in San Francisco. Nederlandse startups op de CES kregen bezoek van de CEO van Microsoft en zelfs een handje van Stevie Wonder.

    Cybersecurity

    Thomas Verwer van cybersecurity-bedrijf Nedscaper gaat niet naar Silicon Valley, maar naar Kaapstad. Of zoals hij het noemt: 'Silicon Cape'. In Zuid-Afrika kon hij het technische personeel vinden dat hij nodig had, en vond hij ook een gat in de markt. Hij heeft na vier jaar bijna zeventig mensen in dienst, waarvan de helft in Kaapstad en de helft in Amsterdam.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dreigende taal van China. Het economische imago van Europa staat op het spel, zeggen de Chinezen. Ze zijn boos op de nieuwe handelsbeperkingen die Brussel ze heeft opgelegd. China noemt het ‘eenzijdig protectionisme’ en zegt dat de EU deze ‘anti-globaliserings-stappen’ moet heroverwegen.

    De relatie wordt er dus niet beter op, maar er zijn ook ondernemers die daar juist van profiteren. Bijvoorbeeld CarbonX, die een soort grafiet kunnen maken, dat nodig is voor batterijen en accu's. Zo'n 90 procent van het grafiet komt tot nu toe uit China. Maar in de toekomst kunnen we die belangrijke grondstof dus gewoon in Europa maken, zegt CEO Rutger van Raalten.

    Looye Kwekers

    De Nederlandse tuinbouwsector gaat de hele wereld over. Bijvoorbeeld de tomaten van Looye Kwekers. Maar waarom worden de Hollandse tomaten zelfs geleverd aan een warm land als Spanje? Dat komt Margriet Looije uitleggen in deze aflevering van Wereldspelers.

    Om die tomaten te kunnen oogsten uit de Hollandse kassen, zijn veel medewerkers nodig. Dat werk wordt voor een groot deel gedaan door arbeidsmigranten. Looije maakt zich zorgen of dat wel zo kan blijven nu arbeidsmigratie zo prominent op tafel ligt bij de kabinetsonderhandelingen.

    Presentatie: Jelle Maasbach
    Co-host: Esther Janssen van Culture Inc

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De onrust in de Rode Zee raakt ondernemers in Nederland. Doordat Houthi-rebellen schepen aanvallen, besluiten steeds meer rederijen om te varen. Niet meer door het Suezkanaal, maar helemaal om de Kaap heen. Dat zorgt voor veel vertraging, en dat kost ondernemers geld.

    Eén van de bedrijven die daar last van heeft is Timerfruit, importeur en exporteur van fruit. Vooral met de druiven die ze uit India halen, vertelt directeur Eric Brückner. Het kost hem zo'n 4000 dollar per container extra.

    Typisch Nederlands: kokosbrood

    In de studio is Gijs Kakebeeke, directeur van Theha. Zijn bedrijf maakt iets dat typisch Nederlands blijkt te zijn: kokosbrood. Hij wil dat graag naar het buitenland exporteren, maar door andere ontbijtculturen blijkt dat nogal lastig te zijn. Maar Kakebeeke is niet voor één gat te vangen: hij probeert het nu gewoon met kokosbites. Hoe hij daarmee wel het buitenland hoopt te bereiken, hoor je in deze podcast.

    Presentatie: Jelle Maasbach
    Co-host: Monique Ansink

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In deze aflevering van Wereldspelers schakelen we met Prins Constantijn die voor Techleap aanwezig is op de technologiebeurs CES in Las Vegas. Daar blijkt zelfs Microsoft interesse te hebben in Nederlandse start ups.

    En in de studio hebben we het over de wereldwijde Agrifood-sector met André van Troost, CEO van Lely. Zijn bedrijf maakt onder andere melkrobots, en andere vormen van automatisering in koeienstallen. Wat wij een megastal noemen, blijkt in het buitenland maar een klein stalletje te zijn.

    'Die robots hebben wij voor de Nederlandse boer ontwikkeld, die werkt op een boerderij van 100 of 200 koeien. Dat noemen we in Nederland al een megastal. Maar in Amerika lopen 7000 koeien op één boerderij, in Duitsland zijn er zo'n 2000 koeien op één boerderij. Dat betekent dat je honderden robots moet installeren. Die bedrijven bleken veel groter dan wij hadden ingeschat.'

    Moeilijke tijden voor de boer

    Het is onrustig in de agrarische sector. In heel West-Europa zijn boze boeren de straat op gegaan. Van Troost maakt zich zorgen over de omstandigheden waaronder de boeren hier moeten werken. 'Wij begrijpen een groot deel van de protesten. De helft van de boeren leeft onder de armoedegrens, dat wordt vaak niet beseft.'

    'We zijn nu heel erg gericht op het verkleinen van de veestapel, maar de vraag naar zuivel neemt wereldwijd 1 tot 3 procent per jaar toe. Dus we kunnen wel flink reduceren, maar dan moet het ergens anders vandaan komen. De oplossing is innovatie, niet het inkrimpen van de veestapel. Wij hebben een mestrobot ontwikkeld waarmee je stikstof met 70% kan terugbrengen.'

    Presentator: Jelle Maasbach
    Co-host: Gerald Baal van Transfer.LC

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Hét programma over internationaal ondernemen gaat verder onder een nieuwe naam: Wereldspelers. In deze podcast hoor je hoe je succesvol kan ondernemen in een onrustige wereld, en op welke valkuilen je moet letten.

    Exportvergunning voor ASML naar China ingetrokken.
    Opnieuw een klap voor chipmachinefabrikant ASML. Nederland trekt een exportvergunning naar China in. Bepaalde machines mogen niet meer geleverd worden.

    Dat gebeurde onverwachts in december, maar werd deze week bekend. De vergunning is door Nederland ingetrokken onder druk van de Amerikanen. Eric Schouten van Dyami Security Intelligence, veiligheidsadviseur en oud-medewerker van de AIVD, heeft daar wel begrip voor. Hij legt uit wat China wil met die machines, en waarom de VS daar iets over te zeggen heeft.

    Kuikens redden door eieren niet uit te broeden
    In de studio is Wouter Bruins van In Ovo te gast. Zij maken apparaten waarmee je makkelijk het geslacht kan bepalen van een kippenei. De industrie heeft namelijk niks aan eieren waar een haantje in zit, want die kunnen zelf geen eieren leggen. Veel haantjes worden daarom gelijk afgemaakt. Maar dat hoeft niet als je vooraf weet welk geslacht er uit een ei gaat komen, want dan laat je die eieren gewoon niet uitkomen.

    In Ovo heeft in november een lening van 40 miljoen opgehaald bij de Europese Investeringsbank en wil daarmee uitbreiden in het buitenland. Hoe zet In Ovo die eerste stappen, en vinden ze het in al die andere landen wel belangrijk om die haantjes te redden?

    Presentator: Jelle Maasbach
    Co-host: Martin Luxemburg van Unknown Group

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Nederlandse bedrijf Gastronomix maakt recepten voor de horeca en doet dat uitgerekend in het land met de slechtste keuken van heel Europa: Groot-Brittannië. Hoe zorg je dat zij hun beans on toast omruilen voor croissant en confiture?

    Inge Meijs van Gastronomix ontwikkelt recepten en test ze uit, zodat de chef-koks in de horeca ze zo kunnen gebruiken. En juist bij de Britten valt er nog een hoop te winnen. Maar dan moet je wel de vaktermen uit de keuken goed vertalen.

    Bovendien zien veel bedrijven Groot-Brittannië als een risico, ziet macro-econoom Bert Colijn van ING. De Britse economie blijft namelijk kwakkelen. Daar staat tegenover dat de horeca op veel plekken een opleving heeft gekregen na corona.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Met het bedrijf Fiber Foods gaat Inez van Oord naar Oeganda om impact te maken. Ze verbouwt en droogt daar jackfruit, een smaakloze vrucht die perfect is als vleesvervanger. Een duurzaam product dus, en daarnaast een manier van werken die iets teruggeeft aan het land. Want met haar bedrijf wil ze vooral vrouwen aan het werk helpen.

    Maar dat ging natuurlijk niet vanzelf. Ze moest de Oegandezen overtuigen van de waarde van jackfruit, en een manier zoeken om het fruit op een goede manier naar Nederland te krijgen. De eerste lading in blik ging namelijk helemaal mis.

    Wat er mis ging, hoor je in deze podcast. En dan hoor je ook waarom Imagine van John Lennon cruciaal is geweest voor het bedrijf van co-host Monique Ansink.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Mensen verleiden om de auto te laten staan en de fiets te pakken. In Nederland werkt dat wel, maar hoe doe je dat in een stad als Milaan? Waar de Italianen liever met scootertjes scheuren of de auto midden in de stad parkeren?

    Sven Snel van Mobian is die uitdaging aangegaan. Je parkeert de auto aan de rand van de stad, en met Mobian ga je dan met de fiets of het openbaar vervoer verder het centrum in. Zelfs in Milaan begint zo langzaam een fietscultuur te ontstaan.

    Een slimme zet, ziet Martin Luxemburg van Unknown Group, want in steeds meer steden wordt de bereikbaarheid een probleem. Maar in de ene stad blijkt een oplossing makkelijker dan in de andere stad.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Een groep Nederlandse bedrijven is op halfgeleidershandelsmissie in de VS. Het zijn bedrijven uit de chipsindustrie, een high tech sector waar Nederland samen met Amerika en Japan koploper in is, aldus Rudi Wilhelm van het Rotterdamse bedrijf Nearfield. Zij maken apparatuur om chips te testen tijdens het productieproces.

    We schakelen ook met Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, en ook missieleider van de handelsmissie. Vanuit de bus in San Francisco laat zij weten dat Nederland inderdaad tot de wereldtop behoort op dit gebied. 'Vanuit de VS wordt bewonderend naar onze Brainport gekeken.'

    Toch zijn er ook zorgen, namelijk over ons vestigingsklimaat. ASM vraagt zich af of ze de volgende investering nog wel in Nederland moeten doen. 'Het zou doodzonde zijn -en dat is nog een understatement- als dat niet in Nederland zou gebeuren', zegt Thijssen. 'Juist omdat wij er zo leidend in zijn. Het zou gênant zijn als dat door verslechtering van het vestigingsklimaat niet zou gebeuren.'

    Ook voor Nearfield speelt dit probleem. 'In principe willen wij als Nederlands bedrijf verder gaan', zegt Wilhelm. 'Maar het valt niet te ontkennen dat de richting die Nederland aan het opgaan is, het niet makkelijker maakt. Kennismigranten zijn voor ons van cruciaal belang om te kunnen groeien. Dat aanbod is er simpelweg niet in Nederland.'

    Tot slot schakelen we met Gerald Baal van Tranfer.LC, die uitlegt waarom juist deze handeslmissie zo bijzonder is.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • The Seaweed Company kweekt en exporteert zeewier vanuit Marokko. Een mooi duurzaam product. Totdat de douane dacht dat ze heel andere plantjes de grens over probeerden te krijgen.

    Oprichter Joost Wouters van The Seaweed Company vertelt in Wereldveroveraars wat de verschillen zijn tussen diverse soorten zeewier, en waarom hij daarom met zijn bedrijf in Marokko, India en Ierland moet zitten. Met het zeewier maakt hij kunstmest en een blend om vlees te vervangen. Zo wordt een kwart van een hamburger bijvoorbeeld gemaakt van zeewier.

    Martin Luxemburg van Unknown Group is altijd op zoek naar ondernemers die impact maken, en vraagt zich af of de impact niet nog iets steviger kan.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.