Harrison Podcasts

  • Jag och branschveteranen Calle Johansson-Sundelius vädrar och bollar varannan vecka våra tankar kring spel, filmer, tv-serier och nördgrejer tillsammans i detta kompletterande upplägg där fokus ligger på frekvens och aktualiteter.

    Notera att du med varje nytt Virtuellt-Veckan får ytterligare över en timme fördjupat snack och framför allt själva intrycksdelen genom att stötta detta initiativ på Patreon! Hjälp oss hålla igång denna seglats — om den nu råkar gillas! Tack på förhand!

    Nämns i podden görs följande:

    Nyhetssvepet:

    Alien-trippel (serie, film, spel!) på gångNya detaljer kring Indiana Jones 5 (föryngrad Harrison)Det blir också tv-serie efter filmenGrammy får äntligen spelmusikskategori med nomineringar till namnkunniga kompositörerVilka spel är egentligen GOTY-kandidater?Twitter lever än - men vi snackar alternativen

    Victors ämne:

    Var på din vakt på Black FridayCalles ämne:
    Död åt nostalgin!
  • TORV STÖRRE ÄN ALLT. David är på torv-offensiv och här ska ni få höra. Jeroen har blivit gubbe, negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden och svarta pannor är coolt, Eden mill är små. Sådeså.Ett stort grattis till Jeroen som just fyllt 50! Vad var det i glaset? Mathias hade Ledaig 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/David sög på en Cutty Sark från tidigt 1970-tal, och Jeroen hade Limousin från Mackmyra:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mackmyra-5536001/Leo Hallengren är återuppstånden!Mycket mycket bra poänger kring faran av negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden!En miljon länkar om torv… Och en ursäkt från David för hans absolut ostoppbara mundiarré i detta avsnitt…!Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/Broom, Dave, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/Derbidge, Dave, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020: https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/Harrison, Barry & Fergus G. Priest, ”Composition of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production: Influence of geographical source and extraction depth”, Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (2009), s. 2385–2391:https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf803556yHarrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00739.xHayes, Annie, ”Everything you wanted to know about peat”, 28/2 2020: https://www.masterofmalt.com/blog/post/everything-you-wanted-to-know-about-peat-but-were-afraid-to-ask.aspxStrengell, Teemu, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.htmlStrengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.htmlIan Wisniewskis texter kan alltid starkt rekommenderas och i detta sammanhang särskilt:”Peat performance”, Whisky Magazine 24 (2002): https://whiskymag.com/story/peat-performanceTorvkorvar:https://airanlot.wordpress.com/2012/05/18/peat-cutting-in-the-21st-century/Video på maskin som bajsar torvkorvar:https://www.youtube.com/watch?v=11SGolwiIzwBilden från Alamy som David skickade i chatt till Jeroen och Mathias:https://www.alamy.com/stock-photo-peat-cutting-barvas-isle-of-lewis-outer-hebrides-highlands-islands-31507604.html?imageid=D1E144E6-6CDF-410A-A896-6486E232ACBC&p=6893&pn=2&searchId=0960210e6bb3b4eeab489dc75509a5ea&searchtype=0George N. Bathgates suveränt intressanta och galet nördiga artikel som David tog upp:”The influence of malt and wort processing on spirit character: the lost styles of Scotch malt whisky”, Journal of the Institute of Brewing 125, nr. 2 (2019), s. 200–213:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.556Vikingmalt som David nämnde:https://www.vikingmalt.com/David gillar Mackmyras Svensk rök:https://tjederswhisky.se/mackmyra-svensk-rok/Veckans ord: emissivitethttps://en.wikipedia.org/wiki/EmissivityBurn Stewart Distillers äger Bunnahabhain, Deanston, och Tobermory som gör den Ledaig som Mathias sippade på. Veckans destilleri: Eden MillHemsida: https://www.edenmill.com/Här lite om deras whiskies:https://www.edenmill.com/whisky-cat-4Man ska alltid kolla på scotchwhisky.com:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2985/eden-mill/En trea whisky på insta får man ju inte missa asså:https://www.instagram.com/entreawhisky/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet har skrivit boken Jesus som är en populärvetenskaplig bok om Jesus som historisk person. Boken ingår i en serie - världens dramatiska historia - som tar upp olika stora gestalter i historien.

    Vad menas egentligen med "historiens Jesus"? Ibland används uttrycket i kontrast till "trons Kristus" och får då en klang av att betyda "den verklige Jesus" emedan "trons Kristus" med nödvändighet förstås som en förvanskning.

    Men som den amerikanske bibelforskaren John P Meier har konstaterat så är detta en dålig förståelse av begreppet. Meier föreslår därför snarare distinktionen "den verklige Jesus" och "historiens Jesus" där den senare kan förstås som "historikerns Jesus": den information om Jesus som vi kan säkerställa med historievetenskapliga metoder, och den verklige Jesus syftar på den Jesusbild vi hade kunnat erhålla om vi hade levt i hans närtid.

    Meier presenterar ett antal kriterier för att säkerställa material i evangelierna som historiska och vissa av dessa kan man se att Dick Harrison använder sig av.

    De grundläggande fakta om Jesus som Harrison menar är historiskt säkerställda är bland annat:

    - han växte upp i Nasaret i Galiléen.
    - han döptes av Johannes döparen
    - han predikade, samlade lärjungar och utförde handlinger som uppfattades som helanden
    - han predikade om Guds rike
    - han förrådes av Judas
    - han korsfästes
    - hans grav befanns några dagar efter hans död vara tom

    I vårt samtal presenterar vi de fem huvudsakliga kriterier som John P. Meier menar att historikern kan använda sig av för att undersöka om material i evangelierna troligen går tillbaks till Jesus, eller möjligen uppkommit senare i traderingen.

    Det viktigaste av dessa kriterier är "pinsamhetskriteriet" som helt enkelt säger att uppfattningar som var pinsamma för den tidiga kyrkan och evangelisterna är troligen inte ett resultat av evangelisternas tillägg utan går tillbaka på en historisk händelse. Det betyder förstås inte att allt som inte är pinsamt är ett tillägg av evangelisterna: kriteriet är ett positivt kriterium - det vill säga det används för att belägga att något är historiskt - och inte ett negativt kriterium (som skulle kunna användas för att utesluta att något är historiskt).

  • Karin berättar om Lita McClinton Sullivan, som sköts till döds av en man som levererade rosor till hennes hem i Atlanta 1987. Anna berättar om pappa Bill, mamma Bridget och sonen Caleb Harrison, som alla hittades döda i familjens hem i Mississauga, Kanada med flera års mellanrum.

    Livepoddsbiljetter: https://stauppbolaget.se/mordmotmord/
    Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Källor och bilder för dagens avsnitt publiceras i Facebookgruppen Mord Mot Mord Podcast. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne.

  • Digerdöden under åren 1347 till 1352 är den största katastrof som drabbat mänskligheten. Århundranden efter digerdöden stod fortfarande tidigare brukade ägor övergivna i Sverige.


    Europa hade förhärjats av pestpandemier före 1347, men magnituden på digerdöden under medeltiden ställer tidigare farsoter i skuggan. Digerdöden följde de rikt utvecklade handelsvägarna i Europa. Farsoten spreds genom pestsmittade loppor hos svartråttorna som levde nära människorna.


    Pesten drabbade människorna flera olika former: böldpest och lungpest. Den tredje formen blodpest är egentligen slutstadiet på de två första formerna. I den förstnämnda utvecklades stora svarta bölder och dödligheten låg på runt 60 procent. När det gäller lungpest och blodpest dog så gott som alla. Ännu värre var att de som överlevt pesten inte utvecklade ett skydd mot sjukdomen.


    Filosofen Petrarca skrev till sin bror i juni 1348: ”Kommer eftervärlden någonsin att tro på dessa ting, när vi som ser det knappast kan tro på dem”.


    Människorna betraktade pesten som Guds straff och det utlöste panikartade reaktioner. Religiösa fanatiker gick från stad till stad och piskade sig själva och andra. Våldsamma pogromer riktades mot judarna som påstods ha spridit gift.


    Ibland dog hela städer och byar, medan vissa områden klarade sig undan. Men sannolikt dog mellan en tredjedel och hälften av Europas befolkning. Hela landsändar övergavs och det blev stor brist på arbetskraft.


    Pesten återkom sedan i i Europa vågor ända fram till 1700-talet, men aldrig i samma utsträckning som i mitten av 1300-talet. I Asien har vi haft pestepidemier så sent som på 1900-talet.


    I podcasten Historia nu avsnitt 46 samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison om digerdöden. Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och har skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Digerdöden på Historiska Media. Han har tidigare skrivit standardverket Stora döden.


    Inledande musiken är Kyrie Eleison av The Tudor Consort som är släppt under Creative Commons, Attribution 3.0 International License.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ISLAY! Är det rökigt? Jajamensan! I kvällens avsnitt hälsar vi på Islay och frågar oss varför dess rökiga whisky är så berömd. Vi pratar om torven, destillerierna och framtidens Islaydestillerier. Veckans ord är Tjederismen pannfyllningsgrad och vi pratar en KUPP i veckans destilleri – som till slut blev Glen Mhor. Mycket nöje!

    Vad var det i glaset?Mathias körde med Ardnamurchans första whisky, AD/09.20:01:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/165871/ardnamurchan-20142015-ad092001
    David, Ledaig 18 YO:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146901/ledaig-18-year-old
    Jeroen smuttade Longmorn 16 YO:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/longmorn-56101/

    Den där magiska ön Islay…Antalet destillerier på Islay är för närvarande nio:
    Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig.
    Men så finns det ju Gartbreck:
    http://www.glannarmor.com/gartbreck.html
    …och Port Ellen kommer snart dra igång, se till exempel:https://cluboenologique.com/story/the-immortal-dead-the-resurrection-of-port-ellen-brora-and-rosebank/
    https://www.elitetraveler.com/finest-dining/wines-and-spirits/revival-ghost-distilleries-port-ellen-brora
    https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/25559/port-ellen-revival-plans-submitted/
    …och så Elixir Distillers då, vars destilleri inte har ett namn än och där de har tänkt köra med golvmältning (tjoho!):
    https://www.thespiritsbusiness.com/2020/02/elixir-distillers-revises-islay-distillery-plans/
    https://www.thespiritsbusiness.com/2021/02/elixir-distillers-gets-planning-approval-for-islay-site/
    Se också:
    https://elixirdistillers.com/

    Detta med terroir och torv:
    Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016, https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
    Strengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html
    Och så lite forskningslitteratur då:
    Harrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339.

    Litteraturen och källorna till Islays destillerier är i övrigt mycket omfattande. Här boken som David nämnde:Jefford, Andrew, Peat smoke and spirit: A portrait of Islay and its whiskies (2004; London: headline, 2005).

    Om det där med Ballantine’s och Ardbeg skriver David lite här:”If you love Ardbeg, you must love Ballantine’s”, 8/3 2016:

    https://tjederswhisky.se/ballantines-and-ardbeg/

    Caol ila kommer säkert bli lite mer uppiffat framöver än som det var när Mathias var där för några år sedan, eftersom det ska bli ett av flera så kallade ”brand homes” för Johnnie Walker:
    https://foodanddrink.scotsman.com/drink/caol-ila-distillery-to-be-transformed-and-linked-to-johnnie-walker-edinburgh-attraction/

    Dessvärre hittar vi inget riktigt bra foto där man fattar storleken på Caol ilas jäskar, men tydligen är de på runt 58000 liter. Så ja, det skotska landslaget får absolut plats i ett jäskar…
    https://www.wanderingspirits.global/caol-ila-distillery/

    …och nä, det är HUNTER Laing, inte Douglas Laing, som håller i destilleriet Ardnahoe. Han börjar tappa greppet, tjedern! Kolla bara här:
    https://ardnahoedistillery.com/

    Veckans ord: pannfyllningsgrad
    Här hittar vi inga exakta litteraturreferenser faktiskt, men några saker att läsa av relevans:
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.

    Veckans destilleri: Glen Mhor, bestämde David!
    Jason Juliers heeeeeeeelt fantastiska hemsida över destilleriet hittar ni här:
    http://www.glenmhorwhisky.com/Se också till exempel
    https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2035/glen-mhor

    och https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-mhor.html
    (Vi återkommer till Annandale en annan gång.)David ljuger förresten: mhor betyder inte mer utan stor.Louis Reps hemsida om Glenlochy:
    https://glenlochy.com/
    …och alla gånger när man pratar om skotska nedlagda destillerier gäller att man måste tipsa om denna bok:Townsend, Brian, Scotch missed: The original guide to the lost distilleries of Scotland, flera olika upplagor från 1993 och senare.
    Karta: https://maps.nls.uk/view/75832282

    https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2021/10/map_glen_mhor.png

    Interaktiv karta:

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Dubbla Simple Minds-album och U137 rände på grund. Japp, det var ett händelserikt år när Mathias gav David och Jeroen pengar till whisky. Men nu är den här! Dessutom: En rejäl omgång koppar, radioteater om pannor som ger upp och som grädde på moset en snabbvisit på destilleriet Tormore. Välkommen till avsnitt 77!

    Vad var det i glaset?Mathias hade Ledaig 10:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/
    Jeroen körde på Redbreast 15:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/
    David firade med dubbelt folieryck, Laphroaig 16 YO och Glen Garioch 15 YO på 53,7%:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71868/laphroaig-16-year-old
    https://www.bordershop.com/se/sprit/whisky/cat31894/glen-garioch-15-yo-sherry-cask-matured-highland-single-malt-scotch-whisky-2087616

    Det där med koppar:
    Monty Python: Nr 1, The Larch
    https://youtu.be/H0zVsxUbbjM
    Teemu Strengell, för ett brett historiskt perspektiv:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2014/10/copper.html
    The whisky professor, för ett lite snävare:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/9685/why-are-whisky-stills-made-from-copper/
    Och så några artiklar för den där supergalna nördnivån som bara hör de allra tokigaste till:
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.

    Panting
    Nej, vi hittade ingen film med det men jösses vad imponerande han Davids minne är ibland. Vi ger er David Nicols kapitel ”Batch distillation” från Russell & Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 168:

    ”Attack by carbon dioxide, sulphur, and solids (in wash still) also thins the copper, so eventually areas subject to this attack (above the boiling line, the shoulder, the swan neck, the lyne arm, condenser tubes, and start of worm) erode, requiring patching or replacement. A still affected by erosion emulates the breathing of a dog, with the shoulders rising and falling in a rhythmic pattern called panting. Such a condition renders the still more vulnerable to collapse, and the offending pot should be replaced.”

    Kolla själva här för citatet:
    https://cdn.homedistil.ru/fs/2003/30/7132.324120.pdf

    Veckans destilleri: Tormore
    Meh, Tormore har ju VISST en core range, hur dålig koll har David egentligen??? Kolla här bara:
    http://www.tormoredistillery.com/
    Kolla in den här coola filmen från 1963 om hur man byggde destilleriet på sent 1950-tal:
    https://movingimage.nls.uk/film/2795?search_term=Highland+ponies&search_join_type=AND&search_fuzzy=yes


    Foto: orbofsphere/FlickrHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Det är dags för vårt allra mest klassiska spöksommarämne: nämligen i havets djup.


    Harrison Okene är med om bland det värsta man kan tänka sig. Han fastnar i en sjunkande bogserbåt och dras med till botten 30 meter ner. Mirakulöst nog så hittar han en luftficka inne i båten och överlever men kan nu inte ta sig upp. Här sitter han i komplett mörker medan han hör hur hajar äter på hans döda kollegor.


    Melissa Armstrong och David Tomlinson ska ut på Stilla havet och dyka ovanför en aktiv vulkan. Dyket beskrivs efteråt som helt fantastiskt och 30 minuter senare kommer de åter upp över ytan. Bara för att upptäcka att båten dom åkt ut med inte är där. Övergivna lämnas de nu flytandes till havs – i ett hav som kryllar av hajar.


    Fall: Harrison Okene & Melissa Armstrong och David Tomlinson


    Harrison räddas: https://www.youtube.com/watch?v=um1ym9u8XaA


    [REKLAM] Lyssna på alla avsnitt av spöksommar redan nu och reklamfritt: www.patreon.com/spoksommar

    [REKLAM] Bonusavsnitt på Patreon: www.patreon.com/spoktimmen


    Kontakt

    Instagram:   

    @spoktimmen

    @linnkarolina

    @jennyborg91

     

    Facebook:  

    Spöktimmen

     

    Mail:                    

    [email protected]


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Journalisten om att dras till att skildra mörkret och barndomen som ledde henne dit

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Journalisten Carina Bergfeldt funderar i sitt sommarprat på varför hon dras till att skriva så mycket om mörker. Om likfarmar, om massmord och våldtäkter. Det är när hon träffar David, som var nio år gammal när hans tolvåriga syster blev kidnappad och mördad, som hon förstår varför.

    2019 bor Carina Bergfeldt i Washington där hon arbetar som utrikeskorrespondent. I sommarpratet berättar hon om sin uppväxt, om att landa i Norge 2011 bara ett par timmar efter massakern på Utøya och svårigheterna med att rapportera om Trump.

    Om Carina Bergfeldt

    Prisbelönt journalist och författare.

    Debuterar som sommarpratare 2019, 39 år gammal.

    Var 2019 bosatt i Washington DC och SVT:s utrikeskorrespondent i USA.

    Producent: Cecilia Khavar

    Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.