Johnnie Walker Podcasts

  • SLAGSMÅL MED FRUSNA GRÖNSAKER. Nyhet i podden – bort med treminutersregeln och en rejäl genomgång av destilleriet Craigellachie. Här blir det worm tubs! Via stryk med frusna grönsaker kastar vi oss rätt ned i välhumlad whisky med gamla jästhjälpmedlet bub. Kylslagen kålrabbi på dig, serru!Krystof Azninski som vann Darwin awards 2016:https://darwinawards.com/darwin/darwin1996-07.htmlVad var det i glaset?Mathias njöt av SMWS G 10.1, 23 år gammal grainwhisky från Strathclyde:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/41209/strathclyde-1989-smws-g101Jeroen smuttade en 21 YO Glenburgie buteljerad av Gordon & MacPhail buteljerad 2020. Den finns inte i whiskybase men här är en variant buteljerad 2019:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/171837/glenburgie-21-year-old-gmDavid hade en sju år gammal Caol ila från Elixir Distillers:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/101594/caol-ila-07-year-old-eldCaol ila Johnnie Walker visitorhttps://www.thespiritsbusiness.com/2022/08/caol-ila-opens-multi-million-pound-visitor-centre/https://www.insider.co.uk/news/caol-ila-distillery-visitor-centre-13587670Bilder: https://islayjura.com/directory/caol-ila-distillery/Veckans destilleri – Craigellachie!Hemsida: https://www.craigellachie.com/Whisky.com om Craigellachie:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/craigellachie.htmlSe även här:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1833/craigellachie/Craigellachies mycket goda nittonåring som släpptes 2014:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/63552/craigellachie-19-year-oldCraigellachie 13 kostar numera 551 kronor på Systembolaget:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/craigellachie-48801/Dram good whiskys tolvåriga Craigellachie som är synnerligen brutal:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctHär kan man kolla lite på destilleriet, inklusive de omtalade worm tubs:https://www.youtube.com/watch?v=Apag8Bk7iL4Virtual distillery tour: https://www.youtube.com/watch?v=brsD2P8OhsIRalfy om Craigellachie 13:https://www.youtube.com/watch?v=Dc6Dp66YrrILite om worm tubs:Jättekort och men rätt bra om kondensering och worm tubs (men de är äldre än 1771 minsann, och förvandlingen mot skalrörskondensorer kom på 1960-talet, inte så tidigt som påstås i denna i övrigt bra video): https://www.youtube.com/watch?v=MOTmS2Zb5V8Två texter om worm tubs:https://www.masterofmalt.com/blog/post/what-are-worm-tubs-and-why-do-they-matter.aspxhttps://scotchwhisky.com/magazine/features/17775/worm-tubs-the-inside-story/Veckans ord: bubThe Liquid Antiquarian om bub! Detta vill du bara inte missa!https://www.youtube.com/watch?v=Vihwz4XjcjsEftershow: tips från Johan HermanssonRod och Derek intervjuade av bloggen Malt:https://malt-review.com/2021/06/09/flipping-hell/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Whisky på plast eller papp? I veckans avsnitt får du en kvick historielektion om flaskan som kärl för din whisky. När började man leverera whisky på flaska av glas och vilket kärl kommer du kunna köpa din whisky på framöver? Det är Sverige mot Norge i veckans destilleri: ett totalt Glencadam-beef! Dessutom får du inte mindre än två utsökta boktips på köpet. Prisvärt!

    Vad var det i glaset?
    David lyxade till det lite 20-årig Laphroaig, Lp9:
    https://islay.com/elements-of-islay/the-range/2207/lp9/Mathias drack vatten, medan Jeroen körde Johnnie Walker Black label, som är en 12 YO:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/

    Ett boktips från David
    Kort om Masataka Taketsuru:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Masataka_Taketsuru
    Hans bok On the production methods of pot still whisky:
    https://www.adlibris.com/se/bok/on-the-production-methods-of-pot-still-whisky-9781846220739

    Ett boktips från Jeroen
    Som alltid måste man köpa Malt whisky yearbook och nu har Malt whisky yearbook 2022 kommit:
    https://www.maltwhiskyyearbook.com/

    Flaskor och en hel del whiskyhistoria
    När vi tipsar om whiskyhistoria blir det alltid samma underbara böcker vi tar upp:

    Charles MacLean, Whisky: a liquid history (London: Cassell Illustrated, 2003)
    Michael S. Moss & John R. Hume, The making of Scotch whisky: a history of the Scotch whisky distilling industry (Edinburgh: James & James, 1981)

    Man kan också slå ett slag för de här, ännu något torrare:
    Ronald B. Weir, The history of the Distillers Company, 1877–1939: Diversification and growth in whisky and chemicals (Oxford: Oxford University Press, 1999)
    Ross Wilson, ”The sources and nature of statistical information in special fields of statistics: The Scotch whisky industry”, Journal of the Royal Statistical Society, Series A, vol. 118 (1955), s. 345–362

    Boken Bad whisky som David nämnde är verkligen jätteintressant, om än den handlar om en skandal 1872 så David mindes fel med när i tiden skandalen var; den skandalen var dessutom aktivt medskapande i att göra flaskan som kärl för whisky oändligt mycket mer populär:
    Edwards Burns, Bad whisky: The scandal that created the world’s most successful spirit, 3 uppl. (1995; Glasgow: The angels’ share, 2009).
    Året när flaskor gick om fat i mängd i export var förresten så sent som 1917.
    Nicholas Morgans bok om Johnnie Walker heter A long stride: The story of the world’s No. 1 Scotch whisky (Edinburgh: Canongate, 2020).

    Vi pratade en hel del om PET-flaskor utan att David just då mindes det riktigt coola att Diageo faktiskt utvecklat en flaska av – papper! Jo, det är sant, kolla här!
    https://www.johnniewalker.com/en/nextsteps/pulp-future/
    https://www.businessinsider.com/johnnie-walker-to-launch-paper-based-bottles-next-year-2021-2020-7?r=US&IR=T

    Veckans destilleri: Glencadam
    Ägarna sedan 2003 är Angus Dundee Distillers, inte Ian Macleod Distillers som David drog till med när tiden började rinna ut. Produktionsstoppet David var inne på började 1999; ingen sprit alls kokades 2000–2002 och bara ytterst lite produktion hann göras under 2003.
    Hemsida: https://www.glencadamwhisky.com/
    Det nordiska whiskybeefet av episka proportioner:
    http://tjederswhisky.se/glencadam-10/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-10-yo/
    http://tjederswhisky.se/glencadam-15-yo/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-15-yo/
    Men Glencadam 14 satte faktiskt Tone högre än David minsann!
    https://tjederswhisky.se/glencadam-14-yo-oloroso-b-cirka-2015/
    http://www.theladiesshare.com/glencadam-14-yo/

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
  • ISLAY! Är det rökigt? Jajamensan! I kvällens avsnitt hälsar vi på Islay och frågar oss varför dess rökiga whisky är så berömd. Vi pratar om torven, destillerierna och framtidens Islaydestillerier. Veckans ord är Tjederismen pannfyllningsgrad och vi pratar en KUPP i veckans destilleri – som till slut blev Glen Mhor. Mycket nöje!

    Vad var det i glaset?Mathias körde med Ardnamurchans första whisky, AD/09.20:01:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/165871/ardnamurchan-20142015-ad092001
    David, Ledaig 18 YO:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146901/ledaig-18-year-old
    Jeroen smuttade Longmorn 16 YO:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/longmorn-56101/

    Den där magiska ön Islay…Antalet destillerier på Islay är för närvarande nio:
    Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig.
    Men så finns det ju Gartbreck:
    http://www.glannarmor.com/gartbreck.html
    …och Port Ellen kommer snart dra igång, se till exempel:https://cluboenologique.com/story/the-immortal-dead-the-resurrection-of-port-ellen-brora-and-rosebank/
    https://www.elitetraveler.com/finest-dining/wines-and-spirits/revival-ghost-distilleries-port-ellen-brora
    https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/25559/port-ellen-revival-plans-submitted/
    …och så Elixir Distillers då, vars destilleri inte har ett namn än och där de har tänkt köra med golvmältning (tjoho!):
    https://www.thespiritsbusiness.com/2020/02/elixir-distillers-revises-islay-distillery-plans/
    https://www.thespiritsbusiness.com/2021/02/elixir-distillers-gets-planning-approval-for-islay-site/
    Se också:
    https://elixirdistillers.com/

    Detta med terroir och torv:
    Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016, https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
    Strengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html
    Och så lite forskningslitteratur då:
    Harrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339.

    Litteraturen och källorna till Islays destillerier är i övrigt mycket omfattande. Här boken som David nämnde:Jefford, Andrew, Peat smoke and spirit: A portrait of Islay and its whiskies (2004; London: headline, 2005).

    Om det där med Ballantine’s och Ardbeg skriver David lite här:”If you love Ardbeg, you must love Ballantine’s”, 8/3 2016:

    https://tjederswhisky.se/ballantines-and-ardbeg/

    Caol ila kommer säkert bli lite mer uppiffat framöver än som det var när Mathias var där för några år sedan, eftersom det ska bli ett av flera så kallade ”brand homes” för Johnnie Walker:
    https://foodanddrink.scotsman.com/drink/caol-ila-distillery-to-be-transformed-and-linked-to-johnnie-walker-edinburgh-attraction/

    Dessvärre hittar vi inget riktigt bra foto där man fattar storleken på Caol ilas jäskar, men tydligen är de på runt 58000 liter. Så ja, det skotska landslaget får absolut plats i ett jäskar…
    https://www.wanderingspirits.global/caol-ila-distillery/

    …och nä, det är HUNTER Laing, inte Douglas Laing, som håller i destilleriet Ardnahoe. Han börjar tappa greppet, tjedern! Kolla bara här:
    https://ardnahoedistillery.com/

    Veckans ord: pannfyllningsgrad
    Här hittar vi inga exakta litteraturreferenser faktiskt, men några saker att läsa av relevans:
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.

    Veckans destilleri: Glen Mhor, bestämde David!
    Jason Juliers heeeeeeeelt fantastiska hemsida över destilleriet hittar ni här:
    http://www.glenmhorwhisky.com/Se också till exempel
    https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2035/glen-mhor

    och https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-mhor.html
    (Vi återkommer till Annandale en annan gång.)David ljuger förresten: mhor betyder inte mer utan stor.Louis Reps hemsida om Glenlochy:
    https://glenlochy.com/
    …och alla gånger när man pratar om skotska nedlagda destillerier gäller att man måste tipsa om denna bok:Townsend, Brian, Scotch missed: The original guide to the lost distilleries of Scotland, flera olika upplagor från 1993 och senare.
    Karta: https://maps.nls.uk/view/75832282

    https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2021/10/map_glen_mhor.png

    Interaktiv karta:

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)