Wat is beter: een audio of een video podcast?
Het creëren van verhalen is tegenwoordig een zeer gewilde vaardigheid waar marketeers en bedrijven graag gebruik van maken. Steeds meer mensen luisteren naast muziek graag naar podcasts. Van podcasts vol humor tot podcasts die je aan het denken zetten, er is keuze genoeg en er komt alleen maar meer keuze bij. Podcasts worden overweldigend uitgevoerd als audio via platformen zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Er is echter ook een klein percentage aan video podcasts. Vandaag nemen we een kijkje naar de voor- en nadelen van audio podcasts vergeleken met video podcasts.
Voor een audio podcast heb je minder dure apparatuur nodig
Om een audio podcast te maken heb je minder dure en professionele apparatuur nodig dan voor een video podcast. Het resultaat is dat audio podcasts laagdrempelig zijn en gemakkelijker te maken dan een video. Op deze manier kun je je geld aan leuke dingen uitgeven zoals een hobby of een online gokje op Casino777. Naast professionele apparatuur heb je voor een audiofragment ook minder gespecialiseerde vaardigheden nodig. Voor mensen met minder ervaring is het dus een betere optie om te beginnen met een audio podcast.
Mensen zullen eerder geneigd zijn ‘ja’ te zeggen tegen een audio podcast
Mensen zijn eerder geneigd om deel te nemen aan een audio podcast, want niet iedereen stemt ermee in om gefilmd te worden. Het visuele element van een video zorgt ervoor dat mensen zich immers zorgen moeten maken over hoe ze eruitzien en wat ze dragen. Een ander voordeel van een audio podcast is dat je minder tijd kwijt bent aan het bewerken van de fragmenten. Het verwijderen van een te lange adempauze of langdradige informatie is zo gebeurd. Het bewerken van video’s is echter een tijdrovend klusje waar niet iedereen op zit te wachten.
Een audio podcast kan op elk moment worden geluisterd
Een audio podcast is over het algemeen handiger voor je publiek, ze kunnen er op elk gewenst moment naar luisteren. Bijvoorbeeld tijdens het doen van boodschappen of het koken van een maaltijd. Een video podcast leidt namelijk veel sneller af dan een audio podcast. Om een video echt goed te kunnen volgen moet je publiek eigenlijk stil zitten of staan terwijl dit bij een audio podcast niet het geval is. Hier komt bij dat video’s doorgaans qua formaat groter zijn waardoor je publiek een goede internetverbinding moet hebben. Voor het offline opslaan van podcasts of video's heb je ook genoeg geheugen nodig. Aangezien audio podcasts qua formaat kleiner zijn, kun je meer verschillende podcasts opslaan dan video podcasts.
Een video podcast biedt meer mogelijkheden
Een nadeel van een podcast is dat je minder ruimte hebt om creatief te zijn. Je kunt geen visuele elementen aan je aflevering toevoegen. Daarbij heb je met een video podcast de mogelijkheid om zowel de video als het audio fragment te publiceren. Het voordeel hiervan is dat je een breder publiek kunt bereiken. Of je liever naar een podcast luistert of kijkt is immers ook een persoonlijke keuze. De één vind het fijner om iets te kijken terwijl de ander liever alleen luistert.
Hoewel we over het algemeen een hoop voordelen zien in het publiceren van audio podcasts moeten we niet vergeten dat een video podcast één belangrijk pluspunt heeft. Het kunnen plaatsen van zowel een video podcast als een audio podcast biedt een hoop mogelijkheden. Daarbij is het gemakkelijker om fragmenten van een video podcast te delen op social media zoals Instagram en TikTok. Het is belangrijk dat we niet onderschatten hoe een video podcast kan worden gebruikt om meer publiek aan te trekken.