Afleveringen
-
Laten we de verdachten maar meteen aan je voorstellen. Eerste: een analist uit Hongkong die met een afwaardering komt, omdat de kwartaalcijfers gaan tegenvallen. De tweede: SK Hynix, de Koreaanse maker van geheugenchips. Die kwam zélf met tegenvallende cijfers. En de derde verdachte: premier Dick Schoof.
Deze aflevering lopen we het lijstje met mogelijke daders door. Een van deze zorgde er namelijk voor dat ASML (en Besi en ASMI) daalden. Je hoort of ASML nog verder gaat dalen en hoe die kwartaalcijfers volgende week nu echt zullen zijn.
Ook hebben we het over president Trump. Hij eist dat de rente naar beneden gaat. Vraag is of Fed-baas Jerome Powell dat ook gaat doen.
Verder leer je dat je bij bankaandelen moet wezen (als je verwend wil worden met dividend) en praten we je bij over een prijsverhoging van Tesla.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Netflix eindigt het jaar - en zijn traditie om elk kwartaal het aantal abonnees te publiceren - met een knaller! Vorig kwartaal kreeg Netflix er 19 miljoen abonnees bij. Dubbel zoveel als verwacht, en een record.
Een record dat Netflix niet meer kan verbreken, omdat Netflix voortaan zijn mond houdt over de in- en uitstroom van klanten. Is het slim? Of gaat de beurskoers hieronder lijden? Je hoort het in deze aflevering.
Dan hebben we het ook over het 'grootste AI-infrastructuurproject óóit'. Met die woorden kondigt de kersverse president Donald Trump een mega-investering aan. Samen met ChatGPT-maker OpenAI, softwarebedrijf Oracle en het Japanse Softbank pompt hij een duizelingwekkende 500 miljard dollar in kunstmatige intelligentie. Toch zijn er twijfels of die 500 miljard genoeg is.
Ook kun je meedansen op de samba, dankzij Adidas. We hebben het over de eerste scheurtjes in de relatie tussen Trump en Musk. En je ontdekt wie Crypto Mom is en waarom je haar moet leren kennen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Welkom op de eerste werkdag van Donald Trump. Deze aflevering zetten we alles dat we weten op een rijtje voor je. Alle maatregelen die op zijn eerste werkdag in gang zijn gezet. Je hoort wat dat betekent voor de Amerikaanse economie, voor een eventuele handelsoorlog en voor de beurs. Een ding kunnen we al verklappen: hij helpt (jouw) Europese aandelen.
Verder hebben we het over zijn First Buddy Elon Musk. Die laat Tesla-beleggers juichen, want het aandeel is in een jaar met meer dan 100 procent gestegen. Dat geldt niet voor de merkwaarde van Tesla, want die daalt voor het tweede jaar op rij. Wat zien consumenten dat beleggers niet zien?
In Europa zien ze binnenkort voor het eerst een AI-startup naar de beurs gaan. Het is alleen nog de vraag welke beurs uitgekozen wordt. Opvallend: het bedrijf is nog geen half jaar serieus bezig.
Ook staan we stil bij slecht nieuws voor Apple. Inderdaad, wéér slecht nieuws voor Apple. En je hoort waarom er binnenkort misschien geen kwartaalcijfers van beursbedrijven meer zijn. Een stel machtige Noren willen er absoluut vanaf.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het ging de hele dag alleen maar over Donald Trump. Bij zijn inauguratie gaat hij de lange lijst aan beloftes nog eens na. Op hoog tempo gaat hij decreten ondertekenen, zodra hij in de Oval Office geïnstalleerd is. Aan één belofte voldoet hij al meteen: Drill, Baby, Drill. Trump stapt uit het klimaatakkoord van Parijs. Ook roept hij een energienoodtoestand uit, zodat de VS meer olie kan oppompen. Met die olie, die hij het goud onder zijn voeten noemt, gaat hij de glorie van Amerika herstellen.
Maar valt er wel iets te herstellen? Dat hoor je in deze aflevering. En dan hebben we het ook over jou, en jouw gedrag. Nederlandse beleggers hadden afgelopen kwartaal significant meer aandacht voor Amerikaanse aandelen, dat blijkt uit cijfers die BNR bij Saxo opvroeg. Die werden gelokt door de beloftes van Trump. Er waren zelfs een stuk meer Nederlanders die zich voor het eerst op Wall Street waagden.
En we vertellen we je ook nog over TikTok. Het was uiteindelijk allemaal minder dramatisch dan media en influencers hadden gedacht. Trump geeft het moederbedrijf nog eens drie maanden om tot een oplossing te komen. Dus gingen na 14 uur de lichten weer aan en konden Amerikanen weer vrolijk door video's scrollen. Maar de competitie heeft niet stilgezeten...
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het lijkt wel het Wilde Westen op markt voor loodgieters en notarissen. Woekerprijzen, ongekwalificeerd personeel, niks is te gek. Daar maakt onze gast een einde aan. Het schraapt alle reviews die te vinden zijn bij elkaar, en maakt een top 10 bedrijven in jouw buurt, in zo'n 80 branches. En als bonus vraagt het ook nog eens een offerte aan bij ze allemaal. Te gast: Lars Freriks, mede-oprichter van Trustoo.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Beleggers kijken uit naar het cijferseizoen, maar wij kijken al naar de verdere toekomst. En dan specifiek naar de toekomst van Shell. De beurskoers blijft nog altijd achter bij Amerikaanse concurrenten. Dat maakt Shell kwetsbaar voor overnames.
In deze aflevering hoor je wie het op Shell gemunt heeft. En we hebben het over China. De economie daar maakt een comeback. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Maar of het dat ook is, dat vertellen we je.
Verder komt ook SpaceX aan bod. Jeff Bezos kreeg gisteren z'n raket eindelijk de lucht in, maar Elon Musk moet toch een teleurstelling verwerken. Het contact met zijn Starship was na 8 minuten in de lucht opeens weg. Oorzaak: een ontploffing.
ING heeft wéér een onderzoek voor witwassen aan de broek. De bank zweeg jarenlang over schimmig gedrag van de Belgische oud-minister van Financiën. Die zou met zwart geld allerlei loten hebben gekocht. De bank wist er volgens een Franse krant van.
En we blikken terug op de week met de eerste kwartaalcijfers. Die van Fastned, die een grimmige vooruitblik bekend maakte. Die van de Amerikaanse grootbanken, die juist optimistisch waren. En die van TSMC, dat bewijst dat de terugloop in AI-investeringen vooralsnog pure fictie is.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Voordat je rode oortjes krijgt, we bedoelen een chip-triootje: ASML, ASMI en Besi. Die aandelen stijgen hard na goed nieuws van chipmaker TSMC. Vooral de winst valt op. Deze aflevering kijken we of de Nederlandse chipbedrijven dat kunstje ook kunnen flikken.
De AEX-droom van Fastned spat uiteen. Het bedrijf wordt door beleggers aan de kant gezet. Fastned heeft last van de trage groei van elektrische auto's en moet daardoor ook het eigen groeitempo terugschakelen.
Over de AEX gesproken, die gaat op de schop. Nu bestaat de index nog uit 25 namen, dat moeten er binnenkort 30 worden. Maar schiet je daar als belegger ook wat mee op?
En een doorbraak voor Jeff Bezos: hij lanceert een 100 meter lange raket met zijn Blue Origin. Daarmee wordt hij een serieuze concurrent voor SpaceX, van Elon Musk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Als je naar Wall Street kijkt zou je het niet zeggen. Alles ziet er positief uit. Het cijferseizoen is vrolijk afgetrapt door de Amerikaanse grootbanken, en het laatste inflatiecijfer is een meevaller. Maar niet iedereen was oneindig enthousiast. Jamie Dimon, baas van JP Morgan Chase, noteert met zijn bank een recordwinst, maar zwaait ook met een rode vlag. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren de geopolitieke spanningen niet zo hoog.
Of jij al in actie moet schieten, dat vertellen we je in deze uitzending. Dan hebben we het ook over de grootste lening die een Nederlands bedrijf ooit van Europa kreeg. Niet ASML, niet Adyen, maar NXP is de gelukkige. Het krijgt 1 miljard euro toegedrukt vanuit Brussel. En daar zitten 2 dingen bij: de opdracht om de Europese chipindustrie overeind te houden, en een rente van zo'n 5 procent.
Is het een geschenk, of een afdankertje? En is het genoeg geld om die zware taak succesvol uit te voeren? Daar hoor je meer over.
Verder hoor je over Elon Musk, die het nu echt aan de stok heeft met de Amerikaanse beurswaakhond. En over TikTok, dat liever meteen alle schermen op zwart zet, dan nog een minuut langer in de VS aanwezig blijven.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het cijferseizoen staat voor de deur. De Amerikaanse grootbanken staan te trappelen om hun resultaten over het afgelopen jaar te presenteren. We blikken uitgebreid vooruit op de komende weken. Je hoort op welke aandelen je moet letten en welke bedrijven (niet) gaan stunten.
Ook hebben we het over de EU. Al een jaar lang onderzoeken ze in Brussel de Amerikaanse tech-reuzen. Meta, Google en Apple moeten vrezen voor mega-boetes. Of toch niet, want volgens de Financial Times gaan ze al die onderzoeken ineens heroverwegen.
Europa zweert dat het niet komt door de overwinning van Trump, maar toch lijkt het erop dat het geslijm van de tech-bazen heeft geholpen. Deze aflevering hoor je wat het voor je tech-aandelen betekent, dat die onderzoeken mogelijk van tafel gaan.
Ook hebben we het over de Amerikaanse economie. Trump erft een goed draaiende economie, zeggen economen. Ze roepen hem op om vooral niet zijn hervormingen door te voeren. Want dan kan het breken.
Tot slot hoor je meer over de TikTok-soap, de overname-soap van US Steel en de beursgang van Klarna. Dat een deal heeft gesloten met een Adyen-concurrent.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De kredietcrisis, de Dot-Com bubbel, en tal van andere crashes op de beurs. Allemaal hebben ze één ding gemeen: de Buffett-indicator. Die geeft de verhouding tussen de waarde van aandelen, en de gehele economie weer. En voorafgaand aan die crashes stond die schrikbarend hoog. Nu staat-ie zelfs nóg hoger dan voor de kredietcrisis. Volgens Buffett zou het nu tijd zijn om de uitgang te zoeken, daar wijst de Vereniging Effectenbezitters op.
Of je je zorgen moet maken, en wat je het beste kan doen, dat hoor je in deze aflevering. En dan hebben we het ook over Nvidia. Dat is totaal niet blij met Biden, die in zijn laatste dagen als president nog even flink de exportrestricties op chips aanscherpt. Daardoor moeten veel klanten van Nvidia meer moeite doen om chips te mogen kopen.
En je hoort over Ahold Delhaize. Dat heeft er nog maar net een overname in Roemenië op zitten, maar wappert nu alweer met de portemonnee. En niet zo'n beetje ook, want het wil 325 winkels in België overnemen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De i-mop, de i-user en de i-walk: dit bedrijf is het Apple van de schoonmaakwereld. Meestal is de schoonmaker iemand die in stilte zijn of haar werk doet. Maar daar wil onze gast verandering in brengen. Schoonmaak-apparatuur moet mooi zijn, want dan durven bedrijven die schoonmaker ook tijdens kantooruren in te zetten. Zo brengt de investering in een mooie schoonmaakmachine in no-time geld op. Te gast: Frank van de Ven, CEO van i-team Global.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Doemdenkerij over de AI-hype was helemaal nergens voor nodig. Grote techbedrijven blijven namelijk volop geld pompen in kunstmatige intelligentie. Bewijs daarvoor vinden beleggers in de kwartaalcijfers van een belangrijke chipmaker, die een recordomzet boekte. En dat voorspelt veel goeds voor ASML, ASMI en Besi.
Verder hoor je over het overambitieuze Airbus dat opnieuw zijn productiedoelen niet haalde, maar toch vriend en vijand verrast. En kijken we naar het geplaagde Ubisoft, dat van de beurs gered wil worden en daarvoor mogelijk aanklopt bij Prosus-belegging Tencent.
Tot slot bespreken we overnamenieuws uit de Italiaanse modewereld, waar Prada aast op zijn concurrent Versace, en blikken we terug op de beursweek die achter ons ligt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Normaal zijn ze je grote vrienden: de centrale bankiers uit Amerika. Ze verlaagden een paar keer de rente. Dat was goed voor Amerikaanse aandelen. Dit jaar ziet het er minder goed uit: ze maken zich grote zorgen. Zoveel dat ze minder scheutig zijn met renteverlagingen.
Deze aflevering hoor je wat voor impact dat heeft op jouw (Amerikaanse) aandelen. En waarom Fed-baas Jerome Powell uiteindelijk misschien wel meer macht heeft dan Donald Trump.
Ook gaat het over China. Dat is woedend over Europese importheffingen op Chinese auto's. Ze slaan nu terug en nemen wraak.
Verder hebben we het over de groeispurt van Disney+. De concurrent van Netflix was een beetje het lachtertje, maar heeft nu bijna 160 miljoen abonnees. Al zijn dat wel mensen met een goedkoper abonnement. We kijken of die klanten ook winstgevend genoeg zijn.
En: je hoort waarom Joe Biden in zijn laatste dagen in het Witte Huis rigoureus ingrijpt op de chipmarkt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ooit was het een van de grote beloftes van de AEX, maar van die droom is nog maar weinig over. De malaise begon met een toezichthouder die dwars lag. Sindsdien kelderde het aandeel naar een tiende van de waarde. Het gaat om Galapagos. Dat denkt nu een nieuw leven te kunnen beginnen. In de vorm van twee bedrijven: Galapagos gaat door met het onderzoek dat het nu doet. Een spin-off gaat zich richten op mogelijke nieuwe medicijnen. Maar in de kern is er niks meer van het bedrijf over.
Was dit de beste zet die Galapagos had kunnen doen? Dat hoor je in deze aflevering. En dan hebben we het - hoe kan het ook anders - wéér over Donald Trump. Hij belooft een einde te maken aan nieuwe groene energie in Amerika. In zijn termijn wordt er geen enkele windmolen meer gebouwd. Olie- en gasbedrijven moeten volgens hem volop gaan boren. Maar dat vinden die oliereuzen helemaal geen goed nieuws.
Ondertussen hebben twee grote namen in de sector zelf ook niet veel beters te melden. Zowel ExxonMobil als Shell waarschuwen voor een (dramatisch) lage winst.
Verder vertellen we je waarom India de place-to-be wordt dit jaar, en waarom je binnenkort vaker Pieter Post tegen gaat komen op de weg.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het verdient miljarden aan grote klanten als Meta, Amazon en Tesla. Maar Nvidia stort zich nu ook op de gamer. De Blackwell-chip, het paradepaardje, gaat nu ook in laptops en desktops. Niet alleen maar in datacenters, maar dus bij mensen thuis.
De belegger lijkt er niet echt op te zitten wachten, maar heeft 'ie het mis? Wordt dit een geniale zet van de chipmaker? Je hoort het deze aflevering.
Dan hebben we het ook over SpaceX. Nog voor de beursgang heeft dat ruimtevaartbedrijf van Elon Musk er een concurrent bij. Dat is er een die je misschien vandaag nog wel op de weg hebt zien rijden. Daarnaast hoor je meer over Just Eat Takeaway. De verkoop van Grubhub is nu echt officieel. Wordt 2025 het jaar van de maaltijdbezorger?
Ook moeten we het echt even hebben over Mark Zuckerberg. Hij maakt zijn Meta Trump-proof. De ene na de andere Trump-aanhanger krijgt een goede plek in het bedrijf. Zuckerberg werd ooit nog een 'weirdo' genoemd door Trump, maar likt zich nu behoorlijk in.
Verder gaat het over een verkoop van Philips. Ze verkopen een onderdeel dat chips ontwikkelt (komt bekend voor he?). En we kijken of de ECB nog wel de rente wil verlagen, nu de inflatie in landen als Nederland blijft oplopen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Komen ze er wel, of komen ze er niet? De importtarieven van Donald Trump lijken de eerste grote verkiezingsbelofte die gaat sneuvelen. Achter de schermen zou er gesproken worden van het flink afzwakken van die heffingen. Ze zouden zich straks alleen maar gaan richten op sectoren die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de VS, en van de economie.
Wie er dan nog wel de pineut is, en wie de dans ontspringt, dat hoor je in deze aflevering. En dan hebben we het ook over de chippers op de AEX. Die hebben de dag van hun leven, en hoefden daar zelf niks voor te doen. In Taiwan rapporteert Foxconn namelijk een recordomzet, en heel de chipsector kan z'n geluk niet op.
We vertellen je ook over Heineken. Volgens de brouwer staan de zaken niet goed voor, maar volgens het FD is dat een understatement. Heineken zou de koppositie in de thuismarkt kwijt zijn.
En het gaat over Uber en Lyft. De twee taxi-apps investeerden ooit miljarden in hun eigen zelfrijdende taxi's, maar gaven ook beide de hoop op. Nu denken ze allebei toch weer een plekje in de markt voor robotaxi's te kunnen veroveren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Je kan maar beter stoppen met al dat zelfstandig beleggen. Onderzoek wijst uit dat het onmogelijk is om op de lange termijn, structureel de markt te verslaan. Daar zweert onze gast bij. Meesman denkt dat het verstandiger is om alleen in volledige indexen te investeren. En dan niet zomaar wat indexen, maar alleen de crème de la crème. Te gast: Shiva Bloemberg, algemeen directeur van Meesman Indexbeleggen.
In Buiten de Beurs kijken we naar bedrijven die belachelijk succesvol zijn, en dat zónder beursnotering. Waarom kiezen die bedrijven ervoor de beurs links te laten liggen? Hoe komen zij dan aan hun geld? En hoe doe jij mee als je zo’n aandeel niet op de beurs kan kopen?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Beurs-ancien US Steel kreeg een miljardenbod van Japanse concurrent Nippon Steel, maar die overname mag niet doorgaan. Dat beslist president Joe Biden. Beleggers zagen een overname wel zitten, maar Biden hoopt zo de werknemers te beschermen tegen bezuinigingen door de Japanners. Of de blokkade van Biden de redding is of juist de ondergang van het beursbedrijf uit 1921, dat hoor je in deze uitzending.
Daarin hebben we het ook over een andere overname, die wél slaagt. Ahold Delhaize neemt zo'n 1700 supermarkten in Roemenië over. Het is een van de grootste overnames van Ahold in jaren. En daarmee wordt Ahold in één klap marktleider.
En je kent het misschien wel: een vriend komt in levende lijve met het geniale idee om samen op vakantie te gaan, en een paar minuten later word je gebombardeerd met relevante reclames. Verschillende mensen startten een rechtszaak tegen Apple, omdat zelfs gesprekken met de dokter afgeluisterd leken te worden. Apple ontkent dat je telefoon meeluistert, maar durft een rechtszaak niet aan en schikt.
Verder blikken we terug op de week van de jaarwisseling. De week waarin Tesla, maar ook bierbrouwer Ab Inbev een historisch dieptepunt rapporteerden, en waarin Klaas Knot waarschuwde voor deflatie die komt overwaaien uit China.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Elon Musk heeft een te grootse belofte gedaan. 12 maanden geleden gaf hij toe dat de verkopen bij zijn Tesla in een dip zaten, maar dat ze wel zouden blijven groeien in 2024. Nu, een jaar later, blijkt het aantal geleverde auto's terug te lopen. En dat is voor het eerst in de geschiedenis van de autobouwer.
Hoe groot het probleem is waar Tesla mee zit, en hoe het bedrijf dat kan oplossen, dat hoor je in deze aflevering. En dan hebben we het ook over beursgangen. Vorig jaar bleek uitzonderlijk, gemiddeld leverde een investering in een nieuwkomer op de beurs je zo'n 20 procent winst op. En met een goede gok had je je inleg zelfs vijf keer over de kop kunnen zien gaan. Dus vertellen we je op welke beursgangen je dit jaar moet letten, en of de succesverhalen van vorig jaar misschien weer dat aantal IPO's kan aanzwengelen.
Verder hoor je over Apple. Dat probeert te redden wat er te redden valt in China. Het wil de iPhone-verkopen daar weer aanjagen, en gooit ze daarom in uitverkoop. En zelfs de nieuwste, beste iPhones moeten eraan geloven. Sterker nog: op de duurste modellen krijg je de hoogste korting.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het zit erop: het beursjaar 2024! Daar moet op geproost worden, maar daar blijft het volgens Nico Inberg (De Aandeelhouder) niet bij. Komend jaar gaan drankenaandelen hun comeback maken. De jaren na de coronacrisis hadden drankbedrijven het er maar moeilijk mee, maar het einde van die miserie is nu aangebroken.
De redenering daarachter, dat hoor je in deze speciale eindejaarsuitzending. En natuurlijk blikken we dan ook vooruit op wat ons komend jaar nog meer te wachten staat. Zoals een fikse beurscorrectie, de overhypete Amerikaanse beurzen en de inhaalslag die Europa gaat maken.
We trekken ook onze lessen uit het afgelopen beursjaar. Het jaar van de renteverlagingen van Jerome Powell en Christine Lagarde, dat van beursflops zoals Alfen en Randstad en beurstops zoals Prosus en Unilever. Je hoort waarom inflatie net als een tube tandpasta is en hoe magnificent de Magnificent Seven nog zijn.
En op deze laatste dag van het jaar is er zelfs nog wat actueel nieuws. We vertellen je over de grootste beursfraude, die toch wel mee bleek te vallen. En over het Nederlandse beursdrama van het jaar, dat knallend het jaar uit gaat.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Laat meer zien