Afleveringen
-
In Turkije klinkt steeds meer hoop op vrede met de Koerdische PKK, waarmee het land al decennialang verwikkeld is in gewapende strijd. De Turken hameren op een einde van het conflict en daar lijken de Koerden nu serieus gehoor aan te geven. Is er daadwerkelijke kans op vrede? En waarom juist nu? Daarover collega en Turkijekenner Cevahir Varan.
(14:31) De Wit en de Brit #1: Migratie
Vijf jaar na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie keert Bureau Buitenland-presentator Tim de Wit terug naar zijn geliefde Verenigd Koninkrijk. In de serie De Wit en de Brit maakt hij de balans op: wat is er terecht gekomen van al die beloftes van de Brexiteers?
In aflevering #1: migratie. Het was voor veel Britten dé belofte om vóór Brexit te stemmen: als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, zou het weer controle krijgen over de eigen grenzen en dus migratie drastisch naar beneden kunnen brengen. Maar is dat ook gebeurd? Een verslag van Tim de Wit.
Presentatie: Sophie Derkzen
Volg Bureau Buitenland op...
–Instagram:
https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/
–LinkedIn:
https://www.linkedin.com/company/93346725
–Bluesky:
https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social -
Als een heuse vastgoed-tycoon stelt Donald Trump voor om van Gaza een ‘Rivièra van het Midden-Oosten’ te maken, onder Amerikaans gezag en beschermd door Amerikaanse soldaten. De Palestijnse bevolking moet maar permanent vertrekken naar Arabische buurlanden, die woedend reageren. Netanyahu stond ernaast en zag dat het goed was, maar hoogste VN-chef Guterres spreekt onomwonden van etnische zuivering. Moet je dit nieuwste voorstel van Trump überhaupt serieus nemen en zo ja, hoe moet je het er dan over hebben? Daarover Peter Malcontent, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict.
(13:41) Van onveilig naar veilig land, wat moet er in Syrië veranderen?
‘Geen internationale paria meer, maar een betrokken land op het wereldtoneel. Met een Syrië voor iedereen.’ Onder dat motto zijn de nieuwe machthebbers al bijna twee maanden hard bezig om een nieuwe toekomst op te bouwen voor hun land. Maar dat lijkt geen gemakkelijke opgave. Vooral als er nog wraakacties en moordpartijen plaatsvinden. Over de inspanningen om stabiliteit te brengen is journalist en Syrië-kenner Fernande van Tets te gast.
Presentatie: Chris Kijne
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Na een stortvloed aan politieke besluiten en opzienbarende ontslagen door de regering-Trump, komt het Amerikaanse ambtenarenapparaat steeds verder onder druk te staan. Ondanks de overmacht zijn er ook bestuurders die weigeren mee te werken aan beleid dat in hun ogen onwettig is. Hoe proberen zij naar eer en geweten te handelen, en hoeveel kans van slagen heeft dat? Daarover correspondent Karlijn van Houwelingen.
(11:19) Brussel zet zich schrap voor mogelijke handelsoorlog
Na de dreigementen richting Mexico, Canada en China heeft president Trump aangekondigd dat er ook zeker importtarieven voor Europese goederen verhoogd zullen worden. EU-leiders reageren en proberen de eenheid te bewaren. Maar is Europa voldoende voorbereid? En is er nog een manier om een handelsoorlog te voorkomen? Daarover spreekt Europa-expert Rem Korteweg van Instituut Clingendael.
Presentatie: Maaike Schoon
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Mexico en Canada reageren boos en verbijsterd op de aanval van hun belangrijkste handelspartner. De Amerikaanse president Donald Trump verordende dit weekend een importtarief van 25 procent op vrijwel alle importen uit beide landen. Die dreigen hun buurman nu met gelijke munt terug te betalen. Een vrijhandelsverdrag veranderde in één weekend in een handelsoorlog. Contact met onze correspondenten Jan Albert Hootsen in Mexico en Tom Bijvoet in Canada.
(13:58) Wordt EU-begroting opgerekt voor defensie?
Topoverleg in Brussel vandaag over de Europese defensie-uitgaven. Dat die omhoog moeten, daar is iedereen het inmiddels over eens. Maar hoe, daarover moet nog flink gediscussieerd worden. En Nederland staat steeds geïsoleerder, want de bekende ‘vrekkige vier’ lijken uit elkaar te vallen – gaat er dan toch gezamenlijk geleend worden? Daarover correspondent Rik Rutten vanuit Brussel.
Presentatie: Chris Kijne
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
De allereerste reis van Trumps buitenlandminister Marco Rubio gaat naar Latijns-Amerika, en dat is geen toeval. Migratie is een van de grote thema's voor Trump en de migranten komen vrijwel allemaal via de zuiderburen. Rubio's eerste stop wordt naar verwachting Panama. Ook dat is geen toeval, vertelt Latijns-Amerikaredacteur Edwin Koopman.
(08:03) Kan Rwanda het oosten van Congo annexeren?
Onder de vlag van rebellengroep M23 hebben Rwandese troepen de belangrijke stad Goma veroverd. Nu ze ook oprukken naar het zuidelijker gelegen Bukavu, is de grote vraag waar deze opmars eindigt. Gaat Rwanda mee met de nieuwe mode onder wereldleiders, het annexeren van grondgebied, en wil het grote delen van oost-Congo inlijven? En waarom is het Westen zo stil? Daarover Bram Vermeulen van VPRO’s Frontlinie.
Presentatie: Eva Koreman. -
Vandaag wijden we de hele uitzending aan Duitsland, waar gesproken wordt van een historisch moment. Voor het eerst is een initiatief van een gevestigde partij door de Bondsdag gekomen met steun van de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland. Het gaat om een vergaand plan voor strengere asielmaatregelen van CDU-leider Friedrich Merz. Is dit het einde van de ‘brandmuur’ tegen de AfD? Daarover Duitslandverslaggever Jeroen Reygaert van de VRT.
Wie is een echte Duitser?
Met historicus en journalist Merlijn Schoonenboom praten we verder over de Duitse zoektocht naar identiteit. Want wie is dat nou eigenlijk: de Duitser? Eet hij schnitzel of een broodje döner? En mag een Duitser onverdeeld trots zijn op zijn cultuur en geschiedenis? Over zulke vragen lopen de gemoederen in het land hoog op, zeker in verkiezingstijd.
Presentatie: Sophie Derkzen. -
Een paar uur na de beëdiging van Donald Trump annuleerde de Amerikaanse migratiedienst alle afspraken met migranten uit het zuiden. Mensen die maandenlang hadden gewacht op de felbegeerde afspraak zagen ineens op hun telefoon dat hun reis van soms duizenden kilometers voor niks was geweest. Mexico-correspondent Boris van der Spek reisde naar Amerikaanse grens en voegde zich tussen de wanhopige migranten.
(14:11) Compensatie voor Nederlandse boeren in Zimbabwe
Na ruim twintig jaar krijgen Nederlandse boeren in Zimbabwe compensatie voor de onteigening van hun boerderijen. Tijdens omstreden landhervomingen moesten zij, samen met duizenden andere witte boeren, hun land afstaan om koloniale ongelijkheden recht te zetten. Maar nu compenseert het Afrikaans land de boeren. De Nederlandse ambassadeur Margret Verwijk is jarenlang betrokken geweest bij de onderhandelingen.
Presentatie: Eva Koreman -
Na maandenlange protesten is de Servische premier Miloš Vučević vanochtend dan toch afgetreden. Hij nam zijn besluit na alweer een dag van verkeersblokkades door Servische studenten en boeren. Daarover Balkan-journalist Marjolein Koster.
(09:58) Technologische wedloop tussen VS en China losgebarsten
Een Chinees alternatief voor ChatGPT heeft de Amerikaanse techbedrijven doen kelderen op de beurs. Duidelijk is dat de VS niet langer een monopolie heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie. Welke gevolgen heeft de Chinese doorbraak in de geopolitieke strijd tussen de VS en China? En wat betekent deze wedloop voor Europa? We spreken daarover met Paul Verhagen, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, en Maaike Okano-Heijmans, onderzoeker bij het Clingendael Instituut.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Trump zit nog maar zeven dagen in het Witte Huis, maar houdt inmiddels al de hele internationale gemeenschap bezig met uiterst provocerende telefoontjes en uitspraken. Van het 'tijdelijk verplaatsen' van Gazanen tot een harde confrontatie met Denemarken over Groenland. Hoe moet je hier als leider op reageren? En is het überhaupt mogelijk om Trump van gedachten te laten veranderen? Daarover diplomatiedeskundige Robert van de Roer.
(11:29) Rebellen claimen inname grootste stad Oost-Congo
In het noordoosten van Congo vallen belangrijke steden in handen van de M23-rebellen, die aan een ongekende opmars bezig zijn. Nu zou ook Goma ingenomen zijn door de rebellengroep, die volgens de VN wordt gesteund door buurland Rwanda. Op internationaal niveau wordt gevreesd voor een humanitaire catastrofe en het uitbreken van een regionaal conflict. Daarover journalist Elien Spillebeen van MO Magazine en Nynke Douma die voor VNG International in Congo werkt.
Presentatie: Sophie Derkzen. -
Omdat de VS het Internationaal Strafhof dreigt te sanctioneren moet de Nederlandse regering dringend maatregelen nemen, ook in Europees verband, om de onafhankelijkheid van het Strafhof te beschermen. Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA Kati Piri over haar aangenomen motie die daartoe oproept.
(07:17) Schijnverkiezingen in Belarus
Zondag houdt Belarus presidentsverkiezingen maar veel te kiezen valt er niet. De voltallige oppositie verkeert in ballingschap of zit in de gevangenis terwijl president Loekasjenko steeds meer in de kluwen van Poetin verstrikt raakt. We spreken met Belarus-kenner Franka Hummels over de staat van de Belarussische oppositie en de groeiende invloed van Rusland.
Presentatie: Eva Koreman -
Trump had 24 uur in het Witte Huis nodig om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Althans, dat had hij beloofd. Inmiddels spreekt hij liever over 100 dagen, maar in april is de oorlog dan toch écht voorbij volgens Trump. Hoe denkt hij dat voor elkaar te gaan krijgen? We bespreken het met defensiejournalist Jens Franssen! En hoe staat het ervoor aan front? Verslaggever Michiel Driebergen praat ons bij vanuit Kherson.
(15:21) Panamakanaal heeft al genoeg problemen
“Panama is een soeverein land en het kanaal hoort daarbij”, met die woorden reageert de Panamese president José Raúl Mulino op Donald Trump. Maar de Amerikaansen president blijft zeggen het kanaal over te willen nemen. Hoe komt die boodschap in Panama aan? Journalist en podcastmaker Marieke de Veer is te gast.
Presentatie: Eva Koreman -
Terwijl de wapenstilstand in Gaza de vierde dag ingaat, laait het geweld op de Westelijke Jordaanoever juist op. Israël voert er een grote legeroperatie uit, die ze ‘Iron Wall’ hebben genoemd. Nu moeit ook Hamas zich, en roept de Palestijnse bevolking van de Westbank op de wapens op te pakken. Wat zit hierachter? Daarover correspondent Lucia Admiraal, die op de Westbank is, en correspondent Gilad Perez vanuit Tel Aviv.
(12:37) Duitsland Wunderland #2: Duitsland wil (geen) migranten
In Duitsland Wunderland, onze serie in aanloop naar de Duitse verkiezingen, duiken we in de wondere wereld van de Duitsers.
Met nog een maand voor de stembusgang vinden kiezers migratie het belangrijkste thema, blijkt uit een recente peiling van omroep ARD. En dus doen lijsttrekkers van links tot rechts bijna dagelijks nieuwe voorstellen die moeten leiden tot een strenger migratiebeleid.
Maar tegelijk snakt Duitsland naar personeel uit het buitenland, dat de vele onvervulde vacatures op moet vullen. Hoe is dat te rijmen? Daarover redacteur Abdou Bouzerda, die zich al langer bezighoudt met arbeidsmigratie in Duitsland en sinds kort zelf óók een migrant in het land is.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Dit wordt een “gouden eeuw” voor Amerika, beloofde president Trump gisteren bij zijn inauguratie. Maar wat betekent dat voor de rest van de wereld? We werpen een blik vooruit om te zien wat een nieuw tijdperk Trump betekent voor geopolitieke relaties en de veiligheid van Europa. Is de EU wel goed genoeg voorbereid? Daarvoor zijn te gast filosoof en wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Haroon Sheikh, Ruslandkenner van Raam op Rusland Hubert Smeets, en Europarlementariër voor Volt Anna Strolenberg.
-
Op de dag dat Donald Trump wordt beëdigd als de 47e president van de Verenigde Staten, blikt Bureau Buitenland met drie van zijn roemruchte voorgangers vooruit: In hoeverre delen zij de wereldwijde zorgen over de staat van de Amerikaanse democratie en de rechtsstaat? Hoe kijken deze drie voormalige presidenten naar het tweede tijdperk-Trump?
Laila Frank kruipt in de huid van de allereerste president en ‘founding father’ George Washington. Casper Thomas vertegenwoordigt William McKinley, de 25ste president, en legt uit waarom Trump juist voor hem een fascinatie heeft. Paul Verhagen bekijkt Trump door de ogen van Franklin Delano Roosevelt, grondlegger van de New Deal en president nummer 32.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Donald Trump klinkt minder stellig dan tijdens zijn verkiezingscampagne maar zeker is dat hij, na de doorbraak in de onderhandelingen over de Gaza-oorlog, ook in Oekraïne snel tot een deal wil komen. We spreken met Bob Deen, Oost-Europadeskundige aan het Instituut Clingendael, over de mogelijke contouren van een dergelijk bestand en wat dit kan betekenen voor de toekomst van Oekraïne en Europa.
(10:52) DOCS: 100 meter vrijheid
Onder leiding van de Georgische regering glijdt het land steeds verder in de invloedssfeer van Rusland. En dat gaat gepaard met toenemende repressie van journalisten, politici en activisten. Maar ook de queergemeenschap wordt steeds harder onderdrukt. Zo kopieerde de regering in Tbilisi een anti-LHBTI wet uit Rusland, waardoor de vrijheid en veiligheid van LHBTI’ers steeds verder in het gedrang komt. Collega Max Smedes reisde naar Georgië en ontmoette daar Giorgi, die dagelijks te maken heeft met de toenemende homohaat in zijn omgeving. Het hele verhaal van Giorgi hoor je in de DOCS-aflevering ‘100 meter vrijheid’. (https://pod.link/399783111/episode/2b74afd2cba9935655201662fba4dfc5) Deze productie kwam tot stand met een bijdrage van Het Postcode Loterij Fonds van Free Press Unlimited.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Na ruim vijftien maanden oorlog in Gaza en Israël leek het onmogelijke toch even mogelijk: een deal tussen Hamas en Israël. Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen zouden geruild worden en ook een staakt-het-vuren en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza worden beloofd. Maar gesteggel over de onderhandelingen gaat door nu Netanyahu vooralsnog zijn handtekening weigert te zetten. En ook als het staakt-het-vuren wél ingaat, bestaat er nog veel onzekerheid. We bespreken het met arabist Leo Kwarten, correspondent Gilad Perez en Brigitte Herremans, Midden-Oosten expert van de Universiteit Gent.
-
Zuid-Korea verkeert al weken in een ongekende politieke chaos, na de mislukte poging tot een staatsgreep van president Yoon Suk-yeol. Vannacht werd hij na een wekenlange belegering van zijn ambtswoning gearresteerd. De arrestatie maakt de weg vrij voor oppositieleider Lee Jae-myung om het roer over te nemen. Wie is deze belangrijkste kandidaat om Yoon op te volgen? En wat betekent zijn toenadering richting Noord-Korea en China voor de regio en de westerse bondgenoten? Daarover Korea-deskundige Remco Breuker.
(11:36) Regering onder uiterst rechts komt in Oostenrijk steeds dichterbij
Het lijkt een vreemde volgorde: eerst een begroting, dan pas de rest van de coalitie-onderhandelingen. Toch is dat wat er nu in Oostenrijk gebeurt. De formerende partijen FPÖ en ÖVP sturen net op tijd een begroting naar Brussel om ondertoezichtstelling te voorkomen. Het toont de grote bereidwilligheid van beide partijen om een regering te vormen onder de uiterst rechtse Herbert Kickl. Is de weg voor een allereerste premier van de FPÖ nu vrij? Daarover correspondent Eric Willemsen.
Presentatie: Eva Koreman. -
Bijna 9 van de 10 aangiftes van gewelds- en zedendelicten in Engeland en Wales blijven onopgelost, zo blijkt uit een analyse door de Britse krant The Guardian. Jess Phillips, de verantwoordelijke staatssecretaris, bestempelt de onopgeloste misbruikzaken in Engeland zelfs als een nationale crisis. Veel slachtoffers durven of willen niet meer naar de politie stappen. Daarover Engelandkenner Hieke Jippes.
(11:57) Mexico sorteert voor op Trump
"Arm Mexico. Zo ver van God, zo dicht bij de Verenigde Staten." Deze wijsheid wordt in Mexico vaker van stal gehaald, maar zelden was hij zo actueel als nu. Want als er één land de gevolgen gaat ondervinden van het nationalistische beleid van Trump dan is het wel buurland Mexico. De aangekondigde tariefmuren gaan de Mexicaanse economie hard treffen en het land kan – als Trumps plannen doorgaan – rekenen op een grote hoeveelheid uitgezette migranten. Even in Nederland is onze Mexico-correspondent Jan Albert Hootsen.
Presentatie: Maaike Schoon
-
Optimisme neemt toe over een aanstaand akkoord tussen Israël en Hamas. In ruil voor een gevechtspauze zou Hamas tientallen gijzelaars willen vrijlaten. De verwachtingen zijn extra hooggespannen door de druk van Donald Trump, die volgende week wordt beëdigd. Intussen laaide het Israëlische geweld in Gaza dit weekeinde weer in alle hevigheid op. In de studio correspondent Gilad Perez.
(12:38) Serviërs blijven woedend op overheid
Afgelopen weekend gingen opnieuw duizenden Serviërs de straat op tegen de regering. De protesten begonnen ruim twee maanden geleden na het instorten van het dak van een station, met 15 doden tot gevolg. Maar de boosheid gaat veel verder dan de woede over het ongeluk. Correspondent Marjolein Koster kwam gisteren terug uit Servië, waar ze met de demonstranten sprak.
Presentatie Sophie Derkzen -
Artsen zonder Grenzen schort haar medische activiteiten in het Bashair Teaching Hospital in Zuid-Khartoem op, een van de laatste functionerende ziekenhuizen van de stad. De hulporganisatie neemt dat besluit na een reeks aanvallen en veroordeelt het aanhoudende geweld op patiënten en personeel. Daarover Michiel Hofman van Artsen zonder Grenzen.
(07:18) Welke agenda gaat schuil achter de aanvallen van Elon Musk op Europese politici?
Steun voor radicaal-rechts in Europa, aanvallen op de Britse regering en pogingen om Europese regelgeving te beïnvloeden: Elon Musk, de rijkste man op aarde én de rechterhand van aanstaand president Trump heeft zijn pijlen gericht op Europa. Met X als zijn persoonlijke megafoon neemt hij leiders als Olaf Scholz en Keir Starmer onder vuur. Wat voor politieke agenda gaat er schuil achter die barrage van tweets? En wat moet de EU hiertegen doen? Daarover Koen Haegens van de Groene Amsterdammer en VVD-Europarlementariër Bart Groothuis.
Presentatie: Sophie Derkzen
- Laat meer zien