Circulaire Kantelaars
Nederland · Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Zaken en persoonlijke financiën
- Wetenschap
Hoe zorgen we er in Nederland voor dat onze economie in 2050 circulair is? Welke rol heeft de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en de samenleving? Waar staan we in de overgang naar een circulaire economie en wie is er aan zet om naar een volgende fase te gaan? Dat en meer komt aan bod in Circulaire Kantelaars, een podcastserie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie.
Seizoen 3:
In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. In een circulaire samenleving gaan we zuinig en slim om met grondstoffen en producten. We gebruiken minder grondstoffen doordat we producten langer gebruiken en gebruikte grondstoffen weer inzetten voor nieuwe producten. Ook gebruiken we grondstoffen die niet schaars zijn en gemakkelijk aan te vullen zijn. In dit seizoen van Circulaire Kantelaars bespreken we de levensloop van meubels. In vier afleveringen praat presentator Frank Kromer met ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers. Over minder consumeren, het gebruik van duurzamere materialen, langer doen met meubels en ze na afdanken een tweede leven geven.
Seizoen 2
Om systeemverandering van een lineaire naar een circulaire economie teweeg te brengen, hebben we alle schakels in de samenleving nodig. Ondernemers tonen durf en lef en spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van circulaire alternatieven, die langzaam maar zeker de markt veroveren. In seizoen 2 van Circulaire Kantelaars gaat presentator Frank Kromer in gesprek met drie ondernemers die in hun branche voorop lopen als het gaat om circulariteit. Zij vertellen over hun circulaire ervaringen, de uitdagingen die ze tegenkomen en delen hun belangrijkste lessen voor iedereen die nog twijfelt om de omslag naar circulair te gaan maken.
Seizoen 1
De Transitieagenda's zijn een belangrijke hoeksteen in de kanteling naar een circulaire economie. Ze belichten de vijf sectoren en ketens (consumptiegoederen, biomassa en voedsel, kunststoffen, maakindustrie en bouw) die belangrijk zijn voor onze economie maar ook het milieu belasten. Hoe haalbaar is de transitie voor deze sectoren en waar zijn zij specifiek mee bezig? In elke aflevering praat presentator Quintin Wierenga met een van de voorzitters van de verschillende Transitieagenda's Circulaire Economie over het verleden, heden en de toekomst. Het spits wordt afgebeten door toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven.