Afleveringen
-
In de laatste Countrykoorts van het jaar blikken Floris en Tom terug en natuurlijk ook vooruit op 2025. In één jaar is Countrykoorts uitgegroeid tot een go to-platform voor Nederlandse en Belgische countryfans, die zich verenigen in de Countrykoorts Community. Vol energie maken de mannen plannen voor volgend jaar, maar in deze Two Step is er ook voldoende ruimte voor muziek. Onder meer van Glen Sherley, Noeline Hoffman, T.G. Sheppard, J.R. Carrol, Uncle Lucius, Bradley Gaskin én Lee Brice. Laat je weten wat je van deze aflevering vindt? Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
-
Jop Dorris is één van de meest veelbelovende countrypop-artiesten die ons landje herbergt en staat in december op het podium bij de Countrykoorts / Dirt Road Spirit Honky Tonk Night. Hij ontmoette Brett Young, toerde eerder dit jaar door het Verenigd Koninkrijk als support-act van James Kirby, speelde shows in Tivoli en op Eurosonic NoorderSlag én bracht in 2022 zijn eerste album uit: Here I Am. Ooit speelde hij nog een try-out bij VVV-Venlo, want hij ging liever voetballen met vrienden dan naar pianoles. Tegenwoordig heeft hij zijn carrière op het veld ingeruild voor een carrière op het podium. Jop brengt in deze aflevering van Countrykoorts muziek mee van Cody Johnson, The Lone Bellow, Brooks & Dunn, The Isaacs en Luke Combs!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Jana Mila lijkt in vogelvlucht naar roem gerezen, maar ze is toch echt al elf jaar bezig met het maken van muziek. Maar wat er de laatste twee jaren is gebeurd, dat had ze naar eigen zeggen niet durven dromen. Onder de vleugels van Ilse DeLange is de Amsterdamse inmiddels een graag geziene gast in Nashville. Ze wordt als grote ster ontvangen bij Amerikaanse radiostations, werkt met de drummer van Sheryl Crow en met de producer van Kacey Musgraves. Als songwriter haalt ze inspiratie uit Townes van Zandt, die volgens haar echt marineert in zijn verdriet. Hij heeft haar geïnspireerd om zich volledig te uiten in de muziek: ‘Ik loop recht door de hel en er niet omheen’. Een nieuwe Countrykoorts met Jana Mila én muziek van Simon and Garfunkel, Townes van Zandt, Sheryl Crow en Sierra Ferrel.
-
Texas songwriter and front man of the band Uncle Lucius, Kevin Galloway grew up on the Gulf of Mexico, next to chemical plants and refineries. His father worked on one of those plants. When Kevin is just thirteen years old, a horrible accident almost kills his father. ‘He shouldn’t be alive, but he lived by a miracle.’ The blue collar story is the inspiration for one of the bands biggest successes, Keep The Wolves Away. The song even brought the band back together after their breakup when the song appeared on the TV-show Yellowstone.
Fans of Townes van Zandt and Guy Clark better get to know Kentuckian Dalton Mills. Start off with the bluegrass sounds of his home state Kentucky, combine that with the phrasing and songwriting of one of his biggest inspirations, Guy Clark, and you get close to Dalton’s music. He even wrote a song about Clark, named Shakespeare In Boots. Enjoy this special episode of Countrykoorts!
-
Melanie Ryan is singer songwriter en maker van 'Braided Style Country'. Ze speelde in musicals, deed mee aan Giels talentenjacht, was finalist in We Want More en zong daar prompt een duet met Davina Michelle. Melanie vertegenwoordigde Utrecht op het regiosongfestival en maakte eind vorig jaar tijdens Serious Request haar debuut op de radio in het glazen huis bij 3FM. Haar doel? Doorbreken in Nederland met countrypop is het grote doel en ze gaat als een Whirlwind. Ze zit midden in de popronde en mede daardoor stond ze deze zomer in de Melkweg als voorprogramma van Dasha. In deze Countrykoorts muziek van Dolly Parton, Lainey Wilson, Ashley McBryde en Ingrid Andress. Veel luisterplezier!
-
Johan Kleine is één van de founding fathers en inmiddels de ‘identiteitsbewaker’ van TakeRoot in Groningen. Daarnaast is hij afgestudeerd werktuigbouwkundige én specialist in Amerikanistiek. Dit jaar rondde hij op zijn 65e(!) een bachelor American Studies af, omdat hij dat land en haar muziek graag nóg beter wil begrijpen. In deze aflevering van Countrykoorts zijn we op bezoek bij een gepassioneerde festivalorganisator die vol liefde vertelt over zijn TakeRoot, de vriendschap met de in 2012 overleden medeorganisator Tieme van Veen en de professionaliteit van Peter Sikkema en Joey Ruchtie. Over bijzondere riders en onvergetelijke optredens van Ryan Adams, Bon Iver, Dave Crawlings, Gillian Welch, Beth Hart en nog veel meer waanzinnige acts, die allemaal in Assen of Groningen op de planken hebben gestaan.
-
De Brabantse Koen Vael is pas 21 jaar, speelt gitaar, zingt en deelt zijn kunst tot voor kort met name via sociale media. Maar na een succesvolle auditie bij Holland’s Got Talent lijkt de sluier van een grootse carrière voorzichtig opgelicht. Steeds meer mensen ontdekken zijn talent en dus lijkt de droom - verhuizen naar Nashville en het daar helemaal maken - iedere dag een stapje dichterbij te komen. Koen is vanaf het allereerste moment als artiest bij onze Countrykoorts Community betrokken en bovendien de eerste artiest die met een Countrykoorts-shirt op het podium heeft gestaan. En dan kan het dus rap gaan. Op vrijdag 27 september staat hij tijdens de eerste Dirt Road Spirit / Countrykoorts Club Night op het podium en dat zal niet de laatste keer zijn. Voordat iedereen met Koen Vael aan de haal gaat, vertelt hij zijn verhaal in deze aflevering van Countrykoorts.
-
Geboren in Lelystad, inmiddels Zwollenaren, maar eigenlijk grote kerels geworden in Assen. Tweelingbroers Sander en Arnout Brinks vormen samen Tangarine en worden naar eigen zeggen nog altijd gezien als 'die countryjongens'. Voormalig huisband van De Wereld Draait Door en deelnemers aan het nieuwe seizoen van Beste Zangers. Geïntrigeerd door Gram Parsons organiseerden ze in 2016 een Gram Parsons-tribute in Zwolle en ze delen stories van niemand minder dan Jim Croce. Tangarine komt in deze aflevering met muziek van Gillian Welch, The Everly Brothers, Willie Nelson en Gram Parsons. Binnenkort dus in Beste Zangers. Nu in Countrykoorts. Veel luisterplezier.
-
Zijn logo is een beer met een cowboyhoed. Hij heeft een tattoo van Hank Williams. Zijn style is onovertreffelijk. Wim Behre is een met cowboyhoed gewapend, lopend country-encyclopedie vol verhalen over vergeten countryhelden, ongeëvenaarde uitvoeringen van verstofte platen en avontuurlijke anekdotes. Hij kreeg ooit, omdat hij iets teveel gezopen had, een scheldkanonnade over zich heen van één van zijn grote helden: Billie Joe Shaver. De tourmanager van de Rolling Stones danst nog steeds door zijn muziek. J.W. Roy noemt hem de meest gepassioneerde, emotionele muziekliefhebber die hij kent en het schijnt ook nog eens een toffe gozer te zijn. Daar kom je als luisteraar van Countrykoorts achter in deze aflevering.
-
Countrykoorts Conversations is a new concept. Same love for country music. Brent Cobb sat down with Countrykoorts just before his show in Utrecht, The Netherlands. He talks about his life as a songwriter, a crawfish biting his nose, that one time he (almost) went fishing with Luke Bryan and he plays a Countrykoorts Cover! Which one? Listen to the podcast, enjoy and let us know what you think!
-
In deze Two Step lossen we een langverwachte belofte in. Countrylegends Willie Nelson en Kenny Rogers staan centraal. Vooropgesteld: een uur is te kort om het hele oeuvre van beide heren te bespreken. De vaandeldragers van de countrymuziek. Zij maakten country toegankelijk voor het mainstream publiek en in het geval van Willie doet hij dat tot op de dag van vandaag. Met zijn 91 jaar bracht hij onlangs studioalbum nummer 101 uit: The Border. Kenny is ons drieënhalf jaar geleden helaas ontvallen, maar brengt met zijn legacy nog vele liefhebbers in beroering. En da's niet gek. Hij stond meer dan zes decennia in de wereldwijde hitlijsten en met all time classics als The Gambler, Lucille en Islands In The Stream zal dat nog wel even zo blijven. Deze aflevering wordt omlijst met pareltjes van Sturgill Simpson, John Michael Montgomery, Coleman Jennings en Justin Holmes.
-
De Friese Boaz Roelevink groeit op in Zuid-Afrika en volgt een jaar lang een zangopleiding totdat zijn ouders - grote fans van Vince Gill en Mo Pitney - namens hem plotsklaps het roer omgooien. Zijn ouders hebben geld voor hem gespaard en zeggen: “Stop maar met die zangstudie en neem met dit geld je eerste album maar op.” Dat bericht is niet aan dovemansoren gericht. Boaz overwint zijn slis, doet mee aan We Want More en krijgt een persoonlijke mail van Johan Derksen. De Snor is fan en binnen de kortste keren zingt Boaz zijn eigen liedje voor een miljoen kijkers bij Vandaag Inside. Country is het genre waar Boaz tijdens een YouTube-avond met familie verliefd op wordt en stiekem is dat dus al met de paplepel ingegoten. Hij leert een belangrijke les van Chris Stapleton, zingt samen met zijn held Marc Broussard op straat in Amsterdam en Randy Travis kwam heel vaak uit de speakers van de autoradio van zijn ouders. Sturgill Simpson kan de jonge Fries van 22 ook wel bekoren. Rest nog één vraag: wat is de grote droom? Het antwoord daarop krijg je in deze aflevering van Countrykoorts.
-
Egbert Meijers is boezemvriend van blueslegende Harry Muskee, de ontdekker van Daniël Lohues en voormalig klasgenoot van Johan Derksen. Met al die invloeden groeit hij uit tot een veelzijdig muzikant, die gedurende zijn actieve muzikale carrière misschien niet de erkenning heeft gehad die hij verdient. In ieder geval in Nederland niet, want als hij in Amerika, in Austin, op het podium Tecumsah Valley zingt van Townes van Zandt, krijgt hij het mooiste compliment ooit. Met de bijbel van Mickey Newbury op tafel vertelt hij honderduit over zijn countryavonturen in binnen- en buitenland. Zo werd hij ooit in South Dakota door indianen meegenomen... Je hoort het allemaal in deze nieuwe aflevering van Countrykoorts.
-
Hawk Tuah! Ruim een half jaar geleden kwam de eerste aflevering van Countrykoorts online. In deze aflevering van Countrykoorts blikken we terug en kijken we vooruit. Oftewel: we maken de balans op, maar uiteraard wel in het vertrouwde Countrykoortsjasje. Met twee fijne greyhounds, onderbelichte artiesten en natuurlijk bespreken we het laatste nieuws. Kacey Musgraves, Jesse Daniel, Post Malone, Hawk Tuah Girl, het komt allemaal voorbij in deze ietwat onorthodoxe aflevering van Countrykoorts. Oh ja, we ranken ook de concerten waar we zijn geweest de afgelopen periode. Veel luisterplezier!
-
Bertolf Lentink is een alleskunner. Hij speelt gitaar, dobro, mandoline, lapsteel, pedalsteel, banjo en gebruikt ook nog zijn stem als instrument. In Countrykoorts zit hij op zijn plek: Bertolf is namelijk bezeten van bluegrass. Hij vertelt gepassioneerd over zijn grote liefde voor dit genre, die is ingegoten met de paplepel. Onlangs stond hij nog in de studio met een bluegrass-dreamteam, aangevoerd door zijn grote held Jerry Douglas. Dit project is schitterend gevangen in de documentaire 'Bertolf in Bluegrass' door Marcel de Vré in het Uur van de Wolf. Deze aflevering van Countrykoorts is het Uur van Bertolf!
-
Dick van Altena is een leven als multimiljonair misgelopen. Volgens Johan Derksen lag er in Amerika een grote carrière voor Van Altena in het verschiet, maar een echte poging heeft hij nooit gewaagd. Te plastic. Hoe dan ook, Van Altena kent een rijke carrière als countryartiest in Nederland, is één van de grondlegger van de 'nedercountry' en heeft meer dan 1140 liedjes geschreven. Sterker nog, hij leeft nog steeds van de door hem geschreven hit: Hé Suzie. Een bescheiden aow'tje noemt hij het zelf. In deze podcast eert hij zijn helden: Kris Kristofferson en George Jones. Het slotakkoord in Countrykoorts is - niet voor het eerst - voor Townes van Zandt.
-
Op dit moment is hij erg druk met het najagen van zijn stoutste droom: een eigen muzikale carrière in Amerika. Met zijn nieuwe project 'The Road' produceert, schrijft en brengt hij countrymuziek uit met verschillende Nederlandse en Amerikaanse artiesten in de hoop door te breken als songwriter. Marcel Fisser is een man die niet direct de spotlight pakt. Hij laat als bandleider van de Marcel Fisser Band, bekend van Beste Zangers, liever de muziek spreken. René Karst noemde hem eerder in Countrykoorts de beste gitarist van Nederland, maar Fisser focust zich nu dus op het veroveren van Amerika. Inmiddels werkt hij samen met de succesvolle Ben Williams, die onder meer Tennessee Orange voor Megan Moroney schreef, en droomt hij ervan om ooit een liedje van zichzelf terug te horen tijdens de CMA's. Of, om terug te komen op die stoute droom, er zelf op het podium te staan!
-
Trailer Countrykoorts.
-
Het had een olijk duo uit een stripfigurenreeks kunnen zijn en misschien worden ze dat ook nog wel. We hebben aan tafel namelijk Rudi en Rowdy. De één ruilde zijn hoveniersbedrijf in om zich onder te dompelen in gitaren en het iconische The Fellowship of Acoustics te starten: Rudi Bults. De ander werkt nog bij Rudi, maar staat ook te spelen voor uitverkochte zalen. Onlangs een uitverkochte ZiggoDome met Bouke en vrijwel wekelijks begeleidt hij zijn vriendin Hannah Mae. Eén van de beste gitaristen van Nederland en Weerdingermondje: Rowdy Prins.
-
Hij werd landskampioen, won de KNVB Beker én de Johan Cruijff Schaal. Hij stond bekend om zijn meedogenloze mentaliteit, vlammende pegel en lange witte manen, maar inmiddels is hij begenadigd muzikant. De parel van Brabant schittert tegenwoordig niet meer in voetbalstadions, maar verkondigt zijn mening in de Skiete Willy Podcast en speelt met zijn robuuste voorkomen kroegen en theaters plat. In deze aflevering van Countrykoorts is niemand minder dan voormalig PSV'er Björn van der Doelen te gast.
- Laat meer zien