Afleveringen
-
Daar is 'ie dan, de voorlopig allerlaatste aflevering van de BORSTcast, en dit keer ben ikzelf te gast. Maar wie stelt dan de vragen? Dat is the one and only Jolieke Sorber. Als het goed is bij jullie allen bekend als de allereerste gast van de BORSTcast. In deze aflevering stelt zij de vragen en geef ik de antwoorden. Een tikkeltje ongemakkelijk in het begin, maar ik had dit gesprek met niemand liever dan Jolieke samen opgenomen. Een aflevering zonder thema, maar met genoeg leuke vragen en weetjes die nog niet eerder gedeeld zijn door mij. Het is een kijkje in mijn kankerkeuken: een verkeerd gekozen podcast tijdens een uur stilliggen voor de PET-scan, een vierpersoonsfiets op een vakantiepark, belachelijke klussen tijdens de chemofase, klaar zitten met thee met koekjes en tot slot een extra kijkje in mijn relatie met Coen.
Met nogmaals veel dank aan mijn lieve vriendin Jolieke voor de fijne sfeer die zij neerzette zodat ik mijn verhaal kon doen. En natuurlijk veel dank aan iedereen die het afgelopen jaar geluisterd heeft, gereageerd heeft met berichtjes en kaartjes. Jullie zitten allemaal in mijn hart, en ik sluit het hiermee heel fijn en met een voldaan gevoel af. -
Chantal is jeugdarts en had net haar opleiding afgerond toen ze tijdens het voeden van haar jongste dochter een knobbeltje in haar borst voelde. Als arts wist ze waar ze op moest letten en ze voelde daarom meteen dat dit anders dan anders was en besloot naar de huisarts te gaan. Toen ze werd doorverwezen bleek al gauw dat het foute boel was en ze moest meteen alle behandelingen in. Tijdens deze intensieve fase verloor ze ook nog haar vader, een oma werd ziek en overlijdt kort daarna en een andere oma overlijdt even later ook. Zo veel rouw in 1 jaar, dat is toch eigenlijk niet te doen. Daarom besloot ze nadat alle behandelingen voorbij waren, om een inloophuis binnen te lopen. En daar ontmoette ze lotgenoten en deed ze mee aan een lotgenoten groep. Het leverde haar veel (h)erkenning op en daarom raadt ze iedereen aan een inloophuis eens te overwegen, vanwege de laagdrempeligheid.
Benieuwd? Op deze website kun je inloophuizen bij jou in de buurt vinden:
https://www.tegenkanker.nl/welzijn/adressen-inloophuizen/ -
Als je borstkanker hebt, dan is bij heel veel mensen bestraling een belangrijk onderdeel van de behandeling. Maar wat is straling eigenlijk? En hoe werkt het precies? Waarom moet je zo stil liggen? En waarom zijn die tatoeagepuntjes nodig? Heel veel vragen had ik, maar ook luisteraard hebben vragen ingestuurd. Iris beantwoordt ze allemaal, wat voor veel duidelijkheid en uitleg zorgt. Dus moet je nog bestraald worden? En ben je benieuwd wat je dan te wachten staat? Luister dan zeker naar deze aflevering!
-
Op dag 3 van deze laatste week wederom een zeer bijzondere aflevering. Cat van @delaatstevaart vertelt haar ongelooflijk bijzondere verhaal. Hoe borstkanker haar leven op z’n kop zette en hoe ze daarmee om is gegaan. In een gesprek met Cat gaat het direct over echte, wezenlijke onderwerpen. Moeilijke onderwerpen gaat zij niet uit de weg, sterker nog, ze zoekt het op. Ze vraagt door, wil je echte antwoord weten zonder ruis. Dit talent, in combinatie met zelf ziek zijn, leverde haar bijzondere vriendschappen op. Waaronder twee vriendschappen met vrouwen die er nu niet meer zijn. In korte tijd mocht Cat heel dichtbij komen, en een grote rol spelen op hun uitvaart. Dit zorgde voor een carrièreswitch naar de uitvaartbranche, omdat in deze wereld haar talenten bij elkaar komen: een uitermate goede regeltante zijn en het nieuwsgierig zijn en kunnen dragen van heftige emoties. In deze aflevering komt de dood ter sprake, en wordt er ook een traantje gelaten. Op een zachte en liefdevolle manier. Maar het is wel een triggerwarning voor mensen die dit misschien lastig vinden. Al zou ik je ook willen uitnodigen om Cat haar verhaal te luisteren, omdat je van haar kunt leren dat al die gevoelens oké zijn en ruimte mogen krijgen. Dank Cat, voor je prachtige verhaal.
Meer weten over Cat? Bekijk haar website: https://www.delaatstevaart.nl/Op deze website vind je stichtingen die van alles organiseren voor (ex)kankerpatienten. Waaronder Powederdays, waar Cat mee ging kajakken in Frankrijk.
https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/organisaties/3909#:~:text=Lees%20verder-,Powder%20Days%20Foundation%20organiseert%20outdoor%20weken%20voor%20jongvolwassenen%20die%20kanker,en%20verhalen%20met%20elkaar%20uitwisselen. -
Pamela Hanique is mijn dertiende gast en vertelt hoe ze altijd is blijven werken tijdens de behandelingen tegen borstkanker. Chemo gehad? Ah joh, ik kom morgen gewoon lekker naar kantoor. Wachten op uitslagen van scans? Toch geen reden om thuis te blijven, welnee! Operatie? Het liefst was Pamela diezelfde dag nog naar haar werk gegaan. Deze van energiebruisende vrouw neemt ons mee in haar kankerverhaal. Als ultieme positivo vertelt ze hoe het haar hielp om te blijven werken. Het gaf haar een gevoel van een 'normaal' leven, in die bizarre maanden. Met grote steun die ze mocht ervaren van haar werkgever en collega's, lukte het haar om op die manier ritme en structuur in haar dagen te houden. Al geeft ze tussen de regels ook heus wel toe dat ze in joggingpak op de bank lag.
Dank Pamela, voor je vrolijke en positieve verhaal! -
In deze twaalfde aflevering neemt Betty ons mee in de Chinese geneeswijze. Een oeroude manier van genezen waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Betty is shiatsutherapeut (nee, dat is geen vechtsport) en acupuncturist. Ze heeft haar eigen praktijk maar leidt ook mensen op. Met haar jarenlange ervaring, die overigens startte als moeder van een kind dat veel ziek was, vertelt ze ons hoe acupunctuur aanvullend kan werken als je behandeld wordt tegen borstkanker, of hoe het je herstel na de behandeling kan versnellen. Betty vertelt hoe veel patienten aanraking niet meer prettig vinden door alle nare behandelingen, en met shiatsu weer de fijne kanten van aanrakingen mogen gaan ervaren. We bespreken hoe de balans tussen warmte en koude verstoord kan raken, en hoe je dit met deze therapieën weer kunt helpen herstellen. Maar ook andere klachten zoals slecht slapen, misselijkheid en neuropathie zijn voor sommige mensen echt op te lossen met acupunctuur en/of shiatsu.
Meer weten over acupunctuur? Of Betty nog beter leren kennen? Zie hieronder haar website en andere nuttige websites over dit onderwerp:Website van Betty:
https://www.bettycroll.nl/Verwijsgids kanker:
https://www.verwijsgidskanker.nl/aanbod/444/behandeling-door-een-acupuncturist#:~:text=Een%20acupuncturist%20kan%20u%20helpen,Acupunctuur%20kan%20kanker%20niet%20genezen.
Beroepsvereniging:
https://www.acupunctuur.nl/ -
Maaike is 42 jaar oud en kreeg in coronatijd de diagnose borstkanker. Deze koningin van positiviteit deelt haar ervaring met meerdere operaties, maar we zoomen vooral in op de DIEP lap operatie waarbij haar borst gereconstrueerd werd met haar eigen weefsel. Maaike neemt ons mee in haar verhaal met veel vrolijkheid, al vond ze de chirurg die haar het slechte nieuws vertelde wel meteen stom. Niet vanwege zijn persoon maar vanwege zijn boodschap natuurlijk. Maaike zag elke chemo als een uitje in coronatijd en ze vergelijkt een ziekenhuisopname met een hotel en roept iedereen op om zich maar flink te laten verwennen als je daar dan toch ligt. Bovendien schijnen de bedden heel lekker te liggen!
-
Pak je biologieboek er weer bij mensen, want deze aflevering duiken we in borstkanker op celniveau. Wat is borstkanker eigenlijk, hoe ontstaat het en hoe kan het uitzaaien? Wat betekenen al die ingewikkelde termen die je in het verslag van de patholoog tegenkomt? Van kaarsvet tot getallen met 12 nullen, en van celletjes tellen tot kunstmatige intelligentie. Hugo Horlings, patholoog bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis neemt ons mee in de fascinerende wereld van cellen. Wist je bijvoorbeeld dat de patholoog uiteindelijk het laatste woord heeft als het gaat om het stellen van de diagnose?Want hij of zij weet immers op celniveu wat er aan de hand is. Een hele belangrijke medisch specialist die we als patienten alleen nooit zien. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar een technisch verhaal over borstkanker, is dit een hele fijne aflevering. Met veel dank aan Hugo die tijd hiervoor heeft willen vrijmaken.
-
"Maar, hoe vertel ik dit in hemelsnaam aan de kinderen?" Deze gedachte kwam als eerste bij mij op toen ik de diagnose borstkanker kreeg. Je maakt je zorgen om jezelf, maar misschien nog wel meer om je kinderen. Je wil als moeder, als ouders, je kinderen te alle tijden beschermen tegen dit soort nare toestanden en dan komt ineens het moment dat dat even niet kan. Dat je weet dat ze een heftige en spannende periode tegemoet gaan en dat je rol als moeder, maar ook als partner van, totaal gaat veranderen. Hoe vertel je kinderen überhaupt over borstkanker? Hoe pas je je verhaal aan op verschillende leeftijden? Hoe bereid je ze voor op dat wat er komen gaat? Wat moet je vooral niet doen? En wat juist wel? Josien Groot heeft als kinder- en jeugdpsycholoog veel ervaring met het begeleiden van gezinnen en kinderen waarvan een ouder ernstig ziek is en kan ons alles vertellen over deze moeilijke tijd voor een gezin. Ze vertelt ons dat eerlijk zijn het belangrijkste is, maar dat hoop blijven geven ook nodig is. Ze weet welke boeken je kunt lezen met verschillende leeftijden, en ze benadrukt dat je niet per se naar de Efteling hoeft te gaan om toch nog fijne herinneringen samen te maken in zo'n rottijd. Een zeer informatieve aflevering met veel praktische tips!
Boeken en websites die kunnen helpen voor kinderen zijn:
Websites:
Handige tips en adviezen zijn te lezen op:
https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin/hulpbronnen-websites-boeken-en-spelvormen/#toggle-id-1De 4 vuistregels vind je op:
https://kankerinjegezin.nl/Hier kun je vragen stellen:
https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/stel-je-vraag-aan-een-professional/begeleiding-van-kinderen-van-wie-een-ouder-kanker-heeftHier kun je (evt samen met je kinderen) eens rondkijken:
http://www.kankerspoken.nl/Boeken:
Mama's borst is ziek - Hanneke de Jager
https://www.bol.com/nl/nl/p/mama-s-borst-is-ziek/9200000005531636/?Referrer=ADVNLGOO002008J-S--&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAw6yuBhDrARIsACf94RUSstIV2R-NE9DZC3BqcWDnb18ziWSJiv3x2fsFGNmteo3rvr2aMbEaAqurEALw_wcB
Gewoon Pech - Esther Smid
https://www.bol.com/nl/nl/p/gewoon-pech/9300000151550145/?bltgh=g2cFZaJ-fjFN-2cjSlpIpA.2_6.7.ProductImage -
Kanker in je relatie, tja, hoe doe je dat? Waar loop je als partner(s) tegenaan? En hoe is het om ineens niet alleen partner maar ook patient te zijn? Coen en Heleen geven een intiem kijkje in hun relatie. Via vragen die door henzelf maar ook door volgers op instagram zijn bedacht, leren zij elkaar nog een beetje beter kennen. Coen vertelt uitgebreid over zijn ervaring als partner, Heleen vertelt hoe ze de naam BORSTcast bedacht heeft. Coen en Heleen vertellen elkaar welke eigenschap van de ander ze van de ander graag zouden willen hebben, en ook wat ze een beetje irritant vinden aan elkaar. Ook krijg je een eerlijk antwoord op de vraag of het genant is dat er in het ziekenhuis naar je seksleven wordt gevraagd. De humor is altijd een grote verbindende factor tussen Coen en Heleen, en dat is goed terug te horen in deze toch heel vrolijke aflevering.
-
Trek je wandelschoenen aan of pak een kop thee en laat je de komende anderhalf uur onderdompelen in de wereld van chemotherapie. Joyce is net klaar met haar chemo's, en Heleen zit er nog middenin. Samen delen ze ervaringen en komen ze erachter dat die totaal verschillend zijn. Met veel luchtigheid, slappe lach en handige tips nemen ze je mee in de wereld van infuus prikken, bijwerkingen, van watten in je hoofd tot kaarsvet onder je voeten.
-
Maaike kreeg op haar 31e te horen dat ze borstkanker had, net toen ze met haar man besloten had om aan kinderen te gaan beginnen. Er volgde een behandeltraject en daarmee moesten ze hun kinderwens jarenlang uitstellen. Maaike vertelt hoe dit voor hen was, en hoe dat nu nog steeds elke dag een onderdeel is van hun leven. Hoe de kinderen van hun vrienden een belangrijke rol hebben gespeeld in de tijd dat ze zelf nog niet aan kinderen mocht/kon beginnen, over zwaaien naar de ingevroren eitjes als ze met de auto langs het ziekenhuis reden en over vertrouwen blijven houden in die ene wens die hopelijk op een dag toch vervuld mag worden. Een ingrijpend en kwetsbaar verhaal, waar ondanks alles het vertrouwen en positiviteit vanaf spat.
-
Vera Gijzel is oncologisch fysiotherapeut en onze zesde gast in de BORSTcast. Vera vertelt over haar werk als fysiotherapeut en hoe zij van betekenis kan zijn in alle fases van een borstkankertraject. Niet verder verzwakken tijdens chemo door een aangepast trainingsschema, revalideren na een borstoperatie in welke vorm dan ook en het masseren van littekenweefsel na bestraling komen allemaal aan bod. Als oncologisch fysiotherapeut kan zij precies op jouw lichaam en jouw situatie hulp bieden om je fysiek zo goed als mogelijk door zo'n jaar heen te slepen. En met haar vele andere fysiotherapeuten. Ben je benieuwd wat je zelf kan doen? En wat echt aan te raden is, of wat je beter niet kan doen? Dan is deze aflevering voor jou vast heel waardevol.
-
Esther Pompe is radioloog en werkzaam in het Meander Medisch Centrum Amersfoort. In deze aflevering neemt ze ons mee in haar vak, ze vertelt waarom borsten tot een pannenkoek geplet moeten worden in dat verdraaide mammografie-apparaat en waar ze naar kijkt op een echo. Zwarte en witte schaduwen worden besproken en ook het weefselbiopt legt ze helemaal uit. Waarom het de MRI scan zo lawaai maakt, en waarom je zo lang stil moet liggen voor een PET scan. Een zeer informatieve aflevering voor mensen die alles willen weten over de vele onderzoeken waar je mee geconfronteerd wordt tijdens een borstkankertraject.
-
In deze eerste aflevering met een professional spreek ik met Frederique Gillisen, zij is oncologisch chirurg in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Zij is gespecialiseerd in borstkanker en vertelt uitgebreid over de operatie en hoe dat allemaal in z'n werk gaat. Ze vertelt over het team waar ze mee werkt, dat er vaak muziek aan gaat en dat ze er altijd zin in heeft. Want om als chirurg degene te mogen zijn die de kanker wegsnijdt vindt zij bijzonder en eervol.
Ze neemt ons mee in het hele proces, van het vertellen van de diagnose, tot de nacontrole vaak anderhalf jaar na die diagnose. -
In deze aflevering vertelt Marit openhartig over hoe kanker al sinds haar 14e een groot onderdeel van haar leven is. Haar moeder kreeg op jonge leeftijd kanker en bleek erfelijk belast te zijn met het BRCA1 gen. Marit koos ervoor om dit zelf niet te willen weten, ze was jong en had grote plannen en wilde niet weten of ze het gen had of niet. Ze koos in overleg met het ziekenhuis om zich twee keer per jaar te laten controleren en ze voelde zich daar goed bij. Toch kreeg ze borstkanker, tussen 2 controles door.
Ook vertelt Marit uitgebreid over de keuzes die zij gemaakt geeft rondom de operatie, met wel twee cliffhangers!Wil je weten hoe ze hierop terug kijkt? En of ze spijt heeft van de keuze om zich niet te laten testen op het gen? Luister dan de hele aflevering!
-
In deze tweede aflevering deelt Annelien haar borstkanker-verhaal. Ze vertelt hoe positief ze terugkijkt op het traject, de zelfs gezellige afdelingen en de chemodagen die ze ervaart als dagjes uit met haar man. Maar als alle behandelingen voorbij zijn, wil ze weer verder gaan daar waar ze gebleven was voor de kanker. Ze vertelt hoe ze zichzelf voorbij loopt en maar doorgaat. Benieuwd hoe het nu met haar gaat? En hoe ze hiermee om is gegaan? Luister dan haar hele verhaal hier!
Ook vertelt Annelien over de hulp die zij en haar man, zowel individueel als samen, gehad hebben bij het Helen Dowling Instituut, voor meer informatie kijk op https://hdi.nl/.
Meer weten over de BORSTcast? Volg ons op de socials en krijg ook een kijken achter de schermen:
Instagram: https://www.instagram.com/de_borstcast
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/heleen-valeton-37b2bb9a/
-
De eerste gast in de BORSTcast is Jolieke Sorber, zij kreeg borstkanker toen ze 36 werd en middenin het leven stond met haar man Patrick. Samen hadden zij de grote wens voor het krijgen van een kind en toen kwam de borstkanker als een vrachtwagen van links alles overhoop gooien.
Jolieke vertelt haar kwetsbare, open en eerlijke verhaal over het krijgen van kinderen na het overleven van borstkanker. Over IUI, vele zwangerschapstesten en het geven van borstvoeding met 1 borst.
Jolieke heeft hulp gehad van een lactatiekundige voor het geven van borstvoeding na borstkanker, hierover kan je meer informatie vinden op: https://babyenborstvoeding.nl/Ook vertelt Jolieke over de hulp die zij en haar man gehad hebben bij het Helen Dowling Instituut, voor meer informatie kijk op https://hdi.nl/.
Meer weten over de BORSTcast? Volg ons op de socials en krijg ook een kijken achter de schermen:
Instagram: https://www.instagram.com/de_borstcast
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/heleen-valeton-37b2bb9a/ -
In deze trailer hoor je kort en bondig wat je kunt verwachten in de BORSTcast: eerlijke verhalen van ervaringsdeskundige vrouwen rondom borstkanker, maar ook uitleg en adviezen van professionals die werken met vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad.