Afleveringen
-
Vandaag een extra lang Mediaforum, met aan tafel hoofdredacteur Kamran Ullah van de Telegraaf, hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant, politiek verslaggever Nynke de Zoeten van Nieuwsuur.
We bespreken de journalistieke dilemma's waar onze gasten dit jaar hun hoofd over gebroken hebben en hebben het over wat het aantreden van het kabinet Schoof heeft betekend voor de journalistiek. -
Een rel bij de Duitse krant 'Welt am Sonntag' ontstond na het verschijnen van een opiniestuk van techmiljardair Elon Musk die zijn steun uitsprak voor de AfD. Wat opvallend is, is dat de baas van de uitgever Axel Springer Verlag Musk zélf benaderde. Nadat Musk zich recent uitsprak over de AfD via zijn eigen platform X benaderde Springer hem met de vraag of hij een opiniestuk wilde insturen.
"Een uitgever die zo meer kranten wilt verkopen, lijkt het wel", zegt Aimée Kiene, hoofdredacteur van het Volkskrant Magazine. "Een hele vreemde gang van zaken."
Volgens Kiene dient men zich af te vragen of Musk iemand is die je in deze krant aan het woord wil laten. "Iemand die een eigen soort agenda heeft en ook de Europese politiek wil beïnvloeden, ik zou zeggen: 'nee'." Volgens Hugo Logtenberg, journalist bij NRC, gaat het om de vreemde volgorde dat het opiniestuk teweeg is gebracht. "Zie je het voor je dat de uitgever van de Volkrant iets heeft geregeld en de chef van dienst hier niets van afweet, maar het wel in eigen blad terugziet", stelt Logtenberg. "Dat zou hier niet gebeuren en dat is maar goed ook." Volgens de NRC-journalist had men beter naar een interview met Musk kunnen vragen. "Dan had je kunnen toetsen hoe intrinsiek gemotiveerd de man zelf is." -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Het leek nieuwsluwe eerste kerstdag te worden, maar rond een uurtje of tien bleek niets minder waar. Redacteuren moesten aan de slag vanwege de berichtgeving dat Surinaamse oud-president Desi Bouterse overleden was. De NOS bracht dit nieuws nog voordat de familie het overlijden officieel had bevestigd. Ondertussen doen in Suriname allerlei complottheorieën de rondte. Zo zou Bouterse helemaal niet dood zijn. De Telegraaf bericht er vandaag over, met de veelzeggende quote: 'In dit land is álles mogelijk'. "Klopt dit wel?" vroegen journalist Magriet Brandsma en haar familie zich af toen ze de berichtgeving hoorde. "Nadat verhalen vanuit verschillende hoeken kwamen en de familie het ook bevestigde bleek het nieuws wel degelijk te kloppen." "Je zag vooral koppen met 'Buitenlandse media melden dat...', om er zo voorzichtig mee om te gaan", stelt Felienne Hermans, hoogleraar vakdidactiek van de informatica. "Je ziet wel eens dat er een misser wordt gemaakt met overlijdensberichten", zegt Elif Isitman, podcastmaker en journalist WNL. Ook zegt Isitman dat je in Nederland er niet aan ontkomt om makkelijker standpunten van tegenstanders van Bouterse waar te nemen dan voorstanders. Waarop Brandsma reageert dat dit de berichtgeving van Surinaamse media ook juist interessant maakte. "Daar zag je groots twee kanten."
Verder hebben we het in het mediaforum over Halina Reijn, de kersttoespraak van Koning Willem-Alexander en Duitse campagnes. Kiki Schippers van het Taalteam sluit het mediaforum af.
Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Elif Isitman en Spraakmaker Felienne Hermans. -
Prinses Laurentien in de Telegraaf en premier Schoof in de Volkskrant mogen terugblikken op het afgelopen jaar. Hoe journalistiek-kritisch je zo'n persoonlijk interview aanpakt bespreken we onder meer vandaag in het Mediaforum met Kamran Ullah , hoofdredacteur De Telegraaf, Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur NOS en Nienke Meijer, minister van Oplossingen, en ook voorzitter van het bestuur van Stichting De Volkskrant. "Persoonlijke verhalen vind ik heel mooi, maar aan de andere kant vraag ik me af welk verhaal de geïnterviewden zelf graag willen vertellen", zegt Meijer. "En hoe kan je ervoor zorgen dat dat andere geluid ook gehoord wordt?"
Verder hebben we het in het mediaforum over een interview met prinses Laurentien. Ook bespreken we het Amerikaanse programma 60 minutes dat twee ex-leden van de Mossad heeft geïnterviewd die betrokken waren bij de pieperaanval op Hezbollah.
Aan tafel zitten Kamran Ullah, Wilma Haan en Nienke Meijer. -
Minister Faber loodst vandaag drie wetten door de ministerraad. Het AD noemt deze dag al Faber Friday. Kamerleden, media en bestuurders lopen intussen alsmaar tegen een muur zonder antwoorden op. Een slimme tactiek van Faber? In het Asieldebat clashte minister Faber, voor de zoveelste keer, met de oppositie. PvdA-Kamerlid Kati Piri kon niet verbergen dat ze haar irritatie-limiet allang bereikt had. "Het leek bijna op een schoolplein-discussie", zegt Karen Eshuis, voormalig adjunct-hoofdredacteur AD. "Ik snap dat die frustratie er is bij Kati Piri en dat je die dan wil uiten. Of dat handig is om te doen is een tweede." "Dat is zeker niet handig", zegt theatermaker en spraakmaker Marjolein van Heemstra. "Dit werkt zo niet! Iedereen komt zijn met eigen emoties en frustraties en loopt stuk op die muur." Elger van der Wel, podcastkenner, nieuwsbriefschrijver en media-adviseur, zegt dat hij afgehaakt is. "Je ziet dat alles rondom deze minister compleet vast zit." Van der Wel stelt dat het in de debatten maar erg weinig over Nederland en de mensen gaat. "Daar komen ze op deze manier ook niet aan toe." Van Heemstra stelt dat volk en media afhaken door de vele ruis rondom discussies. "Zo verlies je zicht op wat er echt gebeurt en dat is heel zorgelijk." "Ik denk dat dit is hoe zij is", zegt Van Heemstra. "Maar hoe ga je ook in gesprek met iemand die het gesprek niet aan wil gaan??" vraagt Eshuis zich af.
Verder hebben we het in het mediaforum over persoonlijke lijstjes van mediabedrijven, bedreigingen aan journalisten en over de strafzaak tegen Sywert van Lienden en zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel.
Frank van Pamelen van het Taalteam sluit het mediaforum af.
Aan tafel zitten Karen Eshuis, Elger van der Wel en Spraakmaker Marjolijn van Heemstra. -
Aan tafel zitten Bas van Sluis en Laurens Vreekamp.
We hebben het over een primeur van de Telegraaf. Misdaadverslaggever John van den Heuvel sprak als eerste met de eigenaresse van de verwoeste bruidswinkel Aliyahs Styling aan de Tarwekamp. Is het de taak van de media om voor rechercheur te spelen?
Het mediamoment van Vreekamp gaat over de ontwikkelingen rondom techbedrijven. Waarom maakt hij zich zorgen?
Het mediamoment van Van Sluis gaat over een ingezonden brief van Henk Kamp in de Volkskrant.
Tot slot hebben we het over het Glazen Huis. Hoe kijken onze mediakenners naar deze traditie? -
Kerstreces, sprake van oorlogsdreiging en Wilders' 'geduld is op' wat betreft de asielplannen. Waar menigeen speculeerde over de val van het kabinet, weet Schoof-I het toch uit te houden tot na de feestdagen. En daar kregen de politici veel vragen over. "Het enige wat men te zeggen heeft over dat het niet lekker loopt is dan: het is nu en dan zwaar, er zijn veel discussies omdat de partijen uit elkaar liggen. Het gedoe dat we afgelopen maanden hebben gezien, is dan logisch", aldus journalist en presentator Ajouad El Miloudi. "Ze gingen van ruzie naar conflict naar ruzie", aldus Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland. Volgens Fatihya Abdi, gemeenteraadslid (PvdA) in Amsterdam, zijn de meest recente uitspraken van Wilders over een kabinetsval een "afleidingsmanoeuvre." "We kunnen niet kritisch zijn op de PVV en hoe zij functioneren. Dat is opmerkelijk", zegt Abdi. El Miloudi meent dat Wilders een "strategische zet" doet. "Hiermee laat hij de kiezer weten: ik heb het in ieder geval geprobeerd, ze wilden niet meewerken." Ook minister Fabers praktijken worden in twijfel getrokken. "Faber is wel druk geweest, maar met exact hetzelfde als Wilders."
-
Oorlogsverslaggever Clarissa Ward deed voor CNN een interview met een vermeend Assad-slachtoffer die bevrijd werd uit een van de gruwelijke gevangenissen in Syrië. Maar er zijn twijfels ontstaan of dat allemaal wel klopt en of de man in kwestie niet eigenlijk bij Assad hoort. De nieuwszender geeft inmiddels zelf aan te twijfelen of ze niet misleid zijn. Joost Oranje, coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws, vroeg zich meteen af of het verhaal wel klopte. "CNN nu aan de hoogste boom hangen, vind ik ook niet terecht. Maar het roept veel vragen op", zegt Oranje. De journalist stoort zich ook aan het feit dat de nieuwszender niet meldde en blijkbaar ook niets wist wie deze man was, maar wel doorging met het interview. "Wat ik zwak vind van CNN is dat ze geen duidelijkheid geven. Ze twijfelen nu ook zelf aan de identiteit."
-
Na de waarschuwende woorden van Mark Rutte leek heel Nederland in de prepshop te staan. Rutte riep op tot voorbereiden op een mogelijke oorlog en de media ging er het hele weekend mee aan de slag.
Spraakmaker Thomas Huttinga, schrijver en docent Europees recht, noemt de waarschuwing voor dreiging terecht. "Het is belangrijk dit dichter bij de mensen te brengen vanwege die noodzaak en bittere realiteit." Volgens Carmen Fernand, hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribisch Netwerk bij de NTR, is het niet alleen voor dreiging van oorlog nodig om spullen in huis te hebben. "Volgens mij is het breder dan dat, kijk ook naar klimaatverandering." Volgens Fernand moet media daarom ook meer constante aandacht geven aan dit onderwerp.
NAVO-cheff Rutte is niet de eerste die dit zei. De hoogste militair van de NAVO, Rob Bauer zei afgelopen januari al dat 'we het onverwachte moeten verwachten'. En na hem volgden vele waarschuwingen. Toch lijkt men nu meer aan de haal te gaan met het nieuws vanuit Rutte’s hand. "Het ligt ook aan de kwestie tijd", zegt Huttinga. "Met Trump over één maand aan de macht kunnen er wel degelijk dingen gaan veranderen." Volgens Marc Veeningen, hoofdredacteur Hart van Nederland, komt het ook door de positie van Rutte binnen de NAVO. -
De rechtszaak rondom de rellen in Amsterdam is van start gegaan. De jongeren die op 'jodenjacht' gingen staan terecht om de onrust die ontstond naar aanleiding van de voetbalwedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en Ajax. In de talkshows kwam het onderwerp ruim aan bod. "De schrik die er was toen het gebeurde, is wat gedaald. Maar wat er gisteren naar buiten kwam uit die appgroepen zorgde wel voor boosheid", zegt Renze Klamer, presentator bij RTL. "Dat de toon nu rustiger is, vind ik toe te juichen. Het is een rechtszaak en daar hoort hoor en wederhoor bij", reageert Margriet Brandsma, oud-correspondent Duitsland. In zijn uitzending was misdaadverslaggever Saskia Belleman te gast, bij Bar Laat was een advocaat van een van de verdachten te zien. De verhalen van de verdachten kwamen op Klamer verkeerd over. "Het zijn stoere gasten in die appgroepen en dan zitten ze voor de rechter en dan weten ze het opeens niet meer. Daar kan ik me over opwinden." Volgens Brandsma slaan ook rechters een "docentachtig" toontje aan bij de verhoren. "Je kunt het ook directer stellen. We zijn het er toch over eens dat dit niet kan?"
Verder hebben we het in het mediaforum over de vragen die feestvierende Syriërs in Utrecht kregen van een verslaggever van het NOS-journaal, de transfer van Thomas van Goningen van omroep WNL naar SBS en over alcohol op de tafels van talkshows.
Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Renze Klamer en Spraakmaker Heiman Wertheim. -
De onvrede over de werkwijze van minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie groeit. Zo werd er gemeld dat de PVV-minister tot januari geen woordvoerders heeft, lokale bestuurders geven aan de samenwerking als moeizaam te ervaren, de Raad voor de Rechtspraak gaf aan dat ze maar een week hadden om te reageren op asielplannen en de gangbare politiek assistent is ook niet aanwezig. In een uitzending van Nieuwsuur deden ze een rondvraag in de Kamer, waaruit bleek dat er op alle afdelingen "geen contact" was met Faber. "Dat is opmerkelijk en ongebruikelijk", stelt Michelle Salomons, onderzoeksjournalist bij Investico. "Ik denk dat dit een onderdeel is van hoe zij politiek bedrijven. Heel hard roepen en vervolgens niets doen, dus ook niet erover in gesprek willen." Ook NRC-columnist Arjen Fortuin merkt op dat er "weinig beleid" is, zoals bij de grenscontroles. "De discrepantie tussen heel veel zeggen en heel weinig beleid eronder, gaat wel opvallen", aldus Fortuin.
-
Minister Marjolein Faber kreeg het erdoorheen om de grenscontroles weer op te voeren, om zo illegale migratie verder tegen te gaan. Sinds maandag voert de Marechaussee deze controles weer uit, nu met meer bevoegdheden. Faber dook zelf op langs de A2 nabij het Zuid-Limburgse Eijsden en de Belgisch-Nederlandse grens, evenals een hoop pers. Dat is "groot nieuws", meent Bas van Sluis, journalist bij Dagblad van het Noorden. Waar de Marechaussee voorheen slechts zes uur lang mocht controleren, is dat nu constant. "Dat we nu grenscontroles invoeren, is een ander beeld dat af en toe iemand eruit moet halen", vindt Van Sluis. Volgens Marc Adriani, hoofdredacteur bij BNR, was het een "rare vertoning" bij de grens. "Dit is een beetje voor de bühne", aldus Adriani.
-
Op zaterdagochtend kwam er vreselijk nieuws uit Den Haag. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de ontploffingen is, wel wordt er over eenmisdrijf gespeculeerd.
Wendelmoet Boersema, hoofdredacteur Trouw, had weekenddienst en zat daarom bovenop het nieuws. "Dit is niet gewoon iemand die in een woning het gas aan heeft laten staan." Een verslaggever is aangewezen op ooggetuigen en omwonenden om zo een verhaal op te tikken en soms bracht dit gruwelijke details met zich mee. "De heftigheid zit 'm niet in wat je ziet als verslaggever", zegt journalist Tom Kleijn. "Maar in de hulpeloosheid van betrokkenen." -
Wat ooit een feest van de Amelanders omgeven door geheimzinnigheid was, stond deze week vól in de schijnwerpers. Er werd uitvoerig verslag gedaan van de viering die gisteren, uiteindelijk zonder grote incidenten, verliep. Paul Römer, voormalig Talpa-directeur noemt het verslaglegging hiervan 'journalistieke gemakzucht'. "Men gaat er alleen maar heen voor het spektakel en zo wordt het nieuws omdat wij er nieuws van maken. Moet dat dan in het acht uur journaal?" Volgens Römer is het geen journalistiek. "Het is alleen maar voor de rel, maar laten we daar niet in meegaan." Hansje Verbeek neemt de verslaglegging enigszins begrijpelijk, wanneer er iets gebeurt. "Maar het is er niet een die ik waardeer."
Verder hebben we in het mediaforum over een serie ingezonden brieven in De Volkskrant die gemaakt blijken te zijn met behulp van AI, de kerstreclames die de komende tijd veelvuldig voorbij zullen komen en een mediastorm over ouderen en alcohol. Frank van Pamelen van het Taalteam sluit het mediaforum af.
Aan tafel zitten Paul Römer, Hansje van de Beek en Spraakmaker Wendelien van Welie-Vink. -
De civiele rechtszaak tegen Sywert van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camiel van Gestel rondom de 'mondkapjesdeal' met de overheid is van start gegaan. Uit communicatie van de drie blijkt dat ze er in een vroeg stadium al op uit waren om zelf te worden van de deal. De drie zouden 'nooit meer geldzorgen' hebben nadat de deal doorging en zeiden tijdens de onderhandelingen dat wat er besproken werd 'grenzend aan vooropgezette fraude' leek. "Het zijn oplichters. Of ze de overheid nou hebben opgelicht of niet, ze hebben de bevolking een rad voor ogen gedraaid", reageert Angela de Jong, recensent bij het AD. Sywert en zijn compagnons wilden 'gillend rijk' worden van de deal, waar Nederland waarschijnlijk oké mee was geweest als ze er eerlijk over waren, denkt De Jong. Hoe het heeft uitgespeeld, "deugt van geen kant." Journalist Hugo Logtenberg kijkt uit naar de uitspraak van de rechter. "Deze tv-persoonlijkheid en zijn compagnons hadden niet de beste bedoelingen", stelt Logtenberg. De Jong verwacht niet veel goeds voor de toekomst van Van Lienden. “Hij komt nooit meer aan de bak, zelfs als hij in z’n gelijk wordt gesteld. Niemand neemt hem meer serieus. Ik snak naar gerechtigheid en dat hebben we al wel een beetje gekregen." Peter Jansen, hoogleraar Migratie, vindt het vooral kwalijk dat de drie tijdens de 'meest kwetsbare periode' van de recente geschiedenis ervoor kozen om dat te misbruiken. En daar heeft de samenleving al een oordeel over. "Dat volksgericht heeft al plaatsgevonden."
Verder hebben we het in het mediaforum over de laatste opname van De Slimste Mens met Philip Freriks en Maarten van Rossem, een tweet van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian en een motie van VVD-Kamerlid Bente Becker.
Aan tafel zitten Hugo Logtenberg, Angela de Jong en Spraakmaker Peter Scholten. -
Pete Hegseth, de beoogd Defensieminister van de toekomstige president van Amerika, wordt vanuit allerlei hoeken beschuldigd van wangedrag. Zo kwam The New Yorker met een verhaal dat de voormalige Fox-presentator regelmatig dronken op het werk verscheen en een vrouw hebben afgekocht in een seksueel misbruikzaak. Ook The Wall Street Journal en NBC News deden onderzoek en stuitten op soortgelijke verhalen. De nominatie als Defensieminister lijkt nu wel heel erg onder druk te staan. "Als het uit de linkse hoek komt, wordt er gezegd: zie je wel, jullie zijn op jacht naar de Republikeinse kandidaten", meent journalist Ward Wijndelts. Maar in alle onderzoeken zijn het juist Republikeinen en Fox News-consorten die uit de doeken doen welk gedrag Hegseth vertoonde. "Wat ik wel jammer vind aan die primaire reactie van de burger op de journalistiek, is dat ervan uitgegaan wordt dat we die partij stom vinden en dan zo lang doorgraven tot we iets vinden wat niet in orde is. Je gaat met een open vizier kijken wat er aan de hand is", gaat Wijndelts verder. Volgens programmamaker Nadia Moussaïd spelen politieke partijen hier vervolgens ook weer op in. "Het kan geen kwaad om het beter uit te leggen dat dit de principes van de journalistiek zijn. De vraag is of je de doelgroep bereikt die je wil bereiken." Inmiddels zou Trump zijn oog op voormalige presidentiële tegenstander Ron DeSantis hebben laten vallen als kandidaat-Defensieminister.
-
Volgens NSC-mediawoordvoerder Aant Jelle Soepboer moet de code voor de journalistiek worden herzien. Deze zou niet meer in lijn zijn met de huidige praktijk. Soepboer meent namelijk dat er disproportioneel veel aandacht is geweest voor het item dat PowNed maakte over het Sunneklaasfeest op Ameland. "Ga je alsjeblieft vanuit Den Haag bemoeien met dingen die ertoe doen. Blijf van onze journalistieke onafhankelijkheid af", reageert Roos Moggré, presentatrice en columnist. "De journalistieke onafhankelijkheid moeten we echt aan vasthouden, maar we moeten het ook hebben over het toezicht van het publieke bestel." Daarom pleit Moggré voor beter toezicht op de media. Volgens columnist Roos Schlikker is de bemoeienis van Den Haag een vorm van "populisme" en mag de pers "best hard terugbijten" wanneer politici discussiëren over journalistieke inhoud. "Blijf daar met je poten van af." Moggré vreest voor een "glijdende schaal". "Als er echt inmenging komt, gaan journalisten onderuit en kunnen we ons werk niet meer doen. We moeten het heel serieus nemen."
-
In het programma Buitenhof ging Twan Huijs in gesprek met oud-bondskanselier Angela Merkel. De Duitse politicus heeft haar boek Vrijheid uitgebracht en doet de ronde bij de nieuwsprogramma's. Journalist en interviewer Frénk van der Linden vond het een 'degelijk gesprek’ tussen de twee, waarbij de belangrijke punten werden aangestipt, maar werd niet verrast door het interview. "Het is ook moeilijk om dat te doen als je tien onderwerpen wil behandelen in 30 minuten", erkent Van der Linden. "De keuze om het oppervlakkig te houden, vind ik jammer bij dit soort unieke mensen." Zo had Van der Linden graag Merksel standpunten over Oekraïne, Zelensky en Poetin willen horen, omdat Duitslands positie in dat conflict cruciaal is. "Mijn interesse zou die kant op zijn gegaan." Ook presentator Mandy Woelkens heeft 'niet nieuws' gehoord. "Dit had ik ook bij ieder ander interview kunnen horen." Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat Merksels uitgeverij van tevoren bepaalde onderwerpen heeft afgekaatst. "Je hoopt op iets spectaculairs of een ontroerend moment, maar dat kan niet altijd", concludeert Van der Linden.
-
Een NRC-stuk en een BOOS-uitzending tonen het wangedrag van Feyenoord-supporters en de verwevenheid van die hooligans met de club. Het resultaat voor de journalisten is niet alleen een sterke productie, maar ook een lading bedreigingen aan hun adres. Paul Römer, oud-directeur televisie en radio Talpa, schrok hiervan. "Hoe een kleine groep in staat is om zo'n een club in een wurggreep te houden door middel van intimidatie. Dat gaat ver." Ook liet het voor Römer de onmacht van de directies, gemeentes en overheden zien, om dit soort groepen aan te pakken. "Dat vond ik shockerend." De oud-directeur noemt het in beeld brengen dapper van Hofman en ieder die meewerkte. "Dat is natuurlijk niet zonder gevolgen, want intimidaties zullen ongetwijfeld naar een hoogtepunt gaan.' Michelle Salomons, onderzoeksjournalist Investico, stelt dat je dit soort items als freelancer toch minder aan zou pakken. "Dan sta je er vaak wel alleen voor." Een afweging die je daarbij maakt zegt Spraakmaker Ilvy Njiokiktjien, fotograaf op freelance basis. "Ik heb zelf ook wel eens een opdracht bij een Feyenoord huldiging afgeslagen, omdat ik wist dat het er zo ruig aan toe ging."
Verder hebben we het over een interview in NRC met de Franse mediahistoricus Alexis Lévrier en over de NTR waar de voltallige Raad van Toezicht is opgestapt. Eveline van Rijswijk van het Taalteam sluit het mediaforum af.
Aan tafel zitten Paul Römer, Michelle Salomons en Spraakmaker Ilvy Njiokiktjien. -
Er lijkt zich een fenomeen te ontpoppen. De afgelopen periode duiken er steeds berichten op over middelbare scholen die bedreigd worden, sluiten om die reden soms zelfs hun deuren, en enige tijd later blijkt het te gaan om een minderjarige die de dreiging deed. Ook opvallend: in twee van de drie gevallen ging het om minderjarige meisjes. Maar vervolgens wordt er niets meer bekendgemaakt over deze voorvallen. Volgens Aimee Kiene, chef van Volkskrant Magazine, is het "wonderlijk" nieuws. "Ik ben geïnteresseerd in de drijfveren van deze meisjes", zegt Kiene. "Het zijn pubers. Die doen wel meer gekke dingen. Je kunt je ook echt afvragen hoeveel gewicht je hieraan moet hangen." Onder andere via social media worden dit soort bedreigingen verspreid door de minderjarigen, wat voor Kiene de vraag oproept of daar niet meer aandacht naartoe moet. "Wat nou als er wel een echte dreiging tussen zit? Het zijn meisjes van 13, maar wat als het wel een echte dreiging is?" vraagt Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, zich af. Ook hij pleit voor meer ouderlijk toezicht op het telefoongebruik van jongeren. "We moeten hier grip op krijgen als ouders", stelt Kiene. "De politie komt achter je aan, je kunt dit niet zomaar doen. Het heeft consequenties."
Verder hebben we het over een Japanse documentaire, een loszittend kleed en de 3,6 miljoen euro die extra naar de NPO gaat om een veilige werkomgeving te bevorderen.
Aan tafel zitten Jan Slagter, Aimée Kiene en Spraakmaker Rudy van Belkom - Laat meer zien