Afleveringen
-
Op 22 maart 1943 gebeurde het: grote overvalwagens stoppen in de Reinkenstraat. Eerst gaat de Sicherheitspolizei een ander pand binnen, maar daarna komen ze bij het onderduikadres van de Haagse Mies Walbeehm de trap opstormen. De aanwezige onderduikers kunnen geen kant op en worden door de agenten naar buiten gesleurd, samen met Mies. Die gaat naar een cel in het ‘Oranjehotel’, de gevangenis waar veel verzetsmensen worden opgesloten. We ontdekken wat zich in dat cellencomplex afspeelde, precies in de tijd dat Mies daar zat. Hoe overleeft ze dit? En wie is de verrader? We komen dichterbij deze mysterieuze persoon, maar hij blijft ons telkens een stap voor.
Want onderzoek in archieven laat zien dat de broer van Mies, die ze van antisemitisme verdenkt, het niet kan zijn. Wie dan wel?
Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected]
In deze aflevering:
1:50” Verzetsman Bert Granaada arriveert bij Mies, maar schrikt van de drukte. Hij vertrekt, net op tijd!
3:30” Maandag 22 maart 1943. De dag van de inval. Hoe ging dat?
7:45” Via de verhalen van andere verzetsmensen kunnen we de weg beschrijven, die Mies moet hebben afgelegd, samen met Maia Bijl van het museum Oranjehotel.
18:15” We vinden de naam van degene die Mies verhoorde en gaan naar villa Windekind, waar die verhoren plaatsvonden.
Aan het einde zien we dat in onze zoektocht naar de verrader steeds meer een jongen in beeld komt, die ook bij Mies verbleef, maar wel vaak buiten de deur was. Wat was zijn rol dan? Je hoort meer in aflevering vier! -
Stel dat het weer oorlog wordt, zou jij dan onderduikers opnemen in je woning? En hoeveel dan? De Haagse Mies Walbeehm nam in haar kleine tweekamerflatje tientallen onderduikers tegelijk op. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zoeken het leven van Mies uit en ontdekken wat er allemaal op het onderduikadres gebeurde. In deze tweede aflevering blijk dat in het appartement één van de onderduikers is overleden. Wat moet je met een stoffelijk overschot? Hoe lossen Mies en haar onderduikers dat op? Ook kijken we in deze aflevering naar de vraag wie de verrader was van het adres? We vinden een verdachte!
En in deze aflevering mogen we binnen kijken, in het appartement dat vroeger van Mies was. Bijzonder, want nog nooit eerder mocht een journalist daar naar binnen!
Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected]
In deze aflevering:
3’00” We horen van Martin van der Harst, de zoon van de huishoudster van Mies, over de dood van een onderduiker en hoe deze crisissiuatie wordt opgelost.
8’30” We onderzoeken een verdachte van het verraad. Was het een opgestapte onderduiker?
14’30” Contact met Cor Speksnijder, die een boek over het onderduikadres van Mies wil schrijven. Hij vertelt over een boekje met de namen van alle onderduikers van Mies.
19’20” We mogen binnenkijken in het appartement dat ooit van Mies was. Hoe kan het dat hier tientallen mensen woonden?
Aan het einde horen we meer over hoe het verraad van het adres in zijn gang ging. Wie was de verdachte? Je hoort meer in aflevering drie. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Deze eerste aflevering zoeken we uit waarom Mies Walbeehm het risico nam om zoveel onderduikers op te nemen. Wie was Mies? We ontmoeten Martin, de zoon van de huishoudster van Mies, en horen dat met al die mensen in zo’n kleine ruimte de sfeer soms om te snijden was. Zoveel onderduikers waren er dat Mies zelf geen plek meer had op te slapen! We praten ook met de zoon van twee onderduikers die bij Mies onderdak vonden. Wat is zijn verhaal? Het was propvol in de twee kamers. Hoe deed ze dat? Wie heeft haar verraden? Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zoeken het leven van Mies uit en ontdekken wat er allemaal op het onderduikadres gebeurde.
Heb je vragen over deze serie of kun je ons aan meer informatie helpen? Stuur dan een bericht aan [email protected]
In deze aflevering:
3’10” We kijken rond op de Reinkenstraat, waar het gebeurde
6’30” We praten met Martin van der Harst, de zoon van huishoudster Sano
12’47” Delen uit de memoires van verzetsvrouw Diet Eman, die contact had met Mies
15’40” We gaan op bezoek bij Rob Fransman, zoon van een echtpaar dat onderdook bij Mies
Aan het einde vertelt Martin ons dat er iemand op het adres is overleden. Een onderduiker. Hoe zullen ze dat opgelost hebben? Je hoort dat in aflevering twee. -
In deze nieuwe podcastserie van Omroep West nemen we je mee naar de plek waar in de Tweede Wereldoorlog soms tot dertig mensen bij elkaar konden onderduiken. In het kleine tweekamerappartement van Mies Walbeehm aan de Haagse Reinkenstraat vonden ze een plek. De serie laat zien dat de vrijwel onbekende Mies een veel grotere rol had dan tot nu toe bekend was. Ze was bereid enorme risico's te nemen om mensen maar te kunnen helpen. Podcastmakers Marloes Vernooijs en Richard Grootbod zochten het verhaal van Mies uit en doen verslag in deze podcast.