Afleveringen
-
Om criminelen te linken aan plofkraken verzamelt het NFI inktsporen. De onuitwisbare inkt belandt bij een plofkraak niet alleen op biljetten, maar vaak ook op kleding van de daders. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Peter Zoon van het Nederlands Forensisch Instituut en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom, die de inktdatabank alvast mag bekijken.
-
Vernedering, manipulatie en controledwang: een nieuwe wet moet slachtoffers van psychisch geweld beter beschermen. Lotte Kok vertelt hoe haar ex alle touwtjes in handen had. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek over de bewijsbaarheid met strafrechtadvocaat Peter Schouten en Mathilde Maas Kuper van Stichting Het Verdwenen Zelf. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en spreekt met experts.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Topadvocaat Peter Schouten, die zelf streng wordt beveiligd, heeft het boek van Astrid Holleeder met speciale interesse gelezen. Waarom heeft Astrid Holleeder er spijt van dat ze is gaan getuigen tegen haar broer, de beruchte crimineel Willem Holleeder? Podcastmakers Maaike Timmerman en Noa van Oostrom bespreken het met Peter Schouten.
-
Hoe losten ze misdrijven op met een poepzeef?! We duiken in CSI-achtige taferelen van het begin van de vorige eeuw en de carrière van een beroemde forensische pionier uit ons land: Co van Ledden Hulsebosch, die ook wel de Nederlandse ‘Sherlock Holmes’ wordt genoemd. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met hoogleraren Maurice Aalders en Arian van Asten die alles over deze bijzondere man weten. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom spreekt met de nazaten van Van Ledden Hulsebosch over een nogal lugubere anekdote.
-
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals Amber Alert, aan elkaar gekoppeld worden? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
-
De 3D-printer is al jaren aan een opmars bezig en ook criminelen hebben de printer ontdekt. Onlangs werd een 33-jarige man veroordeeld voor het opzetten van een wapenfabriek met 3D-printers. Er zijn grote zorgen over het aantal 3D-geprinte vuurwapens en de politie pleit al langer voor een verbod op het verspreiden van de ontwerpen van dit soort wapens. In deze podcast pleiten ze ook voor een verbod op het in bezit hebben en downloaden van zo’n handleiding. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Richard Martens, landelijk projectleider Illegale Vuurwapens van de politie en NFI-expert Martin Janssen. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Hoe bewijs je schuld in een moordzaak zonder lichaam? Is de strafmaat voor het wegmaken van een lijk te laag? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers en Officier van Justitie Miranda van Turennout, die voor het eerst haar verhaal doet over de zaak Sumanta Bansi. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel maakt een rondgang langs nabestaanden.
-
Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.
-
Donny M. snikte vandaag tijdens zijn laatste woord in de rechtbank: hij heeft spijt. De zussen van het slachtoffertje, de 9-jarige Gino, noemden hem eerder deze week ‘een havik die op zijn prooi loerde’. Misdaadverslaggever van De Limburger Bas Dingemanse en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel vertellen aan presentator Maaike Timmerman wat er besproken is deze week tijdens de rechtszaak.
-
Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.
-
Een groep undercover-boa’s krijgt bezoek van staatssecretaris Ingrid Coenradie. Podcastmakers Maaike Timmerman en Noa van Oostrom gaan mee. Ze spreken een Utrechtse Boa die vertelt hoe zij zelf het slachtoffer is geworden van seksuele straatintimidatie. De dader is deze week veroordeeld, net als twee andere mannen.
-
Bij gijzelingen telt elke minuut. Hoe legt een politieonderhandelaar contact met de gijzelnemer? En voor welke dilemma’s staan slachtoffers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die de rechtszaak over de gijzeling in Ede bijwoonde. Ook horen we het verhaal van Jeffrey, die in het stadhuis van Almelo werd gegijzeld door een doorgedraaide restauranthouder.
-
Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.
-
De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie over een pas gekocht huis zo uit de hand lopen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met AD-journalist Victor Schildkamp en onze eigen onderzoeksjournalist Alissa Hippe.
-
Een sporttas vol goud of diamanten: criminelen zijn er gek op. Een kleine hoeveelheid is al snel een gigantisch bedrag waard. En dan kan je goud ook nog eens omsmelten en diamanten herslijpen. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Is het veilig en dus verstandig om de kroongetuigeregeling uit te breiden? En hoe betrouwbaar is een kroongetuige? Presentatoren Noa van Oostrom en Martijn de Greve gaan in gesprek met VVD-fractievoorzitter en voormalig Justitieminister Dilan Yesilgoz, advocaat Sander Janssen die promoveerde op het fenomeen kroongetuige en met misdaadjournalist Marian Husken.
-
Wordt voetbalgeweld extremer? Lukt het om daders te herkennen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met burgemeester van Breda Paul Depla, Nine Kooiman van de Nederlandse Politievakbond en politieagent Paul Francken, die al 18 jaar ME’er is. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt uit welke straffen voetbalvandalen krijgen.
-
De politie staakt: wat gaan we daarvan merken? En waarom voeren agenten actie? Presentator Maaike Timmerman vraagt het in deze korte, extra aflevering aan Nine Kooiman, voorzitter van de NPB, die spreekt namens de politiebonden, burgemeester van Breda Paul Depla en politieagent Paul Francken, die al jarenlang ME’er is.
-
Ex-tbs’ers die toch weer de fout in gaan: hoe vaak komt het voor? Hoe bepalen deskundigen of het veilig is om ze terug in de maatschappij te brengen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink, psycholoog Anita Heuveling van Beek en Saskia Wolters, de man die haar broer Joost doodstak zit nu vast in een tbs-kliniek. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en is aanwezig bij de zaak over de tbs-verlenging van drievoudig moordenaar Richard H.
- Laat meer zien