Gerelateerd aan
-
Nederlands grootste natuurgebied, de Veluwe, heeft gedurende de coronapandemie een enorme aantrekkingskracht op de mens. De populaire vakantiebestemming staat bekend om het ruime aanbod vrijetijdsactiviteiten. De bezoekersstroom legt een grote druk op de natuur en dat is juist hetgeen waar al die mensen voor komen. Als regelmatige bezoeker is dát voor journalist Frank Oosterwegel de belangrijkste reden om een podcast te maken over de teloorgang van zijn Veluwe-gevoel en de natuurbeleving die hij daar ervaart. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.
-
-
Gaan onze bossen de klimaatverandering overleven? Of wordt dat heel ander bos, met andere soorten bomen? Kunnen we de klimaatverandering tegenhouden door meer bomen te planten die meer CO2 vastleggen? Moeten we de natuur de natuur laten en stoppen met het kappen van bomen? Klemmende vragen! We leggen ze voor aan vakmensen, bosbeheerders, ecologen en aan gewone burgers die bos en natuur in hun hart hebben gesloten zoals wijzelf.
-
Zonder ruimte is leven onmogelijk. Immers: waar zou je moeten gaan of staan? Al het leven neemt ruimte in. Zelfs een onzichtbare bacterie. Wij mensen claimen de ruimte vaak voor onszelf. We slaan gewoon een paar palen in de grond en dan is het van ons. We noemen het dan ons land en vanaf dat moment bepalen wij de regels. Tot de natuur ons uit die waan haalt. Door land te overstromen. Of door met wind alles weg te blazen en zo nieuwe ruimte te creëren. Niet per se voor ons natuurlijk, maar voor wat er zo maar op natuurlijke wijze kan ontstaan. Als mens komen we daartegen in verweer. Door dijken op te werpen, sloten en kanalen te graven, wegen aan te leggen en wijken te bouwen. In deze wisselwerking tussen de natuur en de menselijke natuur vind je de ruimte die wij ons leven noemen. Want ruimte is niet alleen om je heen. Het is ook in je. Bijvoorbeeld in de vorm van een idee, een plan, een gedachte… Deze podcastserie gaat over ruimte in al z’n dimensies in Waterland van Friesland. Over hoe krijg je ruimte? Hoe beleef je ruimte? Hoe geef je ruimte? En hoe houd je ruimte..? Ga je mee met onze ruimtereis in Waterland van Friesland in deze podcastserie?
-
-
Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen hypes en hysterie. Met gasten van wetenschappelijk allooi onderzoekt Jort Kelder opvattingen die in de media rondgaan op feitelijke onjuistheden, live vanuit de UvA op zaterdagmiddag tussen 13.00 tot 14.00 uur. Gesprekken op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen.
Wil je een uitzending van dr Kelder en Co (en de opname van een Jortcast) bijwonen? Kom dan voor 12.45 uur naar café De Krater op Roetersstraat 13 te Amsterdam. Aanmelden is niet nodig, maar de deur sluit om 12.55 uur. -
On a remote mountain in Hawaii, there's a fake planet Mars. Six volunteers are secluded in an imitation Mars habitat where they will work as imitation astronauts for one very real year. The goal: to help NASA understand what life might be like on the red planet—and plan for the day when the dress rehearsals are over, and we blast off for real. Host Lynn Levy has been chronicling this experiment from the moment the crew set foot in their habitat, communicating with them through audio diaries that detail their discoveries, their frustrations, and their evolving and devolving relationships with each other. From those diaries, Gimlet Media has crafted an addictive serialized documentary: the true story of a fake planet.
-
-
Geïmproviseerde interviews met planten, bomen en dieren uit de Nederlandse natuur. Groene Oren is een podcast van Staatsbosbeheer geproduceerd door deStudio (www.destudio.io).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Een podcast over een kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen.
In de serie "Eitje" probeert podcastmaakster Malou van der Starre als single dertiger invulling te geven aan haar kinderwens. Ze vindt het al een hele stap om het alleen aan te gaan, zo zag ze het niet voor zich. En dan blijkt het ook nog eens niet zomaar te lukken. Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die ook merken dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is.
De titelsong is het nummer Kinderwens van Goldband.
Eitje is een podcast van NPO Radio 1 en de NTR. Marion Oskamp deed de eindredactie, Werner Prost de eindmontage.
Volg Eitje op Instagram: https://www.instagram.com/eitjedepodcast/ -
The podcast about the stuff we wonder about and other things
We welcome exotic thinking , unique philosophy , wonder & wisdom. Exploring interesting walks of life, advanced technology, innovation, esoteric realms , social sciences , and much more
thetempleofmercury.com
For 15% off your Temple of Mercury Orders enter PHILOCAST at checkout
eauxchaotiques.com
For 15% off your Eaux Chaotiques Orders enter PHILOPOD at checkout
medicinebuddhalabs.com
For 10% off your Temple of Medicine Buddha Labs Orders enter PMPODCAST at checkout -
-
In de wekelijkse podcast Biologica worden menselijke vragen beantwoord door middel van biologische kennis. Ginny Ranu (schrijver en ondernemer) zoekt samen met goede vriend Roy Veldhuizen (bioloog en stadsecoloog van Amsterdam) naar de ultieme verklaring voor alledaags gedrag. Met oneindig veel weetjes en inzichten over mens en natuur worden vragen beantwoord als: waarom worden knappe mensen vaak voorgetrokken? Hoe kan het dat we bang zijn voor piepkleine spinnen? Is nepotisme normaal? En natuurlijk: does size matter?
Biologica is een vrolijke podcast waarin nieuwsgierigheid, kennis en humor samenkomen. Herkenbare situaties uit het leven worden op een toegankelijke wijze beantwoord. Biologica is gevuld met smeuïge kennis over het leven zelf maar vooral met erg veel feitjes waar je op iedere verjaardag mee kunt pronken. Kijken naar partners, piemels, pinguïns en poep zal nooit meer hetzelfde zijn.
Volg Ginny en Roy op Instagram
-
Sinds de wolf zich in 2019 weer in Nederland vestigde, neemt de weerstand toe. Schapenhouders zijn het zat en willen wolven die hun vee aanvallen afschieten. En op de Veluwe en in Drenthe durven mensen hun kinderen door de komst van de wolf niet meer door het bos te laten fietsen. Maar tegelijkertijd zijn boswachters en veel natuurliefhebbers ontzettend blij met de terugkeer. Door te jagen op herten en zwijnen houdt de wolf het bos gezond.
NU.nl-verslaggever Job van der Plicht reist door het territorium van de wolf. Hij zoekt uit wat de wolf doet met de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Verscheurd door de wolf gaat over de mysterieuze dood van een wolf op de Veluwe, een dolblije boswachter en de tijdbom die in Drenthe tikt. We moeten ons land voor het eerst in 150 jaar weer delen met een groot roofdier. Maar hoe?
-
-
-
-
Circle of Willis is a podcast for and about the scientists, authors, journalists, and even a few mystics, who make and communicate science for all of us. Circle of Willis is brought to you by the Virginia Audio Collective at WTJU 91.1 FM and Brown Residential College at the University of Virginia.