Afleveringen
-
De complexiteit van een ziekenhuizen als organisaties stoelt o.a. de vele interne en externe stakeholders. Bouwen aan een toekomstbestendig ziekenhuis betekent samen met alle stakeholders vooruitblikken naar de toekomst om te komen tot een haalbaar strategisch plan.
Hoe zorg je ervoor dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd en betrokken blijven bij de opgave? Welke rol speelt flexibiliteit in deze complexe projectomgeving en hoe kom je tot een balans tussen beperkte middelen en hoge projectverwachtingen?
Deze vragen (en meer) staan centraal in deze aflevering van Instituut voor Samenwerking - De Podcast. We gaan in gesprek met Emile Spek, Algemeen Directeur Vastgoed en Techniek bij het Universitair Medisch Centrum Amsterdam (*). Emile deelt zijn visie op hoe te dealen met dynamiek in de complexiteit van ziekenhuizen als organisaties, met vele interne en externe stakeholders.
Het UMC Amsterdam, een fusie van AMC en VUMC, is een organisatie met ruim 19.000 medewerkers en een jaarlijks budget van 2,2 miljard euro. Voor de komende tien jaar is er ruim een miljard euro gereserveerd voor nieuwbouw en energietransitie.
Samen met Emile Spek duiken we in de uitdagingen van projectmanagement, het belang van flexibiliteit en het zorgvuldig omgaan met de wensen en eisen van interne en externe stakeholders, van bouwers tot medici. We bespreken ook de rol van digitale vaardigheden, de verschuiving in technische domeinen, en de voordelen van diversiteit binnen organisaties.
Emile Spek: “Het Amsterdam UMC investeert in duurzame bouw en energietransitie. Flexibele en minder starre bouwplannen zijn noodzakelijk om aan toekomstige zorgbehoeften te voldoen. Innovatie in de zorg!”
Take-ways:
**Flexibiliteit en wendbaarheid**: inzicht in hoe Amsterdam UMC zich aanpast aan veranderende omstandigheden met flexibele bouw- en onderhoudsplannen, met een focus op.**Stakeholdermanagement**: het belang van “een goed gesprek” om wensen van stakeholders samen te laten vallen met een weerbarstige praktijk.**Duurzaamheid en toekomstbestendigheid**: waarom een budget van ruim een miljard euro wordt ingezet voor nieuwbouw en energietransitie.(*) Ten tijde van de opname van deze podcastaflevering was Emile Spek Algemeen Directeur Vastgoed en Techniek. Vanaf 1 november 2024 is hij Directeur Gebieds- en Campusontwikkeling bij het Amsterdam UMC.
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen en ons een 5-Ster Review te geven.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Zoekt u ondersteuning voor uw project in de bouw en/of ICT? Kijk ook op onze website instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Vooral bij omvangrijke projecten wordt bij de aanbesteding veel nagedacht over ‘goed’ opdrachtgeverschap en samenwerken. Maar wat houden die termen in bij de realisatie van complexe projecten? En wat zijn de kansen en uitdagingen van het werken in strategische partnerschappen?
Als opdrachtgever leg je de basis voor het organiseren van je project, maar voor de realisatie heb je anderen nodig. Dit is wat wordt bedoeld met ‘welbegrepen eigenbelang’ – het eigen belang dat de basis vormt om een project te starten. Vooral bij omvangrijke projecten wordt bij de aanbesteding veel nagedacht over ‘goed’ opdrachtgeverschap en samenwerken.
Maar wat houden die termen in bij de realisatie van complexe projecten? Hoe organiseer je dat project samen met anderen? Hoe zorg je, als opdrachtgever, ervoor dat je het project zó inricht dat je krijgt wat je nodig hebt en het gewenste resultaat bereikt? Kortom, wat betekent samenwerken vanuit welbegrepen eigen belang in de praktijk?
In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast gaan we over deze vragen (en meer) in gesprek met Wendy van Schaik (contractmanager bij Waterschap Rivierenland) en Peter Staats (realisatiemanager bij Waterschap Drents Overijsselse Delta). Met een speciale focus op praktijkervaringen van de Dijkversterkinsprojecten Dijkversterking Neder-Betuwe (Waterschap Rivierenland) en Stadsdijken Zwolle (Waterschap Drents Overijsselse Delta).
Wendy van Schaik deelt haar ervaringen over de dijkversterking bij de Waal bij Tiel, waarbij ze benadrukt dat succesvolle projecten grotendeels afhangen van een degelijke voorbereiding (70% van de inspanning) ondanks dat de uitvoering 70% van de totale kosten beslaat.
Daarnaast gaat in op de noodzaak van strategische partnerschappen en goed risicobeheer om kostenoverschrijdingen te beperken, vooral in het licht van onverwachte omstandigheden zoals wetgevingsveranderingen rondom stikstofdepositie.
Peter Staats bespreekt het belang van voorspelbare en stabiele projecten voor marktpartijen en hoe meerjarige samenwerkingen daarin een rol kunnen spelen. Hij legt uit dat vroegtijdige samenwerking en transparantie cruciaal zijn voor het mitigeren van risico’s en het vinden van creatieve oplossingen.
Wendy van Schaik's Inzichten:
Projecten: 70% voorbereiding, 30% uitvoeringRisico’s en kostenbeheersing Strategische partnerschappen en samenwerking Betrokken en communicatie met stakeholdersPeter Staats' Inzichten:
Projectstabiliteit bij snelle marktontwikkelingTransparantie en gezamenlijke risicobeheersing Casestudy: Project Stadsdijken** Ontdek hoe een innovatieve en inclusieve projectaanpak kan leiden tot duurzame oplossingen en sterke samenwerkingsverbanden. **
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen en ons een 5-Ster Review te geven.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Zoekt u ondersteuning voor uw project in de bouw en/of ICT? Kijk ook op onze website instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Hoe houd je, als opdrachtgever, de gesprekken met je samenwerkingspartners aan de voorkant open en eerlijk? En hoe ga je van een prijsgedreven selectieprocedure naar een samenwerking gebaseerd op partnership met oog voor kostenefficiëntie?
In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking - De Podcast gaan Mami Veza en Harry Sterk in gesprek met Mariken Govaert, Directeur Vastgoed en Facilitair bij Altrecht.
We spreken Mariken over de essentiële elementen van succesvolle samenwerking in projectmanagement zowel bij renovatie als nieuwbouwprojecten. Mariken benadrukt het belang van duidelijke grenzen en het aan het gesprekstafel uitnodigen van de juiste expertise.
We bespreken rode vlaggen in selectieprocedures, zoals een eenzijdige focus op de laagste prijs, en het cruciale belang van een gelijkwaardige relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Thema’s die o.a. centraal staan in het gesprek:
Rode Vlaggen in Selectieprocedures
Laagste prijs vs kwaliteit.Professioneel opdrachtgever- en opdrachtnemerschap.Bestuurlijke borging van projectenEssentie van Relatie en Gedrag in Projecten
Relatie tussen opdrachtgever en aanbieders.Equal partnerships tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.Echte samenwerking in prestatiecontracten.Leer van Mariken Govaert hoe cruciaal een goede voorbereiding is voor het succes van grote projecten. Van grondige marktverkenning tot het stellen van realistische verwachtingen: haar tips en ervaringen bieden waardevolle inzichten. Luister naar onze nieuwste podcast voor meer tips over effectief projectmanagement!
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen en ons een 5-Ster Review te geven.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Zoekt u ondersteuning voor uw project in de bouw en/of ICT? Kijk ook op onze website instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Wat zijn de belangrijkste "do's en don'ts" bij het starten van een complex project en hoe kunnen deze praktisch worden toegepast (of vermeden) voor optimale projectresultaten?
Welkom bij een nieuwe editie van Instituut voor Samenwerking - De Podcast! In deze aflevering gaan onze hosts, Mami Veza en Harry Sterk, in gesprek met Anita Willig-Kos.
Anita is een projectmanager gespecialiseerd in geohydrologie (bodemwater).
Over zichzelf zegt ze: “Ik ben een pragmatische projectmanager die energie haalt uit de samenwerking met anderen in een complexe omgeving.”
Als expert in geohydrologie en voorstander van 'Building with Nature,' deelt zij haar inzichten over de innovatieve aanpak om te komen tot een uitvraag in de projecten Prins Hendriks Zanddijk, Zwakke Schakels Noord-Holland en Oeverdijk Hoorn (onderdeel van de versterking Markermeerdijken).
In haar pleidooi benadrukt Anita de noodzaak van een positieve mindset en het focussen op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ze vertelt over haar ervaringen met complexe projecten, de rol van bestuurders, omgevings- en contractmanagers en de uitdaging van het betrekken van stakeholders bij projectontwikkeling.
Ze bespreekt het belang van duidelijke doelstellingen en het creëren van draagvlak onder stakeholders. Ze legt uit hoe marktpartijen betrokken werden bij de besluitvorming en benadrukt het belang van verwachtingenmanagement.
Harry Sterk en Mami Veza halen lessen uit dit voorbeeld van succesvol stakeholdermanagement in Noord-Holland en reflecteren op de betekenis van bestuurlijke moed en tijd bij grote projecten.
Vragen die centraal staan:
1. Hoe kunnen contractmanagers en omgevingsmanagers strategisch samenwerken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen zonder concessies te doen aan compliance en vertrouwelijkheid?
2. Hoe kan een winnend ontwerp bijdragen aan het creëren van draagvlak in de omgeving van een project?
3. Welke strategieën kunnen worden ingezet om vanaf de projectstart de verwachtingen van stakeholders effectief te managen en hun betrokkenheid te waarborgen?
4. Wat zijn de strategische uitdagingen bij de implementatie van innovatieve waterveiligheidsoplossingen in conservatieve omgevingen, en welke aanpakken kunnen worden ingezet om deze barrières te overwinnen?
** Ontdek hoe een innovatieve en inclusieve projectaanpak kan leiden tot duurzame oplossingen en sterke samenwerkingsverbanden.**
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen en ons een 5-Ster Review te geven.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Zoekt u ondersteuning voor uw project in de bouw en/of ICT? Kijk ook op onze website instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Welkom bij een nieuwe aflevering van Instituut voor Samenwerking - De Podcast!
Diversiteit en inclusie zijn meer dan louter modieuze termen; ze zijn essentieel voor het succes van moderne projectteams. Door bewuste inspanningen te leveren om een inclusieve cultuur te creëren en te behouden, kunnen organisaties niet alleen hun projectresultaten verbeteren, maar ook een werkomgeving bieden waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan groeien.
Daarom duiken onze hosts, Harry Sterk en Mami Veza, in deze aflevering in de wereld van diversiteit en inclusie binnen organisaties en projectteams. Onze gast is Dr. Hans van Dijk, Associate Professor Diversiteit en Inclusiviteit aan de TIAS Businessschool in Tilburg. Hans is ook medeoprichter van The Including Behavior Institute; en schrijver van het boek “Destructieve dynamieken 9 problematische patronen in organisaties en hoe die te doorbreken”.
Het gesprek met Hans van Dijk begint met een intrigerende discussie over de definitie en impact van diversiteit en inclusie en hoe deze kunnen worden geïntegreerd in organisaties, projectteams en aanbestedingen binnen de bouw- en ICT-sector. Onze gast, Dr. Hans van Dijk, bespreekt de impact van diversiteit aan de hand van diverse inspirerend verhalen, waaronder een zonnepaneelbedrijf dat zijn houding ten opzichte van Oost-Europese werknemers veranderde na een positieve ervaring op behaalde resultaten.
Verder benadrukt Hans het belang van persoonlijke ervaring met diversiteit en stelt de neiging van mensen om gelijkgestemden te zoeken c.q. aan te nemen ter discussie en illustreert hoe dit de diversiteit op de werkvloer beïnvloedt.
In deze aflevering worden ook praktische tips gegeven voor het samenstellen van diverse teams en het aanpakken van interne en externe belemmeringen voor diversiteit. Hans benadrukt dat diversiteit en inclusie niet alleen de verantwoordelijkheid van HR zijn, maar dat alle leidinggevenden hierin een cruciale rol spelen.
Daarnaast wordt de link gelegd tussen diversiteit en de technische sector, en hoe dit de productontwikkelings- en implementatieprocessen ten goede kan komen.
Vragen die centraal staan:
- Wat is diversiteit en inclusie en welke impact hebben ze op projectteams en behaalde projectresultaten?
- Hoe kunnen organisaties diversiteit en inclusie stimuleren en welke rol speelt beloning in plaats van verplichting?
- Hoe kunnen aanbestedingsprocedures in de bouw en ICT worden geformuleerd om diversiteit en inclusie te bevorderen, zonder louter terug te vallen op verplichtingen?
- Wat zijn de grootste uitdagingen bij het creëren van een werkcultuur waarin kritiek en leren van elkaar als normaal en positief worden gezien, vooral in diverse teams?
- Welke stappen kunnen leidinggevenden nemen om diversiteit en inclusie te bevorderen, naast de inspanningen van de HR-afdeling?
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen en ons een 5-Ster Review te geven.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Zoekt u ondersteuning voor uw project in de bouw en/of ICT? Kijk ook op instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Wat betekent "bestuurlijke moed" in de context van vastgoedprojecten en hoe kan dit de uitkomsten van projecten beïnvloeden? In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking - De Podcast spreken hosts Harry Sterk en Mami Veza met Erik Jan Rouwenhorst, Partner Huisvesting, Vastgoed en Facility management bij TwynstraGudde, over flexibiliteit, bestuurlijke moed en transparantie in vastgoedprojecten.
Erik Jan Rouwenhorst, met 30 jaar ervaring in huisvestingsprojecten, deelt zijn expertise over het definiëren, organiseren, inrichten en realiseren van diverse projecten in kantoren, onderwijs, musea en theaters.
Er wordt ingegaan op hoe flexibiliteit in huisvestingsplannen moet worden ingebouwd om te kunnen anticiperen op groei, krimp en veranderingen in werkplekken.
Daarnaast bespreken we de cruciale rol van strategieën om eindgebruikers te betrekken bij het bepalen van ruimtebehoeften, het belang van proactief risicomanagement en de uitdaging om transparantie en communicatie met stakeholders te waarborgen.
Erik Jan benadrukt het essentiële belang van samenwerking tussen bestuur en de directeur huisvesting, waarbij de nadruk ligt op transparantie, het benoemen van risico’s en het creëren van realistische verwachtingen.
Hij spreekt over de noodzaak van bestuurlijke moed om onzekerheden te accepteren en gezamenlijk in te vullen, en hoe dit cruciaal is voor het succes van vastgoedprojecten. Meer weten? Ga vooral luisteren!
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Kijk ook op instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Welkom bij een nieuwe aflevering van 'Instituut voor Samenwerking - De Podcast'.
In de wereld van projectmanagement zijn de uitdagingen tegenwoordig groter dan ooit; projecten kampen met snelle veranderingen, stijgende complexiteit en de noodzaak voor aanpassingsvermogen. De samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers speelt een cruciale rol, en is doorslaggevend voor het succes van een project.
In deze aflevering gaan we dieper in op de professionele inrichting van samenwerking binnen projecten. We bespreken hoe strikt vasthouden aan formele afspraken vaak tekortschiet, vooral in langdurige trajecten rondom complexe projecten.
Bij het Instituut voor Samenwerking geloven we dat de relationele kant van samenwerkingen – de zogenaamde 'zachte kant' – net zo hard gemanaged moet worden als de formele kant. Het gaat om meer dan alleen controle en procedures; het gaat om het creëren van vertrouwen, transparantie en een cultuur waarin dialoog en houding ten opzichte van gedrag centraal staan.
Balans tussen contractuele en relational governance
We hebben het vandaag over de balans tussen contractuele governance en relational governance, en hoe deze professionals kan helpen in hun rollen als opdrachtgevers of opdrachtnemers.
Met behulp van onze onderzoeken i.s.m. onder andere de TU Delft, promotieonderzoek bij Tilburg University en door het aanbieden van educatieve programma's zoals een executive MBA op Nyenrode, streven we naar het bevorderen van professionaliteit en het kiezen van de juiste samenwerkingsvormen.
Onze gast: Eva Klein Schiphorst
Deze aflevering belooft inspirerende inzichten te bieden in hoe samenwerking in de huidige projectarena kan worden verbeterd.
Ga vooral snel luisteren, want we hebben een speciale gast: Eva Klein Schiphorst, directeur van SADC (Schiphol Area Development Company). We spreken haar over het belang van het balanceren tussen prijs en kwaliteit bij aanbestedingen, en hoe 'zachte' factoren hierin fundamenteel zijn.
Meer informatie/contact opnemen
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Kijk ook op instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
In deze aflevering spreken uw hosts, Mami Veza en Harry Sterk, met Petra Heemskerk, die partner/advocaat is bij de praktijkgroep Real Estate & Construction van CMS.
Zij begeleidt vele opdrachtgevers bij hun projecten in de vorm van aanbestedings-/selectieroutes en pleit voor maatwerk i.p.v. een overmaat aan standaardisatie.
Elk project is immers anders en meer maatwerk leidt daarom uiteindelijk tot een beter proces met tevredener opdrachtgevers en opdrachtnemers en dus projecten met minder risico's.
Veel procedures leiden -ondanks alle goede bedoelingen- volgens haar niet zelden tot allerhande schijnzekerheden. Ook de angst om geen fouten te maken met aanbestedingswet/regelgeving leidt volgens haar vaak tot het niet optimaal benutten van allerhande ruimte die er wel degelijk is.
Haar devies is daarom je te focussen op wat de bedoeling van je project is, dus stil te staan bij wat je wilt en wat er kan in plaats van onbedoeld te verzanden in een discussie over wat er allemaal niet kan.
Thema's die o.a. worden besproken:
Belang van maatwerk bij unieke projecten.Beslissingsbevoegdheid bij de projectleider of bestuurder.Vroegtijdige betrokkenheid van jurist of inkoper.Voorbeeld van prijs vs andere factoren bij een uitdaging van opdrachtnemers.Concurrentie en risico's bij het winnen van aanbestedingen.Vroegtijdige dialoog en transparantie als basis voor verbetering.Het bespreken van contractvormen en keuzes in een vroeg stadium.Vasthouden aan standaardcontracten en gevolgen daarvan.De impact van juridische en inkoopfocus van opdrachtgevers.De rol van openheid en eerlijke communicatie in aanbestedingen.Blijf op de hoogte
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen.
Vragen en feedback kun je mailen naar [email protected].
Kijk ook op instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Welkom bij Instituut voor Samenwerking - De Podcast! In deze aflevering "Samenwerken als bedoeld", verkennen Mami Veza en Harry Sterk (Directeuren van het Instituut voor Samenwerking), de pilaren van het Instituut, de diepere betekenis van samenwerken in complexe/ingewikkelde projecten en opgaves.
Onze hosts ontrafelen de nuances van doelformulering, aanbestedingstrajecten, het managen van conflicten en de uitdagingen van het omgaan met een onzekere toekomst.
Met het oog op de complexiteit van samenwerkende krachten, doorgronden ze het belang van gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers.
Harry trekt uit zijn eigen carrière lessen over het overstijgen van schijnzekerheden die zich in contracten en procedures verstoppen en houdt een pleidooi voor resultaatgericht werken. Mami deelt vanuit haar wetenschappelijke achtergrond inzicht in het aansturen van samenwerkingsdynamieken en het belang van organisatorische flexibiliteit.
Ze houden een spiegel voor aan de praktijk van PPS en ESCO, onderzoeken de waarde van contracten als middel en belichten de kunst van het kiezen van de juiste contractvorm.
Blijf op de hoogte
Nieuwe afleveringen van deze podcast komen elke even week op de dinsdag uit. Abonneer je vandaag nog zodat je geen afleveringen mist. Help ook anderen kennis te maken met onze podcast door deze met ze te delen.
Vragen en feedback kun je mailen naar podcast@ instituutvoorsamenwerking.nl.
Kijk ook op instituutvoorsamenwerking.nl voor events en tooling.
-
Welkom bij ‘Instituut voor Samenwerking – De Podcast' dé ervarings- en inspiratiebron voor projectmanagers die streven naar optimalisatie van complexe projecten.
In deze podcast nemen we je mee naar de frontlinie van projectrealisatie en -beheer. Leer van praktijkexperts wat écht werkt, waarom en hoe.
Kijk voor meer informatie op instituutvoorsamenwerking.nl of mail naar [email protected]