Afleveringen
-
Jaja, de temperaturen waren weer haute aan de Côte. Jan Jaap was weer aan het flaneren in het zuiden van Frankrijk. Tussen de bezoekjes aan Nikki Beach door heeft hij toch weer heel wat geleerd over de wijnen die deze zonnige wijnstreek te bieden heeft.
In deze podcast hoor je meer over de appellaties van de Provence en proeven we de rosé van Chateau Simone (geweldig!) uit Palette en de witte wijn van Domaine du Paternel uit Cassis.
We noemen ook nog een paar keer Clos Cibonne, een cult rosé van 100% tibouren. Niets te maken met de limonade-achtige rosés die de markt domineren, maar zeker een aanrader om een keer te proeven.
Lieve volgers, geef ons sterren in je favo podcast-app. Zo worden we weer beter vindbaar voor andere luisteraars. Onze dank is groot!
-
Het begon met een avondje Proef bij Platenburg en resulteerde in een proefsessie voor de podcast met een zestal wijnen van Raul Perez uit Bierzo. We hebben de beste man al een keer geïnterviewd voor de podcast en nu gaan we zelf aan de slag met deze proefcast. We blijven z’n grootste fans! Bram (@winestabram) schuift ook aan.
Op de proeftafel:
De wijnen zijn verkrijgbaar bij de winkels van Les Généreux.
Raúl Pérez Bierzo Ultreia Godello 2021
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína La del Vivo 2021
Raúl Pérez Bierzo Ultreia Mata Los Pardos Mencía 2020
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína Las Gundiñas 2019
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína La Poulosa 2019
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína El Rapolao 2021 -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Jan Jaap ging weer eens naar de Bourgogne en bezocht nu een AOC waar hij nog niet eerder was geweest: Pouilly-Fuissé. Meteen leuk, want daar is de afgelopen jaren van alles gebeurd. Vanaf jaargang 2020 mogen 22 climats in Pouilly-Fuissé zich officieel Premier Cru noemen. Het is de eerste AOC in de Mâconnais met deze upgrade. Jan Jaap vertelt meer over zijn bezoeken, de streek en de vele wijnen die hij weer heeft gedronken.
Tijdens de podcast zitten we ook niet op een droogje. We drinken Georges Burrier Pouilly-Fuissé 2008. Want ouderen, dat kan gewoon! Hij heeft nog enkele flessen op voorraad, dus kar naar die wijnbar in Amsterdam Noord!
-
In deze aflevering van Le Club & Sommeljj de Podcast bespreken we wijnaroma's met Sietze Wijma van The Art of Tasting. Met een achtergrond in zowel de bier- als wijnindustrie en een Master of Sensory Science, deelt Sietze zijn kennis over hoe aroma's de perceptie van wijn beïnvloeden.
Wat maakt dat we specifieke geuren zoals vlierbloesem, (beurse) appel of vanille kunnen herkennen in een wijn? Samen met Sietze nemen we de proef op de som met een tasting kit van The Art of Tasting. Benieuwd? Bestel een tasting kit en luister de podcast.
Op Le Club des Vins vind je meer info over wijnaroma's. Check: https://leclubdesvins.nl/136-the-art-of-tasting/
-
Dankbaar voor Coravin, ja zeker! Zonder deze handige wijngadget hadden we onze WSET4 diploma misschien nooit gehaald. Coravin is een geniale uitvinding die wijnfans de vrijheid geeft om te proeven en te schenken zonder de fles te ontkurken, waardoor de kwaliteit van de resterende wijn behouden blijft. Hoe lang precies? Dat werd onlangs in Amsterdam getest met flessen die al jaren geleden voor het eerst 'gecoravind' werden. De resultaten waren indrukwekkend.
Greg Lambrecht, CEO van Coravin, was voor deze bijzondere test in Nederland, en dat was het uitgelezen moment om hem te strikken voor een interview. Hoe is hij op het idee van Coravin gekomen? En wat moeten we weten over Coravin Sparkling, of over andere spannende ontwikkelingen die eraan komen?
🚨 KORTING OP CORAVIN 🚨
20% korting op één Coravin systeem naar keuze – eenmalig per klant. Geldig t/m 15 mei 2024, alleen op coravin.nl
Code: LECLUB20
--------
❤️ Volg de nieuwsbrief van Le Club des Vins. -
Alvast een waarschuwing vooraf: we zijn behoorlijk hyper en springen weer van de hak op de tak. Hoe dat komt? We zijn gewoon enorm fan van de Ahr en raden het iedereen aan om er een keertje naartoe te gaan. Het is maar 3,5 uur rijden van Rotterdam, dus je bent er zo.
Je kunt lekker ontstressen en tot je zelf komen op de Rotweinwanderweg. Hier en daar stop je bij een producent um Wein zu probieren. Wat wil je nog meer? Slapen doe je bij de Hohenzollern met spectaculair uitzicht over de vallei, maar qua interieur iets te veel blijven hangen in de jaren tachtig. Gelukkig trekken ze die oude lijn ook door naar de wijnkaart, dus je kunt hier wel oudere jaargangen voor schappelijke prijzen vinden.
Meer tips hoor je in deze aflevering én kun je lezen op Le Club des Vins.
Op 20 april organiseert Jan Jaap een Ahr proeverij bij Vindict. Mis het niet :) Tickets via de website.
-
In de podcastaflevering 133 beantwoorden een vraag van een cursist, namelijk: welke wijnen zijn benchmarks en laten typische expressies van een stijl of druivenras zien? Met andere woorden: welke wijnen moet ik proeven voor een examen? We keuvelen er weer een halfuur over en geven onze dikke tips. Let wel: het gaat om typische expressies en goed gemaakte wijnen die je helpen bij het examen. Als je onze grootste favorieten wil weten, dan raden we je deze podcast aan.
Alle wijnen kun je terugvinden op Le Club
https://leclubdesvins.nl/de-benchmarks-witte-wijnen/ -
In de nieuwste aflevering bespreken we onze ideale wijnkaart. Wat maakt een wijnkaart niet alleen goed, maar onvergetelijk? Is het de diversiteit, de zeldzaamheid van de wijnen, of misschien de verhalen achter elke fles?
Wij waren in ieder geval heel blij met de wijnkaarten bij Ruland en Hohenzollern tijdens ons tripje aan de Ahr met die heerlijke gerijpte rieslings.
Maar de wijnkaart van een gemiddeld eetcafé in Nederland kan wel een upgrade gebruiken. En nee, we snappen ook dat die niet vol kan staan met onbereikbare Bourgogne (hoewel, misschien gat in de markt?). Maar die Zuid-Franse dikke chardonnay of zielloze sauvignon hebben we nu wel gezien. Tijd voor vernieuwing!
We behandelen ook nog vraag van de luisteraar (of eigenlijk cursist) in deze podcast.
Tot snel weer!
Volg ons op insta @leclubsommeljjdepodcast Geef sterren in je favo podcast app -
Jan Jaap ging op skivakantie en vertelt honderduit over zijn avonturen in Oostenrijk en Noord-Italië. Tussen het skiën door ging hij nog even langs bij onze vrienden van Manincor in Alto Adige. Was een tophuis. We vergeten 'm wel eens te noemen, maar zijn nu weer helemaal enthousiast en gaan de Sophie, de Tannenberg en de Réserve del Conte weer vaker uit het schap pakken. Dikke tip.
Deze wijnen zijn te verkrijgen bij alle winkel van Les Genereux. -
Als laatste podcast van het jaar die we jammer genoeg wel weer pas in week 2 van het nieuwe jaar publiceren blikken we terug op de wijnen die ons het meest zijn bijgebleven in 2023.
Meer weten over de wijnen?
Check: https://leclubdesvins.nl/de-favorieten-van-le-club-sommeljj-de-podcast-editie-2023/
-
Het is eindelijk zover: een podcast over Cahors. Dankzij @kelderpraat die ons toch een keer of tien heeft verzocht deze wijnstreek te behandelen.
Cahors proberen? Check deze producenten:
- Château de Haute-Serre via Vinites
- Combel la Serre via De Gouden Ton
- Fabien Jouves
- Chateau Lamartine bij Les Genereux
Dikke tip van de week:
Jamie Kutch Pinot Noir Sonoma Coast (via Les Genereux)
DeMorgenzon Cap Classique (via Les Genereux)
-
De feestdagen zijn aangebroken en Le Club & Sommeljj de Podcast is weer terug met een paar afleveringen om het jaar af te sluiten. Het duurt soms misschien even voordat we weer achter de knoppen zitten, maar verdwijnen doen we niet. Het is te leuk!
In deze aflevering staat vintage champagne centraal. Niet in de laatste plaats omdat we weer binnen mochten kijken in de crayères van Charles Heidsieck in Reims, waar we waaaaaanzinnige (vintage) champagnes voorgeschoteld kregen. Charles Heidsieck Rosé Champagne 2006 vergeten we denk ik nooit meer. En dat was nog maar het begin.
Ook de geweldige champagnes van Agrapart (Avize) passeren de revue. Complantée (geen vintage, maar wel het noemen waard) is een traktatie. Ook was het de eerste keer dat we de Agrapart Experience proefden: een geheel natuurlijk gemaakte champagne met zelfs liqueur de tirage van druivenmost.
Van Philipponnat kregen we de Blanc de Noirs 2016 opgestuurd en we kwamen tot de conclusie dat je ons toch altijd blij kan maken met een 100% pinot noir. Rijkdom, vulling, structuur. Yes!
Het werd nog ouder, want Puike Wijnen verblijdde ons met Hutasse 2006. Een krachtige champagne die maar liefst 10 jaar op de lie rijpt. Gul en nootachtig. Bizar dat je dit nog onder de 50 euro kan krijgen!
Hele fijne feestdagen!
-
De oplettende luisteraar weet dat we al een podcast over Ribera del Duero gemaakt hebben, maar hey, er gebeurt veel in deze Spaanse wijnstreek. Nadien mocht er in september een kijkje nemen en daarover vertelt ze weer honderduit. Jan Jaap luistert aandachtig vanaf de boot in Amsterdam, waar het steeds kouder wordt, omdat de kachel niet aan mag (want teveel geluid). Het past allemaal wel bij het plaatje van Ribera del Duero: land of extremes!
Dikke tips:
Nadien noemde Dominio de Atauta als favo Ribera tijdens de trip. En Jan Jaap tipt de nieuwe Bolgheri van Vindict: Batzella.
Rectificatie:
In de podcast zegt ze dat het gebied in 1980 een DO kreeg, meer om een idee te geven hoe jong het gebied is. Maar helemaal correct is het niet. Ribera del Duero kreeg in 1982 officieel een DO.
Wil je iets insturen voor de Vintage Champagne of Sekt podcast?
Dat kan nog steeds. Gebruik het onderstaande adres:
Le Club & Sommeljj
Docklandsweg 3
1031 CD Amsterdam
-
Extra podcast op zondag, want we hebben weer veel te vertellen!
Op uitnodiging van Purcari mocht Jan Jaap naar Moldavië. Groeien daar ook druiven? Ja zeker! Zelfs de meeste wijngaarden per capita van Europa. In totaal staat er 147.000 hectare. Als je je bedenkt dat het land ongeveer net zo groot is als Nederland waar nog geen 275 hectare staat, is dat best wel veel. Er groeit van alles. Van internationale toppers tot lokale, bijna on-uitspreekbare helden. Jan Jaap vertelt je er alles over in deze podcast.
Dank aan Pitch PR en Purcari voor de uitnodiging.
-
Daar zijn we weer. We sluiten het jaar af met een paar podcasts, zodat je je tijdens de feestdagen niet hoeft te vervelen ;-)
Op 3 en 4 oktober stond Jerez de la Frontera op z’n kop. De crème de la crème van de internationale gastronomie kwam samen voor Copa Jerez. Een sherryfestijn waar je u tegen zegt.
Nadien was erbij en praat Jan Jaap en jullie bij over het programma.
Meer info vind je hier:
Le Club des Vins - Copa Jerez: de prijzen en de sfeer Perswijn - Copa Jerez 2023: ‘Beste hoofdgerecht’ naar Nederland, België wint ‘Beste sommelier’
-
Een wijnfan in Barolo en alles is geweldig. We waarschuwen vast want dat is het stopwoordje van de aflevering. Nadien was vorig jaar in Piemonte en ging langs bij een aantal mooie wijnhuizen, zag de prachtige nebbia en at natuurlijk truffel.
Verder moeten we toegeven dat we deze podcast al in de zomer hadden opgenomen en nu heel blij mee zijn, want we hebben het weer razenddruk met wijncursussen, proeverijen, de bar, de fanshop enzovoorts.
Boek:
Barolo MGA van Alessandro Masnaghetti als je alles over Barolo en de wijngaarden wil weten. En ook deze website.
Wijnhuizen en restaurants:
Lees dan de blog van Le Club des Vins: een wijnfan in Barolo
Dikke tip:
Versterkte Tawny Pinot Noir van Stokhem
-
Het is misschien wel de mooiste wijnstreek ter wereld: de Douro-vallei. De wijnstokken staan in keurige rijen opgesteld op de enorm steile hellingen aan de oevers van de Douro-rivier. Een plaatje waar je geen genoeg van kunt krijgen.
Wie vanuit Porto de rivier volgt, komt vanzelf bij de wijngaarden uit. Vroeger werden de wijnen in vaten per schip vervoerd. De Douro-rivier functioneerde als snelweg. De meeste wijnmakerijen lagen destijds zelfs pal aan de rivier. Er waren amper wegen en bovendien was het er ‘s zomers snikheet. De druiven moesten zo snel mogelijk worden vergist, zodat de wijn verscheept kon worden naar de koele kelders van Vila Nova de Gaia, de stad tegenover Porto, aan de andere kant van de Douro.
Jan Jaap en Nadien zijn vorig jaar allebei in de Douro geweest en waren diep onder de indruk. We hebben al een podcast gemaakt over port (versterkte wijnen) maar nu gaan we het hebben over de stille wijnen. Er zijn top producenten die prachtige wijnen maken in de streek - vaak met goede prijs/kwaliteitverhouding.Dikke tips:
- Purcari Pinot Noir Moldavie (via Vinify)
- Anne Collard Cotes du Rhone (via Vindict en Platenburg)
- Podcast tip: Luis Seabra van I'll Drink To That
- Lees deze blog over de Douro op leclubdesvins.nl (meer producenten worden genoemd)
Restaurant:
Nerua in Bilbao
-
Afgelopen week waren we in Baskenland. Het was 40 graden, we hebben wild gekampeerd en liters txakoli gedronken. We zijn langs geweest bij producent Doniene in Bakio en leerden de kneepjes van deze wijnstijl beter kennen.
In deze podcast hoor je meer over txakoli, de verschillende DO's, de druiven en onze dikke tips voor een bezoek aan San Sebastián en Bilbao.
Restaurantrecensie:
Restaurant Abando in Bilbao voor heerlijke pintxos
Meer dikke tips:
Een wijnfan in Bilbao & San Sebastian
-
Corsica, vaak het 'Ile de Beauté' genoemd, is niet alleen beroemd om de adembenemende landschappen, maar ook om de rijke wijntraditie. Genesteld in de Middellandse Zee produceert dit Franse eiland verfijnde wijnen in wit, rood en rosé. We bespreken de geschiedenis en geologie, stippen de belangrijkste druivenrassen aan en delen onze favoriete producenten.
🍷 Proeflijstje van deze podcast
Domaine Vico, verkrijgbaar bij Vindict en Platenburg Clos Venturi Vermentinu, verkrijgbaar bij Vindict en Platenburg Tarra di Sognu, verkrijgbaar bij Rijsel Clos Canarelli, verkrijgbaar bij de Geluksdruif💟 Dikke tips
Jan Jaap tipt de laatste editie van Perswijn Nadien tipt de Fino en Rama, Sopla Poniente, verkrijgbaar bij Los Suenos🍽️ Restaurant recensie
We gingen eten bij Café Rijsel in Amsterdam en in deze aflevering hoor je wat we ervan vonden.
Meer weten over Chablis en Raveneau? Lees dit artikel >
-
Als je vroeger een fles Rioja uit het schap pakte, dan kon je met 95% zekerheid zeggen dat je een rode wijn gerijpt in Amerikaanse vaten voor je had. Dat is nu niet meer zo vanzelfsprekend.
Soms wordt houtrijping helemaal achterwege gelaten. Soms maken producenten gebruik van grote vaten en mogen ze de termen als reserva en crianza niet meer gebruiken. Van oudsher werd er veel Amerikaans eikenhout gebruikt, maar tegenwoordig verschijnt ook vaak Frans eikenhout ten tonele. Het aandeel witte wijn wordt groter, al is het nog steeds een kleine portie van de wijnproductie in Rioja. Dit en meer, veeeeel meer, want 75 minuten, hoor je in deze podcast.
🍴 Nieuwe rubriek: restaurantrecensie.
We zijn langs geweest bij De Mark in Durgendam. In deze podcast hoor je wat we er van vonden.
❤️ Dikke tip van de week
Nadien tips de Clos Lojen en de La Estrecha van Bodegas Ponce uit Manchuela, Spanje. Verkrijgbaar bij de wijnwinkels van Les Genereux, waaronder Platenburg en Vindict.
Jan Jaap gaat voor de fino cobbler, een fijne cocktail van fino sherry, bruiswater en suikersiroop. Schijfje citroen erbij en laat de verfrissing maar beginnen.
- Laat meer zien