Afleveringen
-
Deze aflevering duiken we in de geschiedenis en de ervaringen van schipperskinderen die op internaten verbleven. Hoe hebben zij het ervaren, en waarom verdwijnen deze internaten nu?
In de aflevering wordt gesproken met Jos Hubens, oprichter van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht, zijn zus Angelique Hubens en Jacques Dane van het Nationaal Onderwijsmuseum. Samen bespreken zij de opkomst en het verdwijnen van de schippersinternaten, de binnenvaart, en de opleiding van nieuwe schippers. -
Iedereen is wel bekend met de schoolplaten van illustrator Koekkoek. In sloot en plas, het Naardermeer en Aan de rand der Kalahari hebben op vele generaties leerlingen indruk gemaakt. Koekkoek stond bekend om zijn liefde voor de natuur.
Maar rondom Koekkoek hingen lang ook geruchten dat hij in oorlogstijd voor de NSB getekend zou hebben. Wat is hier van waar? In deze nieuwe podcast zoeken we het uit. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
We leven in een maatschappij waarin veel mensen het gevoel krijgen dat het steeds meer, drukker en sneller moet. De stilte lijkt een bedreigde diersoort te worden. Ook in de klaslokalen. Hoe gaan we hiermee om? En hoe gingen pedagogen zoals Jean-Baptiste de La Salle en Maria Montessori in het verleden om met de toen al aanwezige behoefte naar stilte?
Professor Pieter Verstraete schreef het boek Stilte in de klas, een geschiedenis van de pedagogische omgang met stilte op school. Conservator Jacques Dane in gesprek over de rol die stilte in het klaslokaal inneemt.
Regie: Juultje Slotema en Christian van Houwelingen -
Gastspreker Bas Levering, historisch en wijsgerig pedagoog, en Jacques Dane, hoofd onderzoek en collectie in het Onderwijsmuseum, bespreken aan de hand van de tentoonstelling "1572: de Geboorte van Nederland" over de ontwikkeling van het begrip 'vrijheid' in het onderwijs.
Regie: Juultje Slotema & Christian van Houwelingen