Afleveringen
-
Fatma en Philip zitten bij de rechtbank in Gent voor twee opmerkelijke zaken: de uitspraak in de zaak 'Eveline' en een Joodse vzw klaagt Herman Brusselmans aan.
Gregory R., de man die onder de schuilnaam Eveline honderden mensen in de val lokte, kent zijn straf. De rechter legt hem zelfs een zwaardere straf op dan het parket gevraagd had.
Een Joodse vzw brengt Herman Brusselmans voor de rechter voor een passage in een column in Humo. Kan je zomaar voor de rechter worden gedaagd voor een mening? -
Vier jaar geleden werd ondernemer Frank Goes op straat neergestoken. Heeft zijn concurrent opdracht gegeven voor die moord?
Baby Santiago werd door z'n ouders meegenomen op de afdeling voor prematuurtjes in een ziekenhuis in Frankrijk. Santiago heeft intensieve verzorging nodig en loopt kans om te overlijden als hij niet terug naar het ziekenhuis wordt gebracht. Mag je als ouder je kind zomaar meenemen uit het ziekenhuis, ook als je zijn leven daarmee in gevaar brengt? -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
34 jaar nadat ze voor de laatste keer gezien werd, is er een doorbraak in het onderzoek naar de verdwijning van de Nederlandse Angelique Hendrix. Het meisje uit Stein verdween op 13 juli 1990 en bleef sindsdien spoorloos. Dankzij de nieuwe DNA-wetgeving is er een match gevonden tussen Hendrix en een schedel die in Maasmechelen werd gevonden in 1991.
De vraag van de luisteraar: Is het toeval dat er meteen na de verkiezingsoverwinning van Forza Ninove een onderzoek komt naar verkiezingsfraude? -
Na een relatiebreuk blijft Stijn contact zoeken met zijn ex-minnares Dorien en haar man Frank. Bij een confrontatie schiet Stijn Frank dood, naar eigen zeggen per ongeluk. Klopt zijn verhaal? Of wijst het bewijs toch in de richting van opzet?
Vraag van de luisteraar: Waarom zien we altijd dezelfde advocaten in de media? En hoeveel betaal je zo'n advocaat?
In deze podcast is sprake van zelfmoordgedachten. Worstel je daar zelf ook mee, dan kan je terecht op het nummer 1813 of op zelfmoord1813.be -
Hoe verliep de reconstructie van de dood van Annie De Poortere, de vrouw die 30 jaar lang spoorloos was en dit jaar werd teruggevonden in de tuin van haar buren? Haar echtgenoot bekent dat hij haar begraven heeft maar zegt dat hij haar niet heeft gedood. Waarom wil hij niet bij de reconstructie zijn?
Deze vraag kregen we verschillende luisteraars: waarom schieten agenten, als ze worden aangevallen, niet op de armen of benen van de aanvaller? -
Twee jaar geleden kwamen zes vrienden van een trouwfeest. Ze zaten samen in een Porsche met maar vijf zitplaatsen, de bestuurder die BOB moest zijn had toch te veel gedronken, de passagiers op de achterbank droegen geen gordel. Op een rotonde vlakbij hun huis loopt het gruwelijk mis, jonge ouders Wim en Joyce overleven het ongeval niet. Wat ging er fout in die fatale nacht? Wie is er verantwoordelijk voor de dood van het koppel? En welke schadevergoeding krijgen hun dochters?
-
Het is nu duidelijk: voor het gerecht is het onderzoek naar de Bende van Nijvel klaar. Onze gerechtsjournalisten waren erbij toen die beslissing bekend raakte, en namen meteen een extra aflevering van deze podcast op. Met hun eerste bedenkingen, de reacties van de slachtoffers en de vraag: hoe kon het zo fout lopen met dit dossier? Onkunde, onwil of sabotage?
-
De misdaden van de Bende van Nijvel zullen waarschijnlijk nooit opgelost raken. Het federaal parket maakt vandaag bekend dat alles onderzocht is, zonder resultaat. We zetten even een stapje terug: van welke misdaden wordt de Bende van Nijvel precies verdacht? Wat zijn de verbanden tussen al die misdaden? Wie zijn de 28 slachtoffers van de Bende? Deze aflevering duikt helemaal onder in de jaren tachtig.
-
De moordenaars van de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. De Vries kennen hun straf. Fatma Taspinar volgde hem al jaren. Wie was hij? Jonge Nederlanders plegen aanslagen met benzine en vuurwerk in Antwerpen. Marieke Van Cauwenberghe zocht uit wat we over hen weten. En wat als je gepakt wordt met een gsm achter het stuur? Waarom zijn de straffen dan verschillend per provincie?
-
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is klaar. Kan er nog iemand veroordeeld worden, of blijven alle vragen voor altijd onopgelost? Zorgt de nieuwe DNA-wet ervoor dat de moord op Ingrid Caeckaert eindelijk opgelost raakt? En wordt de misdaadwereld vrouwelijker?
-
Plegen minderjarigen meer criminele feiten? Die indruk krijg je wel na een groepsverkrachting, en jongeren die riooldeksels van een brug gooien. Wat heeft zanger Joost Klein nu echt misdaan in Zweden? En zal er nog een juridisch staartje aan komen? En kan je gestraft worden als je niet gaat stemmen op 9 juni?
-
Elke dag doen 41 slachtoffers van aanrandingen en verkrachtingen aangifte. En dat is een goede zaak. Justitie slaagt er steeds beter in om verkeersboetes en andere geldsommen te incasseren. En hoe rechtvaardig is het dat je je rijbewijs verliest als je veiligheidshalve de fiets neemt na een dronken avond?
-
Er zijn geen bewijzen dat de Kerk invloed heeft proberen uit te oefenen op het onderzoek naar seksueel misbruik. Maar er zijn ook geen bewijzen dat ze dat niet heeft gedaan. Wat wil dat zeggen? Waarom worden fietsdieven plots in de overvolle gevangenis gestopt? En ben je als ouder mee verantwoordelijk als je dochter van 10 op Snapchat gaat en daar misbruikt wordt? Gianni Paelinck en Philip Heymans praten over dingen die hen de voorbije weken opvielen.
-
Fatma Taspinar en Marieke Van Cauwenberghe praten in een nieuwe 'onder ons crimi' over opgelegde excuses. Sinds kort kan een rechter u veroordeelden tot een sorry. Heeft dat veel betekenis voor slachtoffers? Ook de lugubere ontdekking van de schedel van de kleine Emile in Frankrijk komt aan bod: hoe kwam de jongen om het leven? Kan dat achterhaald worden louter op basis van botresten? En ze beantwoorden ook de vraag: in welke gevallen zijn fantasieën strafbaar in ons land?
-
72u lang werd een gevangene gefolterd in een Antwerpse cel, terwijl er nochtans signalen over kwamen. Waarom greep niemand in? De oud-leerling die juf Mieke met 101 messteken vermoordde, wordt volgende week geïnterneerd. Waarom gebeurt dat? En word je zwaarder gestraft als je 2 kilometer per uur te snel rijdt dan als je tegen 150 per uur door de muur van een sporthal vliegt?
-
Waarom duurde het 6 jaar om tot een vonnis te komen over Schild en Vrienden? Ondergraven procedurepleiters het vertrouwen in Justitie? Waarom zitten nieuwe gevangenissen meteen weer vol, terwijl er steeds minder misdaad is? En kun je aan een drugstest ontsnappen door je haar af te scheren? Caroline Van den Berghe en Philip Heymans bespreken het in deze nieuwe aflevering waarin je een kijkje krijgt achter de schermen van de misdaadwereld.
-
Fatma Taspinar en Helen Goedgebeur hebben het over de schietpartijen in Brussel: is de hoofdstad na Antwerpen het nieuwe mikpunt van drugsgeweld? Ze bekijken ook of straffen bij zedenfeiten streng genoeg zijn? Of is er net een andere aanpak nodig? En de vraag in deze aflevering is: hoe vind je DNA in een blikje frisdrank?
-
Fatma Taspinar en Philip Heymans bespreken de vreemde reconstructie van de moord op advocate Claudia Van Der Stichelen. Heeft zo'n reconstructie zin zonder verdachte? En wordt die ooit nog gevonden? Ze buigen zich ook over het vonnis voor een man die onder invloed van heroïne een jonge vrouw doodreed. Is drie jaar gevangenis een gepaste straf, als je al 14 keer betrapt bent? Ze beantwoorden ook de vraag hoe Europol na amper vier uur wist dat misbruikbeelden uit Geraardsbergen kwamen.
-
Fatma Taspinar en Philip Heymans bespreken de zaak van Jozef Chovanec. Stierf de Slovaak omdat hij met zijn hoofd tegen de muur sloeg, of hebben politiemensen hem verstikt. Waarom raken dokters het daar niet over eens? Daarnaast blikken ze terug op het proces dat een ex-Reuzegommer tegen Youtuber Acid is begonnen. Heeft Acid gelijk als hij traditionele media pussy's noemt? En riskeert hij echt een zwaardere straf dan de Reuzegommers voor de dood van Sanda Dia?
-
Fatma Taspinar en Philip Heymans en hun collega's bij VRT NWS nemen je mee in de wereld van justitie. Je komt te weten wat er écht speelt bij twee verhalen uit de actualiteit, en je krijgt antwoord op een vraag die leeft bij de luisteraars. Ze delen ook informatie van achter de schermen, leggen uit hoe ze op zoek zijn gegaan naar de feiten, en proberen de gebeurtenissen in een ruimer perspectief te zetten. Je komt iets nieuws te weten, want we zijn onder ons.