Afleveringen
-
De Tweede Kamer debatteert al de hele dag over 'lintjesgate'. Na premier Schoof was de beurt aan minister Faber van Asiel om vragen van de Kamer te beantwoorden. De vraag die er vandaag op tafel ligt is: praat het kabinet nog wel met één mond?
In Studio Den Haag: Verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er komt woensdagochtend een extra debat vanwege lintjesgate. Minister Marjolein Faber van Asiel weigerde lintjes toe te kennen aan vrijwilligers die helpen in de asielopvang. Tot grote woede van de Tweede Kamer. Er dreigt zelfs een motie van wantrouwen tegen Faber.
In Studio Den Haag: Verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Een bedrag van 5.000 euro voor iedereen die mogelijk geld is misgelopen door rekenfouten bij hun WIA -uitkering. GroenLinks-PvdA komt met dat plan. Eerder hoorden we dat uitkeringsorganisatie UWV jarenlang veel fouten maakte bij het berekenen van de arbeid-ongeschiktheids-uitkering.
Daar gaan we over praten met Mariëtte Patijn, Kamerlid van GroenLinks-PvdA en onze verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De correspondentie tussen BBB’er Henk Vermeer en D66 collega Hans Vijlbrief kent u natuurlijk van onze podcast. Maar deze week is de brief van Henk de wijde wereld ingetrokken. Zijn voorstel om het begrotingstekort zomaar naar de 50 procent te laten doorgroeien haalde het ANP. En dat betekent dat u Henk op meer plekken tegen kunt komen. We hopen natuurlijk dat Hans Vijlbrief volgende week een stevige revanche neemt.
Maar voor ons vandaag is de brief van Henk ook een mooie gelegenheid om eens te proberen te kijken áchter die voortdurende dooddoener van menig scherp politiek debat, de laatste tijd: ‘Wij komen daar op terug na de voorjaarsnota’. Altijd fijne kost in het weekend, de begrotingsbeslommeringen van een worstelend kabinet, zo vinden wij.
En toen lag daar opeens het voorstel van NSC minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het kiesstelsel moet op de schop en wel op zo’n manier dat de provincie beter vertegenwoordigd wordt in het Haagse. Vriend en vijand zien praktische problemen. Maar krijgt NSC nog wel een tweede kans?
Via de modellenwerkelijkheid van BBB komen we uit bij de stand van de democratie om door te stomen naar de borrelende onderbuik van Leendert Beekman. Het leidt uiteindelijk naar die ene vraag: Waarom komt dit kabinet eigenlijk overal mee weg? Oftewel geïnspireerd door het debat met staatssecretaris Ingrid Coenradie: Waarom hebben de leden van dit kabinet allemaal een Verlaat-de-gevangenis-zonder-betalen-kaart?
Deze week in Studio Den Haag: Leendert Beekman en voor het laatst Lydia van Rooijen. Wij zullen haar heel erg missen om haar kennis en persoon. Lydia, dankjewel. Martijn de Rijk presenteerde deze aflevering.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) wil dat 125 van de 150 Tweede Kamerleden voortaan via regionale kiesdistricten worden gekozen. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Op dat voorstel wordt kritisch gereageerd.
Politiek verslaggever Lydia van Rooijen en NSC-Kamerlid Sander van Waveren schuiven aan om over het voorstel te praten.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In hoeverre kan Nederland nog rekenen op de militaire steun van de Verenigde Staten?
Met die vraag worstelt de Tweede Kamer. Ook vandaag, tijdens een debat over de NAVO-bijeenkomst van volgende week.En die vraag is extra relevant na uitgelekte appjes waaruit blijkt dat Amerika niet bepaald veel geeft om de Europese veiligheid. In Studio Den Haag: Europaverslaggever Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het werd gelijkspel! Niet op het voetbalveld, maar in de Kamer: 74 stemmen voor, 74 tegen de motie tegen de plannen van staatssecretaris Ingrid Coenradie. Een veelbesproken motie van BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass
Coenradie wil gevangenen 2 weken eerder vrij laten. 3 van de 4 coalitiepartijen zijn tegen het voorstel. Politiek verslaggever Leendert Beekman praat je bij.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
1,1 miljard aan bezuinigingen staan er op de rol voor de onderwijsbegroting en een half miljard daarvan valt bij het Hoger Onderwijs. Morgen debatteert de senaat erover. D66 noemt de plannen alvast 'onrechtmatig en onuitvoerbaar', als het aan D66-senator Paul van Meenen ligt gaan ze gewoon van tafel.
Hij schuift aan in de podcast, samen met politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
3 = 4 en intentie ≠ bedoeling. Het waren wonderlijke uitvluchten die een PVV-Kamerlid, deze week nodig had. Ze werden gedaan bij een debat over het nieuwe wetboek van strafvordering. Er was een jáárenlang proces nodig om de wetboek te vernieuwen. Inclusief meer dan twintig uur aan debatten in de Kamer. Maar bij het sluiten van de markt gooit de PVV zonder enig overleg drie onoverdachte amendementen de Kamer in.
Ruimte voor debat, en overdenking is er ook hierna niet meer. Dus ze gaan, zonder enig overleg, meteen door naar de stemming. Wetgevingssabottage noemde D66 het. En coalitiegenoot VVD schoot bijna in de lach bij de vraag wat te denken over de aanpak van de PVV en de inhoud van hun voorstel.
Het was slechts één van de voorbeelden waarin de grootste partij van Nederland zich een totale amateur toonde. Op zich is dat hun goed recht. Het wordt politiek relevant omdat dat dit begint af te stralen op een andere partij, de VVD. Over de volle breedte vielen oppositiepartijen die partij aan omdat zij die amateurs van de andere drie coalitiepartijen in het zadel houden.
En je hoort nog zoveel meer in deze aflevering van de podcast. Denk alleen al aan de briefwisseling tussen Hans Vijlbrief (D66) en Henk Vermeer (BBB). Deze week pakt Hans de pen ter hand, en zijn stemming is op zijn minst zorgelijk.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Lydia van Rooijen en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Twee Rotterdamse chemiebedrijven stoppen, hoorden we deze week, terwijl vanuit alle hoeken geroepen wordt dat Nederland én Europa vooral de basisindustrie in eigen hand moet houden. De Tweede Kamer bespreekt vanavond deze kwestie en wij doen dat nu alvast met Ilana Rooderkerk, Tweede Kamerlid D66 en onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Volt heeft een plan gemaakt om wetenschappers die Amerika verlaten vanwege Trump hier onderdak te bieden . Gisteren meldden we bij BNR al dat Europese landen graag die wetenschappers met open armen ontvangen, maar dat Nederlandse universiteiten hier nog nauwelijks op inspelen. En dat moet veranderen, aldus Volt. We bespreken het met Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt en politiek verslaggever Mark Beekhuis.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Premier Dick Schoof roept alle partijen op om zich aan het staakt-het-vuren te houden in Gaza. Israël besloot een einde te maken aan het bestand, met grote bombardementen op Gaza, afgelopen nacht. Daarbij kwamen zeker 330 mensen om het leven - volgens andere bronnen al 400.
Dat leeft ook in politiek Den Haag. Politiek verslaggever Mark Beekhuis peilde de reacties.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
NSC geeft de strijd tegen het nieuwe pensioenstelsel nog niet op. Vandaag kwam de Raad van State, zoals verwacht, met een negatief advies over hun amendement. De partijen willen dat deelnemers van de pensioenfondsen in een referendum kunnen stemmen of ze wel over willen naar het nieuwe pensioenstelsel.
De Raad van State waarschuwt dat dit voorstel de transitie naar het nieuwe stelsel kan verstoren en daardoor ernstige gevolgen kan hebben voor de pensioenen van veel mensen. Het is bovendien ook een gepasseerd station, zegt de raad.
Daar gaan we over praten met Hans Vijlbrief, Kamerlid voor D66, en ons eigen Haags geweten Mark Beekhuis.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Waar hebben we naar zitten kijken?! Het is in Den Haag regelmatig de vraag aan het eind van de week. En ook deze week hebben we daar weer een heleboel antwoorden op. De meeste daarvan zullen kloppen. Maar net zoals er rond Oekraïne een fog of war hangt, zo is dat ook in de Haagse wandelgangen. Na een dag waarop twee keer crisisoverleg nodig was, verlieten alle hoofdrolspelers het toneel zonder verder iets te zeggen. Er kwam alleen een verklaring van de premier, die stelde dat er een goed en constructief overleg was geweest - de bezweringsformule is bij élk crisisoverleg.
Naast de rel van de week, waren er deze week ook opvallend veel inhoudelijke zaken die de Tweede Kamer bezighielden. Over asiel, over het cellentekort, over het klimaat, en nog zo wat zaken. Bij al die debatten viel op hoe hard coalitiepartners elkaar aanvallen. Hier lijkt een onderstroom zichtbaar te zijn die borrelt en gist.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Lydia van Rooijen, Mark Beekhuis en, voor de laatste keer, Mats AkkermanSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Premier Schoof is in zijn hemd gezet door drie van de vier coalitiepartijen. Dat is de conclusie na de stemming van gisteren over een motie tegen het Europese plan om samen in het geweer te komen tegen de Russische dreiging. Vooral dat daarvoor 'eurobonds' gebruikt zouden kunnen worden zit een Kamermeerderheid dwars.
En dan is er ook nog de onvrede bij PVV en BBB, omdat premier Schoof zonder overleg 3,5 miljard euro toezegde aan Oekraïne.
Maar terwijl de spanning in de Tweede Kamer oploopt, lijkt de sfeer tussen Zelensky en Trump juist te ontdooien. Verandert dat iets aan de situatie? Of moeten we onverminderd hard werken aan sterkere Europese legers?
Dat bespreken we allemaal met VVD-Kamerlid Eric van der Burg en verslaggever Mark Beekhuis.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer heeft tegen ReArm Europe gestemd. Dat zijn de herbewapeningsplannen van de Europese Commissie waarmee de lidstaten vorige week donderdag unaniem akkoord gingen.
D66-leider Rob Jetten noemt de tegenstem nu in de Kamer in Den Haag gekkenwerk en onverantwoord. Volgens de liberalen speelt de coalitie met onze veiligheid en de internationale positie van Nederland. Daar spreken we hem over, samen met politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het CDA wil duidelijkheid over het verhogen van de NAVO-norm. Dat moet er zijn, ruim vóór de NAVO-top eind juni in Den Haag. Nederland haalt pas sinds kort de NAVO-norm van 2 procent defensie-uitgaven, maar vanuit de Verenigde Staten en de NAVO wordt al opgeroepen om veel meer uit te geven.
We bespreken het met CDA-kamerlid Derk Boswijk en politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Dick Schoof mocht niet met lege handen naar Brussel. Dat hadden ze bij de VVD inmiddels wel bedacht. Hoe regel je dat, als coalitiepartner PVV nog lang niet toe is aan die gedachte? Leendert maakt deze week een reconstructie van de coupe waarin de VVD 3,5 miljard euro voor Oekraïne veilig stelde.
Dat begint met een op het eerste gehoor onschuldige vraag van Dilan Yesilgöz aan premier Dick Schoof. Ook al was het bijna onhoorbaar, daar ging een bom af.Met een wereld die ineens in brand staat, was er nog maar weinig aandacht voor Het Aller Strengste Asielbeleid Ooit!! De wetten die daarvoor nodig zijn worden deze week behandeld in de ministerraad. Je zou het gemist kunnen hebben.
Ook verbetering van de positie van de middenklasse moest eventjes wijken voor de Russische oorlog in Oekraïne. Dat debat werd twee dagen uitgesteld, zodat de partijen zich konden voorbereiden op het debat over de oorlog. Dat kon ook makkelijk, want alle plannen voor een eventuele verbeteringen van de positie van de middenklasse, werden professioneel in de ijskast gezet. Hoeveel haast de problemen van Cindy ook hadden, tijdens een verkiezingsdebat. Nu, anderhalf jaar later, moeten iedereen nog even wachten tot de coalitie gaat praten over de voorjaarsnota.
En in de briefwisseling tussen Henk Vermeer (BBB) en Hans Vijlbrief (D66), neemt die laatste vandaag de pen ter hand.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Mats Akkerman, Lydia van Rooijen en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na dagen waarin geopolitiek de Haagse agenda domineerde, wordt er vandaag in de Tweede Kamer over een ander groot politiek onderwerp gedebatteerd: de positie van de middenklasse. Veel partijen vinden dat de middenklasse erop vooruit moet gaan, maar de vraag is nog waar het geld vandaan moet komen.
Daar hebben we het over met politiek verslaggever Mats Akkerman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ook vandaag staan Oekraïne en defensie hoog op de agenda van politiek Den Haag. Nederland moet fors meer uitgeven aan defensie, maar die rekening moet ook betaald worden. Het Europese herbewapeningsplan van EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen bestaat uit 800 miljard euro, waarvan een lening van 150 miljard. Maar zo'n gezamenlijke EU-schuld ligt in Nederland ingewikkeld.
Daar gaan we het over hebben met onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen en macro-econoom Edin Mugajic.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Laat meer zien