Afleveringen
-
Ze houden ons lekker bezig, in Den Haag. De keuzes en de impact van de voorjaarsnota werden deze week duidelijk. En lang niet alles is even vrolijk als de vier fractievoorzitters ons vorige week wilden doen geloven. Dat kon je natuurlijk op je klompen aanvoelen, maar nu is ook duidelijk waar de kritische depositiewaarden in het beleid zitten. Vooral bij de woningbouw schuurt er van alles, doordat de sociale huren twee jaar lang bevroren worden - in elk geval de sociale huren bij de woningcorporaties.
Ondertussen zijn we alweer een megalang overleg verder. Dat gaat over stikstof. Als we de podcast opnemen zijn er al allerlei maatregelen en besluiten uitgelekt. Maar duidelijkheid over wat daarvan de eindstreep haalt, laat nog even op zich wachten. Bij een dossier waar uitstellen de norm is, zou het zo maar kunnen dat ook deze keer er weer van alles wordt uitgesteld. Om te beginnen het besluit van deze regering.
Deze week zagen we ook dat ze bij NSC nog steeds denken dat ze met een extraparlementair van doen hebben. Een NSC-Kamerlid verweet een NSC-minister dat hij zichzelf en de bevolking voor de gek houdt. Of zagen we hier de stuurloosheid van de partij die sinds een week zijn oprichter en grote leider moet missen?
Deze aflevering is gemaakt door Floor Doppen, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Natuurorganisaties zijn niet te spreken over de gelekte stikstofplannen van minister Femke Wiersma. De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. De rechter oordeelde eerder dit jaar nog dat het kabinet de stikstofdoelen voor 2030 moet halen. Lukt dat niet, dan dreigt een dwangsom van tien miljoen euro.
Gaan we het over hebben met Greenpeace-directeur Andy Palmen en politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
GroenLinks-PvdA neemt geen genoegen met het voorstel om de huren voor sociale huurwoningen dit en volgend jaar te bevriezen. Kamerlid Habtamu de Hoop wil veel verder gaan en komt met een initiatiefwet. De huren zijn het grootste pijnpunt uit de voorjaarsnota, waarover woonminister Mona Keijzer nog in gesprek gaat met de coalitiepartijen.
Bij ons vanuit de Haagse studio: Habtamu de Hoop, samen met politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Nicolien van Vroonhoven is sinds enkele uren officieel de nieuwe fractievoorzitter van NSC. Ze kreeg vanochtend de voorzittershamer van haar fractie. Dat gebeurde uiteraard vanwege het vertrek van partijleider Pieter Omtzigt. In een eerste interview met BNR blikt ze vooruit op de partij, zonder geestelijk vader Pieter Omtzigt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Volgende week wordt alles weer gewoon, beloofde Martijn aan het eind van de vorige aflevering. Maar dan kent hij onze regeringscoalitie niet. Ter gelegenheid van de voorjaarsnota, een begrotingsdocument, haalden de regeringsleiders een nachtje door.
Alle problemen die politiek Den Haag het afgelopen jaar had, zouden in die nota worden opgelost. Helaas kwamen deze week niet alle goede voornemens uit. Wel was er veel zoet. Zoet in alle smaken. PVV-zoet, VVD-zoet, NSC-zoet, BBB-zoet.
Er was ook zuur. Maar wat voor zuur? Dat moest koste wat het kost geheim blijven.
Wat zeggen alle verwikkelingen van deze week over de verhoudingen in de coalitie? Eén ding is zeker: de lente brengt bloesem, beloftes – en een nieuwe ronde Haagse hoofdpijn.
Deze aflevering is gemaakt door Floor Doppen, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Schoof reageert voor het eerst op de voorjaarsnota, hier in Studio Den Haag. En onze politiek verslaggever Floor Doppen staat bij het Catshuis, waar ze reacties ophaalden bij de andere ministers.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De handtekeningen zijn gezet onder de Voorjaarsnota en we weten nu dat de miljarden alle kanten op vliegen. Van huurtoeslag tot defensie en van boeren tot boeken. We duiken erin, want wat zeggen al die keuzes over de staat van onze overheidsfinanciën? En is dit een solide begroting, of een politiek uitstel van executie?
Dat leggen we voor aan hoogleraar accounting aan de Radboud Universiteit Frank Hartmann en vanuit Den Haag politiek verslaggever Floor Doppen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Voorjaarsnota lijkt nu toch echt z’n laatste fase in te gaan. Iedereen knokt hard voor z’n eigen achterban— van stikstof tot defensie — maar de vraag is: komen ze er samen uit? Daar moet voor morgenavond antwoord op komen. In de studio politiek verslaggever Floor Doppen en Groenlinks/PvdA-kamerlid Suzanne Kröger.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vanmiddag organiseerde de FNV een spoedoverleg bij Tata Steel met naar eigen zeggen bijna 1000 werknemers, over de grote reorganisatie die tata heeft aangekondigd vorige week. Ondertussen gaan ook de onderhandelingen voor de voorjaarsnota door... Daarover praten we met CDA-leider Henri Bontenbal en politiek verslaggever Floor Doppen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Bent u meer van het vooruitkijken of blikt u liever terug? In het kabinet is dat nogal een richtingenstrijd. Normaal gesproken gaan meevallers op de begroting naar de schatkist. Maar volgens het hoofdlijnenakkoord is lastenverlichting toegestaan als de financiële situatie van de overheid goed genoeg is. En daar zit m de kneep. Volgens minister Heinen van Financiën moet bij het bepalen van de financiële situatie naar de toekomstige verwachtingen gekeken worden. NSC en BBB vinden juist dat de cijfers uit het verleden bepalend zijn.
Wat maakt het uit denkt u. Maar er gaat een wereld van verschil achter schuil, zo getuigt ook het pinnige 'fuck-you' briefje dat minister Heinen aan NSC stuurde. Het verschil tussen heden en verleden kan trouwens bijna niet groter zijn dan deze week. De Amerikaanse president Trump zette de complete wereldeconomie op zijn kop. Beurskoersen en olieprijzen kelderden. Rentes vlogen omhoog. Dat kan Nederland niet onberoerd laten, zou je denken.
Verder: de vooralsnog enige keer ooit dat het kabinet op de voorjaarsnota viel, pensioen-gekissebis, Box 3 en een groot datalek op diverse ministeries. En kan iemand ondertussen even de brievenbus checken voor de Brief van BBB'er Henk Vermeer?
Deze week in de studio: Michal van der Toorn, Leendert Beekman en de vuurdoop voor Floor Doppen. Presentatie: Martijn de Rijk
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Tweede Kamer debatteert met minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken over hoe Nederland moet omgaan met Israël. Eerder ontbood Veldkamp de Israëlische ambassadeur, maar dat is niet genoeg. Zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.
In Studio Den Haag: Don Ceder (ChristenUnie) en politiek verslaggever Floor Doppen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Moet Schiphol het aantal vluchten beperken tot 478.000 vliegbewegingen per jaar? Daarover wordt vanavond verder gediscussieerd in de Tweede Kamer met minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener. Het is het zoveelste stapje in het dikke dossier van Schiphol. En het zorgt voor grote verdeeldheid binnen de coalitie.
In Den Haag zitten NSC-kamerlid Wytske Postma en politiek verslaggever Floor Doppen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De politieke week is in Den Haag wordt bepaald door de langverwachte voorjaarsnota, waarover achter de schermen al druk onderhandeld wordt. Die voorjaarsnota komt extra onder druk te staan door, inderdaad, de handelsoorlog. Ondertussen dringen oppositiepartijen aan op een steviger reactie van het kabinet.
We bespreken het met kersverse politiek verslaggever Floor Doppen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De vier coalitiepartijen zijn begonnen aan de onderhandelingen voor de voorjaarsnota, en dat worden pittige gesprekken. Er moet onder andere financiële dekking gevonden worden voor flinke tegenvallers, zoals stikstof, de btw en de nieuwe investeringen in defensie.
Ondertussen zien we de beurskoersen kelderen door Trump's importheffingen. Gaan die heffingen ook nog een grote rol spelen op de Nederlandse overheidsfinanciën?
We slijpen onze financiële lens voor deze week met onze verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn en met Vinzenz Ziesemer, econoom en oprichter van het Instituut voor Publieke Economie.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
We hebben het niet eens geprobeerd. Ook wij komen niet om het debat rond minister Marjolein Faber van asiel en migratie heen. Alweer niet. Waarmee ook wij ons een beetje voelen als de spreekwoordelijke stempelmachine. Na een bijzonder woelige week krijgt het kabinet nog een keer het stempel 'mag nog even blijven zitten' mee. Maar er knaagt wel iets.
Zo vragen wij ons af hoe het nou zit met de saamhorigheid en het vermogen tot communiceren van de diverse coalitiepartijen. Want was minister Van Hijum van Sociale Zaken niet ook bezig met een zzp-wet? En is het dan niet een beetje raar dat de initiatiefwet, die zich uitgebreid bemoeit met diezelfde zzp'ers, mede mogelijk is gemaakt door coalitiepartij de VVD? Praten die mensen nog met elkaar?
Ondertussen beukt de Amerikaanse president Donald Trump op de deur met zijn invoertarieven, loopt het land vast in een donkere stikstofwolk en strandt elk uitbreidingsplan op stroomgebrek. Defensie en Oekraïne hebben miljarden nodig. Over een week moet de voorjaarsnota klaar zijn, dus de druk neemt toe. Heeft iemand het gas onder de snelkookpan al uitgedraaid?
Deze week in de studio: Michal van der Toorn, Leendert Beekman en Martijn de Rijk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
ZZP’ers moeten snel meer duidelijkheid krijgen, vinden VVD, D66, CDA en SGP. De vier partijen dienen daarom een voorstel in voor een nieuwe zelfstandigenwet. Uitgangspunt: kijk eerst naar óf en wanneer iemand een ZZP’er is.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Tweede Kamer debatteert al de hele dag over 'lintjesgate'. Na premier Schoof was de beurt aan minister Faber van Asiel om vragen van de Kamer te beantwoorden. De vraag die er vandaag op tafel ligt is: praat het kabinet nog wel met één mond?
In Studio Den Haag: Verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er komt woensdagochtend een extra debat vanwege lintjesgate. Minister Marjolein Faber van Asiel weigerde lintjes toe te kennen aan vrijwilligers die helpen in de asielopvang. Tot grote woede van de Tweede Kamer. Er dreigt zelfs een motie van wantrouwen tegen Faber.
In Studio Den Haag: Verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een bedrag van 5.000 euro voor iedereen die mogelijk geld is misgelopen door rekenfouten bij hun WIA -uitkering. GroenLinks-PvdA komt met dat plan. Eerder hoorden we dat uitkeringsorganisatie UWV jarenlang veel fouten maakte bij het berekenen van de arbeid-ongeschiktheids-uitkering.
Daar gaan we over praten met Mariëtte Patijn, Kamerlid van GroenLinks-PvdA en onze verslaggever in Den Haag, Michal van der Toorn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De correspondentie tussen BBB’er Henk Vermeer en D66 collega Hans Vijlbrief kent u natuurlijk van onze podcast. Maar deze week is de brief van Henk de wijde wereld ingetrokken. Zijn voorstel om het begrotingstekort zomaar naar de 50 procent te laten doorgroeien haalde het ANP. En dat betekent dat u Henk op meer plekken tegen kunt komen. We hopen natuurlijk dat Hans Vijlbrief volgende week een stevige revanche neemt.
Maar voor ons vandaag is de brief van Henk ook een mooie gelegenheid om eens te proberen te kijken áchter die voortdurende dooddoener van menig scherp politiek debat, de laatste tijd: ‘Wij komen daar op terug na de voorjaarsnota’. Altijd fijne kost in het weekend, de begrotingsbeslommeringen van een worstelend kabinet, zo vinden wij.
En toen lag daar opeens het voorstel van NSC minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het kiesstelsel moet op de schop en wel op zo’n manier dat de provincie beter vertegenwoordigd wordt in het Haagse. Vriend en vijand zien praktische problemen. Maar krijgt NSC nog wel een tweede kans?
Via de modellenwerkelijkheid van BBB komen we uit bij de stand van de democratie om door te stomen naar de borrelende onderbuik van Leendert Beekman. Het leidt uiteindelijk naar die ene vraag: Waarom komt dit kabinet eigenlijk overal mee weg? Oftewel geïnspireerd door het debat met staatssecretaris Ingrid Coenradie: Waarom hebben de leden van dit kabinet allemaal een Verlaat-de-gevangenis-zonder-betalen-kaart?
Deze week in Studio Den Haag: Leendert Beekman en voor het laatst Lydia van Rooijen. Wij zullen haar heel erg missen om haar kennis en persoon. Lydia, dankjewel. Martijn de Rijk presenteerde deze aflevering.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Laat meer zien