Afleveringen
-
Wendy Smit interviewt Robert over de weg van de ziel en de weg van zijn ziel.
Robert Bakker is op 21 februari 2024 opgegaan in het grotere geheel. Dankjewel voor alles lieve Robert, vriend, docent, steunpilaar, verhalenverteller.
-
Anne Pauen werd op jonge leeftijd al getrokken door de grote levensvragen, wat doen we hier, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe. Zij ging op zoek naar de universele waarheid. Hierover wordt in vele helden mythologieën gesproken. Anne ging vanuit haar liefde voor oude culturen terug naar de bronnen van o.a het oude Mesopotamië. Toen zij zich later in Jung verdiepte kreeg zij het idee dat zijn uitgangspunten gebaseerd waren op de oudste Vedische traditie die zij vervolgens ging bestuderen; de Vedanta. Hierdoor ontstond voor haar een nieuw wereldbeeld en vond zij antwoord op de grote vragen. Zij kon zo ook ineens begrijpen wat ook andere culturen en esoterische geschriften wordt overgedragen. Een aantal belangrijke dingen kwamen bij elkaar. Dit bracht haar op het idee om een methode te ontwikkelen die ingezet kan worden in de coachings- en therapiepraktijk om mensen te helpen ontdekken en ontwikkelen met name op zingevingsvraagstukken.
Veerkracht functioneert het allerbeste als je je leven een zin of betekenis kan geven. Zie ook Victor Frankl. In de Vedische traditie wordt uitgegaan van reïncarnatie. De ziel ontwikkelt zich in een doorlopende lijn. Karma is het resultaat van je eigen handelingen ontvangen. Dat kan je niet veranderen. Wat je wel kan doen is dat je het verzacht door met meer bewustzijn in het leven te staan. Dan kan je met meer veerkracht in het leven staan en ben je beter in staat om om te gaan met tegenslagen.
Bewustzijnsontwikkeling is je aandacht van buiten naar binnen te brengen. Dat naar buitengerichte is super belangrijk om in de wereld te functioneren. De ziel is de stuurman op de boot. Er is maar 1 verbinding tussen de ziel en de persoonlijkheid en dat is de intuïtie. De zin van het leven is het je bewust worden van wie je ten diepste bent. Dat is eigenlijk een natuurlijk proces dat ontstaat in de loop van je leven. Een deel van de mensen voelt een verlangen en een wil om dingen uit te proberen, naar binnen te gaan, je aan te sluiten bij een groep etc.
Ondanks dat we ons niet herinneren waar we vandaan komen (versluiering) hebben we latent aanwezige herinneringen die ons sturen. Het is een soort magneet die je treft, bv Mozart op 3 jarige leeftijd. Contact hiermee kan ontstaan na een crisis of is altijd latent aanwezig. Anne is daar zelf een voorbeeld van, zij voelde zich altijd een detective. Iedereen voelt dat maar kan daar niet direct een antwoord op geven. Het is een proces van bewustzijn om daar vorm aan te geven.
Praktisch: Anne werkt met het onbewuste, er is heel veel in ons onbewuste aanwezig, zij heeft daar methodes voor om dat boven te halen. Anne geeft daar wat voorbeelden van. Liefst start ze blanco. Zij betrekt hier ook archetypische symbolen bij naast systemisch werk.
De ziel kiest en komt voor een hele concrete opdracht. Hij zoekt naar een bedding waarin deze tot uitdrukking kan komen. Volgens de Vedanta heeft zowel de ziel een vrije wil als de persoonlijkheid. Alles heeft betekenis. Alles draait om de wil! een deel is voorbestemd en een deel niet.
Anne zorgt voor een proeverij op het congres om via haar methode informatie uit het onderbewuste te halen: www.psychosynthesecongres.nl
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
De legende van de Vredebrenger is een eeuwenoud verhaal met mythische trekjes. Het beschrijft de strijdt en eenwording van een aantal indianenvolken die zich de Iriquoi zijn gaan noemen. Benjamin Washington was zo geïnteresseerd in een aantal speciale culturele leefvormen, rechtspraak en democratische principes van dit volk dat hij ze deel wilde laten uitmaken van de grondwet. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.
Robert vertelt hierover en ook over de manier van samenleven met de natuur, de positie van de vrouw en ogenschijnlijk kleine belangrijke dingen zoals de start van een vergadering. Hierbij zitten de mensen in een kring en vertellen eerst over hun persoonlijke wel en wee. Daar wordt naar geluisterd en meegeleefd. Pas daarna start het inhoudelijke deel van de vergadering. Een ritueel dat wij bij de Broedplaats in ere houden omdat het zoveel meer verbindt, aandacht geeft aan wat er nog uit moet en ruimte geeft voor hetgeen besloten mag worden.
Wat deze legende werkelijk bijzonder maakt is niet alleen de visie, die diep raakt of het verhaal waar we onszelf en onze wereld in kunnen herkennen, maar er worden ook handvatten aangereikt hoe die visie te verwezenlijken, hoe een werkelijke democratisch samenleven te bereiken. Het is een visie waarin zowel de individuele mens, de samenleving als ook de aarde geheeld wordt.
Programma van de lezing op 24 mei in AmersfoortRobert Bakker neemt ons op zijn kenmerkende wijze, als meesterverteller, mee in het verhaal. Omdat de legende zoveel mooie handvatten biedt voor het heden gaan we hierna in gesprek en op onderzoek in onszelf. Een avond vol inspiratie, rijkdom en verbinding in een nieuwe confederatie.
Prijs voor niet leden 20 euro incl koffie/thee/drankje. Netwerkleden kunnen hun kortingscode invoeren.
Deze lezing is een herhaling van september 2021. Er was zoveel enthousiasme en het was zo een mooie avond dat Robert graag nog een keer de lezing verzorgt.
Aanmelden kan via: >>>>
Workshop 1 en 2 juli
De lezing en podcast over de Legende van de Vredebrenger roept op tot bespiegeling. Met welke figuur identificeer jij je het meest. Hoe ziet jou wampun eruit? Wat is jouw stenen kano. Het zegt je waarschijnlijk nog niets als je de legende nog niet kent. Robert Bakker is een geboren verhalenverteller en zeer ervaren trainer en therapeut. Hij neemt ons mee in het verhaal en begeleid ons in onze eigen (onbewuste) verhalen en nog ongekende potentie voor de toekomst.
Aanmelden graag via de website >>>
Kan je niet bij de lezing zijn en wil je wel naar de workshop. Stuur dan een mail aan [email protected]. Bij voldoende animo nemen wij de lezing op.
-
Robert Bakker over angst, in de basis van de mens zit angst. Angst die nu weer oplaait rondom de oorlog in Ukraine en hoe we geneigd zijn hier op de automatische piloot op te reageren.
Kunst is om los te komen van onze conditioneringen. Er komt altijd een moment in ons leven dat we tegen onze overtuigingen en conditioneringen aanlopen, deze beschouwen en weer omvormen in een overtuiging en conditionering etc.
Robert beschouwt verschillende soorten angst:
1) een persoonlijke angst: voor pijn, voor het lijden, de dood, te falen.
2) sociale angst: om afgewezen te worden.
3) transpersoonlijke angst: angst voor de mensheid, voor de toekomst, voor het milieu. Angst die aan mij voorbij gaat.
4) een reële angst: voor de leeuw die voor je staat en die leidt tot fysiologische reacties.
De primaire reacties op angst zijn vechten, vluchten, bevriezen en overgave. De enige manier om angst niet een leidraad te laten zien is acceptatie van angst en dat is geen automatische reactie maar iets dat je moet beoefenen. Ik ben geen angst maar ik heb angst. Hallo angst waar ga jij over. Kan ik als het ware een arm om mijn eigen innerlijke angst-kind slaan en niet zeggen joh er bestaan geen monsters. Alleen in de ontspanning wordt de creativiteit wakker en kan je in een nieuwe situatie uit je conditionering stappen.
Robert geeft een "stappenplan": het beoefenen van disidentificatie/meditatie, als je dit doet dan wordt je keuze niet bepaald door je hormoonlevels maar vanuit een observerende liefdevolle blik en dat is wat anders dan de actie die voortkomt uit angst. Naarmate je dit vaker doet kan je jouw innerlijke plek van observatie steeds sneller aangespreken.
Goede bedoelingen leveren niet altijd het goede op. Ik wil wat doen ik wil wat doen maar wacht even wat wil je doen?
Angst leidt tot innerlijk lijden. Wat doet dat? Het levert woede op en leidt tot projectie. Dit overkomt mij wat moet ik doen? Het leidt tot vechten (woede) en projectie op een ander die je tot vijand maakt. Als dat gebeurt dan komt direct de wraakgedachte en dan komt de spiraal want dit leidt tot meer woede en haat etc. Er is maar 1 manier om daar uit te komen en dat is zien hoe dat in mij werkt. Dus ook Poetin verdient het om gezien te worden met nieuwe ogen. Wat hij doet is niet ok maar wat hem drijft is zijn innerlijke rechtvaardiging en dat doet de rest vd wereld ook. Als we hem als gestoorde gek blijven benoemen dan zal hij zich ook zo blijven gedragen.
De volgende stap in het stappenplan is te komen tot hoopvolle actie. Passieve hoop hebben we allemaal; zij zullen het wel oplossen. Te onderzoeken naar wat in mij voelt zich aangesproken om hier iets mee te doen. Wat kan ik doen. Wat past bij mij. Dat kan de weg van de actie zijn of een andere weg. Als je in actie komt vanuit angst dan kan je tegen een muur aanlopen en dan zijn we nog verder van huis. Wacht even kijk even wat er gebeurt, angst, woede etc.
Acceptatie van je eigen angst is hierin de sleutel. Dan ontstaat er mededogen en hoopvolle actie.
-
Gesprek over de vrije wil, of de vrije wil om keuzes te maken. De wil kent 3 dimensies. 1: De onbewuste vaak door oude impulsen, patronen, driften of cultuur (en tegenwoordig algoritmen) gedreven keuzes waarin je dus nauwelijks van een vrije wil kan spreken. 2: De bewuste keuzes in het leven waarin training, bewustwording, stilte, reflectie een grote rol spelen. Deze dimensie heeft te maken met ons vermogen om bewust te zijn. Een groot deel van de psychosynthese training houdt zich hiermee bezig. 3: En de derde dimensie, meer filosofisch, transpersoonlijk en/of spiritueel van aard die ervan uitgaat dat de ziel, iets in jou, altijd tot ontwikkeling wil komen. Alsof het universum samenspant om jou op een bepaald moment in het leven een duwtje wil geven. Dit is iets dat je ook in meditatie kan tegenkomen, een innerlijke bron, het hoger zelf, de schepping. Evolutie is ook een wil, in mij zit ook een evolutie verbonden met het hoger geheel en die stuurt mij mee. Door mij is iets werkzaam. En daar zijn de andere 2 dimensies bijna ondergeschikt aan. Soms staat dit zelfs haaks op je persoonlijke wil. Robert noemt hierin een voorbeeld.Heel belangrijk is het moment van paniek, van niet weten, de cocon als kans om te ontdekken wat het is, dat wat groter is dan ikzelf. Dat kan een krachtige vorm zijn (Shaw) of een zachte vorm (Thich Na Tan). We hebben het vermogen in ons om samen te werken met de evaluerende energie die in ons is.
-
Wim Verbeek (www.psychosynthese.amsterdam) en Inez Blankestijn (www.inezblankestijn.nl), beide psychosynthese therapeuten, verhalen over hun weg van de ziel. Of het nu het nemen van een afslag of het thuiskomen is; ze beschrijven het belang van een weg waarin alles er mag zijn en waarop ze zich gezien en gesteund worden door gidsen. Nu, praktiserend als therapeuten geven ze deze warmte van het nest door aan anderen. Als aanvulling op de visie en technieken van de psychosynthese ontdekten ze IoPT (een vorm van traumatherapie ontwikkeld door Franz Rupert en Vivian Broughton) ) als instrument voor het opstellen van het verlangen of de intentie. In een opstelling valt alle franje weg. Met volledige (donker en licht), warme (verbinding) en hoopvolle (vertrouwen) toewijding zijn zowel Inez als Wim dienstbaar aan de roep van hun ziel en aan de heling van hun cliënten. Op 10 februari 2022 kan je de roep van jouw ziel verder onderzoeken tijdens een workshop IoPT en psychosynthese die gegeven wordt door Inez. https://broedplaats.academy/stec_event/workshop-iopt-psychosynthese/
-
Monique van der Weijden (www.gomotions.nl) is psychosyntheticus, een kei in opstellingen en gespecialiseerd in de overgang als kans. Zij vertelt aan de hand van episodes uit haar eigen leven over haar eigen pad dat ze heeft gevonden. Over haar reis van de ziel. Luister naar haar wijsheid en levenservaringen. Monique verzorgt tevens de workshop van rups via cocon naar vlinder die zij op het Kampvuur van de Broedplaats verzorgt. Hierbij gaan we intunen op een ander veld, het morphologisch veld waar de waarheid ligt. En onder haar bezielende begeleiding volgen wij wat er is.
-
Gesprek over zin geven naar aanleiding van een onderzoek en boek van Dr Jacky van Goor: "Je leven in 1 herinnering". Zij haalt oa Martin Buber aan: all real living is meeting. Die ene herinnering gaat nooit over geld of werk, status, zelfs niet over life events, vreugde, dagelijkse dingen maar over verbinding in tijden van lijden, verlies en ziekte. Verbinding met anderen, de natuur of het grotere geheel.
Robert neemt ons mee in zijn persoonlijke verhaal, de wijze waarop hij heeft leren verbinden (met hoofd, hart en lijf en vanuit liefde en compassie) en kijk op zin geven.
Zie ook www.lifeinonequestion.org
-
Robert introduceert het begrip eco-psychosynthese waarin de relatie van de mens met de wereld centraal staat. Wat kunnen wij leren van de Native Americans voor wie het grote geheel der dingen centraal stond. Hoe ga je om met angst voor de crisissen van deze tijd waaronder de klimaatcrisis. Hoe verhouden we ons collectief tot elkaar.
Een opmaat voor de lezing van de Vredebrenger die je op 29 september kan bijwonen. Opgeven kan via de link: https://broedplaats.academy/stec_event/de-legende-van-de-vredebrenger/ -
De weg van haar vuur.
-
Een extra lange aflevering waarin Robert ons aan de hand van een mooie tekst meeneemt in de pijn achter uitgesproken meningen, sectes, geloof, misdaad. De aflevering eindigt met een bijzonder mooie, liefdevolle, praktische disidentificatie-oefening die je helpt om vanuit je eigen essentie en met compassie in de wereld te staan.
-
Deze keer wordt Yolande van Wijk, trainer en eigenaar van de Broedplaats geïnterviewd door collega en maatje Wendy Smit. Psychosynthese als reisgids. Van proefcliënt naar student naar counselor en nu trainer en eigenaar van de Broedplaats. Yolande vertelt over haar eigen proces en wat ze door wil geven aan anderen.
-
Iets in jou weet beter dan jij welke weg te gaan. Wat wil er door jou geleefd worden. Jaap Buijs vertelt over het leven van jouw persoonlijke mythologie, over dat wat jou unieke maakt. Over het lijden dat ontstaat als jouw persoonlijke mythe niet wordt gevoed door liefde. En over het beter in je vel zitten als je je eigen bestemming kan volgen en ook anderen beter kan begrijpen. Deze uitleg hoort bij de 2-daagse training persoonlijke mythologie die door Jaap Buijs gegeven wordt.
Meer info en aanmelden: https://broedplaats.academy/persoonlijkemythologie/ -
Robert Bakker over de Tao en de link met psychosynthese. De kracht van de oefening met disidentificatie. Een heerlijke duidelijke aantrekkelijke podcast over een best wel moeilijk onderwerp. Verduidelijkt door Robert met mooie parabels en verhalen en voorbeelden uit het leven van alle dag.
-
Brigit vertelt over de impact van het overlijden van haar baby Serge op haar, op haar (ex) man, kinderen en ouders. Zij is therapeut (lichtval.nu) en leertherapeut bij de Broedplaats. Ze heeft een enorme drive om licht te werpen op babysterfte via haar boek en binnenkort ook podcasts. De psychosynthese, familieopstellingen, recent onderzoek (zie de film in Utero) en het schrijven hebben haar geholpen om heling te vinden bij zichzelf. Zij wil dit nu ook helpen bewerkstelligen bij anderen.
Relevante links:
www.lichtval.nu; therapiepraktijk van Brigit
www.stillelevens.nl: hulp en info voor ouders
www.lenkadehoogh.nl: website van fotograaf en dochter Lenka
www.broedplaats.academy: opleidingen psychosynthese voluit leven -
Thuiskomen bij Land in Zicht een bijzonder zorgerf.
-
De cirkel is rond. Carla volgt de roep van haar ziel. Van verpleegkundige aan het bed, via een traumatische gebeurtenis, naar trainer, therapeut en facilitator van geestelijke trauma's bij hulpverleners.
Carla vertelt op levendige wijze hoe zij haar betekenisvolle werk doet en wat hoe zij haar eigen levenslessen integreert in haar werk.
-
Interview met Robert Bakker over de wet van aantrekking, de kracht van verbeelding en de wil.
-
Marjolein koos bewust voor de psychosynthese opleiding om haar werk als docent en studieloopbaanbegeleider meer inhoud te geven. Ze liep vast in de begeleiding van studenten. Ze miste iets in haar bagage. Na haar opleiding raakte ze studenten op een dieper niveau en was veel beter in staat om studenten te begeleiden en boven water te krijgen wat ze willen na hun studie, in hun leven.
Ook ontwikkelde ze een minor international trendwatching waarin de aandacht gaat naar bildung: wie ben ik, waar loop ik tegenaan en vanuit welke normen en waarden denk ik. Dat is nodig om je te kunnen richten op de wereld om je heen. Studenten mediteren, doen wilsoefeningen, visualiseren om uit hun comfort zone te komen. Het is een internationaal programma.
Ze geeft voorbeelden van studenten die door de oefeningen in de minor beter leerden om te gaan angst, paniek en slaapstoornissen.
Ook legt ze kort uit hoe ze haar kwaliteit om ordening aan te brengen inzet door op 4 niveau's van psychosynthese te kijken (feitelijk, in verhouding tot de feiten, de verbeelding (het verhaal), spiritueel/universeel) naar mensen.
Marjolein sluit af met haar persoonlijke verhaal over zelfstandigheid versus gemeenschap. In haar persoonlijke leven en in haar werk. Ze zet studenten bv aan tot meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid en wijst ze erop dat je ook altijd onderdeel bent van de plek waar je bent.
Hou vooral lol in je werk geeft ze mee aan haar collega's.
Psychosynthese vergroot de levendigheid van mensen aldus Marjolein
- Laat meer zien