Afleveringen
-
Urenlang ziekenhuisseries bingen, heerlijk. We smullen collectief en massaal van de televisiedrama’s die zich afspelen tussen artsen, verplegers en patiënten. Maar waarom? En wie bedacht de eerste ziekenhuisserie? Klik en ontdek!
-
Geen sport zo populair als voetbal. We kijken met miljarden mensen, naar miljoenen spelers op velden waar miljoenen verhandeld worden. Welk genie heeft deze ultieme sport bedacht? Dat hoor je nu.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Over de jongeren van vandaag wordt niet altijd even warm gesproken. Sinds wanneer vinden we dat eigenlijk, dat de jeugd niet meer is wat ze vroeger was? Wanneer was de jeugd dan wél voorbeeldig? Je ontdekt het hier.
-
Wist je dat het allereerste fitnesscentrum in Brussel stond? In deze snelle geschiedenis neemt Sofie je mee op stap door het knotsgekke leven van de curieuze fitnesspionier Hippolyte Triat.
-
Tegenwoordig lezen we het uur af op het scherm van onze computer of de smartphone. Maar nog niet zo heel lang geleden droeg nagenoeg iedereen de tijd om de pols. Laat ons, voor we dat handige ding vaarwel zeggen,eens onderzoeken waar het eigenlijk vandaan komt?
-
Volgens het Nederlandse muzikale duo Elly en Rikkert komt kauwgom van de kauwgomballenboom. En misschien is dat niet eens zo fout ingeschat. Luister!
-
Het is een gezellig, en tegelijk gek gebruik: elk jaar, begin december, sleuren we miljoenen boom uit de grond, zetten we ze in onze woonkamer, gaan we die versieren om al die bomen een maand later weer buiten te zwieren. Wie is daar ooit mee begonnen? Je hoort het hier.
-
We weten allemaal dat het ongezond is, duur en verslavend en dat je er dus beter niet mee begint, met roken. Maar ooit is iemand daar dus wel mee begonnen. Wie en waarom, dat hoor je hier!
-
Alle body positivity campagnes ten spijt, velen onder ons blijven halsstarrig dromen van een dun strak lichaam. Maar wist je dat dat niet altijd het schoonheidsideaal geweest is? Beluister hier de geschiedenis van de strakke lijven!
-
Darts is populairder dan ooit. Gigantische arena’s worden gevuld om de grote helden van het darts onder luid gejoel hun pijltjes te zien gooien naar het ronde bord. Wanneer is die sport ontstaan? En is het eigenlijk een sport? Dat hoor je nu.
-
Heb je ooit bij het shoppen in zo’n groot winkelcentrum gedacht: “amai, dit lijkt wel de Oostenrijkse hoofdstad Wenen!”. Ik ook niet, en toch zou het geen vreemde gedachte mogen zijn. Luister en ontdek hoe het winkelcentrum tot stand kwam!
-
Eens in het jaar zijn ze daar: de botsauto’s, rupsen, spooktenten, schietstanden en andere luidschelflitsende kramen van de kermis. Een wonderlijk feest, een spektakel voor de zintuigen. Wie heeft dat ooit bedacht? Je hoort het hier.
-
We pakken er niet mee uit, meestal zitten onze tampons en maandverbanden goed weggemoffeld in kleine tasjes in onze tas. Nochtans mogen we er blij mee zijn, met die kleine life/pantssavers. Je wil je niet inbeelden hoe vrouwen zich behielpen vóór die dingen er waren. Of, misschien wil je dat wel?
-
Geen jeugd zonder fishsticks.Goudkleurige staafjes vis, die quasi élke eter kunnen bekoren. Nochtans is het een gek idee om vis in kaarsrechte staafjes te willen aanbieden. Wie is de uitvinder van de fishstick? Dat ontdek je hier.
-
Er is maar één melodietje in de wereld, dat je een gasboete kan opleveren: de catcall of wolfwhistle. Het melodietje dat mensen al wel eens durven fluiten naar andere mensen, die ze aantrekkelijk vinden. Waarom is net dat melodietje het signaal van aantrekking geworden? En waarom hoor je het vandaag amper nog op straat? Dat hoor je hier.
-
Al eeuwenlang bekwamen we ons in het doeltreffend verpletteren van onze vijand. En we tonen ons daar behoorlijk inventief in. Het kanon bijvoorbeeld, een dikke lange buis om reuzekogels mee weg te slingeren, wie bedenkt zoiets? Ontdek het hier!
-
Het overkwam al talloze beroemdheden: de onverwachte taart in het gezicht. We gooien ze naar machthebbers met wie we het niet eens zijn. Maar wie heeft ooit beslist dat de taart in zo’n situatie het beste projectiel is? Je hoort het hier!
-
Het is de meest genomen foto tegenwoordig: de foto die we maken van onszelf. Bij onze vrienden, tijdens concerten, bij zonsondergang, op restaurant… overal waar we komen leggen we onszelf vast. Maar wie nam ooit de eerste selfie? Dat hoor je in deze snelle geschiedenis.
-
Ons land telt dik 11 miljoen inwoners. En die 11 miljoen inwoners houden samen zo’n 5 miljoen huisdieren. Dat is een gigantisch aantal. Wie is daar ooit mee begonnen? En waarom zijn we zo verknocht aan die kleine, schattige beestjes?
-
Je kent het beeld wel: de winnaar van een wedstrijd, die vanop het podium een dikke fles champagne over de omstaanders heen spuit. Een decadente gewoonte bij sportwedstrijden. Waarom doen we dat eigenlijk?
- Laat meer zien