Afleveringen
-
In deze aflevering neemt Dr. Ruben Haesendonck het voortouw en bespreken we diabetische ketoacidose (of DKA): een ernstige metabole ontregeling gekenmerkt door hyperglycemie (meestal toch...), ketonemie en metabole acidose. We gaan in op de pathofysiologie, klinische presentatie, diagnostiek en acute behandeling. Heel wat praktische inzichten voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals dus!
PS: vanaf heden hebben wij de links naar de afleveringen en documenten op onze nieuwe site gezet: www.cure-genk.be, onder de tab spoedcast. Verder vind je daar ook meer info over onze point-of-care ultrasound cursus op 10 en 11 september in het ZOL in Genk. Extra info en inschrijvingen via pocus@zol.be.
-
Gelukkig zijn we als hulpverleners heel goed getraind om een stroke (of cerebrovasculair accident - CVA) snel te herkennen. Maar hoe zat het weer met die contra indicaties voor thrombolyse? Tot wanneer mochten we dat dan weer geven? En wat als onze patiënt wakker werd met neurologische uitval?
We overlopen de laatste wetenschappelijke inzichten met onze expert, Dr. Kim Bekelaar, neuroloog met een bijzondere interesse in stroke pathologie.
Klaar om je inzichten in de opvang van CVA aan te scherpen? Luister mee!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Vraag je je ook vaak af welke informatie je nu precies mag delen met niet-zorgverleners zoals familie of politiediensten? In deze episode proberen we een eenduidig antwoord te bieden wat de wet ons hier als urgentieartsen precies als kader biedt.
-
In deze eerste episode van het nieuwe jaar zoomen we in op de beste benadering voor de prehospitale luchtweg tijdens ALS. Naar goede gewoonte wordt een alledaagse casus aangehaald om het beleid te schetsen. Het panel haalt hierbij enkele belangrijke studies aan en bekijkt kritisch vanuit het standpunt van de alledaagse urgentiearts hoe we hier best mee omgaan.
-
Naar jaarlijkse gewoonte sluiten we 2024 af met een Journal Club! Ben, Ruben en Cédric stellen enkele toonaangevende, interessante of verrassende studies voor van het afgelopen jaar (of toch ongeveer in dat tijdsbestek)...
Alle referenties kunnen teruggevonden worden via www.zol.be/urgentiegeneeskunde.
Na een korte winterstop zijn we er volgend jaar terug. Tot dan!
-
Net als de kleine lettertjes van een contract doen de cijfers achter onze spoedgevallendiensten er schijnbaar niet zoveel toe. In onze opleidingen tot urgentiearts wordt het thema van de wettelijke organisatie en de financiering van de spoedgevallenzorg vaak onderbelicht. Toch is een inzicht in deze cijfers en mechanismen achter onze dienst onmisbaar voor de jonge en startende urgentiearts!
In deze episode lichten Ben Van Bylen en Cedric Van Dijck jou de basics toe over de organisatie en financiering van spoedgevallenzorg in België: van waar komt het geld? Wie betaalt wat? En welke wettelijke voorwaarden dien je daarvoor te overwegen?
Ontdek het in deze bijzonder boeiende niet-klinische episode van de Spoedcast!
-
Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem op de dienst spoedgevallen met een belangrijke impact op het dagelijks functioneren van patiënten, maar ook met niet te onderschatten maatschappelijke implicaties. De evidentie voor onderzoek en behandeling is echter niet zo heel duidelijk. Voor deze aflevering krijgen we het bezoek van Dr. Koen Van Boxem, die als expert-pijnarts een inzicht geeft in de meest up-to-date wetenschappelijke stand van zaken.
-
In deze aflevering van onze spoedcast bespreekt Dr Ruben Haesendonck samen met Dr Steven Van Den Broucke, een expert op het gebied van parasitaire en tropische infecties, ectoparasieten. Dit zijn oa luizen, teken, mijten en vlooien en we geven enkele tips en tricks om deze bij je patiënt te onderscheiden obv het klachtenpatroon en hoe we deze beestjes moeten behandelen.
-
In deze episode zoomen we in op een aantal pathologieën die we wel eens kunnen tegenkomen als arts werkzaam op een festival. Een heel deel van de typische festival-pathologie kwam al aan bod in vorige episodes (we denken aan partydrugs, SOAs, hyper- en hypothermie, rampengeneeskunde). Toch gidst het panel ons langs nog enkele waardevolle en tot nu toe onderbelichte zaken.
Wij lassen ondertussen een zomerpauze in, we zien jullie terug na een deugddoende vakantie! Veel luisterplezier...
-
Deze episode stond al heel lang bovenaan de wishlist van Dr. Ruben Haesendonck: wat zijn de voor- en nadelen van tranexaminezuur gebruik bij onze zeer diverse spoedgevallen populatie?
Het panel ontleedt aan de hand van de wetenschap de zin of onzin van tranexaminezuur voor verschillende indicaties.
-
Het Psychosociaal Interventieplan (of PSIP) is een vaak onvoldoende gekend gegeven binnen de medische rampenwerking. Nochtans is het een essentieel onderdeel van het monodisciplinair interventieplan van discipline 2. Samen met Katrien Van Herck, de psychosociaal manager voor de FOD Volksgezondheid, ontrafelen we alle geheimen en gaan we in op enkele concrete casussen.
-
In deze aflevering gaan we op zoek naar de wonderen van het nieuwe leven! We krijgen het bezoek van twee expert-gynaecologen van het ZOL, Dr. Tinne Mesens en Dr. Helena Van Kerrebroeck, die ons meenemen naar de prehospitaal bevalling en zorg voor de zwangere patiënt. Geniet mee van de geboorte van deze aflevering; drie… twee… een… persen!
-
Val jij bij het woord SEVESO uit de lucht? Dan moet je absoluut naar deze aflevering luisteren. Samen met Bert Hertenweg, noodplanningscoördinator in het nationaal crisiscentrum, reiken we op basis van casussen praktische handvaten aan wat je moet doen bij chemische ongevallen en rampen.
Geef jullie mening via sociale media @spoedcast of bezoek onze website: www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast
-
Voor 2024 gaan we alvast van start met een bijzondere episode: de eerste episode over pediatrie! Om ons bij te staan ontvangen we in de studio vandaag Dr. Ine Van Dijck, pediatrisch pneumoloog uit het Jessa ziekenhuis Hasselt.
Zij gidst ons doorheen 2 casussen van respiratoir distress bij het kind op spoedgevallen.
Meer van dit soort episodes? Geef jullie mening via sociale media @spoedcast of bezoek onze website: www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast
Tot volgende maand!
-
We sluiten het jaar af met een journal club! Ben, Ruben, Pieter Jan en Cédric brengen enkele toonaangevende studies uit het vakgebied van de urgentiegeneeskunde voor en bediscussiëren welke boodschappen zij meenemen uit deze papers voor hun eigen praktijkvoering.
Alle referenties kunnen gevonden worden op www.zol.be/urgentiegeneeskunde/podcast.
Wij keren terug met een nieuw seizoen vol nieuwe inzichten op het vlak van spoedgevallen na een korte winterstop. Tot volgend jaar!
-
In deze aflevering duiken we dieper in de "non-technical skills' of "soft skills", die essentiële interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden die cruciaal zijn voor het leveren van uitmuntende patiëntenzorg, het effectief samenwerken met collega's en het beheersen van onze stressvolle omgeving op de spoedafdeling.
-
Deze maand keren we terug met enkele casussen waar het hart van menig spoedarts alvast NIET veel sneller van gaat slaan... SOAs.
Helaas zien we ze ook meer en meer verschijnen op spoedgevallen. In deze aflevering zoomen we wat in op de minder belichte aspecten van deze ziekten en herhalen we de basics van diagnose en behandeling, zodat we deze patiënten weer snel op weg naar een (volledig) herstel kunnen zetten.
Join the conversation via onze sociale media @Spoedcast.
Tot volgende maand!
-
In deze aflevering zullen we het niet hebben over een klinisch onderwerp, maar wel over iets dat alle artsen aanbelangt: de orde der artsen. Voor vele collega’s waarschijnlijk een duister gegeven, waarbij we hopen dat deze aflevering meer licht schijnt over wat de orde doet en welk nut het heeft.Onze gast voor deze aflevering is dr. Jos Vandekerkhof, voorzitter van de provinciale raad van de orde der artsen van Limburg.Niet vermeld in de aflevering, maar er is ook de mogelijkheid om agressie te melden via de orde der artsen via de website https://ordomedic.be/nl/aanmeldingsformulier-agressie/. Daarnaast bestaat er binnen de orde der artsen ook een bemiddelingscommissie om eventuele problemen tussen collega’s op te lossen.De website van de orde vinden jullie op https://ordomedic.be, die van arts in nood op https://www.artsinnood.beTot volgende maand!
-
In deze extra episode voor tijdens het zomerreces spreekt Dr. Cédric Van Dijck met Richard Utarnachitt en Andrew Latimer, medical directors van Airlift Northwest, de luchtreddingsdienst van de University of Washington. Zij lichten er hun ervaringen toe met prehospitaal bloedtransfusie, wat rond 2015 werd geïmplementeerd in hun praktijkvoering.
Ondertussen evolueren hun diensten verder en behoort ook het gebruik van volbloed tot het gamma. Zien we binnenkort ook deze technieken verschijnen aan de kant van de weg in de lage landen?
Willen jullie meer van dit soort episodes in het aanbod? Laat het ons weten via sociale media!
-
"Is er een dokter aan boord?" Niet bepaald de woorden die je uit de intercom wil horen op weg naar je welverdiende vakantie...
Nochtans zijn urgentie-artsen bij uitstek geplaatst om ook in deze omstandigheden hulp te bieden. In deze aflevering gaan we wat dieper in op deze omstandigheden en verandering in fysiologie bij medische urgenties tijdens commerciële vluchten.
Prettige vakantie!
- Laat meer zien