Afleveringen
-
As part of it’s initiative to develop a European network of ammonia import terminals and crackers, the energy storage company VTTI has launched an open season for storage and cracking capacity at it’s terminals in Rotterdam and Antwerp. To discuss the role of the ‘green oil of the future’ – as some are calling ammonia – ánd VTTI’s strategy, I’m joined by Tom Smeenk, the company’s Executive Vice President of Growth.
-
Wat waren het afgelopen jaar de belangrijkste ontwikkelingen op de wereldwijde energiemarken, waar staan we nu en wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Oftewel een onvervalste Kerstaflevering! Met Hans van Cleef, senior energie-econoom bij Publieke Zaken.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Big Oil-bedrijven stappen al weer uit hernieuwbare elektriciteitsproductie, vooral uit wind. Wat is daar aan de hand? En hoe gaat het met gas? Met de prijs, de opslagen en de vooruitzichten voor komende winter en zomer, en hoe gaat het met de winning van gas in Nederland? Sinterklaas is weer naar huis, de Kerstman is onderweg en dús gaat het zoals ieder jaar over Dunkelflautes. Geen probleem, zegt de een, een drama in wording, zegt de ander, maar wat vindt Van den Beukel ervan. We hebben een pak aan kort nieuws, zoals het artikel ‘Winsten uit fossiel – beter dan dit wordt het niet’ – van Jilles. het Verenigd Koninkrijk heeft het Clean Power 2030 Action Plan gelanceerd en het wereldwijde gevecht om kritieke mineralen wakkert protectionisme aan, en Europa zit in de voorhoede, zo blijkt.
-
Voortaan praat ik in Blik op Brussel iedere maand in het Europees Parlement met Europarlementariërs. Wat waren de afgelopen maand de belangrijkste politieke ontwikkelingen op het gebied van energie & klimaat, grondstoffen en de industrie? En waar kijken ze de komende maand naar uit? Vandaag bijten Jeannette Baljeu (Renew, VVD) en Tom Berendsen (EPP, CDA) de spits af.
-
As the energy transition progresses, it’s becoming increasingly clear that the electricity grid is a major potential showstopper. Sufficient grid capacity is crucial. So, where does Europe stand at the moment and how should we move forward? Joining me to answer these questions is Jochen Kreusel, president of T&D Europe, the trade association that describes itself as 'the voice of Europe's network technology providers'.
-
In its quest to become more self-sufficient in critical raw materials, the EU is eyeing one of Europe's largest deposits of lithium, in Serbia. But opposition to mining company Rio Tinto’s Jadar project is fierce. Is there a future for mining in Europe? And if so, what does it look like? To answer these questions I am joined by Chad Blewitt, Rio Tinto’s managing director for the Jadar project.
-
In Baku is COP29 in volle gang. En terwijl activisten willen dat de Westerse wereld in plaats van 100 miljard dollar per jaar 1000 miljard dollar op tafel legt om opkomende landen te helpen, veegde de president van gastland Azerbaijan in klare taal de vloer aan met Westerse hypocrisie. Van den Beukel en de Boer kijken naar het grote plaatje. Natuurlijk gaat het over de uitspraak van het Haagse hof in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. Shell won, maar hoe groot – of klein – was de overwinning? We hebben het over de ‘learning rate’-gedreven versnelling van de energietransitie, over het klimaatbeleid van de EU en nog veel meer.
-
As COP29 gets underway in Azerbaijan, most Western countries will once again argue for a rapid transition away from fossil fuels. Saudi Arabia, meanwhile, is promoting its own narrative. One of a more holistic and just approach. What exactly is the Saudi approach? And how realistic is it? I will put these and other questions to Jan Braun, author of the study 'Saudi Arabia's Net-Zero World Narrative' (https://www.kas.de/en/single-title/-/content/saudi-arabiens-netto-null-welt).
Presentation Saudi Arabia's Minister of Energy:
https://www.youtube.com/watch?v=r9YeQV_tcxU -
Bij het maken van staal komt traditioneel veel, héél veel broeikasgas vrij. En dus werken ook staalbedrijven aan het terugdringen van hun uitstoot. Heilige graal is uiteraard het maken van staal zónder uitstoot. Oftewel: groen staal. Maar hoe doe je dat precies? Welke methoden zijn er? En wat zijn hun voor- en nadelen? Ik vraag het Jeroen Klumper, directeur Sustainable Transition bij Tata Steel Nederland.
-
Groene waterstof moet op een heel andere manier worden gemaakt, vervoerd en opgeslagen. Vergeet elektrolyse van water, waterstofleidingen en ammoniak, dé oplossing is…natrium-metaal. De voordelen zijn enorm, aldus mijn gast. Wat zijn die voordelen? En wat zal de natrium-route in de praktijk voor de energietransitie betekenen? Ik vraag het een man die zichzelf een disruptive technology provider noemt. Mijn gast In Search of Europe’s Energy Future is Rob Vasbinder.
Video Alkalium: https://alkalium.com/index.php/alkalium-process/
Artikel Mining Weekly: https://www.miningweekly.com/article/decarbonised-iron-production-possible-using-sodium-company-says-2024-04-19 -
Nieuwsbrief 'Europe's energy future'. Abonneer je hier:
https://www.linkedin.com/newsletters/europe-s-energy-future-7253095227089948672/
World Energy Outlook:
https://www.iea.org/reports/world-energy-outlook-2024
Reactie OPEC:
https://www.opec.org/opec_web/en/7386.htm
Goldman Sachs Research over batterijen:
https://www.goldmansachs.com/insights/articles/electric-vehicle-battery-prices-are-expected-to-fall-almost-50-percent-by-2025
Brief Deltalinqs:
https://www.deltalinqs.nl/stream/position-paper-tweede-kamer-debat-verduurzaming-industrie-definitief
The AI boom may give Three Mile Island a new life supplying power to Microsoft’s data centers:
https://apnews.com/article/three-mile-island-nuclear-power-microsoft-8f47ba63a7aab8831a7805dfde0e2c39
Column Energiepodium:
https://www.energiepodium.nl/artikel/versoepeling-europese-klimaatdoelen-mag-geen-taboe-zijn
Global Gas Security Review 2024:
https://www.iea.org/reports/global-gas-security-review-2024
Natural Gas Producer Agrees to Settlement to Reduce Emissions in New Mexico:
https://www.justice.gov/opa/pr/natural-gas-producer-agrees-settlement-reduce-emissions-new-mexico -
Met de invoering, vorig jaar, van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) wil de Europese Unie z’n eigen uitstoot verder verlagen, ‘koolstoflekkage’ voorkomen en zo een gelijk speelveld voor Europese bedrijven garanderen. Is die CBAM na het Draghi-rapport, steeds meer handelsconflicten én deglobalisering nog wel de oplossing? Ik vraag het Mohammed Chahim (PvdA), lid van het Europees Parlement en CBAM-rapporteur.
Luister ook de aflevering met Diederik Samsom, september 2021: https://soundcloud.com/studio-energie/europa-klimaatneutraal-maken-met-diederik-samsom-kabinetschef-eurommissaris-frans-timmermans -
Vorige maand was de officiële opening van een innovatieve bio-LNG-installatie van afvalverwerker Attero en het Nederlandse technologiebedrijf Nordsol. Vooral voor de vergroening van het zware weg- en watertransport wordt bio-LNG gezien als essentieel. Zelf noemt Nordsol z’n technologie cutting edge. Maar wat is er precies cutting edge aan? En hoe ver is de ontwikkeling van bio-LNG eigenlijk? Dat en meer vraag ik Léon van Bossum, ceo van Nordsol.
-
In publishing the 2024 edition of its Energy Outlook, bp aims to contribute to the wider debate about the factors shaping the global energy system. The two main scenarios this year are Current Trajectory and Net Zero. What are the key trends driving the transition? How might the energy system evolve? I’m delighted to be joined by Spencer Dale, bp’s Chief Economist, to discuss these questions.
bp Energy Outlook 2024: https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/energy-outlook/bp-energy-outlook-2024.pdf -
Big Oil gaat het een stuk moeilijker krijgen en vooral bp zit in de gevarenzone. We hebben het over het Draghi-rapport en dan vooral over aardgas. Gaat gezamenlijk inkopen, wat Draghi adviseert, inderdaad de prijs omlaag brengen, wat de bedoeling is. Nee, zegt Jilles. En over aardgas gesproken: de baas van Chevron is boos op Biden en Canada en Mexico willen in het LNG-gat stappen dat de VS laten vallen. Dat en nog veel meer in deze aflevering.
-
In een even helder als snoeihard rapport heeft Mario Draghi de EU met z’n neus op de feiten gedrukt: Europa staat er slecht voor. Verregaande hervormingen zijn nodig, ook op het gebied van de zware industrie, grondstoffen en energie. Wat moet de EU doen? Wat kán de EU doen? Ik vraag het aan Leon de Graaf die als ‘sustainability advocate’ bij Sustainable Public Affairs in Brussel koplopers in de energie en industrie bijstaat.
-
Europa is voor veel van z’n grondstoffen sterk afhankelijk van niet-Europese landen, zoals China. Zélf meer uit de grond halen stuit op verzet, zoals de afgelopen maanden in Servië tegen de winning van lithium. En winning is nog maar één onderdeel. Hoe kan Europa meer in z’n eigen behoefte gaan voorzien? Dat vraag ik aan Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog gespecialiseerd in kritieke grondstoffen en supply chain resilience.
-
Op 2 september vond op het schip Prinses Amalia de viering plaats van de bouw van Porthos, het project voor het transport en de opslag van CO2 in een leeg gasveld op de Noordzee. Is Porthos inderdaad wegbereider van meer CCS in Europa, wat de Europese Commissie hoopt? Want het klopt dat Brussel er fors op inzet, maar dat wil nog niet automatisch zeggen dat het ook gebeurt. Wat is er voor nodig? En welke lessen kunnen we trekken uit Porthos? Over dat en meer praat ik met Jan Willem van Hoogstraten (ceo EBN), Willemien Terpstra (ceo Gasunie) en Mechthild Wörsdörfer (adjunct-directeur generaal DG Energie, Europese Commissie).
-
In deze aflevering: het opblazen van Nord Stream en hoe het vonnis in een arbitragezaak ook de mogelijk toekomstige uitvoer van gas door Gazprom naar Europa vrijwel onmogelijk maakt. We hebben kort nieuws over steenkool (gaat financieel top) en groene waterstof (gaat financieel helemaal niet top), over innovatie in de oliewinning en over de energieprijzen in Groot-Brittannië. Uitgebreid aandacht is er voor ontwikkelingen in Scandinavië, vooral Noorwegen.
-
Voor het garanderen van een doeltreffend en betaalbaar aanbod van schone waterstof, zijn dringend maatregelen nodig. Dat is de oproep van de Nederlandse, Duitse en Belgische waterstof-belangenverenigingen. Hoog tijd voor actie, zeggen de drie. Wat moet er precies gebeuren? Wie is er aan zet? En wie betaalt de rekening? Dat vraag ik, In Search of Europe's Energy Future, aan Marcel Galjee, de voorzitter van NLHydrogen, de Nederlandse waterstof-branchevereniging.
- Laat meer zien