Gerelateerd aan
-
-
-
-
-
Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat? Hajo Magré praat met wetenschappers en experts die elke dag met die vragen - en de antwoorden! - bezig zijn. En we gaan op bezoek bij Nederlanders die met het veranderende klimaat te maken hebben. Vraag jij je af wat Nederland doet om zich voor te bereiden op de stijgende zeespiegel, aanhoudende droogte en ander extreem weer? Luister dan naar deze podcast over het Deltaprogramma.
-
-
-
To make sustainable change, protect our environment and create a lower-carbon future, we need to have a dialogue with everyone involved. Join us on Sustainably Speaking, as we talk with innovators, policymakers, academics, and scientists to discuss the most critical issues of our time – and innovative ways to create a brighter future through the lens of sustainability. Visit: https://plasticmakers.org/education-innovation/podcast/.
-
Studio Veenweide – De verdieping is een serie colleges over de reductie van broeikasgassen in het Veenweidegebied. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de veenweiden gaan zorgen voor het verminderen van een jaarlijkse emissie van 1 megaton in 2030. Hoe gaan we dat doen? Wat wéten we al en wat weten we nog níet?
Het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) is opgericht om dit verder te onderzoeken. In deze podcastserie komen verschillende aspecten van het onderzoeksprogramma komen aan bod aan de hand van de 6 M-cyclus: Meten, Mechanistisch begrip, Modelleren, Maatschappelijk kosten-batenanalyses (MKBA’s), Maatregelen en Monitoren.
In elke aflevering geeft één onderzoeker een hoorcollege over de betreffende M. Jan Peter Lesschen (WUR) geeft college over meten en rapporteren, Gilles Erkens (Deltares/UU) over mechanismen die leiden tot bodemdaling en veenafbraak, Jim Boonman (VU) over modelleren, Sien Kok (Deltares) over MKBA’s, Jan van den Akker (WENR) over maatregelen en Ronald Hutjes (WUR) over monitoren.
Luister ook naar de podcastserie Studio Veenweide met daarin tafelgesprekken met diverse gasten en veldreportages. -
In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat de Veenweiden gaan zorgen voor het verminderen van een jaarlijkse emissie van 1 megaton in 2030.
Hoe gaan we dat doen? Wat wéten we al en wat weten we nog níet? Het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) is opgericht om dat verder te onderzoeken. De podcast Studio Veenweide is een serie over meten, weten en voorspellen.
Presentator Inge Diepman gaat vanuit de studio in Zegveld in gesprek met onderzoekers, bestuurders en beleidsmakers over het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV). Verschillende aspecten van het onderzoeksprogramma komen aan bod aan de hand van de 6 M-cyclus: Meten, Mechanistisch begrip, Modelleren, Maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s), Maatregelen en Monitoren. In zes afleveringen belichten we de problemen en mogelijke oplossingen in het veenweidegebied, gaan we in op de stand van zaken van huidig onderzoek en blikken we vooruit naar het veenweidegebied van de toekomst.
Luister ook naar de podcastserie Studio Veenweide – De verdieping met daarin hoorcolleges van verschillende onderzoekers over de 6 M’s. -
Presentator Michael Schaap wil weten hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij komt zo terecht in de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid, de journalistiek, de filosofie en allerlei mengvormen daarvan. Vanuit de studio duiden futurist Tessa Cramer en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven de interviews en reportages.
Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen BrabantKennis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Fontys hogescholen. Bij deze podcast hoort ook een gids waarmee je zelf aan de slag kan met onzekerheidsvaardigheden, te bestellen op www.onzekerezaken.nl.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Podcast van Land van Ons. Land van Ons is een coöperatie die landbouwgrond koopt voor herstel van biodiversiteit en landschap. Bij biodiversiteit denkt vrijwel iedereen aan onze natuur. Er zijn echter al genoeg organisaties (zoals Natuurmonumenten) die zich richten op behoud van natuurgebieden. Wij richten ons juist op de landbouw.
Tot 60 jaar terug was er enorm veel biodiversiteit in ons landbouwgebied. Niet alleen ging en gaat het om heel veel grond: twee derde van Nederland is landbouwgrond. Ook zorgde de toen kleinschalige landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, voor een grote rijkdom aan divers leven.
Daarna zijn er onder druk van gewenste schaalvergroting vele ingrepen in het landschap gepleegd, die vrijwel altijd een achteruitgang voor de biodiversiteit tot gevolg hadden. Niet alleen in het landbouwgebied zelf, maar ook in de aanliggende natuurgebieden. De sleutel voor herstel van onze biodiversiteit ligt dus in onze landbouwgrond. Daar kan Land van Ons de grootste meerwaarde bereiken. En natuurlijk gaan ook natuurgebieden daarvan profiteren. -
Veel mensen in Nederland maken zich zorgen om de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met onze Caribische eilanden? Houden mensen daar zich bezig met klimaatverandering? En wat merken ze ervan? John Samson neemt jou mee op reis.
Op het platte BONAIRE zien we boven en onder de zee al wat verandering. Wat doet de hitte met mensen, kinderen en toeristen op ARUBA? Waarom vervuilen veel mensen hun ‘dushi’ CURAÇAO eigenlijk? En SABA... wat staat het enige regenwoud van Nederland te wachten?
Op SINT-EUSTATIUS dreigen de effecten van klimaatverandering in een versnelling terecht te komen door geiten. En SINT-MAARTEN werd in 2017 door verwoest door orkaan Irma. Nog steeds wachten ouderen op de reparatie van hun huis. -
-
Michael is on a quest to get his environmental footprint as low as humanly possible. So he built his own off-grid Tiny House. But downsizing and minimizing weren’t enough. He had to take more drastic measures, altering his lifestyle in some extreme ways, all in the name of saving the planet. But when it comes to his goal, he still feels in over his head. He doesn’t know if all the downsizing, minimizing, reducing, reusing, recycling, and sacrificing make a difference. It’s time to bring in the experts.
Join Michael as he sits down with scientists, policymakers, industry leaders, and environmental experts to figure out how to effectively reduce his footprint in all aspects of life. From food and fast fashion to cars and caskets, he gets into what the worst culprits really are and how we can all make more informed choices when it comes to the impact we have on the planet.
If you have feedback or would like to be a guest on In Over My Head, please email: [email protected] -
De Geef mij de ruimte podcast is dé podcast voor iedereen die meer wil weten over het universum. Van verre sterrenstelsels tot ons eigen zonnestelsel, de planeten en meer. Ook krijg je antwoord op al je vragen over het heelal. Alles wordt op een begrijpelijke en toegankelijke manier uitgelegd.
Een (populair) wetenschappelijke podcast die ook leuk is voor beginners en leken. Hoor alles wat je ooit wilde weten over de planeten van ons zonnestelsel, de vreemdste fenomenen in het heelal en laat je meeslepen in boeiende onderwerpen als zwarte gaten, de kans op buitenaards leven, tijdreizen en meer.
Vanaf maart zijn we ook weer bereikbaar voor mails en de mooiste conversaties op social media. -
De energietransitie moet en kan sneller. Dat is de conclusie van TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek. Maar, welke stappen moeten overheid, industrie en toeleveranciers zetten om die versnelling mogelijk te maken?
XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl, in samenwerking met TNO. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC.
-
Jaarlijks sterven in ons land ruim 1.800 mensen door suïcide. Daar moeten we iets aan doen! ‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van meer dan 50 organisaties die zich inzetten voor suïcidepreventie. Meer preventie en minder verdriet is het doel. In deze podcast brengen we initiatieven van Samen Minder Suïcide onder de aandacht.
-
It’s all about Nature, Wildlife, Science, and the Environment on Big Blend Radio’s NATURE CONNECTION Podcast. Hosts are Nancy J. Reid and Lisa D. Smith, mother-daughter travel team on the Love Your Parks Tour and publishers of Big Blend Magazines, along with frequent guest co-host nature photographer Margot Carrera.
-