Gerelateerd aan
-
Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.
De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.
Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.
Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]
Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.
Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
-
Op 30 augustus 1989 wordt langs een landweggetje in Dommelen een dode vrouw
gevonden. Ze is vermoord, gedumpt in een greppel. Het blijkt te gaan om de 32-jarige Wies
Hensen uit Budel, een dorp ruim 16 kilometer verderop. Daar kent bijna iedereen haar.
Het politieonderzoek richt zich op haar woonplaats, waar Wies op de avond voor haar
dood is gezien op de kermis. Ze was in het gezelschap van enkele mannen. De politie
ondervraagt honderden mensen in het dorp, maar al na een paar weken zit het onderzoek
muurvast. Maar wat als de politie altijd in de verkeerde richting heeft gezocht? En de daders niet uit Budel komen maar uit Valkenswaard, uit de omgeving van waar haar lichaam werd gedumpt?
ED-verslaggever Bart-Jan van Rooij, die vlakbij de vindplaats van Wies woont, probeert precies dertig jaar na dato samen met collega Chiel Timmermans, nabestaanden, politie en andere betrokkenen op zoek te gaan naar het ware verhaal. -
Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Het was de eerste politieke moord in ruim drie eeuwen en die zette Nederland volledig op zijn kop. De razendsnelle opkomst van Pim Fortuyn, én de zijn gewelddadige dood, maakten een einde aan een periode van ogenschijnlijke rust.
Guus Valk, chef politiek van NRC, deed als beginnend redacteur verslag van de Fortuyn-revolte. In de zesdelige podcast Pim onderzoekt hij de erfenis van die beladen tijd. Wat dreef Fortuyn? Waarom raakte de zittende macht in paniek? Wat was de rol van de media? In gesprekken met vrienden, familieleden en politieke tegenstanders probeert hij die vragen te beantwoorden, en achterhaalt hij hoe Fortuyn de Nederlandse politiek en samenleving tot vandaag beïnvloedt.
-
OVT is een baken van verrassende verhalen die historische verdieping en achtergrond bieden.
In deze feed vind je de uitzendingen terug, vol items die historische context bieden bij het nieuws, interviews met auteurs van recent verschenen boeken, verhalende radiodocumentaires en podcasts, recensies en columns. OVT is hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO. Liever alleen documentaire-rubriek Het Spoor Terug in je feed? Abonneer je dan op de podcast ‘Het Spoor Terug’. -
In deze feed vind je alle zomerseries van OVT, hét geschiedenisprogramma op de Nederlandse radio, gemaakt door de VPRO.
De zomer biedt een uitgelezen kans om eens extra diep in de materie te duiken, met langere interviews en bredere thema’s. Denk bijvoorbeeld aan Cinema OVT, over filmklassiekers die het verschil maakten, of De menselijke natuur, waarin we op safari gaan langs wilde denkers en beestachtige boeken. Ook vind je hier de podcastversies van onze zomerserie Verzonnen Verleden, de serie over historische romans die geschiedenis schreven, met extra content die niet op de radio te horen was.
Meer info: www.vpro.nl/ovt -
De bevlogen generaal Johannes van den Bosch bedacht 200 jaar geleden een revolutionair systeem. Arme paupers uit het hele land werden naar koloniën op het platteland gestuurd met een belofte: je krijgt er een huisje en een stukje land. Je leert er werken, voor jezelf zorgen en krijgt zo de ultieme kans op een beter leven. En dat platteland, dat was Drenthe.
In de podcast De Koloniën nemen verslaggevers Stef Bekhuis en Leonie Sinnema je mee op een tijdreis door de Koloniën van Weldadigheid: Hoe was het om daar als armoedzaaier te leven? Welke sporen uit het verleden vind je er nu nog terug? En wat kunnen we er 200 jaar later eigenlijk van leren?
Ze gaan op zoek naar de erfenis van dat revolutionaire plan van die bevlogen generaal: de Maatschappij van Weldadigheid.
-
-
-
-
For decades, Black baseball players were excluded from the major leagues and forced to create their own space: the Negro Leagues. In “Reclaimed: The Forgotten League,” we’ll uncover the stories of some of these overlooked greats, including Norman “Turkey” Stearnes, one of the best hitters of all time. Overshadowed by racial prejudice and oppression, their legacy was hidden — but now, experts and family members reflect on their impact, which extended far beyond the game. We’ll discover how newly acknowledged Negro Leagues stats could rewrite history and redefine baseball’s roster of GOATs. Vanessa Ivy Rose, granddaughter of Turkey Stearnes, brings us on a quest to excavate the stories and stats of Black players who were shut out of the major leagues, a legacy that still haunts the sport. The series includes interviews with family and friends of Turkey Stearnes, including a living Negro Leagues player; never-before-published audio of Stearnes himself; and interviews with leading historians.
Season 2 of this series, “The Story of Mamie Till-Mobley,” explored the story of the civil rights trailblazer before the death of her son, and was recognized with the Edward R. Murrow Award for Best Podcast. Season 1, “Tulsa’s Buried Truth,” covered the search for mass graves beneath Tulsa, Oklahoma, and the fight for justice for the descendants of the Black Americans killed in the 1921 Tulsa Race Massacre. -
Israel is a lovely country. Since it is in the Middle East, it has not been exempt from a turbulent political climate. Although many Israelis have great respect for Jewish values and culture, it is quite common to get caught up in the maelstrom of politics and lose sight of the bigger picture. This show attempts to take a step back and look at things from a calm point of view - in Hebrew, a "Mabat Ragu'a."
-
Louis heeft als barman een merkwaardig verhaal gehoord. Een raadsel. Hij loopt er al vier jaar mee rond en kan het niet oplossen. In deze podcast vertelt hij zijn verhaal in de hoop dat de luisteraar het wél begrijpt. Daar staat vindersloon tegenover: 25.000 euro. Begrijp jij wat hij zegt? Weet jij waar hij moet zoeken? Help Louis.
Geproduceerd door Tonny Media
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Een vierdelige podcast over het leven en werk van Angela Merkel, gemaakt door de journalisten en Berlijn-kenners Laurens Boven en Rob Savelberg, in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam.
Van het meisje van Helmut Kohl tot de machtigste vrouw van de wereld. Zestien jaar stond Merkel aan het roer als bondskanselier. In deze serie stappen Laurens en Rob op de fiets en maken een reis door Berlijn en door de tijd. Van haar eerste kraakwoning in Prenzlauer Berg tot het pompeuze Bundeskanzleramt. De biografie van Merkel is evenzo uniek, als ook indrukwekkend. Zij verlaat dit najaar het politieke toneel.
Maar wie was zij eigenlijk? En wat is haar erfenis voor Duitsland, Europa en de wereld? Met citaten van: 3Sat, ARD, Bild, CNN, Deutschlandfunk, Die Welt, N-tv, NDR, NOS, MSNBC, Phoenix, RBB, Spiegel-TV, WDR en ZDF. -
- A l’occasion des 20 ans de l’euro, La Monnaie de Paris et Le Monde reviennent sur la création d’une monnaie pérenne et partagée par 338 millions de personnes, un événement économique et social sans précédent et explorent l’avenir de la monnaie physique, mais aussi l’artisanat d’art et d’industrie, le savoir-faire de précision… Tout cela à travers des témoignages, des rencontres in situ, et la transmission sonore d’une activité vivante.
-
-
-
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen en vertelt haar eigen verhaal. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten?
VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast ‘Stad in Oorlog’ voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur. -
Waarom leidde een ogenschijnlijk klein brandje in een koffie-automaat tot de complete verwoesting van de Delftse Bouwkunde-faculteit? En hoe kan het dat er geen gewonden zijn gevallen? Op 13 mei 2008 ging het immense betonnen Bouwkunde-gebouw van de TU Delft in vlammen op. Nu, precies 15 jaar na de brand, gaan podcastmakers Geert Vlieger en Bianca Schrijver op zoek naar antwoorden.
Wil je weten hoe het verder ging na de ramp? En hoeveel vertraging studenten of onderzoekers opliepen? Kijk dan op delta.tudelft.nl/podcast
De research voor deze podcast is gedaan door Geert Vlieger, Bianca Schrijver, Rob van der Wal en Annebelle de Bruijn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Op 9 november 1939, even na drieën, vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Een incident waarbij twee Britse en een Nederlandse spion in een val van de Gestapo worden gelokt en er een dode valt. Een incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda; en dat voor Nederland het verloop van de geschiedenis bepaalt. Wat gebeurde daar aan de grens?
-
Van kroegbaas tot koning. Dit is het bizarre, waargebeurde verhaal van Jan van Leiden.
Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging, de wederdopers, die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. In afwachting van de eindtijd werd in Münster een heilstaat opgericht. Die radicaliseerde binnen de kortste keren tot een dictatuur.
In deze podcastserie volg je journalist Max Boogaard in zijn zoektocht naar Jan en ontdek je wat er zo'n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd. Zo leer je Jan van Leiden steeds beter kennen: van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel.
Een krankzinnig stukje Nederlandse geschiedenis.
Door: Max Boogaard / OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging
Marketing & promotie: Stan Steeghs & Luuk van Meijel (Spot On)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.