Afleveringen
-
Damya Laoui. Het grootste wetenschapstalent van de Lage Landen werd zonet commandeur in de kroonorde, als erkenning voor haar wetenschappelijk onderzoek
in de strijd tegen kanker. 8 jaar lang al werkt ze aan een therapie die herval bij kanker kan vermijden. Maar voor dit ook op de mens kan worden toegepast, is geld en geduld nodig. Waar haalt ze dat vandaan? Hoe moeilijk is het om als vrouw je stempel te drukken in de academische wereld? -
Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2024 weer duidelijk. Zo’n 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In 2 feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In deze aflevering hoor je Pommelien Thijs, Bart Peeters, Miet Warlop, Dimitri Verhulst, Elisabeth Lucie Baeten, Yassine Ouaich, Koen De Bouw en Linde Merckpoel.
-
Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2024 weer duidelijk. Zo’n 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In 2 feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In deze aflevering hoor je Bart Van Loo, Carmen De Vos, Colin Van Eeckhout, Ine Beyen, Eva Eikhout, Nikkie Van Lierop, Henk Hofstede en Stef Kamil Carlens.
-
In Nederland doet Claudia de Breij de zalen vollopen voor haar nieuwste show ‘Wat als’. Maar ‘Wat als' ze ook Vlaanderen wil veroveren? Als kind keek ze op naar Herman Van Veen, Youp van ‘t Hek en Barbra Streisand. De Kunstacademie wees haar af maar haar doorzettingsvermogen liet haar niet in de steek. Is introvert zijn een sterkte? Wat doe je als je nergens bij hoort? En waarom was ze liever hetero geweest?
-
Oorlogsjournalist Rudi Vranckx viert zijn 65e verjaardag. Hij mag met pensioen. Maar wil hij dat wel? Wie is Rudi Vranckx zonder zijn professionele identiteit? In hoeverre is de journalistiek en de wereld veranderd de voorbije 35 jaar en hoe lang houdt hij het vol op zijn berg in Italië?
-
In zijn nog jonge leven woonde hij in Australië, Nederland, Zweden en Duitsland om uiteindelijk in Antwerpen te belanden. Hij studeerde film, was een verdienstelijk voetballer en scoort nu vooral in het theater. Taal is zijn grootste fascinatie. Hoe komt het dat hij nooit zijn moedertaal -het Tamil-heeft geleerd? Wat is zijn band met Sri Lanka? En hoe gaat hij de strijd aan met de chaos in zijn hoofd?
-
Hij scoorde zonet 5 Mia-nominaties voor zijn solo LP ‘Letter to Yu’. Een brief die hij ook echt schreef aan zijn Chinese moeder die 16 geleden overleed. Hoe houdt hij haar nagedachtenis levend? Is muziek voor hem de ideale taal? En hoe bereidt hij zich voor op zijn nakende vaderschap?
-
Samen met haar jongere zus Marlies trok ze het kostuum van een amateurdetective aan en ging ze op zoek naar het verdwenen fortuin van haar grootvader. Een mysterieus familieverhaal dat ze probeert bloot te leggen in ‘Geisha’, de nieuwste podcast van Radio 1. Heeft ze het geheim kunnen ontrafelen? Waarin lijkt ze op haar grootvader? En wat wil ze zelf nalaten aan haar nageslacht?
-
Als sportcoach begeleidt hij zowel amateurs als professionele sporters. Als ondernemer runt hij een revalidatieweide voor kinderen met een beperking. Met het kinderboek ‘Toontje’ wil hij hen stimuleren om niet bij de pakken te blijven zitten. Samen met vrienden richtte hij ‘To Walk Again' op, de foundation die inzet op inclusiviteit en de kracht van technologie. Maar hoe moet het verder? Hoe voelt een lichaam dat al 22 jaar is verlamd en wat geeft hem energie?
-
Touché met zangeres en auteur Nikkie Van Lierop. In de jaren 90 was ze de Queen of the New Beat. Nu is ze één van de ervaringsdeskundigen in het tv programma ‘Menopauzia’. Want taboes zijn er om doorbroken te worden. Of het nu over de overgang, miskenning of misbruik gaat. Er is veel in haar leven dat niet volgens de verwachting is verlopen. Wat had ze anders gewild? Wie of wat heeft ze het meest gemist? En hoe compenseert ze dat?
-
Als Showbizz PR Julie en Politiek PR Katrien probeert ze invloed te hebben op ongepaste daden en uitspraken van BV’s en politici. Maar ook achter de schermen liet ze zich opmerken als scenarioschrijver van ‘Loslopend wild’ en ‘Nonkels’. Nu heeft ze haar tweede kinderboek uit: ‘En ze leefden nog altijd’ waarin ze de klassieke sprookjesfiguren nieuw leven inblaast. Is ze zelf tussen de boeken opgegroeid? Hoe ervaart zij als jonge moeder de veranderende wereld? En hoe grappig zijn de Baetens echt?
-
Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek ‘Het wordt beter’ want ‘beter bestaat’. Daar is ze zelf het levende bewijs van. Na acht romans koos ze ervoor om haar ervaringen met psychotherapie helemaal uit te schrijven. Het misbruik uit haar jeugd, de eetstoornissen en de verwarrende liefdesrelaties smeekten om een verklaring. En die vond ze bij wereldvermaarde specialisten. Hoe verwerk je trauma? En hoe kijkt ze nu naar zichzelf?
-
Zijn 25 jaar schrijverschap viert Dimitri Verhulst met een carrièreswitch. Op Film Fest Gent gaat zijn debuutfilm ‘Waarom Wettelen?’ in première. Een absurdistisch drama over een vrouw die in Wettelen begraven wil worden. Draagt de schrijver hier zijn boeken ten grave? Vanwaar zijn existentiële twijfel? En wie loopt er straks achter zijn kist?
-
Koen De Bouw is er zonet 60 geworden. Het verlies van zijn kinderlijke onschuld kon hij compenseren door van verbeelding zijn job te maken. Zijn nieuwste personage heet Tom in de film ‘Julie zwijgt’. Over een jonge tenisster wiens coach geschorst is wegens vermeend misbruik. Iets wat hem zelf overkwam in zijn jeugd. Hoe is het om als ‘mooie jongen’ getaxeerd te worden? En hoe kijkt hij naar zichzelf?
-
Historicus, jurist en ererector Herman Van Goethem sloot zijn carrière af in de hoogste regionen van de Antwerpse universiteit. Hij gebruikte zijn macht er om dingen ten goede te veranderen. Maar wat gaat hij doen tijdens zijn pensioen? Blijft hij ons getroebleerd oorlogsverleden verder analyseren? Vanwaar zijn passie voor fotografie? En is liefde het ware medicijn om overeind te blijven in het leven?
-
Het was de grote droom van Bart Van Loo om te worden zoals zijn leraar Frans. Maar dat draaide uit op een stevige burn-out. Een dieptepunt dat ervoor zorgde dat hij zijn passie voor de Franse cultuur op een andere manier zou bedrijven. Hij groeide uit tot de beste meesterverteller van ons land. Zijn naam valt niet meer los te koppelen van de 'Bourgondiërs' en met zijn nieuwste boek ‘Stoute schoenen’ maakt hij die geschiedenis nu ook tastbaar. Maar wie is hij… als hij zwijgt?
-
Ze schreef ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’. En dat is niet gelogen want ze heeft armen en benen, al zijn ze een stuk korter dan normaal. Ze gaat dus door het leven met een beperking. Maar wat is een beperking? En in hoeverre houdt het haar tegen om gewoon een heel leuk leven te leiden, verliefd te worden en het onderste uit de kan te halen?
-
Afgelopen zomer bracht Angelo Tijssens zijn tweede roman uit: ‘Het einde van de straat’. Net als zijn debuut ‘De randen’ een prachtig kunstwerk waarbij de woorden als michelinsterren wegsmelten op je tong. Die fijngevoeligheid is ook zichtbaar in de films ‘Girl’ en ‘Close’ van Lukas Dhont, waarvoor hij de scenario’s schreef. Waar komt die kwetsbaarheid vandaan? Is dat een sterkte of een zwakte? En hoe ‘kies je je familie’?
-
Fotograaf Mous Lamrabat creëert zijn ideale wereld in ‘Mousganistan’. Een plek waar mensen elkaar vinden in de tegenstelling. Zelf geniet hij van de rijkdom van zijn dubbele nationaliteit. Als Belgische Marokkaan wil hij iets betekenen in deze maatschappij. Maar hoe moet het verder? Wat als het geloof ons in de weg zit? Hoe klinkt de soundtrack van zijn leven? En heeft het wegnemen van zijn foto’s in de Antwerpse Arenberg hem nog meer op de kaart gezet?
-
Al dertig jaar draait Stef Kamil Carlens mee in de hoogste regionen van de muziekscene maar ook als beeldend kunstenaar geeft hij zijn ideeën vorm. Hoe is hij al die jaren omgegaan met de tijd? Hoe hebben vrienden mee zijn pad geplaveid? En wat als de dood genadeloos toeslaat bij de mensen die hij het liefste ziet?
- Laat meer zien