Afleveringen
-
In deze allerlaatste podcast-aflevering — ja, we houden ermee op — hoor je een vroeg verhaal van de Oekraïense schrijver Isaac Babel (1894-1940). Acteur Hans Dagelet leest het voor en we praten na met Theo - Bulkboek - Knippenberg.
Isaak Babel werd beroemd met zijn verhalenbundel De Rode Ruiterij, een reeks verhalen over zijn ervaringen bij dit legeronderdeel in de Sovjet-Unie tijdens de Pools-Russische oorlog van 1920. Hij oefende zijn pen al op jonge leeftijd en het verhaal in deze podcast is daar een uitgelezen voorbeeld van: Het gezin van Papa Marescot.
Hans Dagelet is acteur, schrijver, musicus en beeldend kunstenaar. Hij werd al jong beroemd door zijn vertolking van de titelrol in het toneelstuk Kees de jongen, een bewerking van de roman van Theo Thijssen: hij won er in 1971 de Louis d’Or mee, samen met Wim van der Grijn. Tegenwoordig speelt hij nog regelmatig in films en podiumproducties.
Theo Knippenberg is vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw bekend en succesvol geworden met zijn Bulkboeken, dat waren heruitgaven van romans en verhalenbundels op krantenformaat. Hij is pleitbezorger van het korte verhaal in Nederland.
Zoals hierboven gemeld is dit de laatste editie van de podcastreeks Uitgelezen Verhalen; de theateravonden blijven wèl bestaan. Na bijna vijf jaar vinden we het mooi geweest, met 34 edities en een flink aantal bonusafleveringen. Zie jij kans om dit voort te zetten, of wil je er meer over weten? Mail dan met Pieter van Scherpenberg: [email protected]
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
- Gemeente Deventer
Aan deze aflevering werkten mee:
- Isaak Babel
- Charles B. Timmer
- Theo Knipenberg
- Joep van de Pavoordt - opname verhaal in theater
- Huub Krom - opname gesprek in studio Oorbit
- Dirkjan van Ittersum - montage en de mastering van de audio
- Amir Swaab en Sietse van Gorkom - herkenningsmelodie
- Pieter van Scherpenberg - presentatie en gesprek.
Dit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen -
Beleef dit hilarische verhaal, opnieuw uitgebracht na de dood van de schrijver op 4 juli 2022. Deze aflevering kwam oorspronkelijk op 1 oktober 2020 online, aflevering 20.
Hoe was het literaire leven in de jaren vijftig? Je hoort aspecten daarvan gesitueerd in het trieste Hilversum van die tijd in Remco Camperts verhaal 'James Dean en het verdriet', vertolkt door Peter Drost.
Schrijver Remco Campert (1929-2022) was zo beroemd dat hij eigenlijk geen introductie behoeft. Zijn oeuvre is groot en veelzijdig: verhalen, poëzie en romans. Bekijk zijn Wikipedia-pagina als je toch meer wilt weten.
Acteur Peter Drost is oprichter van Toneelschap Beumer & Drost waarmee hij mooie voorstellingen voor jeugd en volwassenen maakt. Maar je kunt hem ook herkennen aan zijn prachtige stemgeluid dat hij laat klinken in al die mooie natuurdocumentaires op de Nederlandse televisie.Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel, van het Prins Bernhard CultuurfondsGemeente Deventer
Aan deze aflevering werkten mee:
Remco CampertPeter DrostUitgeverij De Bezige BijDirkjan van Ittersum - mixageAmir Swaab en Sietse van Gorkom - Instant Classical - de herkenningsmelodiePieter van Scherpenberg, presentatie
Productie: Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Laat je meevoeren door twee intrigerende verhalen uit Istanbul, geschreven door Sait Faik Abasıyanık. Het nagesprek is met Hanneke van der Heijden, vertaler Turkse literatuur. Het eerste verhaal wordt voorgelezen door de acteur Kees Hulst, het tweede bij uitzondering door de gastheer van de podcast, maar is wel in het theater opgenomen.
Sait Faik Abasıyanık leefde van 1906 tot 1954. Velen beschouwen hem als de grootste Turkse schrijver van korte verhalen. De bundel 'Verhalen uit Istanbul' verscheen in 2014 bij Uitgeverij Podium, vertaald door Hanneke van der Heijden. In deze aflevering hoor je zijn verhalen 'Huwelijksnacht' en 'Psst!'
Kees Hulst is de laatste jaren landelijk beroemd geworden met zijn rol als Hendrik Groen in de gelijknamige tv-serie. Ook op het toneel en in de film heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend, zoals in het toneelstuk Tirza, waar hij in 2010 de belangrijkste toneelprijs in NL mee won, de Louis d'Or.
Hanneke van der Heijden vertaalde veel klassiekers uit de moderne Turkse literatuur, zoals romans van Ahmet Hamdi Tanpınar, Oguz Atay en Orhan Pamuk. Voor haar werk ontving ze samen met Margreet Dorleijn in 2008 de Fonds voor de Letteren Vertaalprijs. In het nagesprek noemt ze een docent in Tilburg die haar overhaalde Turks te leren; zijn naam is Rik Boeschoten. Zonder hem was ze nooit in de Turkologie beland.
Deze podcast kon gemaakt worden met steun van:
Provincie Overijssel Gemeente DeventerAan deze aflevering werkten mee:
Sait Faik Abasıyanık Hanneke van der Heijden Kees Hulst Joep van de Pavoordt - opname verhalen in theater Huub Krom - opname van het gesprek in studio Oorbit Dirkjan van Ittersum - montage en de mastering van de audio Amir Swaab en Sietse van Gorkom - herkenningsmelodie Pieter van Scherpenberg - samenstelling, voordracht Psst! en presentatie
-
In het verhaal Hoofd van Jamal Ouariachi zit je als een ‘vlieg op de muur’ tijdens een middag in het leven van een 39-jarige man. Acteur Ludwig Bindervoet vertolkte het voor live publiek en we luisteren samen met de schrijver naar de opname. In het nagesprek gaan we in op het verhaal, twee andere verhalen uit dezelfde bundel Herinneringen in aluminiumfolie en zijn schrijverschap.
Jamal Ouariachi (1978) ontving voor zijn vierde roman Een honger zowel de BNG Bank Literatuurprijs als de European Union Prize for Literature. Het boek werd in acht talen vertaald. Ouariachi is columnist bij dagblad Trouw. In De Standaard publiceert hij regelmatig essays. Hij schrijft theaterteksten voor Het Zuidelijk Toneel en De Theatertroep. In 2022 verscheen zijn meest recente roman Herfstdraad (Querido). In 2017 verscheen zijn tot nu toe enige verhalenbundel.
Ludwig Bindervoet (1988) is in 2012 als acteur afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij vormt samen met Jimi Zoet, Thomas Dudkiewicz en Marijn Alexander de Jong het Performancecollectief Urland, waarmee hij onder meer. het succesvolle De Internet Trilogie maakte. Bij Toneelgroep Oostpool speelde hij verschillende rollen en bij toneelgroep Amsterdam staat hij in het voorjaar van 2022 in de voorstelling Mann, Mann, Mann.In het nagesprek genoemde verwijzingen:
Vertaling van fragment uit Ouariachi's verhaal Zopor in het Engels door Mattho ManderslootVladimir Nabokovs verhaal Cloud, Castle, Lake in The Atlantic.Dank aan onze subsidiegevers:
Provincie OverijsselGemeente Deventer
Aan deze aflevering werkten mee:Jamal OuariachiLudwig BindervoetHuub Krom: opname gesprek in studio OorbitDirkjan van Ittersum montage en de mastering audio Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom: herkenningsmelodiePieter van Scherpenberg: samenstelling en presentatieProductie: Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
Luister in deze aflevering naar Carson McCullers' verhaal Poldi gelezen door Teuntje Post. We praten erover na met Molly van Gelder, vertaler van al het werk van de Amerikaanse schrijfster. En je hoort het lied Later, afternoon van Elsa Steixner, dat zij speciaal schreef en zong na de voordracht van dit verhaal in het theater.
Carson McCullers (1917-1967) schreef vijf romans en 19 verhalen. Ze debuteerde op zeventienjarige leeftijd met een kort verhaal en haar eerste roman verscheen toen ze 23 was. In het nagesprek hoor je veel meer over haar leven en werk.
Teuntje Post is op dit moment (maart 2022) derdejaars actrice op de ArtEZ Toneelschool Arnhem. Ze las voor in onze voorstelling van 16 februari.
Molly van Gelder vertaalt Engelstalige literatuur, veelal fictie. Daarnaast was ze in 2006 oprichter en tien jaar coördinator van de Vertalersvakschool in Amsterdam. Van Gelder vertaalde onder veel meer werk van Edna O’Brien, Hanif Kureishi, Alice Sebold, John Irving, Nadine Gordimer, Nicci French, Marilyn French, Doris Lessing en Joyce Carol Oates.
Elsa Steixner is derdejaars musicus aan ArtEZ Conservatorium Arnhem. Zij schreef en speelde samen met klasgenoot Julian Bazzanella de liedjes die in onze voorstelling van 16 februari te horen waren.
Dank aan onze subsidiegevers:
Carson McCullersMolly van GelderTeuntje PostElsa Steixner en Julian BazzanellaKathenka Woudenberg coachte Teuntje PostHuub Krom verzorgde de opname van het gesprek in studio OorbitJoep van de Pavoordt nam het verhaal op in theater MimikDirkjan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomSamenstelling en presentatie: Pieter van Scherpenberg.
- Provincie Overijssel
- Gemeente Deventer
Aan deze aflevering werkten mee:
Productie: Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
In deze bonusaflevering bij editie 30 hoor je filmacteur Martijn Lakemeier teksten voorlezen van Willem Walraven en Martin Bril. Schrijver Bertram Koeleman leest zijn eigen verhaal Heil de kroonlichter! voor en praat erover na. Tussendoor hoor je experimentele improvisatie van trio Haare Schneiden. Let wel: naast deze bonus is er nog een uur luisterplezier in het thema.
Deze bonusaflevering komt uit op Kerstavond, als we de geboorte van de beroemdste baby in de christelijke wereld vieren. Toch hoor je hier geen kerstverhalen. Met het gekozen thema Nieuw Leven kijken we veel breder; naar het wonder van geboorte van ieder mens. Twee verhalen gaan over jong vaderschap en de derde is een magisch verhaal over de geboorte van een menselijk koekoeksjong.
Dit is de volgorde:
Brief van 25 augustus 1919 van Willem Walraven, gelezen door Martijn Lakemeier. Uit: Brieven aan familie en vrienden 1919-1941,
G.A. van Oorschot, Amsterdam 1966/1998Muziek van Haare SchneidenHeil de kroonlichter! van Bertram Koeleman, gelezen door hemzelf. Uit: Het dreigbed, Atlas Contact 2020Muziek van Haare SchneidenNagesprek van Bertram met journalist Vincent CorjanusDe lancering van het geluk van Martin Bril, gelezen door Martijn Lakemeier. Uit: De mooiste baby van de hele wereld De Geus 1993/2003Willem Walraven (1887-1943) was journalist en schrijver in voormalig Nederlands-Indië. Hij schreef ook honderden brieven aan zijn familie in Nederland die zijn stilistisch begaafdheid tonen. Hij nam geen blad voor de mond in zijn kritiek op Nederland, maar ook op de kolonie waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en stierf.
De acteur Martijn Lakemeier (1993) werd al jong bekend door zijn rol in de film Oorlogswinter in 2008, naar het boek van Jan Terlouw. Hij won er een Gouden Kalf mee en werd daarmee de jongste winnaar ooit. Hij speelde de afgelopen jaren in de tv-serie Hollands Hoop. Dit jaar had hij de hoofdrol in de eerste Nederlandse speelfilm over de afscheidingsoorlog van Indonesië De Oost.
Bertram Koeleman publiceerde tot nu toe twee verhalenbundels en twee romans. Hij leest in deze aflevering Heil de kroonlichter! uit zijn laatste bundel Het Dreigbed. Een eerdere versie van dat verhaal verscheen op papierenhelden.nl.
Martin Bril (1959-2009) was columnist, schrijver en dichter. Hij schreef op zijn kenmerkende manier in de eerste jaren van het leven van zijn dochters veel en mooi over hun opgroeien, dus ook over de geboorte van zijn eerste.
Haare Schneiden is een trio van ArtEZ Conservatorium, bestaande uit Frederik Taubenheim, Marius Lamm en Mikula Schulz. Laatstgenoemde is al afgestudeerd, de anderen zijn derdejaars.
Onze subsidiegevers zijn:
Provincie OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Bertram KoelemanMartijn LakemeierVincent CorjanusWillem Walraven (postuum)Martin Bril (postuum)Trio Haare Schneiden, bestaande uit de student-musici Frederik Taubenheim, Marius Lamm en Mikula SchulzHuub Krom van studio Oorbit en Raoul Soentken van Edgetip verzorgden de opnamesDirkjan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomSamenstelling en presentatie: Pieter van ScherpenbergDit is een productie van Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
Onze afgelaste theatervoorstelling in podcast-vorm gegoten met als thema 'Nieuw leven'. Je hoort een tekst van Alma Mathijsen, voorgelezen door actrice Catoo Post. Eva Kelder leest haar debuut voor en praat daarover na. En Catoo leest ook een zeer kort verhaal van A.L. Snijders. Tussendoor speelt het trio Haare Schneiden hun experimentele improvisaties. Let op: bij deze aflevering hoort nog een bonus, met drie andere verhalen in het thema, voorgelezen door acteur Martijn Lakemeier en schrijver Bertram Koeleman.
Deze aflevering komt uit op Kerstavond, als we de geboorte van de beroemdste baby in de christelijke wereld vieren. Toch hoor je hier geen kerstverhalen. Met het gekozen thema Nieuw Leven kijken we veel breder; naar het wonder van geboorte van ieder mens. Hierna hoor je de vrouwelijke blik daarop: het verlangen naar een kind, via zwanger worden naar de vraag van het kind zelf: wil ik wel geboren worden? Niet toevallig zijn de voorlezers die je hierna hoort ook vrouwen.
Dit is het programma:
Maagd van A.L. Snijders, gelezen door Catoo PostLudwig van Eva Kelder, gelezen door haarzelfMuziek van Haare SchneidenNagesprek van Eva met gastheer PieterAls ik de keuze had, was ik misschien liever niet geboren van Alma Mathijsen, gelezen door Catoo PostMuziek van Haare SchneidenA.L. Snijders is de gekroonde meester van het zeer korte verhaal. Hij schreef de laatste jaren vooral over wat hij meemaakte of zich herinnerde, maar hier hoor je een fictioneel pareltje over een onbevlekte ontvangenis - dus toch een beetje kerst.
Eva Kelder debuteerde in 2014 met de roman Het leek stiller dan het was. In 2017 verscheen haar tweede roman Een charismatisch defect. Ze stelde ook mede de verhalenbundel Ik, moeder samen en schrijft nu aan haar derde roman. Eva leest hier haar debuutverhaal Ludwig voor.
Alma Mathijsen schreef drie romans, een memoir, een novelle en een verhalenbundel. Uit haar autobiografische boek Bewaar de zomer hoor je in deze aflevering het openingshoofdstuk. In dit boek reflecteert ze op taal, volwassen worden en verlies.
Catoo Post studeert aan de Toneelschool van ArtEZ in Arnhem en is nu tweedejaars.
Haare Schneiden is een trio van ArtEZ Conservatorium, bestaande uit Frederik Taubenheim, Marius Lamm en Mikula Schulz. Laatstgenoemde is al afgestudeerd, de anderen zijn derdejaars.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Provincie OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Eva KelderCatoo PostAlma MathijsenA.L. Snijders (postuum)Trio Haare Schneiden, bestaande uit de student-musici Frederik Taubenheim, Marius Lamm en Mikula SchulzKathenka Woudenberg voor de coaching van Catoo PostHuub Krom van studio Oorbit en Raoul Soentken van Edgetip verzorgden de opnamesDirkjan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg deed de samenstelling en presentatie.Dit is een productie van Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
Beluister het magische verhaal van Isabel Allende: Klein Heidelberg, vertolkt door acteur Leòn Ali Çifteci in vertaling van Giny Klatser. Laat je meevoeren door de opzwepende muziek die over de dansvloer klinkt, in het 'Duitse' café-restaurant ergens in Zuid-Amerika.
Isabel Allende debuteerde in 1982 met Het huis van de geesten. Ze had er direct wereldwijd succes mee. Ze is geliefd om haar stijl en thema’s: levens van vrouwen, en mix van magie en werkelijkheid. Het meest recente boek verscheen in 2021 in Nederlandse vertaling: Wat wij willen - Mijn leven als moeder, vrouw, feminist bij de Wereldbibliotheek. Het verhaal dat je zo gaat horen komt uit de bundel Het goud van Tomás Vargas: de verhalen van Eva Luna, dat eveneens bij de Wereldbibliotheek verscheen in 2004 en opnieuw als 'Dwarsligger' in 2011. De vertaling is van Giny Klatser (1928-2018).
Leòn Ali Çifteci is acteur, zanger en theatermaker. Hij speelt vaak karakterrollen in tv-series, zoals Vuurzee, Hendrik Groen, Nieuw Zeer en Flikken Maastricht. Hij deed al twee keer mee aan een voorstelling van Uitgelezen Verhalen.
Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op onze pagina op podchaser.com. Wel even een account aanmaken...
Onze subsidiegevers zijn:
Provincie OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Isabel AllendeGiny Klatser (postuum)Leon Ali CifteciJoep van de Pavoordt nam het verhaal op in het theaterDirkjan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Pieter van Scherpenberg leidde het verhaal in.Dit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
In deze aflevering hoor je het verhaal Zomerkroos van Gerda Blees, voorgedragen door actrice Marlies Heuer. Na de voordracht een gesprek met de auteur, over dit verhaal, haar schrijversleven en jonge moederschap. En zoon Thom is erbij in de studio.
Gerda Blees debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Een jaar later debuteerde ze als dichter met de bundel Dwaallichten en in 2020 als romanschrijver met Wij zijn licht, die op de shortlist stond voor de Librisprijs 2021.
Actrice Marlies Heuer is een grande dame van het Nederlandse theater. Van oorsprong is zij mimespeler en deed onlangs nog in een theaterstuk zonder tekst van Davy Pieters bij het Theater Rotterdam: Do not look back with regret. Marlies won twee keer de Theo d’Or - de belangrijkste toneelprijs - voor haar titelrol in Ibsens Hedda Gabler in 1998 en voor haar rol in Thomas Bernhards Am Ziel in 2012.Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op onze pagina op podchaser.com. Wel even een account aanmaken...
Kom ook eens naar onze voorstellingen! We treden op in Deventer, Enschede en Zwolle: kijk op onze website wanneer.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt met steun van:
Provincie OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Gerda BleesMarlies HeuerHuub Krom leidde de podcast-opname in zijn studio OORbitDirk-Jan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioJoep van de Pavoordt nam het verhaal op in het theaterDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg deed de presentatie en voerde het gesprek.Dit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Luister naar het verhaal Richting van Sacha Bronwasser, live voorgelezen door actrice Johanna Hagen. Zij nemen je mee naar de jaren zeventig van de vorige eeuw: de vrije seksuele moraal en de emotionele nood die dat weer veroorzaakte. Na de voordracht hoor je een gesprek met Sacha, over het verhaal en haar debuutroman.
Lees Sacha Bronwassers verhaal Lotgevallen #2: Richting online op MisterMotley.nl.
Sacha Bronwasser debuteerde in 2019 met haar roman Niets is gelogen (Ambo|Anthos). Ze is daarnaast spreker, kunsthistoricus en curator. Maar ze schrijft vooral, aan haar tweede roman en eerste verhalenbundel. Op MisterMotley.nl publiceert zij elke twee maanden een nieuw verhaal dat reageert op een kunstwerk, door lezers aangedragen.
Johanna Hagen is actrice, die je kunt herkennen van haar rol in de tv-serie Dokter Tinus, waarin ze Jantien speelde. Ze deed al een keer eerder mee aan een voorstelling van Uitgelezen Verhalen. En aan de allereerste twee - best beluisterde - afleveringen van deze podcast, begin 2018.
Bekijk tegen het einde van het voorgelezen verhaal naar deze afbeelding van het kunstwerk dat de auteur inspireerde.
Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op onze pagina op podchaser.com. Wel even een account aanmaken...
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt met steun van:
Provincie OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Sacha BronwasserJohanna HagenHuub Krom leidde de podcast-opname in zijn studio OORbitDirk-Jan van Ittersum tekent voor de montage en de mastering van de audioJoep van de Pavoordt nam het verhaal op in het theaterDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg deed de presentatie en voerde het gesprek.Dit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Dit is de bonus bij onze aflevering 26, met verhalen over bedrog. Hier hoor je acteur Bart Slegers die Frans Pointl voordraagt en een verhaal van Hilary Mantel, dat wordt gebracht door actrice Esther Ymkje van Steenis. Na elk verhaal: muziek van Floor Minnaert. In plaats van een theateravond krijg je nu bij elkaar anderhalf uur voordracht en schrijversinterview met Mensje van Keulen. Dat laatste zit in aflevering 26, waarin zij ook een eigen verhaal voorleest en Esther er een voor haar rekening neemt.
In deze bonus kun je achtereenvolgens luisteren naar:
Hartsgeheim - van Hilary Mantel, voorgelezen door Esther Ymkje van SteenisMuziek van Floor MinnaertCarrière - van Frans Pointl, voorgelezen door Bart SlegersMuziek van Floor MinnaertHeb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op onze pagina op podchaser.com. Wel even een account aanmaken...
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Frans Pointl (postuum)Bart SlegersHilary MantelIne WillemsEsther Ymkje van SteenisFloor Minnaert schreef en speelde de muziek en leidde de podcast-opname in de studioDirkjan van Ittersum tekende voor de montage en de mastering van de podcastDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg; samenstelling en presentatieDit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
Beluister 2 verhalen van Mensje van Keulen over bedrog uit haar prijswinnende verhalenbundel. Eén leest de auteur zelf voor, de ander Esther Ymkje van Steenis, bijna-afgestudeerd van de ArtEZ Toneelschool. En geniet ook van het interview met Mensje door journalist Lysanne Sikkema. Plus: muziek van Floor Minnaert tussen de verhalen door. Zo beleef je het bijna alsof je in het theater zit; we hebben een voorstelling als audioproductie gemaakt. Die gaat verder in de bonus bij deze aflevering; samen zo'n anderhalf uur luisterplezier, hopen we!
Mensje van Keulen won in februari 2021 met haar verse bundel Ik moet u echt iets zeggen de JMA Biesheuvelprijs. Ze vertelt in het interview over de verhalen die wij gekozen hebben maar ook over haar schrijverschap, dat in 1969 begon.
Achtereenvolgens hoor je:
Nu weet je wie Bob is - verhaal van Mensje, voorgelezen door EstherMuziek van FloorGesprek tussen Mensje en LysanneDe Tuin - verhaal van Mensje, voorgelezen door haarzelfMuziek van FloorGesprek tussen Mensje en LysanneHeb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op onze pagina op podchaser.com. Wel even een account aanmaken...
In de bonus kun je luisteren naar:
Hartsgeheim - van Hilary Mantel, voorgelezen door EstherMuziek van FloorCarrière - van Frans Pointl, voorgelezen door Bart SlegersMuziek van FloorDeze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeHet LirafondsAan deze aflevering werkten mee:
Mensje van KeulenEsther Ymkje van SteenisLysanne SikkemaFloor Minnaert schreef en speelde de muziek en leidde de podcast-opname in de studioDirkjan van Ittersum tekende voor de montage en de mastering van de podcastDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg; samenstelling en presentatieDit is een productie van Stichting Uitgelezen Verhalen, Deventer
-
In deze 25e jubileumeditie hoor je een goed voorbeeld van de verhalen van Jean Rhys (1890-1979): 'Moeder leren zijn' (1927), voorgelezen door theaterdocent Molly van Scherpenberg, De Caraïbische schrijfster behoort tot de beste verhalenschrijvers ter wereld . Dat zegt haar collega-auteur Jan Brokken in het nagesprek. Hij bewondert haar literaire werk al bijna dertig jaar en heeft een boek over haar leven en schriijven geschreven: Het eiland van Jean Rhys (2020).
De verhalenbundel van Jean Rhys met de inleiding van Jan Brokken is te koop in de boekhandel en bij de uitgever.
Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit - of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com.
Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Jean Rhys (postuum)Jan BrokkenMolly van ScherpenbergLisette GraswinckelJoep van de Pavoordt - opname in het theaterFloor Minnaert leidde - opname in de studioDirkjan van Ittersum -audiomixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Pieter van Scherpenberg, samenstelling en presentatie.Productie: Uitgelezen Verhalen 2021
-
Je hoort het verhaal 'Wezen' van Kira Wuck. Zij las het voor tijdens onze voorstelling in april 2017. Na het verhaal spreken we Kira Wuck in de studio.
Lees het verhaal Wezen van Kira Wuck op carver.nl.
Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com.
Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Kira WuckJoep van de Pavoordt verzorgde de opname in het theaterFloor Minnaert leidde de opname in de studioDirkjan van Ittersum de audiomixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Pieter van Scherpenberg, samenstelling en presentatie.Productie: Uitgelezen Verhalen 2021
-
Anton Tsjechovs verhaal Schoonheden uit 1888 is zeer waarschijnlijk autobiografisch. Je hoort het in deze aflevering voorgelezen door acteur Marcel Faber, live in theater Bouwkunde, in september 2019.
Voor zover bekend schreef de keizer van het korte verhaal Tsjechov nauwelijks autobiografische verhalen. Dit is daarop een uitzondering: het is afwijkend in de ik-vorm geschreven en beschrijft jeugdherinneringen aan vrouwelijke schoonheid die hij tegenkwam op twee momenten in zijn leven. Het verhaal is vertaald uit het Russisch door Anne Stoffel en staat in Deel 3 van de Verzamelde verhalen (Van Oorschot, 2006). Het bestaat uit twee delen, op verschillende momenten in het jeugdige leven van de ik-figuur.
Luister ook naar het interview dat we in aflevering 7 hadden met Wouter van Oorschot over Tsjechovs verhalen, plus drie korte verhalen in die 7e editie.
Of als je Marcels voordrachtkskunst verder wilt exploreren; hij las Ray Bradbury's verhaal De Misthoorn in onze editie 15.
Heb je met plezier geluisterd? Deel dan sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com.
Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds OverijsselGemeente DeventerGemeente EnschedeAan deze aflevering werkten mee:
Anton Pavlovitsj TsjechovMarcel FaberVertaler Anne StoffelUitgeverij Van OorschotJoep van de Pavoordt verzorgde de opname in het theaterDirkjan van Ittersum de audiomixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Pieter van Scherpenberg, samenstelling en presentatie.Productie: Uitgelezen Verhalen 2021
-
Hoopgevend verhaal De Kas van Guy de Maupassant, de grootmeester van het Naturalisme. Fijn vertolkt door actrice Margo Dames, live voor publiek. Laat je meevoeren naar de Franse provinciestad Mantes, waar een middelbaar echtpaar worstelt met het leven en elkaar.
Deel sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com.
Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel (Prins Bernhard Cultuurfonds)Gemeente DeventerAan deze aflevering werkten mee:
Guy de MaupassantMargo DamesDe naamloze vertaler van het verhaal (onbekend bij Overamstel uitgevers )Joep van de Pavoordt deed de opname in het theaterDirkjan van Ittersum verzorgde de mixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg, verhaalkeuze en presentatie.Deze podcast is een productie van Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
In Rob van Essens verhaal De glazen kamer, uit zijn in 2020 verschenen bundel Een man met goede schoenen, gaan we mee met een auteur die in het paleis van de koning is uitgenodigd met andere kunstenaars. De live voordracht van acteur Cas was hilarisch, zul je horen.
Rob vertelt in een eerdere podcast-aflevering over dit verhaal vanaf 26:00 minuten
Je kunt het verhaal 'De glazen kamer' op het blog van de schrijver niet langer integraal lezen; schaf daarvoor de bundel aan, of leen hem van de bibliotheek.
Deel sterren uit of nog liever: schrijf een bespreking op podchaser.com.
Steun onze podcast financieel; elk bedrag is meegenomen en wordt bejubeld via petje.af/uv
Lees de vernietigende beoordeling van Carien2.
Maar meestal is de luisteraar enthousiast, zoals deze van Marleen.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie OverijsselGemeente DeventerAan deze aflevering werkten mee:
Rob van EssenCas EnklaarJoep van de Pavoordt deed de opname in het theaterDirkjan van Ittersum verzorgde de mixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van GorkomPieter van Scherpenberg, verhaalkeuze en presentatie.Deze podcast is een productie van Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Hoe was het literaire leven in de jaren vijftig? Je hoort aspecten daarvan gesitueerd in het trieste Hilversum van die tijd in Remco Camperts verhaal James Dean en het verdriet, vertolkt door Peter Drost.
Schrijver Remco Campert is zo beroemd dat hij eigenlijk geen introductie behoeft. Inmiddels hoogbejaard (geboren in 1929) en dus niet meer heel productief, maar zijn oeuvre is groot en veelzijdig: verhalen, poëzie en romans.
Acteur Peter Drost is oprichter van Toneelschap Beumer & Drost waarmee hij mooie voorstellingen voor jeugd en volwassenen maakt. Maar je kunt hem ook herkennen aan zijn prachtige stemgeluid dat hij laat klinken in al die mooie natuurdocumentaires op de Nederlandse televisie.
Schrijf een bespreking over ons op podchaser.com of deel daar sterren uit.
Of nog liever: doneer aan deze podcast via petje.af/uv
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel, van het Prins Bernhard CultuurfondsGemeente DeventerAan deze aflevering werkten mee:
Remco CampertPeter DrostUitgeverij De Bezige BijDirkjan van Ittersum - mixageAmir Swaab en Sietse van Gorkom - Instant Classical - de herkenningsmelodiePieter van Scherpenberg, presentatieProductie: Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Hoe ontstaat een verhaal in het hoofd van een schrijver? Je hoort het in Bertram Koelemans verhaal 'In de kiem', uit zijn bundel Engels voor leugens (Atlas Contact, 2016), voorgelezen door de acteur Titus Muizelaar.
Van Bertram Koeleman is in augustus 2020 een nieuwe - en wéér hele goede - verhalenbundel verschenen: Het dreigbed.
Titus Muizelaar las het verhaal voor tijdens onze voorstelling in de Week van het Korte Verhaal op 17 februari 2018, in de Deventer Schouwburg.
Laat je weten wat je van deze podcast vindt? Deel dan sterren uit, of liever: schrijf een bespreking op onze pagina bij Podchaser.com
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente DeventerCultuurfonds - Fonds Kleine Culturele Initiatieven Provincie OverijsselAan deze aflevering werkten mee:
Bertram KoelemanTitus MuizelaarPieter van ScherpenbergDirkjan van Ittersum - mixageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Productie: Uitgelezen Verhalen, Deventer.
-
Twee Indische verhalen uit het jeugdboek van Hans Vervoort: 'Weg uit Indië', voorgelezen door actrice Wieteke van Dort. In het kader van ons -- uitgestelde -- theaterprogramma met nog meer Indische verhalen. Bekijk ook de 2 videoverhalen van Maria Dermoût en Tjalie Robinson met Martin Schwab en Jamie Grant als vertolkers.
Geen theateropname in verband met de corona-maatregelen en geen nagesprek in deze podcast om dezelfde reden. Maar genoeg over om van te genieten: schrijver Hans Vervoort leidt zijn twee verhalen zelf in en vervolgens hoor je de luisterboekopname die actrice Wieteke van Dort ervan maakte.
Waardeer ons
Deel je sterren uit, of schrijf een bespreking over een aflevering dan wel de hele reeks op onze pagina bij: podchaser.com (even een account aanmaken). Dus vergeet Apple podcasts voor je beoordelingen!Zomerpauze
We nemen een zomerpauze voor deze podcast; op 1 september 2020 kun je de volgende aflevering horen.Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente DeventerPrins Bernhard Cultuurfonds OverijsselAan deze aflevering werkten mee:
Hans VervoortWieteke van DortDirkjan van Ittersum - montageDe herkenningsmelodie is van Instant Classical - Amir Swaab en Sietse van Gorkom.Pieter van Scherpenberg - presentatieProductie: Uitgelezen Verhalen, Deventer
- Laat meer zien