Afleveringen
-
Het grootste schip ter wereld. Een ingenieurswonder, een drijvend paleis – en zogenaamd onzinkbaar. Maar in de ijskoude nacht van 14 op 15 april 1912, sloeg het noodlot toe. De Titanic raakte een ijsberg, brak doormidden en verdween in de donkere diepte van de Atlantische Oceaan. Meer dan 1500 mensen vonden de dood.
In deze aflevering reconstrueren we die noodlottige nacht. Wie zaten er aan boord? Wat ging er mis? En waarom blijft dit verhaal, meer dan een eeuw later, nog steeds zó tot de verbeelding spreken?
Luister naar Vandaag in de Geschiedenis – en stap aan boord voor een verhaal dat de wereld nooit meer losliet.
-
Op 6 april 1862 barstte de tot dan toe bloedigste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog los. Meer dan 20.000 soldaten vonden de dood of raakten gewond in een conflict dat zelfs doorgewinterde strijders sprakeloos maakte. Maar wat deze Slag bij Shiloh écht uitzonderlijk maakt, is niet alleen het brute geweld. In het donker, tussen het gekreun van gewonden en de stank van bloed, verscheen er iets vreemds: een blauwgroen licht dat levens redde. Wat was daar aan de hand? En wat maakt deze slag zo uniek dat iedereen hier meer over zou moeten weten?
In deze aflevering duiken we in een voor ons Nederlanders vergeten maar fascinerend hoofdstuk van de geschiedenis — waarin wetenschap, horror en hoop elkaar raken.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Op 4 april 1968 stond de wereld even stil. In Memphis werd Martin Luther King vermoord – een kogel maakte een abrupt einde aan het leven van de man die vocht voor gelijkheid, zonder geweld, maar met ongekende overtuiging. Zijn missie, verwoord in zijn iconische speech “I have a dream”, leek die dag verder weg dan ooit. In deze aflevering van Vandaag in de Geschiedenis duiken we in de impact van de moord op Martin Luther King, de chaos die volgde en hoe zijn nalatenschap generaties later nog steeds voortleeft.
-
Het lijkt alsof het om een situatie van eeuwen geleden gaat, maar op 3 april 1990 zat België een dag zonder koning: een bizarre primeur! Koning Boudewijn legde zijn taken neer, en ineens zat België dus 24 uur zonder staatshoofd. HOE DAN? Waarom!? En hoe losten onze zuiderburen dat op? In deze aflevering van Vandaag in de Geschiedenis duiken we in een van de meest opvallende dagen uit de Belgische geschiedenis.
-
Op 2 april 747 werd een man geboren die de loop van de Europese geschiedenis voorgoed zou veranderen: Karel de Grote. Met zwaard én slimme hervormingen smeedde hij een enorm rijk en legde hij het fundament voor het moderne Europa. Als keizer van het Heilige Roomse Rijk voerde hij bloedige veldtochten, maar bevorderde hij ook kunst en wetenschap. In deze aflevering van Vandaag in de Geschiedenis duiken we in het roemruchte leven van de man die zich (misschien wel meer dan al die anderen) terecht 'de Grote' mag noemen.
-
Ze begonnen als jonge geliefden met een drang naar avontuur en behoren vandaag de dag nog steeds tot de meest beruchte misdadigers uit de Amerikaanse geschiedenis. Bonnie en Clyde trokken in de jaren '30 een spoor van overvallen en bloedvergieten door de VS, met stevig geweld als vast onderdeel van hun levensstijl. Op 1 april 1934 pleegden ze hun laatste (dubbele) moord, een gruwelijke daad die hun einde steeds dichterbij bracht. In deze aflevering van Vandaag in de Geschiedenis duiken we in het fascinerende, maar gevaarlijke leven van dit iconische duo.
-
Wat begon als een tijdelijke constructie (ja echt!), groeide uit tot hét symbool van Frankrijk: de Eiffeltoren. Toch was lang niet iedereen blij met de komst van dat stalen gevaarte. Op 31 maart 1889 werd de toren officieel geopend, maar hij kreeg flink wat kritiek. In deze aflevering van Vandaag in de Geschiedenis duiken we in de bijzondere geschiedenis van de IJzeren Dame, die ook vandaag de dag véél meer is dan 'gewoon' een prachtig gebouw.
-
Vanaf maandag 31 maart praat tv-historicus Coks Donders je in een kwartiertje bij welke bizarre, bijzondere, vreselijke en fenomenale dingen er op die dag in de geschiedenis gebeurden.