Gerelateerd aan
-
Diep in de bossen van Belgisch Limburg ligt een verlaten begraafplaats waar zo’n 1800 psychiatrische patiënten liggen. In Monsters in het bos proberen bram ieven en Aafke Romeijn verhalen van deze patiënten te redden van de vergetelheid. Ze raken al snel verstrikt in een web van tragische en avontuurlijke levensverhalen dat hen confronteert met hun eigen verleden.
-
Platte Grond is een onafhankelijke Nederlandse non-fictie podcast-serie over pioniers, architecten en andere cowboys. Over plannen voor de toekomst, torenhoge ambities en over het spoor soms volledig bijster zijn. Met persoonlijke vertellingen, vergezichten en stadse avonturen voor iedereen die van goede verhalen houdt. De podcast wordt gemaakt door een collectief van journalisten en radiomakers, waaronder: Nienke de la Rive Box, René van Es, Mariette Heres, Michiel van Poelgeest. Platte Grond is een productie van Studio Onzichtbaar.
-
Bevel! Miljoenen Europese mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Na thuiskomst werd er vaak nauwelijks nog over gesproken. In de vijfdelige serie Gedwongen vertellen de laatste getuigen over de Arbeitseinsatz. In de negentig zijn ze inmiddels. Ze vertrokken als tiener en werden maanden- soms zelfs jarenlang tewerkgesteld. Zo werden ze volwassen in de snelkookpan van de oorlog. Voor welke dilemma’s kwamen ze te staan? En wat doet dwang met een mens?
'Gedwongen – tewerkgesteld in Duitsland' is een podcast van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies i.s.m. Aldus’ producties.
Regie, montage, interviews: Tjitske MusscheResearch: Renske KrimpEindredactie: Emmie KollauMuziek: Darius TimmerSounddesign en eindmix: Ruben DekkerMontage-assistentie: Jesse GunsingAdvies: Cristan van Emden en Frank van Vree Productie: Aldus’ producties, Emmie Kollau, Tijl Akkermans, Pao Lien DjieOntwerp: Tijl Akkermans, Kars van den HeuvelCommunicatie: Leonie Durlinger
De podcast is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en BUMA Music in Motion.Veel dank aan Pieter Bouma, Cor van Dijk, Co Knuppelder, Wim Missel en Ben Tesink voor het delen van hun verhaal. -
David ‘Dickie’ Groenteman is one of Australia’s oldest living survivors of Auschwitz. Born in 1923 in Amsterdam, this is the first time Dickie has shared every intimate, unfathomable and inspiring chapter of his life story. It's the tale of a boy from Holland who survived death row and the death camps to become a hockey legend. On the ice Dickie was known as 'The Flying Dutchman' and this is his story told. To see the key characters of this story and learn more about Dickie, follow @storiestoldau on Instagram or Facebook.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De grootmoeder van schrijver Reggie Baay werkte begin twintigste eeuw als contractarbeider in Deli op Sumatra. Contractarbeid klinkt vrijwillig, maar blijkt een voortzetting van de slavernij in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. In Verborgen Verbanden; een onbekende koloniale erfenis probeert Reggie meer over zijn oma en haar dagelijks leven te weten te komen. Waarom stuit hij daarbij op muren? Is haar verhaal en dat van de contractarbeiders bewust onder het tapijt geschoven? En wat heeft het Van Abbemuseum te maken met deze geschiedenis?
Een podcast van Reggie Baay in samenwerking met het Van Abbemuseum Eindhoven. Regie en productie door Aldus’ producties. In het Van Abbemuseum Eindhoven is tot en met voorjaar 2026 de bijbehorende tentoonstelling Verborgen Verbanden te zien. Daarin ontrafelt het museum zijn eigen koloniale verleden en de rol die naamgever en oprichter van het museum Henri van Abbe daarin speelde. -
Vanuit Slot Loevestein is dit Grootspraak: een podcast waarin Jort Kelder gesprekken voert in de geest van Hugo de Groot. In het eerste seizoen (2021) belicht Jort het leven en werk van de grote geleerde De Groot, 400 jaar na zijn ontsnapping uit Loevestein in een boekenkist. Het tweede seizoen (2022) gaat over staatsman Johan Rudolph Thorbecke, precies 150 jaar na zijn overlijden.
-
In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten op zoek naar het koloniale verleden van zes gebouwen in het Amsterdamse Universiteitskwartier. Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? En wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat misschien ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?
Wij - Maartje van Bennekom, Maaike de Kleijn, Laure Lambert en Iris van der Werff - nemen je mee op onze zoektocht naar de koloniale geschiedenis van de plekken waar we dagelijks studeerden. We gaan op onderzoek uit in de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met experts over hoe deze koloniale geschiedenis nog steeds aanwezig is.
FAR TOO CLOSE werd gemaakt in opdracht van VOX-POP, de 'creative space' van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA en in samenwerking met Microphone Media.
De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren. Nu al nieuwsgierig? Volg ons op Instagram via @fartooclose_podcast of kijk op www.voxpop.uva.nl. -
Op een dag ontdekt Floor Doppen het grootste en duurste huis van Amsterdam, gewoon bij haar om de hoek: Villa Betty. Floor raakt gefascineerd door het huis en komt in contact met buurman Kees. Hij kijkt al zijn hele leven vanachter zijn raam uit op het huis. En op zijn buurvrouw Betty, die hij ook wel ‘de Koningin van de Overtoom’ noemt.
Maar hij is ook getuige van haar dramatische einde. Hij ziet hoe Betty op haar 100ste uit de villa wordt gezet. Het is een verhaal dat hem nog altijd raakt. Floor gaat op onderzoek uit: wie heeft Betty dit aangedaan? En waar is haar erfenis gebleven?
Luister de vijfdelige serie op: www.podimo.nl/betty
-
Het leven in de volksbuurt is een podcastserie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. In deze serie staat de geschiedenis van de Utrechtse volkswijken en hun bewoners centraal. Meer dan honderd volksbuurtbewoners zijn geïnterviewd over hun leven en hoe het vroeger was. In deze serie hoor je fragmenten uit de interviews. Volksbuurtbewoners delen hun herinneringen, leren ons lessen en vertellen verhalen over het leven in de volksbuurt.
-
Hartelijk welkom bij de Arent thoe Boecast! De podcast van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop waarin we met gasten spreken over de geschiedenis van de gemeente Elburg in de breedste zin van het woord!
-
Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het Enschedese landgoed Drienerlo geconfisqueerd, omdat de eigenaar Gerrit Albertus Lasonder als NSB’er fout was geweest. Op de plek van het landgoed kon de derde technische hogeschool van Nederland verrijzen, inmiddels de Universiteit Twente.
Eind goed, al goed? Niet helemaal. Er gaan namelijk ook andere verhalen. Lasonder zou Joden hebben geholpen met onderduikadressen op zijn landgoed.
Wie was deze Gerrit Lasonder, en was hij werkelijk zo fout? Hoe kwam de campus in handen van het Rijk? En hoe won Enschede de stedenstrijd om de derde technische universiteit van geduchte tegenstanders als Deventer en Zwolle? In deze podcast van U-Today, het onafhankelijke nieuwsmedium van de UT, gaat historicus en journalist Jelle Posthuma op zoek naar antwoorden. -
-
Sam van Raalte neemt je mee op avontuur, van een ketamine-experiment in Leiden tot de mysterieuze dood van een Koreaanse diplomaat.
-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Welkom bij Vlaarse Dingen. Een podcast gemaakt door Robert Tetteroo en Rik Bouman. In deze podcast nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van Vlaardingen. Van markante verhalen uit het verleden tot bijzondere hedendaagse vertellingen, we duiken in alles wat deze stad te vertellen heeft.
Heb jij ook een weergaloos en echt gebeurde Vlaardingse geschiedenis, of een sterk verhaal met een Haringkop in de hoofdrol, laat het weten en wie weet krijg jij, of krijgt je verhaal, ook een plek in deze audio-kroniek van onze stad.
Instagram: @VlaarseDingen
https://instagram.com/VlaarseDingen -
Mijn moeder vertelde mij ooit dat haar ouders (mijn opa en oma) en haar oom, tijdens de tweede wereldoorlog meerdere kisten met (waardevolle) spullen verstopt zouden hebben. Na de oorlog probeerden ze deze kisten weer op te graven, maar niet alle kisten zouden zijn teruggevonden. Deze verborgen schat van de familie was vanaf dat moment voor altijd verdwenen.
Ik besloot om op zoek te gaan naar deze verdwenen schat en samen met een bevriende programmamaker een mooi documentaire over te maken. De documentaire moet nog uitkomen maar had daarnaast deze podcast gemaakt. Voor de zoektocht sprak ik met familieleden en bestudeerde oude documenten en kaarten.
Uiteindelijk kreeg ik steeds meer informatie over de vermoedelijke locatie van de verborgen familieschat.
Met dank aan mijn moeder Anneke, oom Jan, achterneef Jeroen, mijn broers Peter, Sander en Niels. En in het bijzonder Remko Geursen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
-
Меня зовут Маша Братищева, и я пишу диссертацию о российском феминизме в XIX веке. Тогда он назывался женским движением, и это одна из самых ранних глав в истории борьбы женщин за свои права. В эпоху отмены крепостного права женщины в России начали участвовать в политике, требовать доступа к высшему образованию и менять страну для себя и для будущих поколений девочек, для матерей, жен и сестер. В этом подкасте я расскажу о том, как выглядит история России, если сделать женщину ее главным действующим лицом.
Это подкаст студии Либо/Либо. -
Wie hebben meer zien veranderen dan de alleroudsten onder ons? In 'De 100-jarige' van de Volkskrant hoor je elke aflevering het verhaal van een eeuweling. Ze zijn opgegroeid in een compleet andere wereld, zonder tv, computer en sushibezorgers. Wat kunnen we van hen leren?
Voor de Volkskrant interviewde Marjon Bolwijn al meer dan honderd 100-jarigen en voor deze podcast spreekt zij een aantal van hen opnieuw.
Presentatie en interviews: Marjon Bolwijn
Montage: Julia van Alem
Redactie: Julia van Alem en Marjon Bolwijn
Eindredactie: Corinne van Duin en Julia van Alem
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
-
Waar vind je in Nederland een stadspark met een eeuwenoude geschiedenis, met barokke landhuizen, middeleeuwse watermolens, majestueuze beuken-eikenbossen, weiden met herten en runderen, met fonteinen en watervallen, een belvédèretoren met uitzichten tot aan Nijmegen en Duitsland en met een glooiend landschap dat is gevormd tijdens de laatste twee ijstijden?
Dit stadspark ligt aan de rand van de Arnhemse binnenstad, op enkele minuten wandelen van Arnhem Centraal. Het heet Park Sonsbeek en het bestaat dit jaar 125 jaar als stadspark.
De Sonsbeek Parkcast is een podcast waarin de luisteraar in zeven afleveringen wordt meegenomen door verleden, heden en toekomst van dit bijzondere stadspark. Programmamaker Edwin Verdurmen loopt iedere aflevering met experts door het park langs opmerkelijke plekken. De serie wordt qua inhoud chronologisch opgebouwd vanaf het ontstaan van de stuwwal, door de rijke historie heen tot aan het heden. Naast het landschap en de historie, komen ook de natuur en cultuur in het park aan bod.
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds Arnhem.
-
Eva’s familie komt uit Indonesië, dat wist Eva natuurlijk al. Maar heel veel meer eigenlijk niet, er werd nooit gepraat over haar afkomst. Hoe is haar familie verbonden aan Indonesië en welke geschiedenis hangt daaraan vast? Welk verhaal zou Eva, maar eigenlijk elke Nederlander, moeten kennen?
In deze 7-delige podcast serie verbinden Eva Toorop (schrijver, bedenker concept) en Mariëlla van Apeldoorn (regie, edit) op een inzichtelijke, toegankelijke en creatieve manier Eva’s familiegeschiedenis met ‘de grote’ geschiedenis van Nederland en Indonesië. Een verhaal over een zoektocht naar feiten, naar waarom de dingen zo zijn gelopen, over emotie en ratio en persoonlijke ervaringen.
Gemaakt door: Eva Toorop en Mariëlla van Apeldoorn
Muziek en mix: Dennis Bordeaux
Eindmix: Jochem Smaal
Fotografie: Joep van Aert
Ontwerp: Jord Telgenkamp
Partner: Het Indisch Herinneringscentrum.
Mede mogelijk gemaakt door Het Vfonds en Het Mondriaanfonds.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.