Afleveringen
-
De seizoensafsluiter van Wie dan wel? gaat over kraken. 'Jip' en 'Floor', twee krakers, vertellen over hun motivaties om te kiezen voor deze manier van wonen en leven, en leggen stap voor stap uit wat erbij komt kijken.
Leestips: Vice en OneWorld publiceerden eerder artikelen met praktische tips over kraken.
Kijktip: Uitzending van Nadia over kraken
Volg je Wie dan wel? al op Instagram (@wiedanwelpodcast)? Daar kun je ook je suggesties voor toekomstige onderwerpen achterlaten.
Muziek en geluidseffecten via Pixabay. Illustraties door Lakku Platz.
-
In deze aflevering vertelt apotheker Paul Lebbink van de Transvaalapotheek in Den Haag hoe hij op verschillende momenten de confrontatie aan ging met farmaceutische bedrijven die de hoofdprijs vroegen voor medicijnen. En over de mogelijkheden en beperkingen die hij ziet in het huidige systeem. Onderzoekers Esther de Haan en Irene Schipper duiden de context op basis van hun jarenlange onderzoek naar de farmaceutische industrie voor de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
Paul is mede-oprichter van Stichting Panoramix: https://stichtingpanoramix.nl/
Lees hier meer over het SOMO-onderzoek naar de winsten op vaccinaties tegen COVID-19.
Meer leestips:
NRC-journalist Karel Berkhout heeft verschillende artikelen én een boek geschreven over de carrière van Paul. Het boek heet 'Meester van de medicijnen' en is verschenen bij Ambo Anthos.
Ook interessant: een reconstructie van de succesvolle lobby die de producent van Orkambi voerde bij Nederlandse politici en het ministerie.
En over de primeur van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat zonder hulp van commerciële investeerders een eigen kankermedicijn ontwikkelde, lees je bij Follow the Money.
En ja, ook bij de Transvaalapotheek wordt komende week gestaakt door apothekersassistenten - Paul Lebbink belde er over in bij radioprogramma Spraakmakers.
Illustratie door Lakku Platz. Muziek en geluidseffecten via Pixabay.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering vertellen Mehtap Garipoğlu en Esther Matze over Mensa Mensa, de openbare kantine en keuken in Rotterdam-Zuid die het concept van "voedsel als basisvoorziening" in de praktijk wil brengen. De website van Mensa Mensa: https://mensa-mensa.nl/
Kijktip: De Keuringsdienst van Waarde heeft heel veel interessante afleveringen gemaakt over de productie van ons eten, maar eentje die ik hier speciaal wil tippen, ging over de toevoeging van cellulose (houtvezels) aan verwerkt voedsel, om zo de Nutri-scores op te krikken. En de documentaire Cow (2021), over de bio-industrie door de ogen van één specifieke koe, is op het moment van publiceren te zien via verschillende grote on demand-platforms.
Doe-tip: als je er op tijd bij bent, kun je nog naar de expositie Food for Thought in het Scheepvaartmuseum gaan (t/m 5 januari 2025).
En ja, mensen die ook naar de podcast Man met de microfoon luisteren, herkennen de inspiratie achter het telefoongesprekje aan het begin van deze aflevering :) Nog nooit van gehoord? Begin eens met de Sheffield-serie.
Illustratie door Lakku Platz. Muziek en geluidseffecten via Pixabay.
-
Op 9 mei 2024 werd de halve finale van het Eurovisie Songfestival op de Vlaamse televisie kort stilgezet voor een statement van de vakbond ACOD-VRT tegen de deelname van Israël. In deze aflevering vertelt Wies Descheemaeker, voorzitter van de vakbond, hoe die actie tot stand kwam. Een artikel met afbeelding van het statement vind je op de site van VRT.
Kelly Mostert, actief lid van de Nederlandse groep Vakbondsleden Solidair met Palestina, vertelt wat er hier zoal bereikt is. Volg de groep via Instagram: @vakbondsolidairmetpalestina, waar ook meer informatie te vinden is over de aangekondigde staking bij de Universiteit van Amsterdam van 9-12 december.
Luister-, kijk- en leestips:
Luister naar de aflevering van Een Goed Systeem over Israël en Palestina.
Lees de reactie van Willem Schinkel op een gezamenlijke brief van universiteitsrectoren in reactie op de oproep om banden met Israël te verbreken. En een artikel uit maart 2023 dat de link legt tussen anti-apartheidsinitiatieven binnen de FNV in de jaren '70 en '80 en initiatieven tegen het apartheidsbeleid van Israël.
Filmtips: documentaire The Settlers over Israëlische kolonisten. Of de surrealistische film It Must Be Heaven waarin Palestijnse filmmaker Elia Suleiman overal in de wereld parallellen ziet met zijn thuisland (op het moment van publiceren te zien op Cinetree en Pathé Thuis).
Kijktips over staken met en zonder de vakbond: een aflevering van De Strijd, Andere Tijden over de staking van Rotterdamse havenarbeiders in 1970 en over 'de eerste wilde vrouwenstaking'.
'Wie dan wel?' is te volgen via Instagram: @wiedanwelpodcast
Illustratie door Lakku Platz. Muziek en geluidseffecten via Pixabay.
-
In deze aflevering vertelt Roos Ykema, directeur van MiGreat, hoe zij in verzet kwam bij de deportatie van een Syrische vluchteling.
Het werk van MiGreat steunen? Je vindt de mogelijkheden op https://migreat.org/nl/doe-mee
Kijktip: De film Green Border over vluchtelingen op de grens tussen Belarus en Polen (op het moment van publiceren nog te zien via Picl).
Leestip: Exit West door Mohsin Hamid, een roman over migratie met een welkome dosis magisch realisme.
Migreat deelde onlangs zelf ook nog luistertips op hun Instagram-pagina, @migreatnl. En als je daar dan toch naartoe gaat, volg je 'Wie dan wel?' dan ook? (@wiedanwelpodcast)
Illustratie door Lakku Platz. Muziek en geluidseffecten via Pixabay.
-
In de eerste aflevering van 'Wie dan wel?' interview ik mijn moeder over de titel van deze serie en vertelt Fatima Faïd, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, over de manier waarop politiek en activisme met elkaar verweven zijn.
Kijk, lees- en luistertips:
Een kijktip en een luistertip met verhalen die illustreren hoe activisme bijgedragen heeft aan maatschappelijke verandering: De documentaire Crip Camp (op Netflix) over activisme van gehandicapte mensen in de Verenigde Staten, dat mede resulteerde in de 'Americans with Disabilities Act' in 1990. En deze aflevering van 99% Invisible ('De Fiets is Niets') over hoe de Nederlandse fiets-infrastructuur dankzij activisme tot stand kwam.
En lees voor veel goede duiding van de tijd waarin we nu leven, met een pleidooi voor meer concrete organisatie, Naomi Kleins nieuwste boek: Doppelganger.
Illustratie door Lakku Platz. Muziek en geluidseffecten via Pixabay.
-
Binnenkort in je podcast-feed: Wie dan wel? De podcastserie over mensen die met hun concrete acties de status quo uitdagen. In dit clipje hoor je al een paar van de hoofdpersonen die dit najaar aan het woord zullen komen.
Geluidseffecten uit dit clipje via Pixabay.