Nieuws – Nederland – Populaire podcasts

  • Niets is wat het lijkt in de economie. De realiteit verrast altijd. Marike Stellinga en Maarten Schinkel gidsen je elke week langs dubbelzinnige cijfers en de economische krachten die ons leven beïnvloeden, en helpen je onderscheid te maken tussen waan en werkelijkheid.

    Marike Stellinga is econoom en journalist. Ze werkte zes jaar als politiek verslaggever voor NRC en schrijft nu over politieke economie, sociaal-economisch beleid en klimaatbeleid, onder andere in de column ‘Zo simpel is het niet'.

    Maarten Schinkel schrijft al jaren voor NRC over macro-economie, financiële markten en monetair beleid, onder meer als columnist van de wekelijkse rubriek 'Als het maar beweegt', en als commentator. Ook maakte hij economische documentaires voor VPRO Tegenlicht.

    Samen onderzoeken Maarten en Marike de cijfers achter het nieuws en de invloed van economie op de samenleving.

    Zo simpel is het niet, elke donderdag een nieuwe aflevering in alle podcastapps.

  • Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

  • De wereld verandert in rap tempo: we voelen de gevolgen van klimaatverandering, er woedt een oorlog in Europa en de koopkracht is historisch gedaald. Om die nieuwe wereld beter te begrijpen praten Pieter Klok, Sheila Sitalsing, Gijs Groenteman en de specialisten van de redactie je dagelijks in 20 tot 30 minuten bij. Op vrijdag luister je naar een langere aflevering, waarin we terugblikken op de politieke week.

  • Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

  • Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit.

    Ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij.

    Reageren op de podcast?
    Mail naar [email protected].

    ✉️ Meld je aan voor de nieuwsbrief: https://bit.ly/3vtTqqW

    Geproduceerd voor Streamy Media.

    Kijk voor meer info op streamy.audio.

  • Volkert van der G. is de moordenaar van Pim Fortuyn, maar wie hielp hem aan het pistool waarmee hij de aanslag pleegde? Die vraag kent na ruim twee decennia nog steeds geen bevredigend antwoord. Maar dan krijgt Argos-journalist Eric Arends een vertrouwelijk politierapport in handen en begint een zoektocht naar een geheimzinnige man die er maandenlang van werd verdacht de wapenleverancier te zijn. Een oud-plofkraker die banden had met topcrimineel Stanley Hillis en op de radar stond van de inlichtingendienst. 

    Vriend van Volkert is een verhaal over feiten en vermoedens, over opzet en toeval, over politieonderzoek, inlichtingendiensten en criminaliteit. Maar ook over journalistiek speurwerk en de vraag: bestaat er een maximum aantal toevalligheden?

  • Zware Jongens geeft je duiding bij hét misdaadnieuws van het moment, door journalisten die dicht op het vuur zitten. Journalisten Yelle Tieleman (AD), Jan Meeus (NRC) en Harry Lensink (FTM) bespreken de laatste ontwikkelingen binnen de (georganiseerde) misdaad. En dat is nodig ook. 

    Want na grote strafzaken tegen Willem Holleeder en Ridouan Taghi is de rust nog lang niet teruggekeerd. Jaarlijks stroomt er voor honderden miljoenen euro’s aan cocaïne ons land binnen. De vermenging van boven- en onderwereld gaat onverminderd door. En om deze criminaliteit de kop in te drukken, zoeken opsporingsdiensten de grenzen op.

    Verwacht daarnaast een kijkje in de keuken. Hoe ga je als misdaadverslaggever met je bronnen om? Wie scoort er de meeste scoops? En hoe werkt de media-dynamiek rondom misdaad eigenlijk? 

     

    Zware Jongens is een podcast van Dag en Nacht Media voor Podimo en verschijnt iedere zaterdag in je favoriete podcastapp. Petra Urban is verantwoordelijk voor de tekening op het artwork.

  • Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr.

    Zie meer over Vandaag op NRC.nl

  • Frank Butselaar, bekend als ‘fiscalist van de sterren’, hangt in de VS een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Maakte hij handig gebruik van belastingparadijzen om zijn sterrenclientèle miljoenen te besparen? Pleegde hij opzettelijk fraude? Het nieuwe seizoen van Achter Gesloten Deuren, de onderzoekspodcast van het FD, duikt in de jacht die justitie maakt op deze belastingadviseur uit ’t Gooi.

    Montage: Paulien SewusterRedactie en presentatie: Bart Mos en Paulien SewusterEindredactie: Anna DijkmanMuziek en mixage: Gijs Friessen
  • Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman bellen elke dag en praten je bij over de dagelijkse actualiteit. In 12 minuten nemen ze het nieuws door maar klagen tussendoor ook over het leven, vieren hun succesjes en halen herinneringen op. Elke dag opnieuw.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek verslaggever Guus Valk.

  • Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  • Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

    Reageren? Mail [email protected].

  • Frank Butselaar, bekend als ‘fiscalist van de sterren’, hangt in de VS een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Maakte hij handig gebruik van belastingparadijzen om zijn sterrenclientèle miljoenen te besparen? Pleegde hij opzettelijk fraude? Het derde seizoen van Achter Gesloten Deuren duikt in de jacht die justitie maakt op deze belastingadviseur uit ’t Gooi.

    In het eerste seizoen hoor je het verhaal van ondernemer Gerard Sanderink en in het tweede seizoen hoor je over de grote beloftes van finfluencers.

  • Het Oog brengt een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview met mensen in en achter het nieuws, omlijst door mooie muziek.

  • Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.

    Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour.

    Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!

    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.

    Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch

    In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in.

    De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.

  • In Welkom in Washington reist Amerikajournalist Laila Frank dwars door het land en duikt in de levens van Amerikanen. In het eerste seizoen vertelt ze verhalen van Amerikanen die het heft in eigen hand nemen on hun land beter te maken.

    In het tweede seizoen neemt ze de afscheidsbrief van de eerste President van het land - George Washington - als uitgangspunt. Hij had ambities voor Amerika maar gaf ook fikse en nog altijd actuele waarschuwingen af: succes was niet gegarandeerd. Wat vertellen de verhalen van Amerikanen ons nu over het Amerika dat George Washington hoopte en vreesde?

  • In Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste nieuws uit Den Haag. Met wekelijks scherpe analyses, opmerkelijke fragmenten en een blik achter de schermen.

  • Amerika. Het land van de tegenstellingen. Van daklozen tot miljardairs, van New York City tot the idwest. En van Donald Trump tot Kamala Harris. Bernard Hammelburg en Jan Postma geven een nuchtere kijk op de Amerikaanse verkiezingen.

  • Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.

    De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.

    Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.

    Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via [email protected]

    Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.

    Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: [email protected] en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!