Afgespeeld
-
waarin we samen met Hendrik Conscience overwegen wat Vlaanderen eertijds was, wat het nu is, en wat het worden zal indien we de heilige voorbeelden onzer vaderen vergeten.
Met BIJDRAGEN van:
Prof. dr. Kevin Absillis (specialist 19e-eeuwse literatuur en Vlaamse natievorming) en Jeron Dewulf (Hendrik Conscience)ERRATA en andere aanvullingen:
- De Vlaamse feestdag is geen betaalde feestdag. Via koninklijk besluit is het aantal wettelijke feestdagen bepaald op 10 per jaar. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli staat daar niet op. Hetzelfde geldt overigens voor de feestdagen van twee andere gemeenschappen. Op 27 september herdenkt de Federatie Wallonië-Brussel (Franse Gemeenschap) de overwinning op de Nederlandse troepen in het park van Brussel (1830), en de Duitstalige Gemeenschap viert op 15 november de Dag van het Koningsfeest. Het Waalse Gewest viert zijn feest elke derde zondag van september en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest viert het Feest van de Iris op 8 mei.WIJ ZIJN nog altijd:
Jonas Goossenaerts (inhoud en vertelstem), Filip Vekemans (montage), Benjamin Goyvaerts (inhoud) en Laurent Poschet (inhoud)MEER WETEN? Onze geraadpleegde en geciteerde bronnen:
Hendrik Conscience, De leeuw van Vlaanderen · dbnl. (2021). DBNL. https://www.dbnl.org/tekst/cons001leeu03_01/
‘Op de Vlaamse feestdag herdenken we de bolsjewieken van de middeleeuwen’. (2020). MO*. https://www.mo.be/interview/op-de-vlaamse-feestdag-herdenken-we-de-bolsjewieken-van-de-middeleeuwenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.