Afleveringen
-
Zit je net lekker gefocust te werken, komt er een knaller van een hit voorbij op de radio die zorgt dat je niet stil kan blijven zitten. Maar waarom hebben we toch zo de behoefte om te bewegen als we een lekker deuntje horen? In deze aflevering zochten we het voor je uit!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Clowns zijn bedoelt om mensen aan het lachen te maken, en toch zijn de meeste er als de dood voor. Hoe kan dat? Speciaal voor halloween zochten we het voor je uit.
Psycholoog Tom Beckers vertelt waarom zowel kinderen áls volwassen vaak last hebben van deze 'coulrofobie'. -
Niks zo lekker als een vers gewassen bed. Maar na één nacht slapen, voelt dat bed al een heel stuk minder schoon! Hoe kan dat? We vroegen het aan Bing Thio, dermatoloog aan het Erasmus MC.
-
Trottoir, desktop en a capella. In het Nederlands gebruiken we heel veel woorden uit andere talen. Maar gebeurt dat andersom ook, gebruiken andere talen ook Nederlandse woorden? We zoeken het uit met historisch taalwetenschapper en etymoloog Nicoline van der Sijs.
-
Een lekker stinkend zwokseltje kennen we allemaal wel. En misschien heeft jouw partner wel mega stink zweetvoeten. Maar het zweet op je voorhoofd ruikt misschien een stuk minder sterk. Hoe kan dat eigenlijk? Waarom stinkt zweet niet overal?
-
Als een groot dier, zoals een olifant, zeekoe of giraffe (in gevangenschap, dus in de dierentuin bijvoorbeeld) komt te overlijden, wat gebeurt er met het lijk? Krijgen ze een gigantisch graf? Vast niet elk olifantenskelet gaat naar een museum... Dus wat doen ze dan met zo’n enorm lijk?
We bellen erover met dierenarts Peter Klaver. -
Is het nou echt zo dat grote voeten een grote piemel betekent? Of grote handen? Of een grote neus? We bellen erover met Piet Hoebeke, hij is uroloog in het Universitair ziekenhuis in Gent.
-
Laat jij wel eens een hond uit, die heel graag heel lang aan de plas van een andere hond wil ruiken? Dat doen honden maar wat graag, maar wat hebben ze er aan? We zochten het voor je uit, samen met dierenarts Martin Arens.
-
Probeer maar eens je gezicht in de plooi te houden terwijl je een hap van een citroen neemt. Dat lukt niet he? Als je iets zuurs eet trek je altijd een hele gekke bek. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Emeritus hoogleraar sensoriek en eetpatronen Kees de Graaf vertelt het je! -
Is iedereen echt zes handdrukken van elkaar verwijderd? We zoeken het uit met Remco van der Hofstad, wiskundige aan de Technische Universiteit in Eindhoven.
-
De dood hoort bij het leven: dat geldt natuurlijk ook voor beroemdheden en BN'ers. De meeste beroemdheden ken je waarschijnlijk niet persoonlijk, maar toch kan het je best raken als je favoriete zanger (plots of na een lang ziekbed) overlijdt. Je kan er best rouwig om zijn. Maar waarom eigenlijk? Je kent hen toch niet écht?
We bellen erover met Mediapsycholoog NIP Mischa Coster en vragen ook even voor je of je vrij van je werk mag om te rouwen aan Advocaat arbeidsrecht Sietske Bos-Bremmer. -
Hoe klinkt de stilste plek van Nederland? Wat is geluid? Wat is de ruis die je hoort vlak voor het slapengaan? Het zijn vragen die allemaal beantwoord worden in deze aflevering van Alledaagse Vragen.
En dat allemaal door audioloog Bart Vinck en TU-Delft medewerker Henry den Bok. -
Het zijn stuntdagen bij Alledaagse Vragen, want vandaag krijg je twee vragen voor de prijs van één! We vragen ons af waarom de mens verstandskiezen heeft, terwijl die super vaak getrokken worden! Ook geven we je antwoord op de vraag: waar blijft het speeksel bij de tandarts. Als je daar écht het antwoord op wil weten, zou ik vooral deze aflevering even luisteren!
-
Lekker meeblèren met de radio in de auto, ieder nummer woord voor woord meezingen. Herkenbaar? Maar hoe kan het nou dat we liedjes zo goed kunnen onthouden? En hoeveel van die liedjes passen er eigenlijk in je hoofd?
Neurowetenschapper Job van den Hurk kan het je allemaal vertellen. -
De roze scheerschuim duurder dan de blauwe? Waarom is dat en waarom doen bedrijven dat? En hoe zit het eigenlijk met het idee van 'roze voor meisjes en blauw voor jongens'.
We bellen erover met private pricing-expert en marketingstrateeg Marc Westeneng en historicus Tessa Bouwman. -
Het is coming out day!!! En iedereen is toch op zijn minst wel een beetje biseksueel tegenwoordig?
Nou, dat zoeken we graag voor je uit. Daarbij stippen we nog even een biseksueel icoon uit de Nederlandse geschiedenis aan, én leggen we je uit wat biseksualiteit met de parlementaire democratie te maken heeft.
We bellen met Marijn Hermanus, ambassadeur van Bi+ Nederland. -
Heb jij wel eens met AI een afbeelding gemaakt, en stonden daar mensen op? Dikke kans dat de handen van deze personen er niet zo realistisch uit zagen. AI kan inmiddels bijna alles voor ons doen, maar waarom lukken handen en vingers niet? Dat zoeken we vandaag voor je uit. Bliep Bloep!
-
Als je een vakantie boekt denk je er vast nog niet over na, maar vlak voordat je vertrekt schrik je: heb ik wel gecheckt of ik een wereldstekker mee moet op reis?!
Er zijn wereldwijd veel verschillende stopcontacten waardoor jouw telefoonoplader niet overal zomaar in het stopcontact past. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En kan er niet gewoon beter één universeel stopcontact zijn?
We bellen erover met Mitchell Drion, productspecialist en co-founder van Voomy, waar ze producten ontwikkelen voorzien van stroom, in huis, op reis en op kantoor. -
Vissen zijn de hele dag omringd door water, maar drinken ze dat ook op? Hebben vissen dorst, en hoe gaan ze om met het zoute zeewater? We krijgen het antwoord van Randy Hartmann, educator bij Wildlands Emmen.
- Laat meer zien