Afleveringen
-
Nog even stofzuigen? De hond verzorgen en die klus die er nog ligt? Op tijd de pauzeknop indrukken! Vind je balans tussen je "To do lijstje" en even rust. ..dat valt niet altijd mee.. Carlien uit Nijmegen is ondermeer directeur van de Thomas More Academie in Nijmegen.
-
Het Apeldoornse Bosch was een Joods Pscyhiatrische inrichting, de enige in zijn soort in Nederland. Tot ver in de Tweede Wereldoorlog geloofde niemand dat de Duitsers psychiatrische patiënten zouden deporteren. Zelfs niet na de eerste razzia op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. Het ging zelfs zo ver dat jonge Joodse mensen uit de Randstad als leerling verpleegkundige solliciteerden omdat ze dachten dat ze daarmee deportatie zouden ontlopen. Het Apeldoornse Bosch werd zelfs de 'Jodenhemel' genoemd.
Tot 19 januari 1943 toen de SS-er Aus der Funten in Apeldoorn zijn opwachting maakte en het complex opeiste. Er zou een herstellingsoord voor Duitse soldaten in komen. Alle patiënten zouden naar het oosten getransporteerd worden. De dag erop kwam de ordedienst van kamp Westerbork om de operatie voor te bereiden. In de nacht van 20 op 21 januari werden ruim elfhonderd patiënten en verplegers letterlijk de trein ingeslagen, matrassen met liggende patiënten werden op elkaar gestapeld. De reis voerde rechtstreeks naar Auschwitz. Een week later was er van de Apeldoornse Joden bijna geen een meer in leven.
Pas in de tachtiger jaren kwam er aandacht voor het lot van de Joodse patiënten. Er kwam een expositie in toenmalig Museum Marialust en er werd een monument opgericht. Oud-Omroep Gelderland collega Wiepke Nauta sprak begin 1989 met oud-personeelsleden.
In deze documentaire praat Wiepke met twee zussen die in de oorlog in deze inrichting hebben gewerkt. De twee zussen kunnen en willen er niet met elkaar over spreken en hebben dat ook nooit gedaan. De gesprekken met beide zussen zijn dus los van elkaar opgenomen. Nan van Creeveld is dan 70 jaar en wil ze voor het eerst in haar leven voor 1 keer haar verhaal doen. Elly van Creeveld is dan 72 jaar en wil dat niet maar legt toch uit waarom. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Dit exclusieve dubbel-interview met schrijver en tv-maker Eli Asser en zijn vrouw Eva Croiset, kortweg: Eef, is de enige keer dat ze zich uitspraken over een gruwelijke ervaring uit de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn op begin 1989 bevraagd door oud-Omroep Gelderland journalist Wiepke Nauta. Eli en Eef waren twee jonge joodse mensen die zich als leerling-verpleger aanmelden bij de Joodse Psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.
Het Apeldoornsche Bosch was de enige in zijn soort in Nederland. Tot ver in de oorlog geloofde niemand dat de Duitsers psychiatrische patiënten zouden deporteren. Zelfs niet na de eerste razzia op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. Het ging zelfs zo ver dat jonge Joodse mensen uit de Randstad als leerling verpleegkundige solliciteerden omdat ze dachten dat ze daarmee deportatie zouden ontlopen. Het Apeldoornse Bosch werd zelfs de 'Jodenhemel' genoemd.
Tot 19 januari 1943 toen de SS-er Aus der Funten in Apeldoorn zijn opwachting maakte en het complex opeiste. Er zou een herstellingsoord voor Duitse soldaten in komen. Alle patiënten zouden naar het oosten getransporteerd worden. De dag erop kwam de ordedienst van kamp Westerbork om de operatie voor te bereiden. In de nacht van 20 op 21 januari werden ruim elfhonderd patiënten en verplegers letterlijk de trein ingeslagen, matrassen met liggende patiënten werden op elkaar gestapeld. De reis voerde rechtstreeks naar Auschwitz. Een week later was er van de Apeldoornse Joden bijna geen een meer in leven.
Eli en Eef Asser zijn overlevenden en zoeken samen een weg in het naoorlogse Nederland. Hoe in dat leven met successen en voorspoed toch de woede over die oorlogsgruwelen nooit ver weg zijn.... -
Het Apeldoornse Bosch was voor de Tweede Wereldoorlog een Joods Psychiatrische inrichting, de enige in zijn soort. Tot ver in de oorlog geloofde niemand dat de Duitsers psychiatrische patiënten zouden deporteren. Zelfs niet na de eerste razzia op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. Het ging zelfs zo ver dat jonge Joodse mensen uit de Randstad als leerling verpleegkundige solliciteerden omdat ze dachten dat ze daarmee deportatie zouden ontlopen. Het Apeldoornse Bosch werd zelfs de 'Jodenhemel' genoemd.
Tot 19 januari 1943 toen de SS-er Aus der Funten in Apeldoorn zijn opwachting maakte en het complex opeiste. Er zou een herstellingsoord voor Duitse soldaten in komen. Alle patiënten zouden naar het oosten getransporteerd worden. De dag erop kwam de ordedienst van kamp Westerbork om de operatie voor te bereiden. In de nacht van 20 op 21 januari werden ruim elfhonderd patiënten en verplegers letterlijk de trein ingeslagen, matrassen met liggende patiënten werden gewoon op elkaar gestapeld. De reis voerde rechtstreeks naar Auschwitz. Een week later was er van de Apeldoornse Joden bijna geen een meer in leven.
Mevrouw Giethoorn overleefde het wel en vertelt in april 1990 aan oud-collega van Omroep Gelderland Wiepke Nauta voor 1 keer haar verhaal.
'Een stem uit duizenden'. - 21 april 1990 (c) Omroep Gelderland -
Het is een echt succesnummer. De Nationale Tuinvogeltelling is al jaren een 'hit'. Een betere manier om kennis te maken met de wereld van de tuinvogels is er eigenlijk niet.
Dit jaar boffen we. Ambassadeur van de Vogelstichting Camilla Dreef komt speciaal voor BuitenGewoon naar Gelderland om ons een vogel-lesje te leren. In de Tuin van Sjef in Velp heeft ze de ene na de andere tip. Een bijzondere aflevering, deze vogelpodcast. -
Wat neem je mee naar 2025?
Jan-Martin filosofeert in januari het jaar voor zich uit.
Jan Martin is in Wolfheze uitvaartspreker en predikant. -
Ben je je goeie voornemens alweer vergeten? Volgens Marije kun je elke dag opnieuw beginnen! Ook op 8 of 12 januari.
Marije is docent aan het MBO in Arnhem en prijst zichzelf gelukkig met haar werk, en de studenten zijn blij elkaar weer te zien na een lange kerstvakantie. -
Het natuurgebied de Posbank bij Rheden is sinds juli vorig jaar grotendeels afgesloten voor verkeer. Wat heeft die afsluiting na een half jaar eigenlijk opgeleverd? Is het verkeer veiliger geworden? En wat heeft de natuur aan die afsluiting? We klimmen de Posbank op voor een prachtig weids uitzicht. Samen met boswachter Maarten en wethouder Paul.
-
Oud! Wat laat je achter in 2024?
Rouwspreker en predikant Jan Martin uit Wolfheze kijkt nog even terug.. -
Voor Susanna was het wel of niet hebben van kinderen nooit een issue. Dat is deze kerstmis toch een beetje anders ...
-
We gaan op zoek naar sporen van de vos. En die vinden we: in de buurt van Buurmalsen. Het natuurgebied De Regulieren is een drassig gebied. Niet zo ideaal dus voor de vos. Toch weet boswachter Jan van den Bosch waar de vos zelfs in dit gebied van Geldersch Landschap en Kasteelen zit.
Een lesje over het leven van de vos. -
Er gebeurde veel in 2024 als we het over natuur hebben. Maar wat waren de meest spraakmakende natuurmomenten afgelopen jaar? En wat gaat 2025 brengen als we het over de natuur hebben. Boswachter Thijmen van Heerde heeft zijn keuze al gemaakt.
-
Spijt van de keuze om twee kinderen uit het buitenland te adopteren heeft Annemieke Figee nooit gehad. Wel hebben de vele kritische geluiden in de samenleving haar aan het denken gezet: hadden we destijds voldoende oog voor de mogelijke schaduwkanten van buitenlandse adoptie? Samen met journalist Maarten Dallinga deed Annemieke een jaar lang onderzoek naar de vraag in hoeverre buitenlandse adoptie werkelijk in het belang is van het kind, en wat het antwoord voor haar als adoptiemoeder betekent.
Luister De optie adoptie nu in de NPO Luister-app. -
De Wisent, de machtige bison doet het goed op de Veluwe. Boven verwachting zelfs. Boswachter Laurens van Staatsbosbeheer en Judith van ARK Rewilding Nederland hebben de afgelopen acht jaar de wisenten gevolgd. Samen gaan we naar het gebied op de Veluwe waar de wisenten leven. Gaan we de imposante dieren tegenkomen in het 400 hectare grootte gebied?
-
Eva uit Nijmegen is pastor. Ze heeft tijdens een sabbatical meegelopen met een drugspastor in Amsterdam. Daar ontmoette ze "Roy", verslaafd aan drank. Hij woont deels in een hol en heeft bewust geen rijbewijs="daar komen immers maar ongelukken van". Toch wil Roy naar buiten komen, zeker als hij en zijn vriendin een kindje krijgen. HI besluit een ander leven te gaan leiden..
-
Het Needse Achterveld is een van de weinige stukken echt natte natuur in de Achterhoek. Belangrijk, want alles wat leeft heeft water nodig. Boswachter Dirk van den Brink leidt ons van moeras tot natte heide en vertelt het ene na het andere verhaal.
Van zuurkool tot bier: beleef mee, het Needse Achterveld! -
Wat hebben we eigenlijk te danken aan de GBO, de Groep Bijzondere Opdrachten? Die vraag stelt Frank in deze laatste aflevering. Waarin je hoort hoe zwaar het soms is geweest om GBO'er te zijn geweest.
Zou het vandaag de dag nog kunnen, zo'n groep agenten? Die vraag stelt Frank ook aan het huidige korps in Gelderland. -
Alsof we dansen op Snollebollekes in Gelredome gaan we deze aflevering van links met de Muurkrant en Loesje, naar rechts met de NVU van Constant Kusters. We gaan langs bij het Beest van het Broek en leren wat de GBO überhaupt bij voetbalwedstrijden te zoeken had.
-
De Arnhemse GBO moest helpen in Nijmegen tijdens de Piersonrellen. De Groep Bijzondere Opdrachten en hun methode stond in eigen stad ook geregeld tegenover links. Wereldverbeteraars die kraakten, die demonstreerden en die pamfletten plakten. Een mondige en lastige tegenstander. Die er niet voor terugdeinst om soms een dodelijk val uit te zetten.
- Laat meer zien