Afleveringen
-
Soms líjkt het alsof het zo uit de blauwe hemel komt vallen. Soms voelt het prettig en soms niet. Gevoelens en emoties, wie kent ze niet? Hoe ontstaan ze? Hoe werkt het? En kun je ze ook managen? Zijn ze bestuurbaar? John en Jan praten je bij in deze gevoelige editie van Apekool voor het brein.
-
Ik ben trots op je. Mooie woorden, vindt bijna iedereen. Trots op jezelf zijn, ook zoiets wat we zeggen na een goede prestatie. Zijn John en Jan ook trots op zichzelf na het afleveren van deze podcast? Wat is de boodschap die we geven aan onszelf en anderen als we deze woorden gebruiken?
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Ruim 105.000 coaches zijn er in Nederland. Als je dit leest zijn het er waarschijnlijk nóg veel meer geworden. Als paddestoelen komen ze uit de grond, maar hoe zit het nou met coaching? Apekool? Of niet? En wat maakt een goede coach? Wat zijn rode vlaggen om op te letten bij het zoeken naar een goede coach?
-
Een serieus onderwerp, want jong en oud hebben er last van. John en Jan kijken met lichtheid en humor naar een onderwerp dat maatschappij breed veel problemen oplevert. En ze bespreken de verwarring in woordkeuze en het probleem wat dit oplevert.
-
Twee ijskoude heren zijn het: John en Jan. Deze week gaat voormalig Wim Hof instructeur Jan in op de zin en onzin rond koudetraining. Zowel het fysieke als het mentale aspect komt langs in deze podcast. Een absolute aanrader voor iedereen die aan koude training doet of nieuwsgierig is naar mentale winst.
-
Ademwerk heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ademen doen we de hele dag, maar je kunt ook je adem beïnvloeden. Dat heet ademwerk (breathwork)! En dan ervaar je van alles. Maar is het wel zinnig om het te doen? Werkt het? En helpt het om je persoonlijk te ontwikkelen of niet? En wat zijn de valkuilen?
-
Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien nog niet. Maar dat dit “syndroom” steeds vaker wordt toegekend aan zelf en anderen, dat is duidelijk. Wat is dat “imposter syndroom”. Wat is het feitelijke probleem dat zich afspeelt? En helpt het om jezelf en anderen dit toe te bedelen?
-
“Dat is een hele grote meneer/mevrouw.” Zet de radio of TV aan en je wordt gebombardeerd met soortgelijke uitspraken. Het lijkt een willekeurige uitspraak, maar als je erover nadenkt, is het wel zo willekeurig? Als we zo kijken en praten over bekende mensen die iets goed kunnen, handelen we namelijk vanuit een bepaald systeem. Benieuwd welk systeem? En of het apekool is? Luister ook deze week weer naar je favoriete podcast.
-
Pief! Paf! Poef! John en Jan bestoken elkaar weer met quotes en geven er hun wetenschappelijke inkijk en filosofische mening op. Luister deze week mee naar hoe diverse gangbare quotes worden gefileerd.
-
Zo'n heerlijke zomeravond, waar je met vriend of vrienden in het wilde weg kletst. Dat je aan het eind van de avond vol bent van vervulling, maar tegelijkertijd ook denkt 'waar hebben we het allemaal over gehad'
Dat is wat Jan en John ook doen in deze aflevering van Apekool. -
In het wereldje van “zelfontwikkeling” hoor je heel vaak over zelfliefde. Mensen geven er allerlei ideeën, tonen en invulling aan mee.
Maar wat is het? En wat is er apekool? -
Als iemand is overleden, dan wensen we de nabestaanden 'Sterkte' toe. We schrijven het ook op condoleancekaarten. Maar wat zeggen we hiermee eigenlijk? Wat bedoelen we met 'sterkte'? Wat wensen we de ander toe?
-
Op een oude fiets moet je het leren, luidt het spreekwoord. Maar oude fietsen zijn niet elektrisch en tja: vroeger was alles beter, luidt een ander spreekwoord. In deze apekool aflevering spreken John en Jan over een verrassend onderwerp: elektrische fietsen. Welke invloed heeft dit op onze mentale weerbaarheid?
-
Laat het maar los. We zeggen het vaak, maar wat “loslaten”? Een gedachte? Een gevoel? Een situatie van vroeger? Kan dat eigenlijk wel? Wanneer wel en niet? John en Jan laten hun ideeën hierover op je los. En als je het niks vindt, laat je ook dat gewoon weer los
-
Ziel en zaligheid stoppen je podcasthosts John en Jan in deze aflevering. Maar waar zit die ziel nu precies? Bestaat zoiets? En wat heeft die 21 gram ermee te maken?
-
We doen het allemaal wel eens en al helemaal als het ons gevoelsleven betreft: onduidelijke woorden gebruiken. Zo ook de gevleugelde woorden “een stuk aankijken met jezelf”. Scroll maar eens een kwartiertje op tiktok of insta rond bij coaches en meditatieleraren en je komt het regelmatig tegen. In de podcast van deze week gaan John en Jan in op woorden en vaag taalgebruik. Wat kost het je? En wat levert letterlijk praten je op?
-
De tweede aflevering waarin John en Jan elkaar bestoken met “new age quotes” en doen hun zegje.
Wat werkt niet? Wat werkt?
Heb jezefl een quote die je aan Jan en John wil voorleggen: Stuur 'm hier in -
Er wordt op het nieuws en op de socials veel gesproken over “Body inclusivity” en “Body positivity” en “Body shaming”. Ook John en Jan laten hun licht hierop schijnen. Apekool of niet?
-
Verliefdheid, het is dat heerlijke gevoel waar we allemaal naar lijken te snakken. We zijn allemaal weleens verliefd geweest, maar wat is het nu precies? Wees bereid om alles wat je erover wist overboord te gooien tijdens het luisteren...
-
De kranten en social media staan er bol van: het moet veilig zijn. Veilig op straat, dat begrijpen we. Maar veilig op je werk? Wat bedoelen we daar nu toch mee? En is het wel zomentaal werkbaar om over een “veilige werkomgeving” te praten?Waar gaat het nu precies over? Ook deze week weer een ongezouten visie, dit keer over veiligheid op het werk.
- Laat meer zien