Afleveringen
-
Historicus Ingeborg van Teeseling vertelt deze maand over hoe Australië in het verleden omging met mensen met geestelijke aandoeningen. Haar verhaal begint bij de opening van het eerste gekkenhuis* in Castle Hill (NSW) in april 1811.
-
Historica Ingeborg van Teeseling vertelt over de 'breach of marriage' die van 1788 tot 1975 in het Australisch wetboek van strafrecht stond. Deze wet leidde tot meer dan 3000 zaken, waarvan het grootste gedeelte werd aangespannen door vrouwen uit de werkende klasse.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Sinds 1867 heeft de Britse koninklijke familie Australië meer dan vijftig keer bezocht. Elizabeth II was de eerste regerende monarch die voet op Australische bodem zette. Ze was toen 27 jaar oud (3 februari 1954). Miljoenen Australiërs juichten de koninging destijds toe. Het meest recent bezoek was van Koning Charles III en Koningin Camilla (oktober 2024) en ook toen stonden er hordes mensen langs de weg. Maar er is ook een grote groep die het koningshuis liever kwijt dan rijk is en als republiek verder wil. Historica Ingeborg van Teeseling bespreekt de band van het Britse koningshuis met Australië.
-
Schrijfster Ruth Park werd razend populair toen ze in 1946 de Sydney Morning Herald Literary Competition won met haar roman The Harp in the South. De winst van Park leidde tot een grote rel. Huishistoricus Ingeborg van Teeseling vertelt waar de onenigheid over ging.
-
Dick Dusseldorp werd in 1951 door zijn werkgever naar Australië gestuurd om huizen te bouwen. Enkele jaren later startte hij zijn eigen bedrijf Civil en Civic, gevolgd door Land Lease. Uiteindelijk groeide hij uit tot een van de grootste en belangrijkste bouwers van Australië. Historicus Ingeborg van Teeseling vertelt het verhaal van deze doorzetter, die in zijn jonge leven veel tegenslag te verwerken kreeg. Ook gaat het over Ernest Fisk, een van de mensen achter 'het internet'.
-
Op 18 november 1934, nu 90 jaar geleden, sprak de Tsjechische Joodse journalist Egon Kisch in de Domain in Sydney, over de nazi-dreigingen. Hij deed dat voor een menigte van 20.000 mensen. Dat er zoveel mensen op de bijeenkomst afkwamen had alles te maken met een rel die rondom het bezoek van Kisch's was ontstaan. Australië had hem in eerste instantie namelijk de toegang tot het land geweigerd en probeerde hem op de meest bizarre manieren tegen te werken, zo vertelt historica Ingeborg van Teeseling.
-
De Royal Charter was een stoomschip dat regelmatig met passagiers van Liverpool naar Australië voer. Op 26 oktober 1859 leidde het schipbreuk in een zeer zware storm en verging het vlak voor de kust van Wales. 497 passagiers om het leven. Historica Ingeborg van Teeseling vertelt onder meer over de bijzondere reden waarom er bij dit drama zoveel mensen verdronken.
-
"Voedsel verbindt en in Australië, meer dan waar ook, zijn we wat we eten" zegt historica Ingeborg van Teeseling. In deze nieuwe aflevering van Australië tot nu toe vertelt ze hoe het eten door de jaren heen is beïnvloed door o.a. de komst van migranten en vluchtelingen. Haar verhaal begint bij de aankomst van de Britse kolonisten.
-
In Perth in de jaren twintig waren The Ugly Men zeer belangrijk voor zowel mannen als vrouwen uit vooral de lagere en middenklasse. De leden organiseerden dansavonden en andere sociale evenementen en bouwden huizen voor oorlogsweduwen en anderen in nood. Wie waren die 'Uglies' precies en hoe kwamen ze aan hun geld? Dat bespreken we met historicus Ingeborg van Teeseling.
-
Historicus Ingeborg van Teeseling vertelt over een wonderlijke afwijking in de Britse wetgeving, die grote gevolgen had voor vrouwen in Sydney in de 18e eeuw. Een van de vrouwen die hier haar voordeel mee deed was Mary Reibey, de dame afgebeeld op het $20 biljet; zij schopte het van paardendief tot respectabele rijkaard.
-
Wist je dat het eerste bezoek van Maori aan Australië plaatsvond in mei 1793? Op dat moment kreeg gouverneur Philip Gidley King bezoek van een groep walvisvaarders die tegen betaling twee Maori-leiders aan hem aanboden. King was niet geïnteresseerd en bracht Tuki Tahua en Ngahuruhuru terug naar de Bay of Islands (NZ). Historica Ingeborg van Teeseling vertelt of de band tussen de Britse kolonisten en de Maori altijd zo vriendschappelijk is gebleven.
-
De Australische geschiedenis zit vol met geweldige karakters die het waard zijn niet vergeten te worden. Historica Ingeborg van Teeseling bespreekt het levensverhaal van twee van hen: Daisy Bates, een van de eerste vrouwelijk antropologen, en activiste Bessie Rischbieth.
-
Dertig jaar geleden opende de eerste Men's Shed zijn deuren in Goolwa (SA). Inmiddels zijn er meer dan 1200 Men's Sheds in Australië en is het concept ook de grens overgestoken: in 12 andere landen zijn er Men's Sheds te vinden. Historica Ingeborg van Teeseling vertelt over het ontstaan dit typisch Australische fenomeen.
-
Afgelopen weekend is in Sydney Mardi Gras van start gegaan, het grootste Pride festival in het land. Voor historica Ingeborg van Teeseling een mooie aanleiding om te vertellen over Don Dunstan. Eind jaren zestig en bijna de gehele seventies was Dunstan premier van Zuid-Australië en hij speelde een belangrijke rol in de decriminalisering van homoseksualiteit.
-
Tussen 1956 en 1963 vonden er in opdracht van het Verenigd Koninkrijk zeven atoombomtests plaats in de outback van South Australia. Inwoners van Maralinga, het dorp waar de kernbommen tot ontploffing gebracht werden, en de bevolking in de omgeving werden bewust niet op de hoogte gebracht. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag merkbaar zo vertelt historica Ingeborg van Teeseling.
-
Op 10 december was het Human Rights Day. Op die dag werd gelijk gevierd dat 75 jaar geleden de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd getekend in de Verenigde Naties. Een mooi moment voor historica Ingeborg van Teeseling om de twee Australiërs die heel belangrijk waren in dat proces te herdenken. Doc Evatt en Jessie Street.
-
"Eén van de hardnekkige misverstanden die er nog steeds bestaat over 1788, de aankomst van de First Fleet, is dat First Nations mensen het land gewoon zonder worsteling aan de witte kolonisten overdroegen", zei historica Ingeborg van Teeseling vorige maand al. Ze vertelde toen hoe het verzet er in de meeste staten uitzag. Dit keer het interessante verhaal van Vicotria. Een van de hoofdrolspelers in Victoria was Fred Maynard. En volgens Ingeborg is het gek dat deze man niet heel beroemd is in Australië, want "hij was de eerste die het First Nations verzet aanpakte vanuit een idee van gelijkwaardigheid".
-
Eén van de hardnekkige misverstanden die er nog steeds bestaat over 1788, de aankomst van de First Fleet, is dat First Nations mensen het land gewoon zonder worsteling aan de witte kolonisten overdroegen. Maar dat is dus niet zo, zo vertelt historica Ingeborg van Teeseling in een nieuwe aflevering van 'Australië tot nu toe'. Ze vertelt het verhaal van het Indigenous verzet aan de hand van enkele belangrijke namen: Pemulwuy, Truganini, Yagan en Dundalli.
-
Historica Ingeborg van Teeseling is een kenner op het gebied van de Australische geschiedenis. Iedere maand praat ze ons bij over belangrijke, opvallende en soms ook nare thema's uit de historie the land Down Under. Dit keer is dat de relatie met buurland Nieuw-Zeeland en daarvoor gaan we terug naar de 19e eeuw.
- Laat meer zien