Afleveringen
-
Sven en Luck ontvangen hoog bezoek. Wencel Top komt in deze aflevering praten over het nut van o.a. uitgebreide bloedtesten. Wencel legt uit hoe hij een vernieuwde visualisatie van bloedtestresultaten heeft ontwikkeld om deze begrijpelijker te maken voor dokters en patiënten. Het knipperlichtsysteem, waarbij rood een probleem aangeeft en groen alles in orde, helpt patiënten beter inzicht te krijgen in de preventie van hun gezondheid. Deze aflevering benadrukt het belang van gezondheidschecks en leefstijlveranderingen voor betere levensomstandigheden.
-
In deze aflevering beantwoorden Luck en Sven de vraag van luisteraar Stephanie. Ze praten over lectines in boontjes en hun mogelijke schadelijkheid, over saponines. Ze leggen uit dat lectines natuurlijke eiwitten zijn die planten gebruiken als verdediging. Hoewel lectines in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, vooral voor mensen met een verstoorde darmflora, kunnen ze door koken en weken worden verminderd. Sven en Luck benadrukken het belang van een gezonde darmflora en evenwichtige voeding.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Sven en Luck ontvangen in deze aflevering Dr. Luc Colemont, gastro-enteroloog en specialist in darmziekten. Hij deelt zijn ervaringen met de cruciale rol van darmgezondheid en het belang van vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker. Hij deelt fascinerende inzichten over het microbioom en hoe onze voeding de samenstelling van onze darmflora beïnvloedt.
-
De nieuwsfeiten van afgelopen maand op een rij. Luck en Sven praten over dooddoende argumenten, de prijs van spaghetti en een studie over koffie versus thee.
-
We hoeven jullie niet vertellen dat de mentale gezondheid van onze kinderen en jongeren steeds meer onder druk komt te staan. We zien een duidelijke toename in diagnoses van hersenontwikkelingsproblemen zoals ADHD, autisme en dyslexie, etc… Daarnaast zijn er ook steeds meer kinderen die last hebben van prikkelgevoeligheid zonder een specifieke diagnose.
Lifestyle elementen zoals structuur, regelmaat en rust (waaronder voldoende slaap en minder schermtijd) zijn al zeer belangrijk, maar ook onze dagelijkse voeding kan hierbij een belangrijke rol spelen, meer zelfs dan dat we ooit hadden kunnen vermoeden.
Maar de grote vraag die vaak terugkomt bij vele ouders is: hoe moeten we hieraan beginnen?
Rondetafelgesprek – Beter (w)eten? Kwestie van ‘gezond’ verstand!
Daarom nodigen wij u graag uit voor een inspirerend en toegankelijk rondetafelgesprek op 3 december in CC Zwanberg te Heist-op-den-Berg. Tijdens dit evenement delen kinderpsychiater Dr. Sonja Didden, voedingsdeskundige Sven De Weerdt en nutriënt-specialist Jelle D’Helft hun inzichten over de cruciale rol van gezonde voeding in de ontwikkeling van het kinderbrein. Vragen als ‘wat is juist gezonde voeding’, en ‘hoe zit het nu met vet en suiker’ en ‘hoe heeft voeding een effect op de hersenontwikkeling’, worden uitgebreid besproken. Daarnaast belichten we voedingsstoffen die mogelijk een negatieve invloed hebben, maar zeker ook enkele grondig onderzochte nutriënten die juist bijdragen aan een gezonde hersenontwikkeling, zoals de bekende omega 3- en 6-vetzuren. Recent onderzoek heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd, zelfs over de werking van deze stoffen in vergelijking én in combinatie met bepaalde medicijnen. Ook de groeiende aandacht voor de relatie tussen darmgezondheid en hersenontwikkeling komt uitgebreid aan bod.
Op een praktische en laagdrempelige manier zullen er handvatten en tools meegeven worden om zelf aan de slag te gaan met gezondere eetgewoonten voor het hele gezin, dus het belooft een boeiende avond te worden!
-
Dr. Sonja Didden, kinder- en jeugdpsychiater, is de gast in deze aflevering. Sven en Luck bespreken met haar de relatie tussen voeding en mentale gezondheid bij kinderen en jongeren. Sonja legt uit hoe ze werkt met jongeren die mentale en lichamelijke klachten hebben. Ze benadrukt het belang van goede voeding voor een betere mentale gezondheid. Een waardevolle aflevering voor ouders en verzorgers.
-
In deze aflevering praten Sven en Luck met Isa, Claire en Ellen. Deze dames zijn specialisten in het samenstellen van maaltijden bij Foodbag en vertellen ons hoe belangrijk variatie en groenten in maaltijden zijn. Ze geven inzichten over recepten en voedingswaarden. Spoileralert! Je kan groenten verstoppen! Je kan inderdaad creatief met groenten omgaan. Deze aflevering biedt praktische tips en strategieën om gezinnen te helpen gezonder te eten en meer groenten in hun voedingsschema op te nemen.
-
Ann, Sven en Luck bespreken de impact van glucosemetingen op gezondheid. Luck deelt zijn ervaringen met een glucosemeter en zijn interpretaties van de metingen. Sven legt de werking van de bloedsuikerspiegel en insuline uit, en benadrukt de gezondheidsrisico's van hoge bloedsuikerspiegels. Ann biedt diepere inzichten in de biochemie van bloedsuikerspiegel en insuline, en legt uit hoe het lichaam reageert op suikerinname. Ze bespreken ook hoe stress en alcohol de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en benadrukken het belang van professionele begeleiding bij het interpreteren van glucosemetingen.
-
Sven en Luck praten met Stéphane Ronse. Hij is oprichter van Foodbag, een bedrijf dat sinds 2014 maaltijdboxen aanbiedt. Stéphane deelt zijn uitdagingen bij de oprichting en de evolutie van hun productaanbod. Sven en Luck bespreken met Stéphane de focus op lokale producten en recepten die aansluiten bij de Vlaamse eetgewoonten. Stéphane benadrukt de voordelen van maaltijdboxen, zoals gemak en tijdsbesparing. De heren hebben het over de logistieke uitdagingen van de onderneming, de duurzame initiatieven van het bedrijf en het inzicht in de strategieën die Foodbag onderscheiden van de concurrenten.
-
In deze Beetweters bespreken Luck en Sven de laatste mediafeiten over voeding. NMN komt opnieuw ter sprake, alsook Belgische biotech kaas en een nieuwe aanpak van Kom op tegen Kanker. Jan Driessen is de gast aan de telefoon. Hij is de oprichter van de Europese Academie en auteur van een het boek Gif in uw voeding. Hij deelt hiermee zijn inzichten over de schadelijkheid van E-nummers in onze bewerkte voeding.
-
Sven en Luc bespreken de cruciale rol van B-vitamines, met een focus op B6, B9 (ook wel B11 genoemd) en B12. Ze leggen uit hoe deze vitamines essentieel zijn voor energieproductie. Een tekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en mentale klachten. Ze benadrukken het belang van het dagelijks binnenkrijgen van deze vitamines via voeding, vooral in hun actieve vormen. Ook bespreken ze de negatieve impact van alcohol op B-vitamines en het belang van maagzuur voor de opname van B12.
-
In deze aflevering bespreken Luck en Sven de cruciale rol van sommige B-vitaminen in ons lichaam, met een focus op B1, B2, B3 en B5. Ze bespreken ook de bronnen van B-vitaminen in voeding en het belang van een gevarieerd voedingspatroon. Sven legt uit dat deze vitaminen essentieel zijn voor de energieproductie en benadrukt het nut van B-complex supplementen, vooral in stressvolle periodes.
-
Sven en Luck praten met bioboer Bavo Verwimp over biovoeding, de principes van biologische landbouw en de werking van een bioboerderij. Bavo legt uit hoe zijn gemengde boerderij zowel dieren als groenten produceert, wat bijdraagt aan een duurzame landbouwmethode. Ze bespreken strenge controles die biologische producten waarborgen. Bavo benadrukt het belang van een gezonde bodem, dierenwelzijn en de smaak van biologische producten. Een inkijk in de wereld van biologische voeding en duurzame landbouw.
-
In deze aflevering lanceren Sven en Luck de gloednieuwe chatbot van Beetweters. Ze beantwoorden luisteraarsvragen over de effectiviteit van elektrisch fietsen, spierstijfheid bij ouderdom en de nuances van intermittent fasting. Ook bespreken ze recent nieuws over dementie, waarbij ze benadrukken dat bijna de helft van de gevallen vermijdbaar is door levensstijlveranderingen. Om een artikel over een wondermiddel tegen veroudering te bespreken sluit Jelle D'Helft aan.
-
In deze feestelijke honderdste aflevering vieren Sven en Luck - samen met een bijzondere gaste - hun mijlpaal met cava en chocoladetaart. Ze reflecteren op hun boeiende reis, de impact van de podcast en de waardevolle bijdragen van diverse experten. Ze blikken terug op de dynamiek die gastsprekers zoals artsen en allerlei deskundigen hebben gebracht en bespreken de plannen voor toekomstige evenementen en de betrokkenheid van hun luisteraars.
-
Sven en Luck bespreken in deze aflevering alle vetoplosbare vitamines. Ze benadrukken het belang van deze vitamines voor het lichaam, hun functies en bronnen, en de noodzaak van suppletie in bepaalde gevallen. Vitamine E wordt besproken als een antioxidant en de zeldzaamheid van tekorten aan deze vitamine in de voeding wordt belicht. Ze waarschuwen voor de risico's van overmatige suppletie van vetoplosbare vitamines, aangezien deze zich kunnen ophopen in het lichaam.
-
Ann Lannoye, een experte in leefstijlgeneeskunde, is opnieuw op bezoek. Deze keer legt ze ons uit wat het nut van vasten is. Ann, Sven en Luck bespreken in deze aflevering de voordelen, de nadelen en de verschillende vormen zoals intermittent fasting, watervasten en langdurig vasten. Ann praat over de mogelijke resultaten van vasten, zoals een betere gezondheid en autofagie, maar benadrukt ook dat medische begeleiding belangrijk is. Uiteindelijk deelt ze met ons haar ervaring van een 21-daagse vastenperiode.
-
Sven en Luck nemen enkele opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen maand juli 2024 door.
-
In deze aflevering kletsen Sven en Luck met Greetje van den Eede, auteur van "Het Groot Handboek Aromatherapie". Greetje deelt haar uitgebreide kennis over essentiële oliën, hun toepassingen en hoe ze kunnen bijdragen aan zelfzorg en gezondheid. Sven deelt persoonlijke ervaringen met natuurlijke remedies. De apotheose van deze episode is de effectiviteit van essentiële oliën bij het doorbreken van biofilms en het bestrijden van bacteriële infecties.
-
Sven en Luck behandelen de cruciale rol van vitamine D in het lichaam. Ze bespreken de historische kennis over vitamine D, de bronnen ervan, en de gevolgen van een tekort. Vitamine D is belangrijk voor botgezondheid, hersenfunctie en het immuunsysteem. Ze bespreken ook de aanbevolen doseringen, en het belang van inname met vetrijke voeding voor betere absorptie.
- Laat meer zien