Afleveringen
-
Tijdens grote branden richten we ons vooral op de brand en het brongebied, maar we moeten het effectgebied daarbij niet vergeten. De AGS kan een belangrijke rol spelen daarbij, samen met de verkenningseenheden. Wat ze precies doen: dat en meer hoor je in deze Brandcast.
-
Je wordt op zondagmiddag gealarmeerd voor een woningbrand. Het is een felle, volledig uitslaande brand. De brand is toch relatief snel onder controle. Als er alleen nog een kleine gasbrand over is, is het wachten tot het gas wordt afgesloten. Dan komt er onverwacht een schakelmoment. Daarover gaat Fenny Spierenburg in gesprek met eerste bevelvoerder Jeroen Bonenkamp en Officier van Dienst Hans Verbeek.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Je wordt gealarmeerd voor een brand wegvervoer: er staat een bus in brand. Na de brandcast over de 12 bussen in brand zou je kunnen denken "1 bus in brand valt wel mee", maar door de locatie van deze brand kende dit incident weer zijn eigen uitdagingen. Daarover hoor je meer in deze Brandcast, waarin Fenny Spierenburg in gesprek gaat over dit incident met Officier van Dienst Harry Bakker en bedienaar van het schuimblusvoertuig, Ernst de Wit.
-
Het is nacht en je wordt gealarmeerd voor een brand in een 10-hoog flat. Bij aankomst staat er veel rook in het trappenhuis, de voorruimten van de woningen en de doorsteek naar het andere trappenhuis op de zevende verdieping. Waar begin je en waar moet je rekening mee houden tijdens dit incident? Daarover ga ik in gesprek met Patrick Fokker en Arnoud Onderstal, eerste en tweede bevelvoerder tijdens dit incident.
-
Je wordt gealarmeerd voor een brand wegvervoer, maar dit blijkt een brand bij een busstalling te zijn. De bussen steken elkaar één voor één aan, je hoort voortdurend banden klappen, er is veel sprake van vliegvuur en grote kans op overslag naar het kantoorgebouw ernaast. Hoe pak je dit incident aan? Dat en meer hoor je in deze Brandcast.
-
Als de pieper gaat, gaat de adrenaline meteen stromen. Je staat meteen op scherp. Hoe voorkom je dat je met zoveel adrenaline naar de kazerne gaat, dat het gevaarlijk wordt? Daarover ga ik in gesprek met Nico Langhout, beroepsbrandweerman in een andere regio, vrijwilliger binnen de VRU en een van de twee directeuren van BRN Brandbeveiliging.
-
Je wordt gealarmeerd voor een brand in een schuur, maar als je ter plaatse bent komen de kalfjes je op het erf tegemoet lopen. Wat ga je dan doen? Daarover gaat Fenny Spierenburg in gesprek met Martijn Beukers van post Zegveld.
-
Privé denk je er niet over: geen gordel dragen in je auto. Maar achter in de tankautospuit zitten we heel vaak zonder dat we onze gordel omdoen. We vinden het onhandig en zijn onderweg met andere dingen bezig. In deze special over Veilig Werken spreekt Fenny Spierenburg met Eric Vaartjes van post Nieuwegein-Noord. Want op die post zijn ze wél gewend altijd de gordel om te doen. Waarom ze dat doen en of dat niet heel onhandig is, hoor je in deze aflevering.
-
Je wordt gealarmeerd voor een ammoniaklekkage in een bedrijf. Na de eerste verkenning wordt besloten om op te schalen en het gaspakkenteam te laten alarmeren. Wat komt er vervolgens op je af en hoe kun je de komst van het gaspakkenteam goed voorbereiden?
-
Je wordt gealarmeerd voor een voertuigbrand. Er blijken drie voertuigen in brand. Twee ervan staat aan de laadpaal. Een laadpaal is gedeeltelijk weggesmolten. Je wilt de laadpaal spanningsloos maken, maar hoe doe je dat? Fenny Spierenburg gaat hierover in gesprek met de eerste bevelvoerder van dit incident, Tom Wagenmans.
Meer informatie over voertuigbranden van voertuigen op alternatieve energie is te vinden op het intranet van de VRU. -
Er is brand in een bedrijfspand. Je weet niet wat er brandt en waar het brandt. Het wordt een langdurige inzet, waarbij je steeds moet schakelen tussen de kwadranten. Hoe hou je iedereen in dezelfde film en blijf je met elkaar veilig werken? Daarover ga ik in gesprek met Harry Bakker, eerste bevelvoerder, en Nick van Schaik, OvD.
Je vindt de foto's van de situatie op ons intranet.
-
Er is een accu in brand op een boot in een scheepswerf. Er hangt een lichte witte rook in de loods. Hoe pak je zo'n brand aan op een veilige manier? Dit bespreek ik, Fenny Spierenburg, met de eerste bevelvoerder ter plaatse, Oscar van Kouwen, en de programmamanager Energietransitie VRU, Jeroen Keyser.
-
Er is brand in een portiekflat. De bewoners kunnen niet vluchten via het trappenhuis dat vol rook staat. Op verschillende balkons staan in totaal 22 mensen die het gebouw willen ontvluchten. Wie help je het eerst? Hierover hebben we het in deze aflevering van de Brandcast met Hans Nederhoff.
-
Bij branden met slachtoffers weten we allemaal dat het goed is om geen sporen te vernietigen. Waarom is het ook bij ander type incidenten voorzichtig om te gaan met de locatie van de brand? Je hoort het in deze aflevering van de Brandcast met Bertil Anbergen.
-
Je hebt een uitslaande brand op vier hoog. Hoe kun je zo snel mogelijk de eerste klap uitdelen? Je hoort erover in deze nieuwe aflevering van de Brandcast met Stephan van der Loos.
-
We hebben het er al eerder over gehad: branden in fietsaccu's komen we steeds vaker tegen. Naast het blussen is er nog een aspect dat aandacht verdient bij dit type branden. Daar hoor je meer over in deze nieuwe aflevering van de Brandcast, met Jur Zeinstra.
-
De smokestopper. Hij ligt tegenwoordig op elke nieuwe tankautospuit. Wat zijn de ervaringen in de regio met de smokestopper? Dat hoor je in deze nieuwe aflevering van de Brandcast, met Hans Nederhoff.
-
Je komt aan bij een brand in een appartementengebouw. Je ziet weinig rookontwikkeling. Als je binnenkomt blijkt de rookverspreiding enorm. Hoe zit dat precies? Je hoort het in deze aflevering van de Brandcast met Stephan van der Loos.
-
Je komt aan bij een brand in een woonzorgcentrum. Het is chaos. Omwonenden en BHV'ers zijn goedbedoeld een ontruiming begonnen, overal lopen bewoners rond, de rook is verspreid door een groot deel van het gebouw. Wat kun je doen? Daar hoor je meer over in deze nieuwe aflevering van de Brandcast, met Jur Zeinstra.
-
Bij een brand in een leegstaand gebouw houd je geen rekening met een hoge vuurlast. Toch kan de vuurlast veel hoger zijn dan je verwacht. Hoe dat zit hoor je in deze nieuwe aflevering van de Brandcast, met Hans Nederhoff.
- Laat meer zien