Afleveringen
-
Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat betekent dat voor de auto-industrie in Amerika? En wat gaan we daarvan merken in Europa? 'Ik verwacht een grote omslag', zegt Noud Broekhof van BNR Mobility en De Nationale Autoshow.
Volgens Broekhof kunnen de gevolgen groot zijn gezien het Make America Great Again-motto. 'Trump vreest dat miljoenen banen op het spel staan en wil de Amerikaanse autosector daartegen beschermen. Hij dreigt met hoge straftarieven als autofabrikanten productie verplaatsen naar Mexico.'
Importtarrief
Chinese automerken kunnen een verdere verhoging van de importtarieven verwachten. Ook de Europese autosector moet zich schrap zetten voor extra maatregelen. Trump wil 10 procent importheffing op alle goederen uit de EU invoeren. 'Dat vormt een groot risico, want motorvoertuigen zijn goed voor 40 miljard euro aan export vanuit Europa naar de Verenigde Staten', zegt Broekhof.
Elon Musk
Verder is Trump geen fan van de subsidie voor elektrische auto's en strengere CO2-normen. 'Hij belooft dat op zijn eerste dag als president terug te draaien.' Toch geniet hij de steun van Tesla-baas Elon Musk. In zijn overwinningsspeech prees Trump de excentrieke X-eigenaar. 'Het is een speciale man, een supergenie en die moeten we koesteren.'
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is een cruciale week voor de toekomst van de Lelylijn. Wordt de volgende fase ingezet? En we spreken de oprichter van SURE Mobility. Het bedrijf achter e-bikes voor verhuur- en mobiliteitsaanbiederslanceert een eigen mobiliteitshub en haalt 10 miljoen euro groeikapitaal op.
Lelylijn
De week van de waarheid voor de Lelylijn. Wordt de volgende fase van de komst van de spoorlijn tussen de Randstad en Groningen wel of niet ingezet? Te gast is Stijn Lechner, projectdirecteur van de Lelylijn.
SURE
Patrick de Wit verkocht zijn horeca-imperium op Mallorca en startte SURE Mobility, dat e-bikes verkoopt en verhuurt aan mobilitetsaanbieders en bedrijven. Deze week komt daar een mobilitetshub bij en kondigt wordt een investerting van 10 miljoen euro aangekondigd.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! De problemen met fatbikes zijn groter dan verwacht, er zijn dit jaar al veel dieselbusjes verkocht in Nederland en de Metropoolregio Amsterdam wil geld om de Noord/Zuid-lijn door te trekken naar Schiphol.
Na een ongeluk op een fatbike kwamen in één week bijna 100 mensen op de spoedeisende hulp terecht. VeiligheidNL hield begin oktober de cijfers bij en zegt dat bijna de helft van de slachtoffers jonger dan 15 is. Het Kenniscentrum noemt de problemen met fatbikes 'groter dan verwacht'.
Verder in deze update:
Zoals verwacht is de verkoop van dieselbusjes in Nederland flink gestegen dit jaar.
En de Metropoolregio Amsterdam doet een dringende oproep aan het kabinet om geld vrij te maken voor het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn naar Schiphol.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Swapfiets bestaat 10 jaar en is in die tijd fors gegroeid, maar het bedrijf is nog niet winstgevend. En Tiler, de maker van laadtegels voor elektrische fietsen, breidt uit naar Duitsland en wil graag binnen enkele jaren doorgroeien naar 100.000 tegels.
Swapfiets
Swapfiets, de aanbieder van fietsabonnementen met de blauwe voorband, bestaat 10 jaar en is fors gegroeid, maar nog altijd niet winstgevend. We spreken Marc de Vries, de CEO van Swapfiets.
Laadtegel
Tiler, maker van laadtegels voor elektrische fietsen, breidt uit naar Duitsland. De ambitie van het bedrijf is om binnen enkele jaren 100.000 tegels de grond in te krijgen. Te gast oprichter Olivier Coops.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! ONL verwacht dat gemeenten ZE-zones zullen heroverwegen, meer Nederlanders rijden in de zomer door op winterbanden, geen rechtstreekse treinen naar Berlijn en Amsterdamse verloskundigen balen van de 30 km/h-limiet.
Ondernemend Nederland (ONL) verwacht dat veel gemeenten plannen voor zero-emissiezones zullen heroverwegen. 'Stap voor stap gaan we de goede kant op', schrijft de ondernemersvereniging. De Tweede Kamer wil de invoering per 1 januari alsnog uitstellen. 'Ik denk dat gemeenten de hakken juist meer in het zand zetten', zegt Noud Broekhof van BNR Mobility.
Luister ook | 'Tóch uitstel ZE-zones? Wat een chaos!'
Verder in deze update:
Meer Nederlanders blijven doorrijden op winterbanden in de zomer.
Er rijden geen intercity's vanuit Nederland naar Berlijn tot eind oktober.
Amsterdamse verloskundigen klagen over de maximumsnelheid in de stad.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
25 jaar in Nederland en klaar voor een nieuwe stap: OV-bedrijf Keolis richt zich op verdere groei, maar de vraag is wel waar? We spreken de topman over de betaalbaarheid van het OV en de verduurzaming van de busvloot. De diesels moeten eruit, maar hoe snel kan dat?
Te gast is de directeur Chris Hogeveen van Keolis in Nederland. Hij spreekt in BNR Mobility de ambitie uit om de komende jaren met 30 procent te groeien. 'We hoeven niet de grootste te worden. Als we op de juiste momenten de juiste keuzes maken, dan brengt ons dat waar we willen komen.'
Hogeveen maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van het OV. Het nieuwe kabinet bezuinigt op streekvervoer. 'De betaalbaarheid staat zwaar onder druk', zegt hij. Verder praten we over de uitdaging om de busvloot te elektrificeren en het succesvolle Bus Rapid Transit-systeem allGo in Almere.
Wil je na de live-uitzending doorluisteren? Dat kan vanaf 23:00.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! De Tesla Semi wordt wereldwijd verkrijgbaar, de topman van Uber wil samenwerken met Tesla op autonoom rijden, de trein is geen alternatief voor vliegen en de werkzaamheden aan de brug bij de A7 zijn klaar.
Elon Musk zegt op X dat de Semi, de futuristische vrachtwagen van Tesla, wereldwijd verkrijgbaar zal zijn. Musk reposte een video van een presentatie van de Semi bij de Gigafabriek in Berlijn. De vrachtwagen was eerder al te zien op vakbeurs IAA in Duitsland. Wanneer het voertuig op de markt komt in Europa is nog niet bekend.
Verder in deze update:
De topman van Uber ziet een samenwerking met Tesla op het gebied van autonoom rijden wel zitten.
De internationale trein dreigt niet van de grond te komen, concludeert de ANVR.
De werkzaamheden aan de brug op de A7 bij Purmerend zijn klaar, al het verkeer kan er weer overheen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mobilize, de mobiliteitstak van Renault, brengt twee elektrische stadsvoertuigen op de markt. En we spreken MS-patiënt Martin Vossebeld die zelf een driewieler met kantelsysteem ontwikkelde. Joiny, hét alternatief voor de scootmobiel, heeft een flinke investering binnengehaald.
Mobilize
Mobilize, de mobiliteitstak van Renault, pakt uit met twee elektrische stadsvoertuigen. De Duo en de Bento zijn vanaf vandaag te zien op de autobeurs van Parijs en komen begin 2025 ook naar Nederland. Te gast is Boudewijn Blok, directeur Mobilize Nederland.
Joiny
Dankzij een flinke investering van Grehamer Invest komt de marktintroductie van Joiny, een elektrische driewieler mét kantelsysteem, dichterbij dan ooit. Het voertuig is hét alternatief voor een scootmobiel. We spreken MS-patiënt Martin Vossebeld, oprichter van Joiny.
Wil je na de live-uitzending doorluisteren? Dat kan vanaf 24:00
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! De OV-sector roept het kabinet op om af te zien van een bezuiniging, de aanleg van de Lelylijn moet doorgaan, de EVP wil het verbod op verbrandingsmotoren herzien en in Antwerpen maken ze korte metten met illegale elektrische steps.
De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben, samen met de vervoerders en vakbond FNV, een brandbrief overhandigd aan staatssecretaris Chris Jansen tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling en betaalbaarheid, zeggen de partijen.
Verder in deze update:
De aanleg van de Lelylijn moet doorgaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer.
De grootste partij in het Europarlement, de EVP, wil het verkoopverbod voor auto's met verbrandingsmotoren herzien.
En in Antwerpen maken ze korte metten met illegale elektrische steps...
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mobility as a Service-platform umob breidt uit binnen Europa en werkt toe naar 100 procent dekking in Nederland. En de maximumsnelheid op veel wegen in Amsterdam is nu bijna een jaar 30 km/h en de eerste resultaten zijn voer voor discussie.
MaaS
Mobility as a Service-platform umob breidt uit in Europa. De app biedt nu ook toegang tot aanbieders in België, Frankrijk en Spanje. In Nederland gaat de dekking richting 100 procent. Te gast is Raymon Pouwels, medeoprichter van umob.
30-limiet
Bijna een jaar geldt in Amsterdam de 30 km/h-limiet op veel wegen. Nu zijn de eerste resultaten bekend over de gemiddelde snelheid, reistijd en hoe Amsterdammers het beleven. We spreken Hans Drolenga, adviseur veilige mobiliteit bij adviesbureau Sweco.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! De verkoop van bestelwagens stijgt explosief, Vlaanderen wil een wegvignet invoeren, banden veroorzaken een stille milieuramp en de enige rijdende Lightyear is geveild.
De verkoop van bestelauto's is in de eerste drie kwartalen met bijna een derde toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van automarktanalist Aumacon. In september steeg het aantal registraties zelfs met ruim 70 procent.
Per 1 januari schaft de overheid de bpm-vrijstelling op bestelwagens af. Diesels worden dan ruim 10.000 euro duurder. Daar lijken veel ondernemers op in te spelen. Volkswagen gaat aan aan kop, gevolgd door Renault en Mercedes.
Verder in deze update:
In België laait de discussie over de invoering van een wegenvignet voor buitenlandse bestuurders weer op.
Autobanden zijn verantwoordelijk voor een stille milieuramp.
En de enige rijdende Lightyear is geveild voor...
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het tolplan van verkeersminister Barry Madlener is volgens PVV-leider Geert Wilders een 'slecht idee'. En een Kamermeerderheid eist maatregelen tegen fatbikes, maar de fabrikanten sorteren daar nu al op voor met de skinnybike. Is dat verstandig? Of gooien ze onnodig olie op het vuur?
Tolheffing
Verkeersminister Barry Madlener opperde vrijdag in De Nationale Autoshow het idee om tolheffing in te zetten om snelwegen privaat te kunnen financieren, maar zijn plan kreeg forse kritiek van zijn eigen partijleider. We spreken Erik Verhoef, vervoerseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Skinnybike
Nieuwe regels om de fatbikes 'aan banden’ te leggen', werken niet. Daarvoor waarschuwen vier producenten: Brekr, doppio, Knaap en Phatfour. Ze vormen samen het Convenant Veilige Fatbikes. Te gast is Niels Willems, oprichter van Brekr en woordvoerder namens het convenant.
Wil je na de live-uitzending doorluisteren? Dat kan vanaf 22:00
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Er moet nog veel gebeuren willen we allemaal elektrisch rijden, kabinetsdoelen bereikbaarheid te vaag, laadpalen langs snelwegen verdwijnen bij bosjes en er komt een directe trein tussen Berlijn en Parijs.
Als het kabinet wil dat vrijwel iedereen in Nederland in 2050 een elektrische auto heeft, in plaats van een auto die op diesel of benzine rijdt, dan moet er volgens een nieuw onderzoek van TNO nog 'flink wat gebeuren'.
Verder in deze update:
De Rekenkamer vindt het kabinetsdoel op het gebied van bereikbaarheid te vaag.
Laadpalen langs snelwegen verdwijnen bij bosjes, schrijft De Telegraaf.
Vanaf half december rijdt overdag een rechtstreekse trein tussen Berlijn en Parijs.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
The Sharing Group neemt een meederheidsbelang in Drop Mobility, het bedrijf dat e-bikes deelbaar maakt bij bedrijven. Het aantal ongelukken met fatbikes stijgt explosief. En de fietsleaseregeling bestaat vijf jaar en die is nog steeds niet perfect...
Drop Mobility
The Sharing Group, het moederbedrijf van MyWheels, wordt eigenaar van Drop Mobility, aanbieder van elektrische deelfietsen voor de zakelijke markt. Te gast is Karen van den Boom, Chief Operating Officer bij The Sharing Group.
Luister hier de aflevering met Drop Mobility-oprichter Teun Verschuren terug.
Fatbikes
Het gaat steeds vaker mis met fatbikes. Het aantal ernstige ongelukken liep in het tweede kwartaal op naar 115. Volgens VeiligheidNL is bijna de helft van de slachtoffers nog geen 16 jaar.
Fietslease
Bijna vijf jaar geleden werd de fietsleaseregeling ingevoerd in Nederland. Een mooi moment om de balans op te maken, want wat heeft het tot dusver gebracht? We spreken Jasper van Waalwijk, CEO van fietsleaseplatform Hellorider.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Het kabinet versobert de MRB-korting voor elektrische auto's, de terugkeer van 130 overdag duurt nog zeker een jaar en de NS-kaartjes worden iets minder duur.
De mobiliteitssector is niet te spreken over het plan van het kabinet om de korting op de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische auto's te versoberen per 2026. Dan krijgen berijders 25 procent korting in plaats van de eerder beloofde 40 procent. Dat maakt het bezit van een EV duurder. Brancheclubs spreken van een 'onaangename verrassing'.
Verder in deze update:
Verkeersminister Barry Madlener neemt de tijd voor de herinvoering van 130 km/h overdag.
De NS-kaartjes worden komend jaar minder duur, maar er is geen structurele oplossing.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er ligt een regeerprogramma, maar nog steeds is er onzekerheid over het wel of niet uitstellen van zero-emissiezones. We spreken de voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. En Vmoto, maker van elektrische (bezorg)scooters en motoren, lanceert een nieuw voertuig (de VS3) in Nederland.
Regeerprogramma
In het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma staat dat het nieuwe kabinet nog steeds kijkt naar uitstel van zero-emissiezones, terwijl veel gemeentes het juist per 1 januari invoeren. Over dat en meer gaan we in gesprek met Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
Vmoto
Wel of geen uitstel van zero-emissiezones? Vmoto, maker van elektrische (bezorg)scooters en motoren, zet hoe dan ook vol in op groei de komende jaren. Het Australisch-Chinese merk brengt de VS3 op de markt in Nederland. Te gast is Bart van Raak, de nieuwe CEO van Vmoto in de Benelux.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Spanje wil een compromis over importheffing Chinese EV's, de Kamer eist maatregelen tegen fatbikes, MyWheels moet winstgevend worden en maak kennis met de Liddel van Butch-e.
PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om maatregelen voor alleen fatbikes in te voeren. Ze dienen vanavond een motie in, ondanks twijfels van verkeersminister Madlener die het 'niet zinvol' acht om onderscheid te maken tussen een gewone elektrische fiets en een fatbike. 'Het gaat gewoon niet werken. Kom met een algehele maatregel of doe niks', adviseert Noud Broekhof van BNR Mobility.
Verder in deze update:
Spanje wil dat de EU een compromis sluit met China over de importtarieven op elektrische auto's.
MyWheels heeft een nieuwe baas en die wil het autodeelbedrijf snel winstgevend maken.
Het Nederlandse Butch-e brengt de Liddel, een elektrisch stadsautootje op de markt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De hyperloop komt een (klein) stapje dichtbij met de eerste officiële test bij het European Hyperloop Center in Groningen. En we spreken Blueplates. Het taxiplatform wordt, na een pilot van twee jaar, officieel gelanceerd in Amsterdam en is klaar om de taximarkt op te schudden.
Hyperloop
In Groningen wordt vandaag de eerst testrit uitgevoerd in het European Hyperloop Center. Hardt Hyperloop zorgt voor de inauguratie van de ruim 400 meter lange testbaan. We spreken Mars Geuze van Hardt Hyperloop.
Blueplates
Taxiplatform Blueplates gaat deze week officieel van start in Amsterdam. Na een pilot van twee jaar is oprichter en CEO Oliver Yeboah klaar voor de lancering.
Luister ook | De Taxioorlog
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws! Er is extra budget voor de subsidie van gebruikte elektrische auto's, mogelijk treft PVV-minister Madlener tóch maatregelen tegen fatbikes en e-bikemerk WATT is failliet.
De overheid maakt extra budget vrij voor de aanschaf van gebruikte elektrische auto's, meldt de Staatscourant. De subsidiepot (29,4 miljoen euro) voor gebruikte EV's was leeg, maar wordt per direct aangevuld met 23,1 miljoen euro. Het geld lag sinds vorig jaar op de plank. Kopers kunnen aanspraak maken op een bedrag van 2000 euro per gebruikte auto.
Verder in deze update:
Verkeersminister Barry Madlener wil mogelijk toch maatregelen treffen tegen onveilige fatbikes.
Het Nederlandse e-bikemerk WATT is failliet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er is nu tóch een Kamermeerderheid voor het invoeren van een minimumleeftijd voor het besturen van een fatbikes. En maak kennis met de Selana Alpha, de eerste legale elektrische step van Nederland.
Fatbikes
Een Kamermeerderheid is voor invoering van een minimumleeftijd voor bestuurders van fatbikes. De PVV ging afgelopen weekend overstag. We spreken Marcel Aries, neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC+ en verbonden aan de denktank Artsen voor Veilig Fietsen.
Selana
De eerste legale elektrische step in Nederland is gepresenteerd. De oprichters van mobiliteitsaanbieder Bondi, Chingiskhan Kazakhstan en Max Schalow, brengen dit najaar de Selana Alpha op de markt. Ze hebben er vijf jaar aan gewerkt en 1,5 miljoen euro in geïnvesteerd.
Contact
Wil je in contact komen met de redactie van BNR Mobility? Stuur een mail naar: [email protected]
Volg de presentatoren via Twitter @MeindertSchut & @noudb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Laat meer zien