Afleveringen
-
In deze wekelijkse natuurpodcast door de Gelderse natuur gaan we een dagje mee met Herman Sieben, bestuurslid van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Herman geldt als een echte paddenstoelenkenner. Verbaas je over de verschijningen én toepassingen die paddenstoelen ons bieden.
-
De herfst is voor veel mensen de mooiste tijd om de natuur in te gaan. Maar pas op! Want het is ook de tijd van de Witte Wieven. Onhoorbaar zijn ze in de mist.
Met boswachter Tom Lammers gaan we op zoek naar deze verschijningen in de natuur. Want de Lochemse Berg is een waar paradijs. Voor dassen, vossen, maar dus ook voor de Witte Wieven... -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deel 1 behandelden we pissebedden en kevers. Maar er zijn nog zoveel meer interessante bodemdiertjes. boswachter Clara Wilken kan er ook als geen ander over vertellen. We beginnen simpel met de regenworm, duiken even in de Platrug en Springstaart en eindigen in de wonderlijke wereld van de schimmels. Je gaat je verbazen!
-
Een kwart van de biodiversiteit leeft in onze bodem. Zonder deze diertjes geen gezonde natuur. Tijd om eens op zoek te gaan naar kevers en pissebedden. Op de knieën met boswachter Clara van Gelders Landschap en Kasteelen.
-
Het wordt steeds populairder om je te verdiepen in planten. Eetbare planten, medicinale planten of zelfs hallucinerende planten.
Het IVN-echtpaar Jan Dirk en Thea weet ontzettend veel over planten en neemt je mee voor de eerste stappen in het land van de plant.. -
Hij leek uitgestorven. Maar dankzij een intensief herstelproject waren er afgelopen zomer weer zadelsprinkhanen te horen in het nationale park De Hooge Veluwe. Aan deze herintroductie ging een meerjarig traject vooraf.
Het succesverhaal over steenmeel, kalk en volhouden. -
De das is een prachtig, maar ook gevaarlijk roofdier. Zelfs de wolf heeft ontzag voor de scherpe klauwen en indrukwekkend gebit van de das. Maar vind dit nachtdier maar eens!
We gaan een poging doen met boswachter Floris van Geldersch Landschap en Kasteelen. #natuur #Buitengewoon #Gelderland #roofdier #das -
Veertig jaar geleden richtte Dick Langwerden de kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers op. Het ging in die tijd erg slecht met de kerkuil. Nu 40 jaar later broeden er maar liefst 400 paren in Gelderland. We gaan mee met Dick om jonge kerkuilen te ringen.
-
Er loopt een groot project naar het weer terugbrengen van de Steur in onze rivieren. Een imposante vis die wel vier meter lang kan worden. Onderzoeker Niels Breve neemt ons mee in de geheimen van dit bijzondere onderzoek.
-
Tot voor kort waren beken alleen nuttig om water af te voeren. Maar veranderd natuurinzicht en klimaatverandering brengt een omwenteling.
De Beurzerbeek bij het Winterswijkse buurtschap Meddo wordt klimaatbestendig gemaakt. Samen met het waterschap gaan we kijken of het al een beetje opschiet. -
Sinds 2008 is Staatsbosbeheer bezig de oude zijarmen van de Rijn tussen Lobith en Babberich om te toveren tot moerasgebied. Goed voor de Karekiet en Roerdomp. Ondertussen behoren de klompenpaden in het gebied tot de mooiste wandelpaden. Eens in de vier jaar wordt het moeras echter drooggelegd. Zoals nu. Maar waarom eigenlijk?
-
Op zo'n laat zomerse dag zie je dat de insecten zich nog voor een laatste keer helemaal vol eten voordat de winter komt. Vlinders, hoornaars, heidekevertje: allemaal zijn ze druk met genieten. Met boswachter Clara Wilken gaan we op zoek naar deze diertjes op de Tongerense Heide.
-
Ringslangkenner en ecoloog Tjeerd Kooij kent verborgen plekjes waar veel ringslangen leven. We mogen mee op één van zijn telronden. Als we het plekje maar geheim houden. En dat doen we. De ringlang blijkt een bijzonder interessant dier.
-
Na jaren van afname gaat het weer bergopwaarts met de boomkikker. Het kleine groene kikkertje doet het goed. Maar hoe goed? We mogen mee met een boomkikkertelling in de buurt van Neede, Achterhoek.
-
Gek eigenlijk. De lepelaar is van oorsprong een zoutwaterliefhebber. Maar de laatste jaren zien we de vogel met de bijzondere snavel steeds vaker ook in zoet water foerageren. In natuurgebied de Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen broedt de lepelaar zelfs. Vanuit de vogelhut heb je een prachtig uitzicht op de broedeilandjes.
-
De zomer is het perfecte seizoen om vlinders te zoeken. Zelfs op bewolkte dagen kan je ze vinden, als je maar weet waar ze zitten. Daarom gaan we samen met vlinderdeskundige Kars Veling van de Vlinderstichting op zoek in het mooie buitengebied van Winterswijk......
-
Ga mee de natuur in! Iedere week trekt verslaggever Marc Loeven de provincie in om te laten zien wat voor moois Gelderland te bieden heeft.