Afleveringen

 • Hoe het dagelijks leven in het oosten van Oekraïne gewoon doorgaatDe spanningen tussen de NAVO en Rusland nemen alleen maar verder toe. De crisis rond Oekraïne is misschien wel de zorgelijkste crisis sinds de Koude Oorlog en de vele diplomatieke gesprekken leveren vooralsnog geen resultaat op. Terwijl de hele wereld de adem inhoudt en vreest voor een Russische aanval, gaan Oekraïners zelf vooral door met hun dagelijks leven. Hoe kijken zij aan tegen de geopolitieke spanningen? Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen is net terug uit het oosten van land. Financieel zit Libanon in de afgrond, maar wie schiet te hulp?De economische crisis in Libanon wordt dieper en dieper. De inflatie is gigantisch, medicijnen - zelfs paracetamol - zijn amper te krijgen en er is ook een groot tekort aan voedsel. Steun is hard nodig om het land van de ondergang te redden. Daarover gaat de Libanese regering in gesprek met het IMF, men hoopt op miljarden aan hulp. Maar gaat het land dat ook krijgen? Over de situatie in Libanon Farah Kanaan, onze correspondent in Beiroet, maar nu even in Nederland.

 • Mede door de Olympische Spelen zwelt in China de onvrede over het beleid aanIn China worden ze bloednerveus van de Omikron-golf, zeker met de Olympische Winterspelen in aantocht. Verschillende steden gaan opnieuw in zeer strenge lockdown. Maar hoe lang houdt China zijn rigoureuze coronabeleid nog vol? Er klinkt voor het eerst ook gemopper over die strenge maatregelen, die verregaande consequenties hebben voor de bevolking. Correspondent Eva Rammeloo praat ons bij vanuit Shanghai.Hongaren staan voor historische keuze: meer autocratie óf democratie?Na twaalf jaar premier Victor Orbán lijkt er voor de oppositie in Hongarije eindelijk hoop. Zes oppositiepartijen hebben een gezamenlijke kandidaat naar voren geschoven die het bij de verkiezingen van 3 april op zal nemen tegen Orban - die in de afgelopen jaren steeds meer macht naar zich heeft toegetrokken. Peter Marki-Zay is de naam van zijn uitdager. Een self-made zakenman, partijloos en... pro-Europees. Heeft hij kans om een van de langstzittende premiers van Europa te verslaan? We bespreken het met Balkan-correspondent Tijn Sadée.

 • De Nigeriaanse kidnapindustrie De grootse Afrikaanse economie zit in een diep zwart inflatiegat. De koers van de nationale munteenheid, de Nigeriaanse Naira, is de afgelopen jaar flink naar beneden gekelderd. Door de uitzichtloze situatie laten werkloze jongeren zich makkelijk verleiden door criminele organisaties, die ze vervolgens inzetten voor de lucratieve kidnapindustrie. Nigeria -correspondent Femke van Zeijl vertelt over de golf aan ontvoeringen die het land testeren. De Franse slag: de seismograaf van FrankrijkIn onze rubriek De Franse slag aandacht voor het nieuwste boek van Michel Houellebecq. NRC-literatuurcriticus en Frankrijk-kenner Margot Dijkgraaf heeft de roman gelezen en ziet parallellen met de huidige verkiezingsstrijd voor het presidentschap.Buitenland Uitgelicht: PolenIn Polen lijkt het sinds het begin van het jaar over één ding te gaan: wat blijft erover van mijn inkomen na belastingaftrek? Dore van Duivenbode vertelt in Buitenland Uitgelicht! dat er heel veel verwarring bestaat over een nieuw pakket belastingmaatregelen.

 • Eén van de beulen van Assad krijgt vonnis te horenIn de bijna elf jaar die de Syrische burgeroorlog duurt, zijn heel veel mensen verdwenen in de gevangenissen van dictator Assad. Die kerkers staan berucht om hun gruwelijke omstandigheden: er is in de loop der jaren veel bewijsmateriaal verzameld, dat aantoont dat er op grote schaal en systematisch wordt gemarteld. De slachtoffers die deze gevangenissen hebben overleefd, kampen de rest van hun leven met de gevolgen. Maar de daders, mensen met bloed aan hun handen, lijken ermee weg te komen. Tot nu. Morgen volgt er in het Duitse Koblenz de uitspraak in een hele opmerkelijke rechtszaak, die internationaal gevolgen kan krijgen. Hierover journalist Fernande van Tets, op dit moment in Koblenz om deze zaak te volgen en Jan Kooy van Human Rights Watch.De vrijwilligers in het Ahr-dal raken ontmoedigdIn het tweede deel van ons reportage-tweeluik uit het Duitse Ahrdal aandacht voor de afnemende motivatie onder de vrijwilligers die al maandenlang bezig zijn met het puinruimen in het overstroomde dorp Mayschoss. Gemaakt door verslaggever Mijke van Wijk.Buitenland UitgelichtIn onze rubriek Uitgelicht, met opvallende berichten uit het buitenland, vertellen correspondenten en deskundigen wat hen opvalt in de media in het land dat ze volgen. Correspondent Carlijn Teeven over uitspraken van de Spaanse minister Alberto Garzon.

 • Sinds de overstromingen staat in het Duitse Mayschoss de tijd stilHet Duitse plaatsje Mayschoss ligt aan de rivier de Ahr. Afgelopen zomer werd het dorp getroffen door extreme regenval en overstromingen. Het water steeg tot tien meter en verwoestte zeker honderd huizen. Vier bewoners verdronken. In het dorpje, waar een kleine duizend mensen wonen, is nu het normale leven nog steeds niet teruggekeerd. Verslaggever Mijke van Wijk komt zelf al jaren in Mayschoss en hielp als vrijwilliger mee, na de watersnood van de zomer. Sindsdien volgt ze de wederopbouw van het dorp. Het verzet in Soedan voelt zich verraden door internationale gemeenschap'We zijn bereid hier te sterven, het volk is sterker dan het leger.' Met die leus laten de demonstranten in Soedan weten dat ze democratie willen, en niets minder. Sinds de militaire coup van vorig jaar in oktober is de politieke chaos in het Soedan alleen maar toegenomen. Inmiddels zijn meer dan zestig mensen omgekomen bij de betogingen. De Verenigde Naties willen nu aan tafel met de demonstranten én met het leger, maar het Soedanese verzet wijst dit voorstel vooralsnog af. Zij vrezen dat er namelijk dat voor de internationale gemeenschap er héél andere belangen spelen. Egypte-correspondent Eduard Cousin is in Soedan, loopt mee met de demonstranten. Ook bij ons: Soedan-expert Jelena Sporin.Buitenland Uitgelicht: AustraliëDe rubriek, waarin onze correspondenten en deskundigen vertellen wat hen is opgevallen in de media van het land dat zij volgen. En dit keer Down Under, vanuit Australië journalist Nina van Hattum.

 • De NAVO en Rusland drukken deze week armpje, maar wat is de rol van de EU?Een drukke diplomatieke week is begonnen: vandaag vinden er op hoog niveau gesprekken plaats tussen de Verenigde Staten en Rusland, en komende woensdag - is er een top van de NAVO-raad voor Rusland. Inzet van alle diplomatie is de acute crisis aan de grens met Oekraïne, waar Rusland de afgelopen maanden een enorme troepenconcentratie heeft opgebouwd. Van maar liefst drie verschillende kanten staan zo'n honderdduizend Russische militairen paraat voor actie. Voor een nieuwe Russische inval in Oekraïne wordt dan ook gevreesd. Misschien valt die nog af te wenden, als de VS, de NAVO en Rusland deze week tot een oplossing komen. De EU lijkt intussen de grote afwezige. Rob de Wijk, van het Haags Centrum voor Strategische Studies, duidt.President Kazachstan lijkt alleen maar zijn macht te vergroten Vorige week mondde een demonstratie rondom verhoogde brandstofprijzen uit in een landelijke opstand tegen het regime. Burgers gingen massaal de straat op en overheidsgebouwen werden bezet. Maar met hulp van Russische troepen trad president Tokajev de afgelopen dagen keihard op. Meer dan vijfduizend betogers zijn gearresteerd, meldden de autoriteiten in Kazachstan. Ondertussen lijkt de president zijn macht in het land alleen maar te vergroten ten opzichte van de oude heerser Nazerbajev. Wat betekent dat voor Kazachstan en wat blijft er nog over van de roep om politieke verandering? Hierover Fabienne Bossuyt, Centraal-Azië deskundige aan de Universiteit Gent.

 • Hongkongers houden vast aan stille protestenBeetje bij beetje wordt alles wat met democratie te maken heeft zorgvuldig uit Hong Kong verwijderd. Sinds de invoering van de omstreden veiligheidswet door China verdwijnen mensenrechtenorganisaties, politieke partijen en de laatste tijd verdwijnen er ook steeds meer journalisten achter de tralies. Waar stopt dit? En is het nog mogelijk om in verzet te komen tegen het regime in Beijing? Daarover Kathleen Ferrier, voormalig CDA-Kamerlid en oud-universitair docent in Hong Kong.Lopen langs de grens (deel 2)Een miljoenenstad omcirkelen met rugzak en wandelschoenen; volgens de Nederlands-Amerikaanse journalist, wandelaar en filosoof Feike de Jong is dat de enige manier om een stad écht te leren kennen. Temidden van de coronapandemie liep hij langs de randen van het Mexicaanse Tijuana en het Amerikaanse San Diego: een tweelingstad waar het rijke noorden en het armere zuiden slechts worden gescheiden door een grensmuur.Eerder deze week hoorde u zijn verslag over Tijuana, waarin Feike onder andere overvallen werd door een drugsbende. Vandaag, in het tweede deel van ons tweeluik, steekt hij de grens over. Naar San Diego.

 • De Franse slag: Valérie Pécresse Nog minder dan honderd dagen, dan zijn in Frankrijk de presidentsverkiezingen. In onze nieuwe rubriek De Franse slag volgen we regelmatig de belangrijkste ontwikkelingen van die verkiezingen, die in april worden gehouden. En we beginnen met de vrouw die het president Macron weleens heel lastig kan maken: de centrumrechtse Valerie Pecresse. Ze klimt steeds verder omhoog in de peilingen en doet een serieuze gooi naar het presidentschap. Te gast zijn twee oude-Frankrijkcorrespondenten: Stefan de Vries en Saskia Dekkers (Nieuwsuur) Amerikaanse justitie richt vizier op grote jongens Het wordt nu al het grootste strafrechtonderzoek in de Amerikaanse geschiedenis genoemd. Vandaag precies een jaar na de Capitoolbestorming zijn al iets meer dan 700 bestormers aangeklaagd. Als het aan de Amerikaanse minister van Justitie Merrick B. Garland ligt blijft het niet hierbij. Docent Amerikaans Staatsrecht Kenneth Manusama van de Amsterdam University College over de jacht op alle betrokkenen.Buitenland Uitgelicht!En dit keer in onze rubriek uitgelicht - waarin onze correspondenten vertellen wat hen opvalt in de media in hun land - opmerkelijk nieuws uit London, waar gelukkig correspondent Anne Saenen nog altijd voor ons alles bijhoudt. Presentatie: Tim de Wit

 • In Kazachstan trekt Nazarbajev nog altijd aan de touwtjesNa dagenlang van massaal protest is de regering in Kazachstan afgetreden. Wat begon met een spontaan lokaal protest over de hoge olieprijzen in het land, sloeg al snel over naar politieke demonstraties. De hoge prijzen waren de druppel voor de bevolking, onder wie de onvrede over de politiek al jaren groeit. Mensen gaan massaal de straat op en gebruiken geweld. Hoe uniek is het dat de regering is opgestapt? En hoe groot is de invloed van oud-dictator Nazarbajev in het land? Hierover de Kazachse Zifa Auezova, Centraal-Aziëdeskundige en Bob Deen, Centraal-Aziëdeskundige verbonden aan het Clingendael Instituut. De grote gok van Boris JohnsonOud-correspondent Hieke Jippes over het niet aanscherpen van de coronaregels in het Verenigd Koninkrijk ondanks de oplopende besmettingscijfers. Hoe verdedigt Boris Johnson deze gok.Buitenland UitgelichtVandaag in onze rubriek Bureau Uitgelicht, waarin we opvallende berichten uit buitenlandse media de revue laten passeren: een televisiereclame uit Egypte. Hierover Egypte-correspondent Ruth Vandewalle.

 • Top VS-Rusland: onderhandelen met het mes op tafel Het is aftellen naar de top tussen de Verenigde Staten en Rusland in het Zwitserse Genève, maar het spel van eisen en dreigen is al gaande. Inzet is de spanningen weg te nemen bij de Russisch-Oekraïense-grens, waar Poetin een indrukwekkende troepenmacht heeft verzameld. Zeker in Oekraïne vrezen ze voor een Russische inval. Kan die top maandag de boel tot bedaren brengen? We blikken vooruit met Hubert Smeets, Rusland-deskundige van het online platform Raam op Rusland. Lopen langs de grens: deel 1 Tijuana (reportage)Een miljoenenstad omcirkelen met rugzak en wandelschoenen. Volgens de Nederlands-Amerikaanse journalist, wandelaar en filosoof Feike de Jong is dat de enige manier om een stad écht te leren kennen. Temidden van de coronapandemie liep hij langs de randen van het Mexicaanse Tijuana en het Amerikaanse San Diego: een tweelingstad waar het rijke noorden en het armere zuiden alleen worden gescheiden door een grensmuur. Op zoek naar de identiteit van de bewoners trof hij zwervers, migranten, drugsmaffia en gelukszoekers. Vandaag deel 1 van een tweeluik: Tijuana. Een reportage van journalist Feike de Jong en collega Edwin Koopman.Buitenland UitgelichtIn onze nieuwe rubriek Buitenland Uitgelicht vertellen onze correspondenten en deskundigen wat hen opvalt in de media in het land dat ze volgen. Afrika-correspondent Saskia Houttuin vertelt over de basisscholen in Oeganda die na twee jaar weer open gaan.

 • Wat het nieuwe jaar uit Brussel brengt Je kon er moeilijk omheen in Parijs. Op 1 januari was de Eiffeltoren verlicht in de kleuren van de Europese vlag: lichtblauw met twaalf gele sterren. Het Franse voorzitterschap van de Europese Unie is begonnen en dat wil Macron aan heel Frankrijk duidelijk maken. Zijn plannen zijn ambitieus. Wat gaat de Europese Unie daarvan merken het komende half jaar? Met welke plannen zal Macron komen en waarom is het ook voor Nederland van groot belang om Macrons bewegingen in de gaten te houden? Hierover EU-correspondent Clara van de Wiel vanuit Brussel.De VS: een jaar na de bestorming van het Capitool De bestorming van het Capitool. Het was de dag dat het presidentschap van Joe Biden bekrachtigd zou worden in het Amerikaanse Congres – en dus ook de allerlaatste kans voor Trump-aanhangers om dat tegen te houden. Hoe groot zijn de naschokken van die bestorming? Wat is er sindsdien met de Republikeinse partij gebeurd en aan welke touwtjes trekt Donald Trump nog? Te gast is James Kennedy, Amerikadeskundige en historicus verbonden aan de Universiteit van Utrecht.Buitenland UitgelichtIn onze nieuwe rubriek Buitenland Uitgelicht vertellen onze correspondenten en deskundigen wat hen opvalt in de media in het land dat ze volgen. We trappen af met Manya Koetse van de website WhatsonWeibo over de lockdown in Xi'an.

 • In de laatste avonduitzending van Bureau Buitenland sluiten wij het jaar af met journalist Bram Vermeulen. Een gesprek over zijn jarenlange correspondentschap, zijn thuisgevoel en zijn ideeën over andere vormen van buitenlandjournalistiek.

 • Zet de #MeToo-beweging voet aan de grond in China?De vrouwenrechten in China gaan op de schop, zo blijkt uit nieuwe plannen van de regering. Onder andere de definitie van seksuele intimidatie wordt nu voor het eerst vastgelegd in de wet. Lange tijd werd gedacht dat de vrouwenrechtenactivisten en de #metoo-beweging weinig politieke invloed in het land zou krijgen. Maar na de verdwijning van de Chinese tennisspeelster Peng Shuai, die een voormalig vicepremier had beschuldigd van seksueel misbruik, lijkt er toch meer verandering in te komen. Hierover Bettine Vriesekoop, oud-China-correspondent en schrijver van het boek Dochters van Mulan, over de positie van vrouwen in China.Speedpil maakt Syrië ’s werelds jongste narcostaat Tussen het puin van de oorlog ontpopt Syrië zich als 's werelds jongste narcostaat. De speed-achtige pil Captagon is er inmiddels export-product nummer één. Onder leiding van het broertje van Assad, hoofd van de elite-troepen, worden gigantische hoeveelheden van de partydrug richting buurlanden gepusht. En dat is niet de enige manier waarop de familie Assad zich meer en meer als een maffia-clan gedraagt. Te gast Fernande van Tets, journalist en van het boek Vier Seizoenen in Damascus.

 • Russische huurlingen in het midden van AfrikaDe strijd tussen Europese Unie en Rusland lijkt zich nu uit te breiden naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Brussel, zelf ook actief in het grondstofrijke land, kondigt nu sancties af tegen de Wagner groep. Met als argument de brute misdragingen van de huurlingen. Maar het is niet voor het eerst dat de twee strijdkrachten met elkaar botsen op het continent. Wie zijn deze huurlingen en wat heeft Rusland hier zelf te maken? En wat is de invloed van dit conflict op de landen waar de twee opereren? Hierover spreken we Saskia Houttuin, Afrika correspondent in Nairobi, en Danny Pronk, onderzoeker bij het Clingendael Instituut.Sounds of Berlijn - Kim DeenMet de overname van Euronews haalt de kliek rond Orban een mooie buit binnen Euronews staat op het punt verkocht te worden aan een vertrouweling van de Hongaarse premier Viktor Orban. De zender moest ooit de Europese CNN te worden, met flink wat geld van de Europese Unie. En deze aankoop is dus met recht ongemakkelijk te noemen voor Brussel, waar ze zich openlijk zorgen maken over de mediavrijheid in het land. Voor Orban lijkt dit ondertussen een logische stap, want de kliek rond hem bouwt al jaren gestaag aan hun media-imperium. Daar praten we over met Tijn Sadee vanuit Hongarije.

 • Poetin zet verhoudingen met NAVO op scherp Het borrelende vat vol spanningen tussen het Westen en Rusland zou binnenkort wel eens kunnen overlopen. Het Kremlin heeft namelijk met twee voorstellen het trans-Atlantische bondgenootschap onder enorme druk gezet. Zo wordt van de NAVO geëist dat het zich terugtrekt uit Oost-Europa en dat de garantie geboden wordt dat Oekraïne en andere oud-Sovjetstaten nooit zullen toetreden tot de Westerse militaire alliantie. Alleen dan kan de situatie rond Oekraïne ontspannen, stelt Rusland. Hierover Pjotr Sauer, journalist bij The Moscow Times en Rob de Wijk, directeur van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. 'Gevangenisstraf voor Egyptische activist is schijnvertoning' De bekende Egyptische activist Alaa Abdel Fattah is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dat zegt zijn zus, die ook aangeeft dat de 40-jarige Egyptenaar eerder door diezelfde rechtbank werd veroordeeld voor het verspreiden van nepnieuws. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen en noemen de zaak een 'schijnvertoning' van de staat. Ook bij de Egyptische bevolking komt dit nieuws aan als een grote klap. Hierover Ruth Vandewalle, arabist en correspondent in Caïro.

 • Bye bye voor Bidens megaplan. "This is a no", verklaarde senator Joe Manchin gisterochtend bij Fox News. Een "no" voor het Build Back Better-plan van zijn partijgenoot en president Joe Biden. Een onverwachte tegenslag en mogelijke genadeklap voor het biljoenenplan dat het klimaat, gezondheidszorg en nog veel meer problemen in de Verenigde Staten moet aanpakken. Wat betekent dit nee voor het presidentschap van Biden en wat zegt het over de eenheid in de Democratische partij? Hierover spreken we Amerikacorrespondent Casper Thomas. Patstelling bij Iraanse nucleaire onderhandelingen. Een doorstart van het nucleaire akkoord met Iran, dat is het doel van de door de VN geleide onderhandelingen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nadat Donald Trump in 2018 de stekker uit de Iran-deal trok en het Iraanse regime sancties oplegde werd de deal doodverklaard. Maar nu wordt er dus weer onderhandeld. Althans er wordt een poging gedaan. VPRO-collega en Iran-kenner Reinier Zoutendijk over de huidige patstelling aan de onderhandelingstafel en de risico’s daarvan.

 • Chili in tweespaltIn Chili zijn alle grijstinten verdwenen. De 15 miljoen Chilenen moeten komende zondag kiezen tussen een uitgesproken linkse, of een extreem conservatieve kandidaat als president. Wordt Chili een modern, progressief land, of blijft het net zo behoudend als het al decennialang is? Vanuit de Chileense hoofdstad Santiago onze correspondent Boris van der Spek.Afghaanse kinderen in de knel Een klein half jaar nadat de Taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, verkeert het land in een ongekende economische crisis. Hongersnood dreigt deze winter voor miljoenen Afghanen, waaronder heel veel kinderen. Ondervoeding is nu al een heel groot probleem. Er is nog wel eten beschikbaar, maar bijna niemand kan zich de hoge prijzen veroorloven. Gabriella Waaijman van Save the Children bezocht het land en keerde afgelopen week terug.De honkballers van San PedroIn de Dominicaanse Republiek is honkbal volkssport nummer één. En opvallend veel van de succesvolle en beroemde spelers, zoals Robinson Canó, komen uit de stad San Pedro de Macoris.Correspondent Carlijn Teeven ging ernaar toe, op zoek naar jongens die het net zover hopen te schoppen als hun helden

 • Wat Rutte IV in Europa wil bereiken Het aanstaande kabinet wil omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst. Zo luidt de titel van het nieuwe regeerakkoord. Daarin is veel aandacht voor grote binnenlandse thema’s. Maar hoeveel aandacht is er in dat akkoord voor Europa? En gaat Nederland over de grens een andere toon aanslaan? Stéphane Alonso, oud EU-correspondent en nu werkzaam in Den Haag, spitte het akkoord door en vertelt wat hem opviel. Assertief Beijing niet gediend van kritiek Het had een feestje moeten worden voor China: de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing. Maar Chinese autoriteiten krijgen te maken met een diplomatieke boycot, in elk geval van Amerika, Australië en Oostenrijk. Maar ook in Europa zelf gaan er stemmen op om geen officiële vertegenwoordigers te sturen, vanwege de mensenrechtenschendingen. Hoe kijkt Beijing naar de groeiende kritiek van westerse landen? En wat is het antwoord van de Chinese regering? Hierover Nicole Sprokel, politiek analist bij Amnesty International, en Frank Pieke, Chinadeskundige verbonden aan de Universiteit Leiden.

 • Poetin herschrijft de geschiedenis En weer moet het vrije woord in er Rusland aan geloven. Als het aan de Russische autoriteiten ligt, sluit Memorial, de oudste mensenrechtenorganisatie van het land, de deuren. Want met kritiek op politiek beleid en mensenrechtenkwesties wil het Kremlin liever niet geconfronteerd worden. Ook wil het niet herinnerd worden aan het zwarte verleden van de Sovjet-Unie. En laat Memorial zich nou net met beide zaken bezig houden. Deze organisatie verbieding is dus een poging het verleden te saneren van Poetin. Morgen, 14 december, staat de organisatie voor de rechter. Hierover Rusland correspondent Joost Bosman en Helga Salemon, Rusland-deskundige bij het The Hague Centre for Strategic Studies.Het Oeigoeren-tribunaal in Londen Vorige week vond in Londen het door een burgerinitiatief in het leven geroepen Oeigoeren Tribunaal plaats dat een hard oordeel velde over het optreden van de Chinese regering. Correspondent Anne Saenen volgde één van de gevluchte Oeigoeren en initiatiefnemers van het Tribunaal in haar strijd voor gerechtigheid.

 • Drugskoerier in ruil voor snoepSephton was 8 jaar oud toen hij al hand- en spandiensten verrichte voor drugshandelaren, in ruil voor snoep. Hij was een van de kinderen die op zeer jonge leeftijd geronseld werd door een criminele bende in Zuid-Londen, maar probeert nu anderen voor een zelfde lot te behoeden. Fotograaf Erik van Cuyk zocht Sephton op in de Londense wijk Woolwich en werkt aan een fotoserie over Londense jongeren, over de criminaliteit waarin zij verwikkeld raken en het groeiende aantal steekpartijen.Hoe religieuze intolerantie ook tot verbroedering leidt in IndiaDoor een gebrek aan moskeeën moeten veel moslims in India op straat bidden. Maar rechts-extremistische Hindoe-groeperingen zijn het daar niet mee eens en verstoren de laatste maanden steeds vaker de gebedsmomenten van moslims, maar ook van christenen. De toenemende repressie van religieuze minderheden leidt in India tot grote spanningen. Maar er komt ook een tegenbeweging op gang: in het hele land stellen Sikhs hun tempels nu open voor moslims om in rust te kunnen bidden. Correspondent Saskia Konniger ging langs bij een van die Sikh-tempels en maakte een reportage over deze vorm van religieuze tolerantie, die opgeroepen wordt door de intolerantie.